Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Pirata

Pirata

12-11-2018 om 20:35

Inschrijven vervolgopleiding, verplicht melden ass?

Mijn zoon wil zich inschrijven voor een MBO4-opleiding. Hij heeft al jaren geen begeleiding meer op school gehad qua ASS/ADHD en hij heeft er op school ook geen last van.
Ben ik verplicht te melden dat hij ooit een "rugzakje" had? Wat mij betreft is het net zo'n puber als de rest. Bovendien wil hij niks meer weten van die diagnoses ("vroeger was ik raar, nu niet meer").


Angela67

Angela67

12-11-2018 om 20:45

nee hoor

Hier moest 17 jarige zich inschrijven en er was een mogelijkheid om e.e.a. aan te vinken om daarmee aan te geven dat je vooraf of tijdens start extra info/tijd/begeleiding wilde ontvangen. Toen niet gedaan. In later stadium wel, ivm extra toetstijd. Ook fijn gesprek gehad, is nu bekend met/bij die 'afdeling' mocht hij eens tegen iets aanlopen.
Maar er stond helemaal nergens dat het aangevinkt moest worden (sancties als hij het niet zou doen, bedoel ik).
gr Angela

Nvt

Mogelijk dat ze er inmiddels wel nadrukkelijker naar vragen. Er zijn soms ook meer mogelijkheden voor begeleiding, maar ik zou er nvt van maken.
Je kunt altijd als er later vragen zijn of hulp nodig met een mentor bespreken wat er mogelijk is.

Kijk in elk geval goed op de website van de school.

Het is je eigen risico.

Hier heeft zoon, nadat vrienden afgewezen waren die het wel melden, zich zonder melding opgegeven. Het tweede jaar heeft hij hulp kunnen krijgen en toetstijdverlenging.
Dochter is bij aanmelding op het MBO4 bij eerlijkheid afgewezen. Daarna bij een andere school zonder voor informatie aangemeld wel aangenomen.

Het kan heel goed zijn dat hij zich nu aanmeldt zonder voorgeschiedenis. Gewoon meedraaien als hij gemotiveerd is en zelf oplossen wat nodig is kan heel motiverend zijn en ook duidelijk. En als hij alsnog hulp nodig heeft kan het later nog.

Pirata

Pirata

12-11-2018 om 21:11

Ah fijn

Kijk dat is leerzaam! Dan ga ik het zeker niet melden, als het inderdaad een struikelblok voor aanname kan zijn.
Hij wil helemaal van zijn etiket af, of slijten die etiketjes vanzelf als de diagnose al jaren oud is?

etiket

Als ik het me goed heug blijft het geldig, tenzij je het etiket kan laten weghalen, bij het behalen van een rijbewijs. Anders ben je niet verzekerd. Mocht er eens een keer iets zijn en het komt toch aan de orde.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

12-11-2018 om 21:19

Wel gemeld

Mijn dochter heeft het wel gemeld (uni). Bij de intake is het besproken en is de mogelijkheid aangekaart van begeleiding.

Vogel

Vogel

12-11-2018 om 21:27

Welnee

Oudste kreeg op de middelbare begeleiding vanwege zijn ASS, maar heeft het op het HBO niet gemeld.
Autisme gaat niet over, maar hij heeft er zo goed mee om leren gaan dat je het ook nauwelijks meer merkt. Dus er was ook geen enkele reden om het te melden.

En AnneJ: niet verzekerd als je het niet meldt bij het halen van je rijbewijs? Kun je dat uitleggen, daar heb ik nog nooit van gehoord. En wie zou daar hoe dan achter moeten komen dat hij ooit die diagnose heeft gehad? Qua privacywetgeving ook....

Pirata

Pirata

12-11-2018 om 21:32

Vogel

Ja, dat is een interessante vraag. Dat je er last van hebt bij je rijbewijs weet ik.
Kan zoiets niet gewoon op verzoek uit je medisch dossier gehaald worden?

Niet verplicht

https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2010/301

Het is niet verplicht om het te melden, en er zijn veel argumenten om het niet te doen. Maar zelf ben ik dan wel huiverig of het geen financiele consequenties kan hebben als het bij geval toch uitkomt dat er ooit een diagnose is gesteld.

Maar feitelijk weet ik daar niets van.

Vogel

Vogel

13-11-2018 om 08:02

Tjee...

