Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Anita

Anita

03-05-2019 om 10:10

Onzinnige lunchregels

Twee weken terug kwam mijn zoon van 11 tussen de middag binnen lopen met dat ik boterhammen voor hem moet smeren.
Want hij had een frikandelbroodje mee en dat mag niet en juf zag het.

Ik heb de regels intussen van de schoolsite gehaald en er staat niks over waar de lunch aan moet voldoen.
Juf verzint onzinnige regels.

Kan ik hier wat aan doen?


probleem

lijkt me vooral een 11 jarige die tegen zijn moeder zegt dat ze brood voor hem moet smeren. Is 'ie gehandicapt ofzo, dat hij dat zelf niet kan?

Dees

Dees

03-05-2019 om 10:35

Ja hoor

Ja hoor je kunt je zoon leren zelf zijn brood te smeren. En een frikandel broodje kun je dan bewaren voor af en toe eens na school. Zo krijgt je zoon een gezonde lunch mee en kun jij hem af en toe lekker verwennen.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-05-2019 om 11:05

Volgende keer

kan hij zeggen dat het een vegetarische frikandel is. Je mag een kind niet leren om onwaarheden te vertellen, maar ik zou best willen weten hoe ze daar op reageert.

Als ze vleeswaren wel oké vindt, is haar commentaar natuurlijk flauwekul. Op magere vleeswaren na, zoals rookvlees, kipfilet e.d., zijn vleeswaren ook vet en ongezond te noemen.

Plokkie

Plokkie

03-05-2019 om 11:12

Echt?

Moeten frikandellen nou echt mee naar school? Kan dat niet gewoon thuis als je dat graag wilt eten? Juf hoeft zich niet overal mee te bemoeien, maar dit gaat mij nou weer een beetje ver.

Serieus?

Wat staat er nog meer niet in de schoolregels? Dat hij geen pizza mag laten komen? Dat hij niet in zijn pyjama naar school mag? Ik vind het niet meer dan normaal dat er iets van wordt gezegd als een kind met een snack op school komt in plaats van een gezonde lunch. Misschien kunnen ze het niet verbieden maar ik vind jouw reactie typisch: hoe krijg ik gelijk bij de school in plaats van hoe zorg ik voor een gezond eetpatroon voor mijn kind. Dat frikandelbroodje kan echt wel een keer maar als lunch?
Maar goed, je kunt de strijd aangaan en wie weet win je hem ook nog. Ik zou mijn energie liever steken in andere dingen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-05-2019 om 11:30

Jaloers

Als ik op kantoor lunch neem ik vaak een broodje frikadel of kroket. Ik denk dat die juf gewoon jaloers is omdat ze zelf van die suffe boterhammen met zogenaamd gezonde kaas of gekookte worst heeft. Probeer het eens met een bolletje met frikadel, dat zal ze wellicht niet als zodanig herkennen.

Mijntje

Mijntje

03-05-2019 om 11:39

wenselijk

Die suffe boterhammen zijn een stuk minder calorieen dan een broodje frikandel met saus. Dus prima dat er grenzen worden gesteld aan de lunch en gezond eten bevorderen.
Het is iets wat je zelf ook kan bedenken dat niet wenselijk is. Voor je het weet gaan andere kinderen elkaar de ogen uitsteken met saucijzenbroodjes, pizza's, hotdogs en bamiballen

Watervrouw

Watervrouw

03-05-2019 om 12:15

Kwam hij tussendoor naar huis?

Werkelijk? Stuurde de school hem onder schooltijd naar huis? Dat vind ik vreemd En was je dan thuis of werd er eerst gebeld ?

Als jij hem frikadellenbroodjes mee wil geven vooral doen. En als hij iets anders wil of opzwelt, dan passen jullie het aan. Lijkt me dat de juf genoeg andere zaken aan haar hoofd heeft.
Wat ik me dan ook afvraag, zijn die frikadellen dan koud? Ik vind frikadellen lekker maar niet koud...

Watervrouw

Watervrouw

03-05-2019 om 12:19

Sorry

FrikaNdellen

Ankie

Ankie

03-05-2019 om 12:41

Onbegonnen

Is het een gezonde school?
Dan is het onbegonnen werk om er tegen in te gaan...

Op de vorige school van onze dochters sloegen ze helemaal door qua eten (als ze die tijd nou en hadden gestoken in het pest protocol en het leerwerk)
Maar daar mocht echt werkelijk bijna niks zelfs ontbijtkoek was verboden zelfs de zero variant...
daar mochten alleen bruine boterhammen met mager vlees..
dat stukje had ik wel gewonnen... en zei zolang de broodtrommels niet in een koeling kunnen komt er geen vleeswaren op brood...

Maar als het voorheen wel mocht even uitleg vragen maar zou er vooral over vallen dat mijn kind tussen door naar huis gestuurd word om ander brood op te halen

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

03-05-2019 om 12:46

Trial and error

Is het enige dat hier helpt.
Probeer na de vakantie eens of een stukje pizza wel mag, zou ik zeggen.

