Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


Zomer

Zomer

09-05-2019 om 09:57

Hier

Hier hebben we ook een fantastische vakantie gehad! Heerlijk genoten! Ik was ook echt 2 weken vrij. Heb ik eigenlijk nooit (los van de zomervakantie) maar is goed bevallen Dochter heeft ook genoten en is met gezonde tegenzin weer begonnen! Vrijdag een toets Nask maar verder is ze rustig begonnen. Nu aftellen naar de zomervakantie en gelukkig is daar nog Pinksteren en Hemelvaart! Oudste is ook weer begonnen met school na haar stage maar die had er heel veel zin in! Stage was wel goed gegaan maar ze vindt school toch leuker.

Verder druk op het werk maar dat is ook best wel lekker. Volgende week nog een leuk uitje van het werk. Het weer mag wel iets zonniger en warmer maar ik geloof dat dit volgende week gaat gebeuren!!!!

Vakantie

Wat fijn dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad.

@Flavia Arnhem is zeker een mooi stad. Is hier gelukkig maar een half uurtje vandaag. Toevallig ben ik er met man, dochter en zoon ook geweest. Wij hadden een combi kaart voor het openlucht museum en Burgers Zoo.

@Tango fijn dat jullie vakantie zo goed is verlopen. Zo'n eerste schooldag na de vakantie is wel zwaar. Ik snap je zoon wel.

@Annemoon fijn dat het goed is gekomen met de vriend van je zoon. Wel zeer onproffesionele gedrag van school en docenten. Goed dat je zoon toch zo Positief met zijn bijbaantje bezig is.

@Zomer wat heeft je dochter mooie cijfers. Complimenten!

Hier was de vakantie vooral rustig. Het was vaak droog weer dus de kinderen waren veel buiten aan het spelen. Dochter had ook nog een discofeestje van een klasgenootje. Daarvoor wou ze voor het eerst make-up kopen, we hebben toen Oogschaduw en nagellak in dezelfde kleur gekocht. Toch wel raar de ene dag speelt ze tikkertje en de volgende dag koopt ze make-up.

@nnemoon

@nnemoon

10-05-2019 om 20:20

Zomer, Tango en Flavia

Zomer en Tango, jullie hebben genoten van de meivakantie zo te lezen. Lekker hoor! Fijn ook dat jullie dochters weer terug zijn van de stage. Zomer, hoe ging de toets van Nask? En Tango, hoe ging de spreekbeurt Engels?

Flavia, jij hebt ook leuke dagen gehad met je dochter. En knap dat zij als advies HAVO2 heeft gekregen.

Ik heb heel erg veel moeten werken in de mei vakantie. De helft van het team was vrij en toen kwam er ook nog een langdurige zieke bij. Ook al werk ik normaal maar 24 uur ik werd nu 2 weken gewoon 40 uur ingeroosterd. Op zich vind ik dat geen probleem, maar als zoon vakantie heeft vind ik dat niet zo gezellig. Mijn man zit nog steeds in de ziektewet met zijn vinger (inmiddels 6 weken) dus dat was voor zoon wel gezellig dat hij thuis was. Zoon heeft wel genoten hoor van zijn vakantie, lekker fietsen, lekker gamen, af en toe werken en is met een vriend naar het bevrijdingsfestival geweest .

Hij zegt niet veel over het voorval op school met de politie, maar ik merk wel dat hij geen hoge pet meer op heeft van de politie in het algemeen. Voor de rest zegt hij er niet veel over en op school wordt er ook niet meer over gepraat.

De eerste week op school zit er weer op, met een toets voor geschiedenis en Engels. Volgende week staan nask en wiskunde op het programma en krijgt hij aan het eind van die week ook het tweede advies mee naar huis. Ik ben benieuwd wat hij wil in de 3e maar zoals hij er nu voor staat gaat hij gewoon over op kader niveau.

Met zijn baantje gaat het goed. Er werken ook nog twee klasgenoten van zijn oude basisschool en een jongen waar hij mee op voetbal heeft gezeten. Natuurlijk zetten ze die jongens niet op dezelfde tijdstippen aan het werk anders zou het te gezellig worden.

@nnemoon

@nnemoon

10-05-2019 om 20:25

Zonnestraal

Haha leuk om te lezen van je dochter, de ene dag speelt ze tikkertje de volgende dag koopt ze make up. Wat worden ze opeens snel groot!