Wat bizar. Dus dan zou je een rijtest moeten doen om te kijken of je kunt rijden (je zou toch denken dat je rij-instructeur daar voldoende zicht op heeft) en je moet langs een onafhankelijk medisch specialist die gaat bepalen of je je aandacht kunt verdelen, inzicht in je eigen beperking hebt en therapietrouw bent. O.a. Wat een flagrante onzin! Riekt naar discriminatie, dat het CBR dat zomaar kan eisen...
Iemand hier ervaring mee?
Sorry, nogal off-topic inmiddels.

Toelatingsrecht op mbo

Dat betekent dat als iemand zich aanmeldt voor 1 april hij het recht heeft toegelaten te worden. In theorie kan een blind iemand in een rolstoel zich aanmelden voor de opleiding verpleegkundige en dus aangenomen worden.

In de praktijk zal met zo iemand gekeken worden naar de haalbaarheid van het behalen van het diploma.

Vanwege wet op privacy mogen er geen medische zaken meer gevraagd worden (mocht eigenlijk al eerder niet, maar wordt nu beter nageleefd), dus alleen als de verwachting is dat er vanaf het begin begeleiding nodig is melden, anders niet.

bicyclette

bicyclette

13-11-2018 om 08:35

bizar?

Eh... waarom 'bizar'?

Iemand krijgt niet voor niets een diagnose. Dan is het (voor de chauffeur zelf, maar ook voor de andere weggebruikers) logisch dat er een check is of deze persoon wel voldoende geschikt is om de weg op te gaan. Over mijn zoon (ADHD) heb ik zelf al behoorlijk wat twijfels.

Iemand met heel slechte ogen mag ook niet rijden. Met bepaalde fysieke beperkingen mag je ook niet in een gewone auto rijden.

Of een rij-instructeur of examinator dat ook zou moeten kunnen checken... ik weet dat niet. Of deze extra rijtest en onderzoek helpend zijn, dat weet ik ook niet. Ik neem aan dat er tijdens zo'n rijtest situaties worden gecreëerd die bijvoorbeeld nadrukkelijk een beroep doen op flexibiliteit of concentratievermogen. Ervaring hebben wij nog niet, binnenkort waarschijnlijk wel.

@Emma

@Emma

13-11-2018 om 08:45

Mijn dochter....

....heeft op de mbo4-opleiding alleen gemeld dat ze dyslexie heeft. Ze heeft ook add, maar ze is net als wat ts zegt: een doodgewone puber of adolescent (inmiddels 18)
Na een paar maanden heeft ze een gesprek gehad over voorleessoftware en rekenkaarten en zonder probleem gekregen. Het is een creatieve opleiding, als ik het zo hoor heeft bijna iedereen in die klas wel iets. Je hoeft niks te melden, alleen als het nuttig is.
Rijbewijs vond ik een ander verhaal. Keuringstraject was duur en omslachtig, maar als je iets veroorzaakt en je blijkt iets verzwegen te hebben heb je een probleem. Een rijinstructeur is geen psychiater. Of die psychiater alles kon zien in 10 min betwijfel ik ook, het gaat om de procedure en die is omslachtig en duur. Ze heeft met glans haar rijbewijs gehaald, dus ze kan echt wel rijden.

Vogel

Vogel

13-11-2018 om 10:10

Dat bedoel ik Emma

Als een rij-instructeur, na vele uren naast een jongere in de auto gezeten te hebben, vindt dat je klaar bent om af te rijden, wat kan een psychiater die je tien minuten ziet daar dan nog aan toevoegen? En wat zou je bij een rijtest kunnen vinden wat je instructeur nog niet heeft gezien? Geldklopperij.
Het kan wel meerwaarde hebben om je rijschool met zorg te zoeken, zodat je instructie krijgt die rekening houdt met je gevoeligheden.

bicyclette

bicyclette

13-11-2018 om 10:21

Vogel

Wat mij verrast, is dat je hier nog nooit van had gehoord, maar wel direct een (uitgesproken) mening hebt. Misschien de moeite waard om je eens in de achtergronden te verdiepen? Zoals bij veel dingen, is ook dit een verhaal met veel kanten. Ik wil dit systeem niet verdedigen ofzo, maar om het plompverloren weg te zetten als 'geldklopperij', is gewoonweg veel te kort door de bocht. Alsof het CBR een lucratief dealtje heeft gesloten met de psychiatrie in Nederland...

