Home » Forum » Ouders gevraagd voor school zwemles

Ouders gevraagd voor school zwemles

37 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Cupcake
Ouders gevraagd voor school zwemles

de juf van onze grp 6, heeft gevraagd om hulp van ouders (voorkeur: vaders) bij het schoolzwemmen, nl het in de gaten houden van de jongenskleedkamer.

Ben ik de enige die zich daar een beetje ongemakkelijk bij voelt?

AnneJ
Hoezo ongemakkelijk?

Jongens zijn soms wat wilder dan meisjes en juffen en moeders soms wat te weinig tolerant tegenover dat gedrag. Het kost dan ook soms wat meer moeite om ze allemaal weer aangekleed en zonder stoeipartijen op een natte vloer, of buiten op de stoep/de weg veilig door het evenement heen te loodsen.

Er wordt te weinig naar vaders gevraagd, de meeste hulp op school wordt gegeven door vrouwen. Niet gek, denk ik dan, om ook eens expliciet naar vaders te vragen.

Vergeet ook overigens grootvaders niet. De school vond het maar opvallend maar mijn vader bood zich ook nog wel eens aan als begeleider van groepen naar het museum of optreden. Of bij de Kerstdienst of Paasdienst naar de kerk.

Maar nogmaals, ik zou ook wel willen weten wat de school denkt, wat is de afweging, dat ze hier naar vaders vragen. Maar ongemakkelijk, nou nee.

Cupcake
vaders

er is naar vaders gevraagd...omdat jongetjes van 9/10 misschien liever een man in hun kleedkamer hebben dan een vrouw. Maar daar gaat het niet om.

het gaat erom dat een ouder kinderen in hun blootje ziet.....ongeacht of dat nu man of vrouw is. Mee naar/van school lopen, ja dat snap ik. Ik ben zelf ook groepsouder geweest. Maar fysiek in de kleedkamer aanwezig zijn?

Misschien dat het aan mij ligt hoor, heb lang in de UK gewoond en daar kom je zonder VOG niet door de schooldeuren :-)

Dees
Vaders voor jongens

Ik kan wel invullen wat de school denkt. De juf gaat mee met de meiden naar de meiden kleedkamer en de jongens zullen zich in groep 6 nogal ongemakkelijk voelen met een vrouw in de kamer. Zijn toch al vaak jongens van 9/10 jaar oud dan is het ideaal als er een vader toezicht houdt.

V@@s
lijkt mij hier ook nodig

Ik zou als school voor deze vrijwilligersfunctie inderdaad een VOG vragen. Gek eigenlijk dat dat alleen voor de tussenschoolse opvang nodig is en verder niet.

AnneJ
Bedenkelijk

Gelukkig zijn we hier nog niet zo ver als in de UK. Wel een VOG aan iedereen verplichten maar als er een signaal of bedenkelijke situatie is, die onder de mat vegen. Allemaal schijnveiligheid denk ik dan maar.

Als een VOG verplicht wordt zal dat wel betekenen dat minder ouders meehelpen op school, ben ik bang.

Ik vind het veel belangrijker dat de juf de ouders goed kent en kan beoordelen of overleggen wie er wel of niet geschikt is om bepaalde hulptaken uit te voeren.

Maar goed, ik blijf soms ook hangen in de vorige eeuw, en die paranoia naar anderen heb ik niet. Het kan een enkele keer fout gaan doordat mensen jou grenzen overschrijden, strafbare zaken plegen of anderszins kinderen (ernstig) benadelen, maar dat is de uitzondering. Daar kun je niet alle ouders mee gaan generaliseren. De meesten kun je gewoon vertrouwen zeker in een natuurlijke situatie als de groepszorg voor kinderen voor en na het zwemmen.

Floria
Nodig

Blijkbaar is het dus nodig dat de jongenskleedkamer toezicht heeft.

Liever een vader die daar bij zit dan jongens die rotzooi uithalen of elkaar kunnen pesten, toch?

En bij zwemles zit de hele kleedkamer vol met ouders die andere kinderen in hun blootje zien.