Meeloopdag

Dochter had vandaag ook een meeloopdag op de middelbare school. Ze had het erg naar haar zin. De nieuwe klasgenootjes vond ze erg aardig. De les wiskunde vond ze erg leuk. Nederlands en Duits vond ze maar saai.

Daarna mocht en ze een aantal opdrachten doen in de praktijklokalen. Techniek vond ze het leukste. Ze moesten van metaal windchimes maken. Ze mochten ook een soort spelletje maken waarmee je dan met een ringetje langs een metaaldraadje moet. Wanneer het draadje geraakt wordt brand er een lampje. Dochter kreeg complimenten van de leraar over wat ze gemaakt had. 'Ik hoop echt dat jij techniek gaat kiezen,' zei hij.

Bij een andere opdracht moesten ze een winkel na spelen. Dit vond ze ook leuk om te doen.

Zorg vond ze niet zo. Ze moesten iemand in een rolstoel helpen of iemands handen verzorgen en nagels lakken. Dat 'gepluk' aan mensen was niets voor haar zei ze.

@nnemoon

@nnemoon

10-05-2019 om 20:55

Zonnestraal

Wat leuk om te lezen dat je dochter zo'n leuke meeloopdag heeft gehad op de middelbare. Knap dat ze zo goed is met techniek. En die uitspraak over de zorg, hoe verzint ze het. Het gaat vast goedkomen op de middelbare.

Zomer

Zomer

10-05-2019 om 22:10

Zonnestraal

Wat doet je dochter leuk mee met zo’n open dag! En techniek, nou als er ergens banen in zijn dan is dat wel in de techniek. En vrouwen in de techniek willen ze maar al te graag!

Heeft ze voor de zomer ook nog een kennismaking met haar nieuwe klas?

Zomer

Zomer

10-05-2019 om 22:14

@nnemoon

Wat goed dat je zoon toch KB blijft doen!!!!!

Enne, pffff 2x 40 uur is best pittig. Ik werk zelf 32 uur (met ATV dus veel extra vrije dagen/uren). Toevallig moest ik van de week ook extra werken maar dat wil ik echt niet elke week. Ben zo gewend aan die vrije dag in de week. Heerlijk alleen thuis! Gelukkig was je man wel thuis, helaas niet voor zijn lol. Geneest het wel goed?

Zomer

Zomer

14-05-2019 om 12:26

Alweer thuis

Na 1 dag school is dochter vandaag alweer thuis. Die was zo niet lekker. Ik denk een beginnende griep. Ze is zooooo moe. Ze was gisteren al om acht uur naar bed gegaan en tot 10:00 uur vanochtend geslapen. Ze is nog steeds best moe. Even in de gaten houden. Even flink wat vitamines proberen er in te krijgen. Hopelijk zet het niet door.

@nnemoon

@nnemoon

14-05-2019 om 15:54

Zomer

Wat akelig van je dochter. Hopelijk knapt ze snel weer op. Beterschap!

Merz

Merz

14-05-2019 om 20:40

ben ik weer eens

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier geschreven heb. Ik lees nog wel steeds jullie verhalen! Zoveel herkenbaarheid en net zo goed ook veranderingen. Het lijkt al eeuwen dat zoon van het vmbo af is maar toch is het nog maar zo kort geleden. Intussen zit hij in zijn 2e jaar BBL. MBO. Heeft een heel leuk leerbedrijf. 1 dag naar het MBO voor de theorie. Het valt hem nog steeds zwaar ook al is het maar een dag. Het is minder belastend dan het VMBO, maar het is natuurlijk ook maar 1 dag. Dat scheelt natuurlijk ook een berg huiswerk en dat heeft wel voor meer rust gezorgd. Intussen stevent hij op zijn laatste weken af van het MBO. Rekenen en Nederlands examen zijn goed afgesloten. Wiskunde is nog even een dingetje, daar zal hij nog even hard aan moeten trekken wil hij daar nog goed genoeg voor komen staan. Het is een beetje fingers crossed bij papa en mama maar zoon is overtuigd van zijn slagen . Op het leerbedrijf zijn ze verder erg tevreden, de praktijk is geen probleem . Hij heeft zelfs al een vast contract gekregen, hij was helemaal blij. Nu nog even volhouden maar dat valt niet mee. Zoon hoort echt bij de kinderen die school het liefst vergeten. School leuker dan stage ,zoals bij jouw dochter Zomer, dat is bij zoon nooit aan de orde geweest. Hij vond de stages geweldig. (Ook afspraken bij de tandarts, ortho en noem maar op, alles beter dan school. Niet te geloven eigenlijk.)