@Emma

@Emma

13-11-2018 om 10:36

vogel

Er zijn mensen met stoornissen waarmee ze beter niet de weg op kunnen. Het is niet aan elke willekeurige rijinstructeur om dat te beoordelen, alsjeblieft niet zeg.
Mijn dochter heeft een diagnose en ik weet dat ze daar prima mee kan rijden, alleen weten ze dat niet bij het cbr en bij de verzekeringsmaatschappijen.
Het is iets ingewikkelder dan ordinaire geldklopperij.

Vogel

Vogel

13-11-2018 om 11:29

Nou

Ik weet toevallig veel van autisme, met een autistisch gezin en scholing vanwege mijn werk.

Mijn punt is dat volgens mij een onbekende psychiater (want het moet een onbekende zijn) niet in tien minuten kan beoordelen of iemand geschikt is om een rijbewijs te halen.
Autisten laten zich niet binnen tien minuten kennen door een vreemde, vandaar mijn stelling dat een rij-instructeur die vele uren naast een jongere in de auto doorbrengt, onder gewone en afwijkende en stressvolle situaties, goed zou moeten kunnen inschatten of die jongere zijn rijbewijs kan halen. Dat is toch zijn werk, om dat te beoordelen? Daar hoef je geen psychiatrische achtergrond voor te hebben.

Mies

Mies

13-11-2018 om 13:01

Tijdens rijles

Hier kwamen we er tijdens de rijles juist achter dat zoon behoorlijke concentratieproblemen had. Op school ging alles goed, hoewel hij bijna nooit uit een boek leerde en nauwelijks huiswerk maakte. Tijdens rijles moest zoon focussen en dat lukte niet want hij zag alles om hem heen even sterk. Best een handicap! Hij heeft leren rijden door een heel cognitieve benadering van veel redeneren. Gewoon op gevoel rijden bleef lang moeilijk. Alles moest continu verwoord worden, best gek als je naast hem zat. Hij heeft lang over zijn rijbewijs gedaan maar het uiteindelijk gehaald. Het duurde ook even voor ik me prettig voelde naast hem. Nu gaat het goed. Achteraf gezien heeft hij veel trekken van adhd alleen was hij vroeger vooral een dromer en veroorzaakte hij op school geen problemen. Dus geen diagnose.

@Emma

@Emma

13-11-2018 om 14:53

vogel

Ik heb te weinig verstand van autisme, net zoals de meeste rijinstructeurs.

Pirata

Pirata

13-11-2018 om 15:16

Rijbewijs

Geen punt als het hier ook over het rijbewijs gaat hoor. Dat zit er ook een keer aan te komen. 🚗
Maar weet iemand of een diagnose geschrapt kan worden? Indertijd was het prima. Maar nu is het lastig.

rutiel

rutiel

13-11-2018 om 15:25

Diagnose en rijbewijs

Voor allerlei diagnoses die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid heeft het cbr procedures. Waarom dit bij autisme geldklopperij zou zijn en bij bijvoorbeeld diabetes of epilepsie niet, zie ik eerlijk gezegd niet zo.

bicyclette

bicyclette

13-11-2018 om 15:29

Pirata

"Maar weet iemand of een diagnose geschrapt kan worden?"

Ja, volgens mij kan dat wel. Ik ken in ieder geval iemand die sinds zijn (circa) 18e geen diagnose meer heeft. Ik zou de vraag bij de psychiater neerleggen. Ik denk dat het niet een kwestie is van zomaar schrappen, maar dat er een nieuw DSM-onderzoek moet plaatsvinden, met als uitkomst dat er geen sprake is van een stoornis.

Pirata

Pirata

13-11-2018 om 17:59

Dossier vernietigen

www.knmg.nl/advies-richtlijnen/artseninfolijn/praktijkdilemmas-1/praktijkdilemma/heeft-mijn-patient-recht-op-vernietiging-van-zijn-dossier.htm

Ik lees hier dat er toch vernietigd kan worden. Ik wil niet met hem langs een psychiater voor herdiagnose.
Iemand ervaring met vernietiging? Kan dat ook deels? Er mag best te lezen zijn dat ie als 3-jarige op zijn kin viel en als 9-jarige op zijn hoofd...

even anoniem

even anoniem

13-11-2018 om 18:08

goed functionerende autisten

Ik ken verschillende relatief goed functionerende autisten die ook auto rijden en heb zelf asperger. Ik heb al meer dan 30 jaar een rijbewijs, nooit problemen gehad met autorijden. De diagnose is nog maar een paar jaar oud. Als ik nou morgen onverhoopt een botsing heeft, komt dan meteen boven drijven dat ik autisme heb? Hoe dan?

