Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Ouders van Havo/VWO leerlingen

Dat andere draadje van ouders van VMBO leerlingen, ziet er zo gezellig uit. Ben benieuwd of hier ook behoefte aan is.

Ik hou het nog even kort (voor het geval de behoefte er niet is).

Ik heb een zoon in 3 Atheneum, maar hij is al 5 weken niet naar school geweest. Begin van het schooljaar ook al. Vermoedelijk heeft hij ASS, maar onderzoek is niet afgemaakt, omdat hij niet mee wilde werken. Volgende week gesprek op school, wat nu volgend schooljaar. We hopen, dat hij naar 4 Havo mag.

Dochter in 2 Atheneum (eigenlijk brugklas Havo/Atheneum), en die haalt alleen maar 8en en hoger.

Zoon zit op de meest ouderwetse/klassikale school van de stad en dochter op de meest vernieuwende.


Pre advies

Ik lees even mee:
Ik heb een dochter die na de vakantie naar groep 8 gaat.
Haar pre advies is Havvo/Vwo met als kanttekening dat het VWO kan worden als ze haar Cito's stabiel krijgt.
Het is een meisje met een hechtingsstoornis en PTSS en kan dus grillig scoren.

Op dit moment vind ik een Havo/Vwo brugklas het meest passend voor haar en zie ik haar eerder richting Atheneum gaan dan richting Gymnasium.

Leuk

Hier een zoon met ass en ADHD in 3 atheneum. Zal na de zomervakantie naar 4 havo gaan, vooral doordat wiskunde een probleem was dit jaar. Hij zal Frans als extra vak nemen op de havo zodat de route naar het vwo niet gelijk afgesloten is.

Jammer dat je zoon niet mee wilde werken met het onderzoek naar ass. Zo'n diagnose opent toch de deuren naar hulp. Al is mijn ervaring dat de meeste docenten er niet veel van snappen. Mijn zoon heeft gelukkig niet veel hulp nodig. Probleem is wel dat hij nog steeds niet weet hoe hij moet leren. Volgend jaar gaat hij daar weer hulp bij krijgen. Sinds kort kijkt hij youtube-filmpjes over o.a. geschiedenis en scheikunde en dat werkt wel.

Bwtje

Bwtje

28-06-2019 om 11:52

Wat vinden jullie mavo of toch havo?

Mijn dochter heeft eind advies groep 7 binnen..

Mavo havo

Haar cito scores zijn als volgt

Begrijpend lezen : 1
Dmt :1+
Rekende 3 daarvoor 2.. Ze heeft hier het meeste last van haar concentratie helaas.. Maar heeft vanaf start tot nu haar rekenen op rapport 1.5 punt verhoogd!
Spelling : 2

Voor haar adit begin groep 7 scoorde ze 120
Groep 6 eind score boven gemiddeld
Groep 4 eindscore goed

Is het een passend advies? Of wat vinden jullie..

Haar methode toetsen waren in groep 6 wel beter gemaakt dan in groep 7 telt dit dan zo zwaar mee dat ze nu mavo havo krijgt?

Hoor graag wat jullie vinden..

bwtje

Start even een andere draadje. Dit draadje is bedoeld voor ouders met kinderen die al op de middelbare school zitten.

Rijbewijs ( ot)

Toch kan ik de mening van de jongen begrijpen; iemand, met een diagnose, is dit verplicht te melden bij aanvraag van rijbewijs.

En als je niet veel hulp nodig hebt, waarom dan zo’n officiële registratie dat je later kan achtervolgen.

en hier

een zoon in gymnasium 5 die de laatste maanden bezig lijkt al zijn glazen in te gooien. Hij maakt er echt een bende van. Moet nu nog keihard aan de bak om nog over te gaan. Ik denk dat het hem niet gaat lukken, zelf denkt hij van wel...

Ik denk dat het voor zijn motivatie niet erg zal helpen als hij blijft zitten, maar aan de andere kant denk ik: blijkbaar is hij dan ook gewoon nog niet toe aan de volgende stap.

Flanagan

Op school heeft hij niet veel hulp nodig. In het verleden heeft hij op allerlei gebied veel hulp nodig gehad en dus was een diagnose wel noodzakelijk. De laatste jaren is hij behoorlijk gegroeid. En ja, als je je rijbewijs wilt halen moet je het vermelden. So be it.