Pirata
Jee

Bij de zwemlessen ooit op school gingen er altijd 3 of 4 ouders mee. Voor toezicht/hulp in de bus en in de kleedkamers. Er is nooit om mannen of vrouwen gevraagd, maar om ouders.
En zwemles met 9 a 10 jaar? Hebben ze dan niet al lang een diploma? Of is het als sportles?

Koffiekop
Niet ongemakkelijk nee

het lijkt mij helemaal prima, een vader mee met de jongens. Is het 1-op-1, dan lijkt het me een ander verhaal. Maar met een hele groep lijkt me dat er weinig mis kan gaan. Ik ben net als Anne (gelukkig) goed van vertrouwen en ga ervan uit dat het overgrote deel van de mensen geen kwaad in de zin heeft.

En inderdaad hoop je wel dat een juf/meester aardig in kan schatten welke vader geschikt is, maar dat lijkt me een utopie. Als het aan de buitenkant af te lezen was, waren er vast veel minder misbruikslachtoffers. Maar nogmaals, met een groepje jongens lijkt het me niet bezwaarlijk.

Ik had zelf denk ik ervoor gekozen om zelf een vader te vragen, dan loop je nog wat minder risico dat iemand met bijbedoelingen zich meldt.

Dees
Tja

Ik vind dat het te groot gemaakt wordt allemaal. Zeker omdat het om een zwemles van school gaat, dus veelal een stuk of 15 jongens in de kleedkamer genoeg ogen dus om te zien dat er niets mis gaat.

Bij ons op school werden er ook ouders gevraagd bij de zwemles. De kinderen waren wel veelal groep 2 kinderen en enkele groep 1 kinderen.

Meestal waren het moeders maar soms kwam er een vader mee. Het zwembad hanteert dat het geslacht van de ouder bepaald in welke kleedkamer de kinderen moeten zitten. De zwemles duurde tot eind schooltijd dus ouders moesten ze ophalen. Het was ideaal als er een keer een vader mee kwam helpen bij omkleden voor aanvang van de les, want die ging dan met de jongens en meisjes die door hun vader werden opgehaald naar de mannen kleedkamer.

Ad Hombre
Vrijwilligers

Sowieso is het altijd een beetje uitkijken met mensen die zich voor zoiets vrijwillig aanmelden.

Mijn zoon zat ooit op (sport)zwemmen en wat daar in de kleedruimte qua pestgedrag gebeurde was echt niet leuk meer. Ik heb daar een paar keer bijgezeten (dan ging het gewoon door!) en uiteindelijk heb ik mijn kind van die sport afgehaald. En natuurlijk een klacht ingediend bij de club.

Opvallend in het kader van die discussie dat ik daar als vader gewoon bij kon gaan zitten. Maar toezicht was echt wel nodig.

Iemd zelf uitkiezen en vragen is wellicht inderdaad wat beter dan het risico lopen dat die ene rotte appel zichzelf aanmeldt.

Rosie
VOG

Ik kan veel mensen die hier schrijven gerust stellen: bij steeds meer vrijwilligerswerk is een VOG nodig en het zal me niet verbazen als dat ook hiervoor zal gelden.

En ik kan me wel voorstellen dat ze toezicht willen. Ik herinner me uit mijn eigen jeugd nog goed de kleedkamers na gymles waar de gymleraar (man) niet kwam kijken, maar waar af en toe gemeen werd gepest tijdens het omkleden en verplicht douchen vanwege iemands lichaam of ondergoed. Of doen jongens dat nooit?

Anemone
4 ogen

Bij het voetbalteam van mijn kind moeten er altijd twee volwassenen mee om toezicht te houden. Kunnen ze ook elkaar in de gaten houden. Lijkt me hier ook handig.

Jan
Zucht

De eeuwige heiligverklaring van de VOG. Zelden zo’n onzin gehoord.

Een VOG verteld mij alleen dat iemand nog nooit gepakt is. Niet dat hij het nooit gedaan heeft. En al helemaal niet dat ie het nooit gaat doen. Een grotere schijnzekerheid dan de VOG bestaat er niet.

Begrijp me niet verkeerd, het kan best een nuttig middel zijn. Binnen een pakket van maatregelen. Maar op zichzelf is het gewoon schijnveiligheid.