Idem dito voor een jongere autist die heeft gezwegen dat hij autisme heeft toen hij rijlessen nam. Hij slaagt snel en in één keer, rijdt alweer een tijdje goed en verantwoordelijk. Hoe komt men er achter dat er ooit een diagnose is gesteld?

Bonbon

Bonbon

13-11-2018 om 20:02

Daar ben ik ook benieuwd naar

Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er problemen zouden kunnen zijn met een diagnose en rijden. Schrik ik wel van. Kind kreeg diagnose (ADD en ASS) na halen rijbewijs. Rijdt prima, wel iets voorzichtig. Slikt nu medicatie (medikinet) voor overdag.
Zouddn we nu nog via CBR een verklaring moeten regelen? Op de site lees ik alleen iets over aanvragen als onderdeel van het te halen rijbewijs...

Pirata

Pirata

13-11-2018 om 21:05

Ik weet het ook niet

En ben je dan echt niet verzekerd, AnneJ? Als er iets gebeurt tijdens het rijden en je hebt "iets" niet laten onderzoeken?

Tja

https://www.diks.nl/blog/autoverzekering/medische-beperkingen/

"Welke medische beperkingen moet u melden?
Het gaat om aandoeningen en ziektes die de rijvaardigheid beïnvloeden. Ook de mate waarin u ze heeft speelt een rol. U doet er verstandig aan om bij twijfel contact op te nemen met het CBR. Veelvoorkomende gezondheidsissues die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn:

ADHD
Autisme
Dementie
Diabetes
Parkinson
Ontbreken van ledematen
Andere functiebeperkingen"

"Ten tijde van het krijgen van uw rijbewijs kunt u gezond zijn, maar hoe zit het als u later medische beperkingen krijgt die de rijvaardigheid beïnvloeden? Er is wettelijk geen meldplicht vastgelegd, maar dat wil nog niet zeggen dat u dan niets te verwijten is. Als u weet dat uw gebrek of aandoening de rijvaardigheid beïnvloedt, kunt u bij het CBR een gezondheidsverklaring invullen. Zij kunnen uitzoeken of u nog veilig de weg op kunt. Uit het onderzoek kan ook komen dat u gewoon in een motorrijtuig mag rijden, maar dan wel met bijvoorbeeld een aanpassing aan de auto.

Twijfelt u of uw medische beperkingen invloed heeft op uw rijvaardigheid? Laat u hierover informeren door het CBR."

Selectieve diagnose

Piraat vraagt: Maar weet iemand of een diagnose geschrapt kan worden? Indertijd was het prima. Maar nu is het is het lastig.

Dat vind ik raar. Dus de diagnose was prima toen het je uitkwamen en je kind daardoor (bijvoorbeeld) toetsverlenging kreeg, met een koptelefoon in de klas mocht en andere aanpassingen op de regels kreeg die voor anderen wel golden?
En nu bij het behalen van een rijbewijs kost het ineens geld en bij jullie een obstakel opwerpt is ineens de diagnose lastig en moet hij weg.

Wat is zo’n diagnose dan waard?

Pirata

Pirata

13-11-2018 om 22:02

Nee Sarah

Dat is niet zo en dat zeg ik ook niet.
Zoals ik zei in mijn opening, vroeger was hij anders. Indertijd zei ik al dat hij hier van af zou komen. Je kunt fors over dingen heen komen in je leven....

Angela67

Angela67

13-11-2018 om 22:03

nou

bijvoorbeeld omdat hoe jonger je steun krijgt bij het leren omgaan met jezelf, hoe eerder je kunt functioneren op een niveau/manier die veel minder afwijkt van het gemiddelde.
ik begrijp uit je reactie dat je niet goed begrijpt hoe het werkt met diagnoses van deze aard. Het klinkt ook bijzonder verongelijkt, alsof jij het een kind niet gunt om te leren omgaan met zichzelf.....
gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.