Hoe gaat het met de andere MBO/ROC gangers?

Meeloopdagen: dat zal wel leuk zijn geweest.En gaan ze dan ook echt naar een andere school of kan dat op eigen school geregeld worden? Ik kan me nog herinneren dat dat ook een keer op het vmbo van zoon was maar die school had ook veel profielen onder dak. Dan schoof je om de paar uur naar een volgend profiel. Zoon wist toen ook meteen dat hij techniek/metaal wilde gaan doen. Leuk dat je dochter ook enthousiast is Zonnestraal. Nooit genoeg mensen in de techniek. Maar tegenwoordig hebben ze in iedere sector mensen tekort dus wat dat betreft zitten ze allemaal wel goed. Zoon merkt dat ook bij het leerbedrijf, daar willen ze hem ook graag houden en dat laten ze ook in zijn salaris merken, dat vind ik dan wel weer heel netjes.

Nou..het is toch weer een flinke lap tekst geworden. Succes met de voortgang van alle VMBO'ers(en MBO'ers). Beterschap voor de zieken, altijd vervelend.

Zomer

Zomer

14-05-2019 om 20:59

Merz

Wat leuk om de voortgang van je zoon te lezen! Wat super dat hij al een contract heeft bij het bedrijf! Gefeliciteerd! Maar begrijp ik het goed en is hij bijna klaar met de opleiding? Gaat hij ook niet meer verder zeker (gezien je schrijven over hekel aan school als ik je woorden even vrij mag vertalen haha). En trouwens super dat zijn salaris ook meer dan ok is!!!!! Echt leuk om te lezen allemaal!!

Oudste heeft inderdaad school nooit erg gevonden en nog steeds niet. Het schoolse leven levert ze liever nog niet in voor het werkend leven al zou dat toch een keer moeten gebeuren. Jongste heeft het minder met school maar niet zo erg als jouw zoon vermoed ik. Maar goed, dochter staat nog aan het begin. Eerst maar eens dat vmbo diploma halen over 2 jaar.

Dochter is nog steeds moe dus misschien morgen ook nog thuis. Gelukkig van de week niet zo heel veel op school qua leren. Alleen vrijdag een toets.

Merz

Merz

14-05-2019 om 22:34

Zomer

Ja, dat heb je prima tussen de regels door gelezen Zomer. Zoon rent denk ik hard de school uit als hij zijn laatste lesdag heeft gehad haha. Nee, Als hij voor zijn MBO 2 is geslaagd dan stopt hij. Wie weet gaat hij er nog eens anders over denken maar voorlopig is het even genoeg. Bij het leerbedrijf leert hij alles wat hij moet weten dus daarvoor is het niet echt nodig.

Het is dus aftellen hier, nog een week (dag) of 6 en dan moet alles afgerond zijn.

Beterschap voor je dochter, vertroetel haar maar lekker.

Mbo3

Hier doet zoon BBL op niveau 3. Als hij klaar is, kan hij verder naar nivea4. Alleen heeft hij dan ook Engels erbij. Zijn collega is aan avond mbo4 begonnen. Zijn baas houdt, qua planning, rekening met de toetstijden. Zijn baas waardeert bijscholing.

Maar mbo biedt ook veel cursussen/ opleidingen waarbij mensen certificaten halen op specifieke onderdelen. Als iemand na een tijd werken, meer wilt weten van een specialisme, kan die zich hierin laten bijscholen.

Zo moest mijn broer van mijn vader een opleiding volgen die goed was voor de werkgelegenheid, maar niet aan zijn hart lag. Later is hij alsnog gaan omscholen en het werk gaan doen wat hem boeide. Door certificaten te halen en te blijven bijscholen, is hij een deskundige op zijn vakgebied. De bedrijven weten deze zzp’er te vinden.

