Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

kun je van keuzvak veranderen?

Ik vroeg me af (en kon het niet vinden via google) of je in de examenklas nog kan veranderen wat je keuzevak is. Dit omdat mijn jongste niet helemaal zo lekker de laatste loodjes aan het afleggen is. Hij heeft nooit veel hoeven doen en stond dan wel redelijk veilig qua cijfers, maar nu gaat het er wel op aan komen en valt hij soms ook wat door de mand. Het zou heel fijn zijn als het vak waar hij slechter voor staat dan voor zijn keuzevak (en dat vak had ook het keuzevak kunnen zijn) als keuzevak kan laten gelden en in nood niet mee hoeft te laten tellen.


Nu nog? Het jaar is bijna afgelopen, of bedoel je voor komend jaar?

Ik was even bang dat je bedoelde dat hij nu nog aan een nieuw vak zou beginnen, maar je bedoelt dus dat hij twee extra vakken heeft waarvan één een keuzevak en één een ander vak? Wat is dat andere vak dan, een extra keuzevak of een profielvak? 

Hoe dan ook, ik denk dat je (zoon) het beste contact kan opnemen met de teamleider/afdelingsleider of decaan van school. Meestal gaat dat contact via de mentor, hij/zij zal je dan doorverwijzen naar de juiste persoon. Sommige regels zijn schoolafhankelijk, omdat niet op elke school dezelfde keuzevakken worden aangeboden. 

Als je bedoelt dat het een extra vak is, dan kan dat vaak wel. Maar dan moeten wel de vakken die overblijven, voldoen aan de eisen van het profiel. Dochter hier had filosofie als extra vaak, maar dat viel haar erg tegen en het kostte heel veel tijd, die ze voor de andere vakken wel nodig had. Dus dat heeft ze in VWO-5 laten vallen. Maar vraag het aan de decaan, die weet precies wat wel en niet kan.

Het hangt van de school af. Vraag het via de mentor en de afdelingsleider. Nee heb je, ja kun je krijgen. In het geval van nee zit er echt niets anders op dan toch maar wat inspanning verrichten. 

Wat bedoel je precies. Is het een extra vak naast zijn profielvakken? Maar hij kan toch niet een ander vak gaan doen wat hij al 2 jaar niet meer heeft. Bij dochter op school bestaan de profielen uit een verplicht deel voor ieder profiel. (Ned,Eng en Wisk.A of een deel voor je profiel. bij dochter is dat Scheikunde en Biologie en Natuurkunde of aardrijkskunde om dat ze het profie N&G heeft. En heen vrij deel waarin ze verplicht 1 vak van moet kiezen. En 2 is ook mogelijk. En dan je het 2e vak misschien laten vervallen. Maar echt wisselen zou niet kunnen. Je heb dan toch ook stof gemist en toetsen gemist die mee tellen voor examencijfer.

Thera

Thera

01-03-2024 om 07:59 Topicstarter

O, slordig van mij, ik bedoelde niet keuzevak maar extra vak. Je extra vak mag je laten vallen (dat betekent aan het eind als je daar onvoldoende voor staat) om zo wel te kunnen slagen als je anders niet zou slagen. Nu staat hij voor dat extra vak niet slecht, maar wel voor een ander vak, die hij ook als extra vak had kunnen kiezen als hij dat extra vak dat hij als gewoon keuzevak had gekozen. 

de keuzevakken zijn uitwisselbaar. Als je een wissel maakt in je profieldeel is dat een groter issue. Gewoon ff een berichtje naar mentor en decaan laten sturen. Dan is het zo geregeld.

Ik zou het gewoon zo snel mogelijk op school navragen. Ik ken wel leerlingen die dat in het voorexamen jaar mochten.

bij de school van mijn zoon kan het vrije profielvak uitgewisseld worden met een extra vak idd. Hij kiest NT met NLT en als extra vakken biologie en wiskunde D, die beiden ook profielvakken zijn. Als hij NLT niks vindt, of hem alsnog niet ligt kan hij dat vak laten vallen omdat hij profielvakken als extra vakken heeft. Bij hem moet t wel minimaal een half jaar geprobeerd zijn en ik weet niet of dit op elke school zo geldt (maar lijkt me wel als t gaat om een extra vak).

Marit

Als het een extra vak is, zou je dat altijd moeten kunnen laten vallen, omdat een extra vak niet verplicht is. Het maakt dan niet uit of het je eerste of tweede keuzevak is. 
De enige voorwaarde is dat het vakkenpakket aan één van de profielen voldoet en blijft voldoen. 
Volgens mij kun je een extra vak ook nog na het examen laten vallen. Bijvoorbeeld als je gezakt bent, maar wel geslaagd als je een extra vak laat vallen.

Ja hoor; maar ik zou dat doorspreken met degene die daar les in geeft én het hoofd van de school. Die kunnen tests afnemen hoe ver je niveau is in je gewenste vak.

Thera schreef op 01-03-2024 om 07:59:

O, slordig van mij, ik bedoelde niet keuzevak maar extra vak. Je extra vak mag je laten vallen (dat betekent aan het eind als je daar onvoldoende voor staat) om zo wel te kunnen slagen als je anders niet zou slagen. Nu staat hij voor dat extra vak niet slecht, maar wel voor een ander vak, die hij ook als extra vak had kunnen kiezen als hij dat extra vak dat hij als gewoon keuzevak had gekozen.

Volgens mij kan dat alleen als je een volledig profiel overhoudt. Ik kan me zo voorstellen dat je bijvoorbeeld als je biologie als keuzevak hebt bij een NT/NG profiel natuurkunde zou kunnen laten vallen en biologie als vast vak neemt. Dan voldoet je vakkenpakket alleen nog aan NG. 

Het voordeel in dit geval is dat de DOCENTEN straks bij het examen meer mogelijkheden hebben om je kind te laten slagen als hij wel gewoon doorgaat maar niet het vak nu al laat vallen. Want dan kunnen zij de keuze maken om dat extra vak te kiezen wat maakt dat je kind slaagt.

Ze gaan altijd kijken of je kind kan slagen met welke combinatie of regels dan ook voor ze aanbieden een her-examen of te laten zakken. 

Moet hij dit jaar examen doen? 
en is het extra vak een praktijkvak?

De cijfers voor de praktijkvakken moeten volgende week (uiterlijk tien maart) ingeleverd zijn bij cito dus dan kan je dat niet meer wijzigen. Dit ivm het CSPE dat eraan hangt. 
Ik zou ze lekker laten staan. Officieel staat nergens wat het extra vak is, dus als het om uitwisseling van twee vakken binnen het pakket gaat maakt het niet uit wat het eerste of tweede (of derde) keuzevak is. Lekker in beide examen doen. Mocht ie er mee slagen dan staan ze beide op zijn diploma en zakt ie omdat het ene vak echt te zwak is, dan kan dat altijd nog vervallen (of een her doen, is ook niet erg, je kan het dan altijd nog laten vallen). 

Thera

Thera

01-03-2024 om 15:57 Topicstarter

Hij heeft nederlands engels en wiskundeB, biologie natuurkunde en scheikunde en dan had bedrijfseconomie het extra vak kunnen zijn, maar dat heeft hij als gewoon keuzevak en dan muziek als extra vak. Maar hij staat voor bedrijfseconomie slecht, dus is het veiliger als dat het extra vak was geweest. Hij zit nu inderdaad in het examenjaar. De bedoeling is nog wel dat hij zijn best gaat doen, maar bij hem werkt spanning al snel als een drempel en daarom zoek ik naar een soort geruststellende gedachte. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.