Koffiekop
Precies Jan

Een VOG biedt 0,0 zekerheid. En het kost de samenleving echt kapitalen. Maar ik snap ook wel dat geen controle echt niet kan. Ik vind zo'n zwartboek als in de zorg in het leven is geroepen dan ook een mooi iets. Maar het werkt alleen als iedereen altijd netjes meldt bij misbruik, diefstal of ander ontoelaatbaar gedrag. En dat wordt te weinig gedaan. Dat geldt denk ik wat minder voor kindermisbruik, dat zal niet snel onder de mat geveegd worden, maar ook dat gebeurt (helaas) vanwege de aantasting van de goede naam van de school of club.

Dendy Pearson
Volle kleedkamer

Als ouder hou je dan toezicht in een volle kleedkamer. Prettig voor de jongens als dat dan een man is. Die VOG is niet van toepassing, je zorgt er namelijk voor dat je niet alleen bent met een kind in een ruimte.
Dat geldt bij ons ook bij de overblijf en voor de gymouders.

Ik zou het zelf meer een punt vinden waar mijn verantwoordelijkheid stopt. Moet je als ouder ook toezicht houden bij het water? Dat zou ik zelf niet willen.

Jo
VOG

Is dat ook van toepassing voor alle vaders, broers, neven, ooms, opa's, buurmannen etc.??

Ginny Twijfelvuur
2 vaders dus

Het 4-ogen principe is niet voor niets in het leven geroepen.
Het gepest in de kleedkamer moet je ook niet onderschatten. Hier volgde groep 6 groep 7 op bij de gymles. De “terreur” die dan uitgeoefend werd in de 10 minuten dat ze samen in die kleedkamer waren was echt niet leuk.
Ook daar had ik graag 4-ogen bij gehad.

Dees
10 minuten

Waarom zouden die kinderen 10 minuten samen in die kleedkamer zitten ? Hier staat de groep die gaat gymmen omgekleed en wel klaar op het moment dat de groep die klaar is met gymmen de zaal uit gaat. Gymzaal tijd is schaars en moet optimaal gebruikt worden.

Marie
Gymzaal niet bij school

Heel veel scholen hebben gewoon geen eigen gymzaal. Die kinderen gaan er lopend, fietsend of met de bus naar toe (onze kinderen bijvoorbeeld).
En ja dan moet er toch omgekleed worden en dat duurt toch echt wel 10 min.

Ik heb ook wel geholpen bij omkleden, maar dat was bij het schoolzwemmen. Destijds nog in groep 3,4,5.

Trouwens ik had "vroegah" toezicht ook wel prettig gevonden, was ik wat minder gepest....

Floria
Marie

Ik denk niet dat Dees bedoelt dat de kinderen in de klas omkleden, maar dat bijvoorbeeld de eerste groep tot 9.30 gymt en dat de tweede groep dan om 9.20 de kleedkamer ingaat en om 9.30 in de gymkleren klaar staat als de eerste groep zich moet gaan aankleden.

Kyana
Ouders

Het lijkt mij echt vreselijk. Ik zou allang dankbaar zijn als wie dan ook dit wil doen. Ik vind het gebrek aan discipline op schooluitjes altijd heel vervelend. Ik vind ook niet dat het een taak van de ouders is maar dat hangt weer samen met het gebrek aan discipline waardoor extra hulp soms noodzakelijk lijkt/is.

Toen mijn oudste kinderen jonger waren woonden we in een ander land en een ander schoolsysteem. Daar kon de juf/meester wel alleen met de klas op stap want de kinderen gedroegen zich veel beter. Toen mijn jongste kinderen in Nederland op school gingen merkte ik echt veel verschil. Dat valt de kinderen overigens niet aan te rekenen maar er is gewoon over het algemeen weinig discipline en dat wreekt zich echt bij uitstapjes.

Het verschilt ook wel per school. De school waar mijn kinderen nu op zitten is rustiger dan de school waar ze eerst op zaten.

zebra
drukke klas?

is dat toezicht nodig omdat het een drukke klas is of is er een andere reden? Hier werd er geen schoolzwemmen meer gegeven in groep 6, alleen in de groepen 3 en 4 en dan gingen er wel ouders mee om te helpen met afdrogen en aankleden. Bij gym in groep 3 ook altijd een ouder mee trouwens, daarna niet meer.