Zonnebloempjes zoon heeft behoorlijke problemen als ik het zo lees en dan lijkt het me nuttig als je weet waar het vandaan komt, zodat je er iets mee kan.

Hoedan

Hoedan

28-06-2019 om 13:19

Havo

Hier een dochter van 16 die net geslaagd is voor vmbo-t en volgend jaar naar de Havo gaat. Lastige schoolcarrière tot nu toe. Afgestroomd van VWO. Ernstige dyscalculie en disharmonisch profiel. Fysieke en mentale klachten. Geregeld korte periodes thuisgeweest van school hierdoor.
En momenteel in diagnose traject bij specialistische ggz omdat het steeds slechter met haar gaat.
Ik ben heel benieuwd wat volgend schooljaar gaat brengen. Tot nu toe heeft school zeer weinig kunnen bieden qua ondersteuning en op sommige punten meer kwaad dan goed gedaan helaas.

Zonnebloempje

Zonnebloempje

28-06-2019 om 13:34 Topicstarter

Meerdere reacties

Jester, hier juist een zoon, die een kei is in Wiskunde. Wiskunde/Scheikunde/Natuurkunde staat hij alledrie een 8, zonder dat hij er iets voor hoeft te doen. Ik probeer wel of hij op Havo, 8 vakken neemt, zodat hij alsnog daarna naar Atheneum kan. Vindt hij niet nodig, omdat hij toch HBO wil doen (maar heeft verder nog geen flauw idee hoe of wat). Taal hoeft gelukkig niet, want hij heeft op het Atheneum al die vrijstelling gekregen voor tweede vreemde taal. Welke vakken kiest je zoon in 4 Havo ?

Flanagan, hij wilde het onderzoek niet afronden, omdat hij dan moest praten ! Hij is begin van het schooljaar 6 weken niet naar school geweest en nu weer. Hulp heeft hij dus zeker nodig, al is het alleen maar om zichzelf te begrijpen. Maar het wordt wel moeilijk als hij niet wilt praten.

Jippox, wie weet lukt het hem nog! Blijven zitten is misschien soms ook nodig voor sommige. Hoop dan wel, dat mijn zoon pas in de bovenbouw een keer blijft zitten. Welk profiel heeft hij ?

Hoedan, ik hoop dat Havo haar goed doet. Een andere school waar ze nu zit ? Zo te lezen heeft ze al de nodige problemen achter de rug. Hopelijk geeft een eventuele diagnose wat handvatten.
Zoon hier heeft overigens ook een disharmonisch profiel.
Fijn in ieder geval, dat ze nu geslaagd is. een lekkere lange vakantie kan ze vast goed gebruiken.

Bwtje

Hoewel de Cito bij veel basisscholen lijdend is en daarvan rekenen en begrijpend lezen het belangrijkst zijn, is dat niet het enige dat telt.

Het advies van mijn dochter is Havo/Vwo met als kanttekening dat het Vwo kan worden als ze haar Cito's stabiel krijgt.

Haar scores:
Begrijpend lezen: altijd een 1 of een 2, dit jaar beide keren 2.
Rekenen: meestal een 2, soms een 3. Tweede keer dit jaar op 1 punt na een 1 en is 17 punten vooruit gegaan.
De rest bijna altijd:
DMT1+, spelling 1+, ww spelling 1, woordenschat 1.

Meisje haalt in de klas nagenoeg altijd 8, 9 en 10. Doet haar huiswerk altijd.
Maakt Nieuwsbegrip op een hoger niveau thuis (huiswerk wekelijks. Op school niet, omdat ze geen 1 heeft gescoord)

Dus ook hoe ze het in de klas doet en haar werkhouding is belangrijk.

Voor Bwtje: verdere reacties misschien in een eigen draadje?

Zeetakje

Zeetakje

28-06-2019 om 15:10

Zeetakje

Dat eigen draadje was er eerder dan haar vraag in deze draad. Ze vond misschien dat ze niet snel genoeg antwoord kreeg?

Zeetakje

Zeetakje

28-06-2019 om 16:25

Dat had ik niet gezien. De tijden in het eigen gele draadje zijn ook niet zo goed te lezen. 😉

Bwtje

Bwtje

28-06-2019 om 18:02

Eigen draadje

Ik heb inderdaad een eigen draadje nu! Bedankt voor de info
Klets ze Verder!