Wij geven vaak een leftover van het avondeten mee in het trommeltje en daar wordt hier niks van gezegd. Maar daar zitten dan wel groente bij. Misschien dat dat scheelt?

Pirata

Pirata

03-05-2019 om 12:46

Gut

Mijn kind neemt vrij vaak pizza mee. Laatst een zelfgemaakt kaas-uienbrood.
Al dat gezever over dat eten....

Pirata

Pirata

03-05-2019 om 12:51

Overigens

Al die boterhammen zijn ook niet erg gezond. Zout en meestal vet beleg. Mijn kind zou het liefst warm eten als lunch, maar ja, geen magnetron op school.

Pfff

Echt schandalig dat die overblijfmutsen aan de vrijheid van ouders tornen om hun kind vet te mesten. Volgende keer een zak chips mee.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-05-2019 om 13:08

Watervrouw

Ik schrijf al mijn hele leven frikadel, dat krijg ik er niet uit, hoewel ik het verschil in betekenis weet. Suf

Watervrouw

Watervrouw

03-05-2019 om 13:28

Oh die moest ik even opzoeken

Phryne, dat wist ik niet 🙂. Weet alleen dat ik altijd twijfel bij de spelling ervan.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-05-2019 om 13:37

Kenfan

Ik vind sowieso dat die 'mutsen' daar met de ouders over moeten praten en niet met het kind zelf. Die breng je in verlegenheid met zo'n opmerking. Mijn dochter wordt niet vet van een frikandel, dus daar kan een overblijfkracht niet zomaar een verbod ihkv kans op obesitas op loslaten.

Heel in het algemeen gezegd, vind ik dat een school zelf wel het goede voorbeeld moet laten zien. Dus geen ongezond aanbod. Geen frituur, geen hamburgers, geen koeken, geen snoepautomaten, geen frisdrankautomaten.

Kaaskopje

Die regels zijn er niet alleen voor jouw kind, die zijn in het belang van de meeste kinderen, of in elk geval van de meest kwetsbare kinderen. En in de klas worden die regels bepaald door school en niet door 54 verschillende ouders. En daar worden die regels ook gehandhaafd.Wie uit de band wil springen doet dat lekker thuis. Over wat gezond is kun je lang en breed discussiëren en er is een heel grijs gebied, maar over een frikandelbroodje ben je snel uitgepraat. TS heeft het over een basisschool, dus die dingen die jij opsomt zijn daar nog helemaal niet aan de orde. VO-leerlingen halen die dingen zelf wel bij de Jumbo.

Jan

Jan

03-05-2019 om 16:49

Maar

Zo’n regel moet natuurlijk wel gewoon vooraf kenbaar gemaakt zijn. Zomaar plompverloren een kind naar huis sturen vind ik bizar.

Pirata

Pirata

03-05-2019 om 16:51

Ja Kenfan

Ik vind inderdaad dat die "overblijfmutsen" (jouw woorden) zich er niet mee moeten bemoeien. Zij gaan *niet* over de voeding van de kinderen en de school ook niet.
Als bepaalde voeding in hun ogen problematisch is, zoals een zak chips of een zak drop, dan zeg je het kind dat *in de regels* staat dat dat niet mag (aanwijzen) en je voorziet het kind van een cracker. En mailt de ouders over het voorval.
Maar zeuren over een incidenteel lekker lunchhapje... kom op zeg. Overigens heb ik nooit gezeur gehad over de pizzarestanten van de avond ervoor in de trommel van mijn kind. Wel over zijn dunne kleding, maar daar heb ik (samen met juf) korte metten mee gemaakt.

Pirata

Als zoon tussen de middag thuiskomt dat moeder een boterham moet smeren, dan neem ik aan dat de juf heeft gezegd dat moeder in het vervolg beter een boterham kan/moet smeren in het vervolg in plaats van een volumineuze snack mee te geven. En dat ie opmerking gemaakt is in de ochtendpauze, en niet tussen de middag. Overblijfkinderen vallen onder verantwoordelijkheid van de school, dus die worden niet lukraak tussen de middag naar huis gestuurd. Ook niet als ze hun broodtrommel vergeten zijn, dan wordt gewoon gedeeld met kinderen die teveel hebben.

In dat laatste schuilt ook het nut van regels,. Want jij kunt wel vinden dat jij bepaalt wat jouw kind eet, maar een andere wordt er misschien niet zo blij van als jouw kind dat frikandelbroodje inwisselt voor een boterham. Die weet de juf ook te vinden. Op school gelden andere regels dan thuis. Zelfs een vierjarige snapt dat al.

Pirata

Pirata

04-05-2019 om 08:38

Nou Kenfan

"Zelfs een vierjarige snapt dat al". Ben ik dat niveau nog niet ontstegen zeker.
Zelfs een vierjarige snapt dat mensen verschillend eten. Merkwaardig overigens dat je vindt dat mensen er *niet* blij van worden als frikandelbroodjes worden ingewisseld voor brood, gezien jouw mening.
Brood is niet heilig, stamt uit de oudnederlandsche bammetjes cultuur.

Regels regels.