Jesse_1
Standaard

Wat ik mij kan herinneren was het op de basisschool van onze kinderen ook standaard: ouders mee naar zwemles. Als het een moeder was, ging die mee in de meisjeskleedkamer en de juf dan bij de jongens.
Bedoeling was een beetje toezicht houden, zodat er wel omgekleed werd. Groep 6 en 7 was het geloof ik. Niet specifiek voor het leren zwemmen, maar er werden nog wel opvolgende diploma's gehaald en wie al C-diploma of meer had ging voor 'super-C' of 'C-plus'.

Dees
Overbodig.

Ik vind sowieso zwemles in de hogere groepen onnodig. Laat ze dat in de groepen 2-3-4 doen ergens in een combinatie van 2 van die groepen. Bij ons op school was 1 jongetje zonder diploma zwemles was in groep 5 en 6.

Ik heb zelf 2 jaar in groep 5 gezeten in die 3 jaar was er dus maar 1 jongetje zonder diploma. Verder had iedereen a en b dat zijn dus ongeveer 100 kinderen waarvoor dure zwemlessen worden ingekocht welke het niet nodig hebben.

Dendy Pearson
Niet overbodig

Er zijn heel veel kinderen die als kleuter hun A en B hebben gehaald en vervolgens nauwelijks meer zwemmen. Een onderhoudscursus in groep 4/5/6 is echt niet overbodig.

vlinder72
Niet overbodig

Mijn oudste 2 kinderen hebben nog zwemles gehad. Eind groep4 - begin groep 5. Ik vond het juist ideaal.

Iedereen had al een zwemdiploma maar weer opnieuw oefenen metde juiste technieken plus extra dingen als reddingszwemmenvond ik juist perfect.

Ik zou zwemles met een klas vol kinderen die nog geen zwemdiploma hebben juist helemaal niks vinden. Bovendien is de tijd ook te kort om een diploma te halen.

Lente
Dat hoeven geen dure zwemlessen te zijn

Als de gemeente meebetaalt aan vervoer en/of gebruik zwembad en instructeurs, dan wordt het een natte gymles. Kan ook helpen als er een tekort is aan gymzalen voor de groep 4+ leeftijd.
Hier was zwemles vanaf groep 4. Nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van de gewonen zwemlessen, die meestal in groep 2 en 3 wareb.
Maar wel bedoeld om, behalve de natte gymles, zwemles te geven aan de kinderen die nog niet konden zwemmen.

AnnaNiem
Zwemles

Hier hebben ze een keer per jaar een natte gymles. Busvervoer is er niet bij moet er door ouders geholpen worden met rijden. De afstand is te ver om met 4/5 en 5/6 te gaan fietsen. Het zijn twee groepen. De ene juf gaat mee bij de meiden en de andere bij de jongens.

Maar eerlijk wat kan iemand verkeerd doen bij een groep kinderen van die leeftijd. Doet papa van X raar dan weet de hele school dat heel snel. En waarom wordt nu weer de man in diskrediet gebracht? Niet alle mannen zijn pedofiel. Mijn vader was wees en heeft vroeger meer geleden van de nonnen die hem sloegen dan van de pastoor die hem klusjes liet doen voor extra eten.

Miekemieke
Waar is de badmeester in dit verhaal?

Of badjuf, het lijkt mij logisch dat het zwembadpersoneel zorgt voor een veilige setting in het kleedhok.
Wij mochten overigens vroeger niet omkleden in het zogenaamde 'schapenhok' we moesten allemaal in een apart hokje.

skik
Vier ogen principe

"Doet papa van X raar dan weet de hele school dat heel snel."

Daar is het vier ogen principe dus ook voor. Niet alleen ter bescherming van de kinderen tegen rare papa's, mama's, juffen of meesters, maar ook tegen praatjes. Eén verkeerd begrepen opmerking van bijvoorbeeld een kind thuis tegen een wat achterdochtige ouder en je hebt zo de poppen aan het dansen. Dat is waarom de mannelijke leraar op de basisschool van mijn kinderen er iemand bij wilde in kleedkamers, hij wilde zich niet in een positie bevinden waarbij zoiets kon gebeuren.

skik

Pagina's