Jo Hanna

Jo Hanna

28-06-2019 om 21:48

2x VWO

Mijn twee kinderen gaan allebei naar een gymnasium. Dochter gaat volgend jaar naar 4 met een NT profiel. Zoon naar 2. Beiden hebben een diagnose aandachtstekortstoornis: een ADD een ander NAO. Ze zijn ook allebei hoogbegaafd. Cijfers gaan goed tot zeer goed. Verder is het een serieuze worsteling met executieve functies en sociaal-emotionele uitdagingen. Ik vind het soms, ook voor mijzelf, een uitputtingsslag. Het is alweer even geleden dat er hulpverlening was maar in ieder geval voor zoon wil ik daar toch weer achteraan. School heeft weinig begeleiding te bieden en zijn niet goed in staat tot out of the box benadering van bijzondere exemplaren. Dat hoor ik ook van andere ouders met IADH-kinderen. Verder vinden zij en ik het wel een fijne school en zijn de goede alternatieven veel verder weg. Dus ik ga maar eens op zoek naar andere hulp. Maar nu eerst vakantie! Bij ons (zuid dus) is het eigenlijk al begonnen: alleen volgende week nog wat plichtplegingen.

Groet,
Jo Hanna

ow Jo Hanna

Hier begint de toetsweek pas. Ik ben jaloers op jullie vakantie!

De zoon waar ik eerder over sprak (Gym 5, kantje boord) heeft dit jaar alvast eindexamen Aardrijkskunde gedaan. 3 maanden terug stond hij een 8, laatste SE volkomen verknalt en stond toen een 6,4. Eindexamen een 6,3.... zo jammer denk ik dan. En nu dus bikkelen om nog over te gaan.

Hij is overigens ook 'pas' 15 en (getest) hoogbegaafd. Tot voor kort zeer goede resultaten, nu drama na drama. Geen idee wat ik er mee aan moet...

Jo Hanna

Jo Hanna

28-06-2019 om 22:06

Begeleiding zonder diagnose?

Een andere ouder wees mij onlangs op een bureau in onze woonplaats dat naast huiswerkbegeleiding ook onderzoek en advisering doet. Het valt ook onder jeugdzorg. Bij zo’n instituut zou een kind misschien zonder diagnose binnen kunnen komen om op basis van observatie geholpen te worden. En als het vertrouwen er dan is, kan misschien uiteindelijk ook onderzoek worden gedaan. Volgens die ouder waren zij hier naartoe verwezen door de huisarts. Misschien weet jullie huisarts of zoiets ook in jouw omgeving bestaat Zonnebloempje?

Wat zonde trouwens dat hij met zulke klinkende cijfers voor wis-na-sk toch moet afstromen! Maar goed, als havo hem helpt om minder stress te hebben (?) is dat natuurlijk wel heel veel waard. Ik hoop
maar dat dat zo voor hem gaat uitpakken!

Groet,
Jo Hanna

Jo Hanna

Jo Hanna

28-06-2019 om 22:30

Ander perspectief Jippox

Met vijftien een eindexamen AK VWO met een 6 afronden vind ik een behoorlijke prestatie! Wel jammer dat hij zo grillig functioneert natuurlijk. Dat geeft helemaal geen vertrouwen. Ik moet eerlijk zeggen: bij ons is dat versnellen (oudste) al op de basisschool spaakgelopen en vanuit eigen ervaring vind ik het dus helemaal niks. Ik zie ook wel kinderen bij wie het wel lijkt te lukken maar ook een aantal bij wie het misgaat, nu een zoon van kennissen in 4vwo. Versnellen lijkt in onze omgeving de ‘luie’ oplossing: scholen lijken te hopen dat ze dan verder niks aan begeleiding hoeven te doen. Bij de prikkelgevoelige kinderen werkt dat volgens mij niet zo. Ik besef wel dat dat betekent dat je als ouder aan de bak moet om die begeleiding te vinden. Maar dat valt niet mee! Echte diepgaande kennis en expertise om met hoogbegaafden die tegen obstakels aanlopen om te gaan, heb ik alleen gezien op het hoogbegaafden-onderwijs waar de oudste twee jaar heeft gezeten.

Wat vinden ze er op school van? En wat vindt zoon er zelf van?

Ik ben ook heel blij dat het vakantie is! Hier geen zorgen over resultaten maar wij hebben elkaar hier de afgelopen weken af en toe flink lopen afsnauwen van pure vermoeidheid en stress. Ontspannen leven is voor ons alle drie niet vanzelfsprekend.

