Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Mijn zoon van 7 jaar kan en of wil niet leren lezen

beste ouders,
mijn zoon van 7 nu heeft afgelopen jaar in groep3 gezeten op een montessorischool. hoewel afgelopen wel voor alles ouders en kinderen anders is geweest en behoorlijk moeilijk, is het voor mijn zoon een verspilling geweest tenminste dat denk ik.
en de tijd dat hij in groep3 heeft gezeten en zijn leeftijd, zou je wel denken dat nu wel behoorlijk goed kan lezen en schrijven, maar het lijkt net of hij de basis totaal niet geleerd hebt en of in ieder geval niet genoeg.
ik weet niet precies wat het zou kunnen zijn...is het omdat hij niet kan lezen en of is het omdat hij zich te druk maakt en gelijk al tegen zichzelf zegt en tegen mij of vader van ik weet niet wat er staat en of ken deze woord niet of ik kan het niet?
als wij zeggen kom we gaan een boekje lezen en gaat dan zitten met die boek en dan begint het al van ik kan het niet en weet niet wat er staat en gaat dan huilen en komt totaal geen meter zo en voor ons als ouders is dat wel moeilijk, omdat we niet snappen hoe dat kan en we niet weten hoe is het mogelijk dat het zo gaat en heeft die misschien iets of waarom gaat het niet? ik weet ook helemaal niet meer hoe ik hem zou kunnen helpen ermee en hem toch motiveren om goed te leren lezen en schrijven.
hij zal trouwens groep3 overnieuw doen en op een andere school na de zomervakantie, omdat ik al een tijdje rondloopt met zorgen en met de vraag of die wel goed zat daar.
welke ouder herkent dit bij hun kind?
of het al meegemaakt? 
graag lees ik jullie reacties-ervaringen en of tips,
groeten lina 


Heel even een vraagje he, kan hij wel goed zien? Zijn zijn ogen getest?

Ps niet neerbuigend ofso bedoelt maar dan weet je dat het dat niet is, aangezien je zegt hij weet niet wat er staat.

Ogen testen is een goeie tip. Verder zou ik het voor nu even laten. Ook thuis niet gaan zitten met een boekje dat hij moet gaan voorlezen, dat vergroot de weerstand waarschijnlijk alleen maar. Hij gaat groep drie toch opnieuw doen dus dan komt het wel. Je kan van tevoren de nieuwe juf of meester even laten weten waar je nu tegenaan loopt. En tegen zoontje zeg je dat hij het komend schooljaar opnieuw gaat leren als hij er zelf over begint.

Prentenboeken met heel weinig tekst en dan zelf er een verhaal bij vertellen of samen met je zoon een verhaal erbij verzinnen, zodat je wel met taal met hem bezig bent; en veel voorlezen, zodat hij lol in boeken houdt.

De boekjes van Harm Jan en Tie-ne-ke van M. Bakker zijn fijne boekjes met leuke belevenissen en plaatjes. Ze zijn van vroeger maar op tweedehands boeken sites nog vol op verkrijgbaar. 
voor in de zomervakantie lijkt mij het verhaal van Harm Jan en Tie-ne-ke gaan logeren een sprekend exemplaar.

Mogelijk dat hij zo meer vertrouwen in zijn leesvaardigheid kan ontwikkelen.

wat zegt de school er zelf van?

Ziet hij jullie (de ouders) wel eens lezen? Sommige kinderen “willen” niet leren lezen omdat ze het nut er van niet zien als ze dit thuis nooit zien.

Hoe gaat het als hij voorgelezen wordt? Vindt hij dat wel leuk? 

Klopt het dat Nederlands ook niet jouw moederstaal is?

Wat zei de docent er afgelopen jaar over? Hoe ontwikkeld hij zich in de kleuterklas? Loopt hij ook tegen andere dingen aan dan enkel het lezen? 
Leren lezen kan best een dingetje zijn. Van ons viertal gaan er drie naar een montessori en één naar een klassikale sbo. Onze zoon (wordt in dec 8) gaat na de zomervakantie naar groep 5. Hij liep ook wat achter met lezen, maar focuste zich heel sterk op rekenen waardoor hij daar mee voorliep. Met hem heb ik kunnen afspreken dat hij zich zou inzetten om zijn leesvaardigheid te verbeteren. Vanuit school kregen we in de lockdowns Lexipoort Bouw aangeboden om extra te oefenen. Dat werkt fantastisch is mijn ervaring. Toen mijn zoon beter leerde lezen vond hij het ook meteen heel erg leuk want die makkelijke tekstuele leesboekjes zijn inhoudelijk gewoon echt niets aan. Ik ben met hem ook wezen oefenen in niet-avi-leren-leesboekjes omdat die inhoudelijk iets leuker zijn. 

Het is de schoolvakantie.

Ieder kind wil leren maar er zouden wel redenen kunnen zijn waarom het leren lezen bij jouw zoon wat langzamer/moeizamer gaat. Heeft de leerkracht een idee waar het probleem zit? En heeft hij alleen moeite met lezen of lijkt er een algehele leerachterstand? 

Heeft de leerkracht dan helemaal niks gezegd over de leesvordering? Je krijgt toch ook werkjes mee naar huis, waarop je kan zien hoe hij schrijft?

Ik denk ook dat hij om te beginnen lol moet hebben in boeken.
Dus wat auwereel hierboven schreef.

Begin met stripboeken (Suske en Wiske?), de plaatjes kunnen hem stimuleren om het verhaal te willen begrijpen en toch te gaan lezen. Misschien ben ik mosterd maar dyslexie getest en ook zijn ogen?

Het kan toch niet zo zijn dat hij heel groep 3 niets geleerd heeft en jullie aan het einde van groep 3 te horen hebben gekregen dat hij niet aan de eisen voldoet om te bevorderen naar groep 4. Heeft school aangegeven wat het plan van aanpak is om te zorgen dat het volgend jaar wel lukt? Is de IBer of een andere professional ingeschakeld om uit te zoeken wat de oorzaak is van het niet willen of niet kunnen leren lezen?
Als school volgend jaar precies het zelfde aanbod levert dan is de kans groot dat je precies het zelfde resultaat krijgt, namelijk een kind wat niet leest. 
Laat je op de een of andere manier doorsturen of doorverwijzen naar een professional die je helpt om de oorzaak te achterhalen of om mogelijke oorzaken uit te sluiten.
Als school hierin geen initiatief neemt dan kan dit ook via de huisarts. Een gewone opticien kan de ogen van jonge kinderen niet meten maar een gespecialiseerde optometrist wel (huisarts kan je doorverwijzen). Misschien is een IQ test iets om te overwegen, zowel om een heel laag IQ uit te sluiten als om te kijken of je zoon misschien juist een heel hoog IQ heeft (en in principe wel kan lezen maar de hak-methode die op veel basisscholen wordt toegepast dusdanig suf vindt dat hij het hele lezen heeft opgegeven)

Was het verder wel een goede school? Denk je dat het aan je zoon ligt, of aan de kwaliteit van de school, de docent of het systeem dat zij hanteren? 

Lezen jij en je man geregeld? Zijn er boeken in huis, kinderboeken en stripboeken, lezen jullie de krant? 

Ik zou vooral proberen om deze vakantie het plezier voor lezen terug te vinden. Misschien kunnen jullie samen naar de bibliotheek zodat hij uit een groot aanbod zelf iets kan uitzoeken? 

Suske Wiske worden in hoofdletters verwoord; dat maakt het lastiger het zinsverband  te herkennen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.