Op school die boterham en dan eet hij na schooltijd een keer zo'n frikandellenbroodje, probleem opgelost.
Mijn zoon mocht op school geen krentenbollen meer eten, wat een gezeur. Klasgenoten aten intussen een boterham met een lading hagelslag, maar goed, geen commentaar, ik hoefde de klas niet te vegen.

Waarom zo’n toestand?

Wat willen mensen nou eigenlijk bereiken met dat “Ik bepaal wat mijn kind eet” als je zo makkelijk de frikandelbroodjes voor thuis kunt bewaren? Bewijzen dat hun kind zich nergens aan hoeft te conformeren? Een kind opvoeden dat niet snapt dat de wereld niet om hem of haar draait? Gelijk hebben? Alles willen bepalen? Want je maakt mij niet wijs dat ouders per se willen dat hun kind een frikandelbroodje eet. En om daar nou een principekwestie van te maken... leer je kind dat hij zich aan moet passen aan de regels om hem heen en moet luisteren naar de verantwoordelijke volwassenen, daar heeft hij meer aan.

Ze bestaan wel

Die zijn er wel hoor, dat soort mensen die erop staan hun kind een vette of zoete snack mee te geven; ons Dzjaylano vindt da nou eenmaal keilekker, die lust geen brood. In het algemeen zie je ze eerder terug op SBS 6 afvalraces dan op OOL. Die smokkelen hooguit een paaseitje in de lunchbox om hun autonomie kracht bij te zetten.

Pirata

Pirata

04-05-2019 om 12:20

Aha

Nu snap ik het. Jij associeert het niet (altijd) willen eten van brood met een bepaalde klasse, zie ik?
Ik kan je vertellen, ik heb een zoon van bijna 17 en hij heeft zijn leven lang nog geen boterhammetjes meegenomen naar school. Heet ie Dzaylano, is ie vet en ongezond? Nee. Heeft hij er last van gehad? Ja, van mensen die er wat van moesten vinden, dat hij crackers at met een slok water.

Maak de overblijfregels in elk geval inzichtelijk en flexibel. Zakken chips en drop zijn overduidelijk geen lunch. Red Bull ook niet. Maar een broodje met een frikandel? Als dat niet mag, dan kun je de gekookte worst ook beter verbieden. Boterhammen zijn ook erg zout. Die ook maar verbieden.

zebra

zebra

04-05-2019 om 12:24

eens met AlisonH

ik sluit me volledig aan met wat AlisonH hierboven schrijft. Je kunt wel in discussie gaan over wat gezonder is want daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Maar ik zou destijds beslist niet moeilijk gedaan hebben als school (of overblijf) zou aangeven dat bepaalde voedingsmiddelen niet gewenst zouden zijn bij de overblijf.

mama van twee

mama van twee

04-05-2019 om 12:50

Zebra

Zebra: Maar ik zou destijds beslist niet moeilijk gedaan hebben als school (of overblijf) zou aangeven dat bepaalde voedingsmiddelen niet gewenst zouden zijn bij de overblijf.

TS waarschijnlijk ook niet. Probleem is dat op school van TS geen regels bekend zijn over wat wel of niet gewenst is qua lunch (zie openingspost : Ik heb de regels intussen van de schoolsite gehaald en er staat niks over waar de lunch aan moet voldoen.)

School/overblijf moet gewoon duidelijke regels maken. Maar geen regels maken en dan kinderen naar huis sturen met de mededeling dat juf vindt dat iets niet goed is, vind ik niet juist.

zebra

zebra

04-05-2019 om 12:57

duidelijke regels

zouden beslist beter zijn en een kind naar huis sturen vind ik niet kunnen. Ik zou zelf echter nooit een frikandelbroodje meegegeven hebben als lunch.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-05-2019 om 13:25

Nou ja

Ik ben al jaren overblijfkracht en dit blijft altijd een dingetje. Bij ons op school doen we niet zo moeilijk. Zeker nu er steeds meer kinderen op school zitten met een niet-westerse achtergrond zien we ook steeds meer alternatieven voor de boterham met kaas. Koude pizza, soep in een thermosfles, maaltijdsalades enz. Er is bij ons wel eens een mail uitgegaan met de vraag of ouders er wel een beetje rekening mee willen houden dat kinderen een minuut of 20 hebben voor de maaltijd.

Jaren geleden was er bij ons een jochie wat altijd een berg snoep bij zich had. De regel was toen: eerst je brood, dan het lekkers en niet uitdelen aan anderen. Op een dag kwam hij aan met een gigantische milka-reep, waar hij ook meteen aan begon. Dat vonden wij niet goed. Jongetje in tranen.
En echt waar, de volgende dag kreeg ik van jongetje een brief van papa in de hand gedrukt waarin stond dat zij zelf wel uitmaakten wat hun kind at en dat wij ons daar niet mee mochten bemoeien. Brief was ook naar de directeur gegaan.
Na overleg met die directeur hebben we het maar gelaten. Je kunt er niets mee.

Maar dit was dus zo’n uitzondering dat ik het nu na al die jaren nog weet. Als overblijfouder zijn wij niet van de broodtrommelpolitie. En zo’n frikandelbroodje is vast een uitzondering geweest.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.