Succes met de laatste weken! Ik hoop dat hij het redt!

Groet,
Jo Hanna

Jo Hanna

Jo Hanna

28-06-2019 om 22:53

Hoedan

Wat verdrietig Hoedan, hoe het met je dochter gaat! Deze (puber)leeftijd is zo’n moeilijke periode. Voor kinderen die gecompliceerd in elkaar zitten is het wegvallen van de vanzelfsprekendheid dat ze gewoon zijn wie zoals zijn heel moeilijk. Bovenop worstelen met jezelf komt dan zien dat je worstelt met jezelf en dat anderen dat minder doen of lijken te doen en schaamte over worstelen met jezelf en vragen over hoe je volwassen moet worden en verantwoordelijkheid moet dragen als je alles zo moeilijk vindt etc etc. Ik weet natuurlijk niet of dit met jouw dochter ook speelt maar in mijn beleving maakt dit de situatie heel precair. De problemen ‘exploderen’ als je niet uitkijkt.

Ik hoop dat jullie goede hulpverlening vinden die je meisje kunnen helpen de overprikkeling te leren hanteren. Als dat lukt, komt de rest er wel achteraan. Of niet, maar als ze ontspannener met zichzelf kan leven, is al het andere in mijn beleving ondergeschikt.

Groet,
Jo Hanna

Eelke

Eelke

29-06-2019 om 12:10

2 havo

Hier een zoon in 2 havo. Gaat hopelijk volgend jaar door naar 3 havo, toetsweek komt eraan. Engels en biologie vindt hij lastig, de rest gaat goed. Hij kwam vorig jaar trouwens van een VWO brugklas, maar had daar te veel last van faalangst en stress. Kwam ook omdat ik ernstig ziek was. Daarom gekozen voor een stapje lager en hier zit hij goed op zijn plek. Hij heeft op de basisschool ook een klas over geslagen en is dus ook een jonge leerling (en nog jonger qua sociaal emotionele ontwikkeling).

Zonnebloempje

Zonnebloempje

29-06-2019 om 21:51 Topicstarter

Johanna, dank voor het meedenken

Zoon heeft hier al hulp gehad, zonder diagnose, vanwege niet naar school gaan en driftbuien. Zij dachten toen aan ASS en zijn onderzoek gestart. Ging heel lang goed. Driftbuien zijn nu ook over, maar dus weer niet naar school. Hij staat weer op de wachtlijst voor onderzoek (op andere manier) en hij wordt besproken over hoe. nu verder. Daar word ik volgende week over teruggebeld.

Dochter heeft volgende week nog school, dan kamp naar Ameland en over met alleen maar geweldige cijfers (nou ja letters op haar school ).

Zonnebloempje

Zonnebloempje

29-06-2019 om 21:57 Topicstarter

Eelke, succes voor de toetsweek

Succes voor je zoon op de toetsweek ! Fijn dat hij nu op de Havo op zijn plek zit.
Hoe jong is hij ?

Mijn zoon klopt qua leeftijd gewoon met de klas, maar is sociaal emotioneel veel jonger (overigens ook qua uiterlijk).
Dochter heeft kort gekleuterd (is van februari), is de jongste in de klas, maar die staat sterk in haar schoenen, merk je niks van (hooguit qua uiterlijk).

Boempot

Boempot

30-06-2019 om 09:26

Toetsweek

Dochter (net 15) had vorige week nog een toetsweek. Het viel niet mee met de warmte, WK voetbal (ze is fan) en haar net geslaagde broer volop in de vakantiemood! Maar nu de eerste cijfers binnenkomen lijkt het erop dat ze over is naar 4 Havo en haar gewenste profiel kan kiezen , dus wij zijn trots op haar!

Over naar 4 Havo

Zoon heeft net de laatste toetsweekcijfers binnen en is over naar 4 Havo. Hij is nog maar 14, vorig jaar van 2 Vwo naar 3 Havo gegaan en begin dit jaar ging het weer niet goed maar hij heeft zich weten te herpakken. Opluchting! Dochter studeert al.

5 vwo

Hier eentje in 5 vwo (gymnasium). De cijfers van de toetsweek (eerste schoolonderzoeken) moeten nog binnen komen, maar ze kan al niet meer blijven zitten. Volgens mij is dit haar beste jaar tot nu toe. Ze lijkt er zelfs plezier in te krijgen ☺

Mussie

Mussie

30-06-2019 om 10:26

Jippox

Hier zit het in de familie. Broer en zussen grossieren in kinderen die altijd uitstekende resultaten halen en dan ineens in 4 of 5 VWO ‘besluiten’ helemaal niets meer te doen. En dan dus doubleren. Ik weet natuurlijk niet of het bij jou zo zal gaan maar bij onze 4 exemplaren is het echt geen ramp geweest dat ze een jaar over moesten doen. Mijn oudste nam het tweede jaar in 5VWO ineens zelf verantwoordelijkheid. Hij haalde zelf z’n gamecomputer uit zn slaapkamer en begon uit zichzelf met z’n huiswerk. Ik heb het toen ook helemaal losgelaten. En z’n vriendenkring is verdubbeld want tot z’n stomme verbazing zaten er in het jaar onder hem dus ook heel leuke mensen.
Ook bij mijn neven en nichtje ging het zo. Het is natuurlijk even slikken maar sommige kinderen hebben blijkbaar een dergelijke wake-upcall nodig.
Allemaal doen ze het nu erg goed op hun vervolgopleiding. Ik hoop dat je zoon natuurlijk overgaat maar wou je toch even laten weten dat je niet hoeft te wanhopen als dat niet zo is.

mussie

Dank voor je bericht. Ik denk ook dat het geen ramp is als hij blijft zitten. Hij weet op zich wel wat hij na de middelbare wil gaan doen, maar is er opeens ook helemaal niet meer mee bezig. Ik denk dat hij gewoon nog niet helemaal toe is aan de volgende stap. En dat geeft ook niks, komt vanzelf.

Hij lijkt nu wel hard aan het werk trouwens, dus ik ben wel benieuwd wat er uit komt.

Mijn oudste heeft vorig jaar examen (gymnasium) gedaan. Die stond halverwege de vijfde trouwens ook 8 tekortpunten en 0 compensatiepunten. Dus die zagen we ook al blijven zitten. Toch is hij zonder tekorten overgegaan en het jaar erop dus zijn examen gehaald (met 2 extra vakken ook nog, want die weigerde hij te laten vallen)
Nu zit hij helemaal op zijn plek bij zijn vervolgopleiding (officiersopleiding + technische studie bij de marine).

Zoon 3 zit in gymnasium 2 maar struikelde dit jaar over de klassieke talen. Eigenlijk bleek hij er ook geen interesse in te hebben. De rest van de vakken gaat wel gewoon prima, dus hij stapt na dit jaar over naar het atheneum (op een andere school, want hij zit op een categoriaal gymnasium).

En onze jongste gaat na de zomer ook naar het VO (atheneum brugklas op zelfde school waar zoon 3 volgend jaar heen gaat).

Dus voorlopig zitten we nog wel in het middelbare school gebeuren

Thursday Next

Thursday Next

30-06-2019 om 13:40

Hier

een brugpieper (Havo/vwo) die vrijdag haar eerste onvoldoende van het jaar heeft gehaald. Daar baalde ze wel wat van, het was een groepsopdracht waar ze zelf serieus mee bezig is geweest, maar niet iedereen uit haar groepje deed dat. Vandaar die 5. Ze heeft volgende week toetsweek en gaat volgend jaar naar VWO. Nog 3 weken voor het officieel vakantie is!
Oudste heeft dit jaar examen VWO gedaan en gaat studeren.

Mams

Mams

30-06-2019 om 16:50

Toetsweek

Ennn.. hoe gaat de toetsweek bij jullie allemaal ? Telt alles ook veel zwaarder mee en hebben ze ook zoveel toetsen? Hier bijna van elk vak een toets .. Onze dochter (5Atheneum) en zoon (4Havo) hebben beide toetsweek. Spannend ! Vooral dochter zit in de stress ze wil geneeskunde gaan studeren en dit rapport is extra belangrijk voor de selectie. Zoon ziet alles heel nuchter in gelukkig. Voor de mensen die al vakantie hebben, geniet ervan ! Wij gaan nog eventjes 3 weken door 😰

Toetsweek

Hier tellen de toetsen in de laatste toetsweek niet zwaarder dan eerdere toetsen. Maar het zijn er wel veel in korte tijd.
Ik vind het altijd wel jammer dat ze dan aan het leren zijn net als het zulk mooi weer is...
Voordeel van laat vakantie hebben is dat de ruk tot de kerst dan weer korter is

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.