Net als iedere werknemer, op welk niveau dan ook , is het volgen van cursussen of korte opleidingen een manier om je carrière vorm te geven. Mijn broer is de vijftig gepasseerd en behaalt nog steeds certificaten. Je moet mee met de ontwikkelingen. Maar als het werk je interesseert, is dat eerder interessant, dan lastig.

Merz

Merz

15-05-2019 om 11:31

Flanagan

Goed van je zoon dat hij zo gemotiveerd is om door te gaan voor niveau 4. Zit hij ook in het laatste jaar of moet hij nog even?

Ja, certificaten halen behoort ook tot de mogelijkheden en is ook voor zoon veel interessanter omdat dat veel gerichter les geeft, wat aansluit bij hetgeen hij al aan het doen is. Niet voor 50% dingen leren die niet aansluiten bij hetgeen je nodig hebt.Via werk heeft zoon ook een korte lascursus gedaan, dat kon ook gewoon op het werk geleerd worden en daarna examen doen onder supervising van het NIL. Die manier is voor jongens als mijn zoon veel aantrekkelijker dan weer jaren een niveau 3 en 4 gaan doen wat veelal uit dezelfde stof+ bestaat dat trekt hij echt niet.

Het enige nadeel is dat die cursussen vaak wel duurder zijn. Lassen kon op het bedrijf maar ik weet niet of dat ook voor andere cursussen geldt.

Merz,

Misverstand. Hij ziet momenteel niet de meerwaarde in een mbo4. Mbo4 maakt dat je kan solliciteren op een functie als projectleider. Nu werkt hij met meerdere ‘projectleiders’ die die functie verkregen hebben door hun praktijkervaring.
Zoon ziet meerwaarde in specialisatie zoals goedkeuring aan groepenkasten of verlichtingsystemen of CAD-tekeningen maken.
Maar hij is nu nog zo jong; wie weet wat hij over een paar jaar wilt gaan oppakken.

Vroeger hadden we een studierekening voor de kinderen opgestart. Nu het leerplan is veranderd, staat het geld voor opleidingen in geval er geen werkgever is, die die kosten op zich neemt.
Mocht hij zzp ‘er worden, kan hij de onkosten verrekenen in zijn werkuren.
( Wie een opleiding met succes afrondt, krijgt van de werkgever ook vaak loonsverhoging.)

Merz

Merz

15-05-2019 om 14:27

mbo 4

Gaat hij dan wel of niet niveau 4 doen want ik lees er waarschijnlijk overheen. Hij ziet er niet de meerwaarde van in zeg je maar wil toch eerder kunnen solliciteren als projectleider. Die specialisaties kun je die ook niet gewoon met certificaten behalen? Zoon heeft CAD tekenen nl al op het vmbo gedaan, dat was ook 1 van de certificaten waarvoor ze de gelegenheid kregen die te halen(verplicht in zijn geval). Hoeveel jaar moet je zoon nog voor hij klaar is met 3?

Ja, wat betreft dat jong zeggen wij hetzelfde: ze zijn nu nog zo jong dat ze misschien niet alles overzien. Wil of kan je zoon niet blijven bij het bedrijf waar hij nu BBL doet? Wat salaris betreft heb ik het idee dat werkgever zoon dat iets anders bekijkt. Dat diploma lijkt niet het allerbelangrijkste te zijn. Wel de interesse, inzet, collegialiteit en mate van werk wat afgeleverd wordt. Salarisverhoging al 3 keer gekregen in tijd van opleiding dus dat zegt wel iets over hoe het bedrijf er instaat. Ik denk dat heel veel mensen hoger op de ladder komen door binnen het bedrijf te laten zien dat ze vooruit willen en kunnen. Niet altijd alleen met een hoog startdiploma. Het wordt anders als je vroeg leidinggevend aan de slag wil.

Fijne werkgever

Mijn zoon heeft een fijne werkgever, vergelijkbaar met die van jouw zoon; werkhouding, interesse en collegialiteit worden zeer gewaardeerd (ook financieel).

Ik schreef niet dat hij projectleider wilt worden en daarom mbo4 erbij zal doen. Dat is bij deze werkgever ook geen vereiste. Maar als hij bij een ander bedrijf voor dergelijke functie zou willen solliciteren, maakt hij meer kans als hij wel in het bezit is van mbo4.

Nu is dat niet ter sprake, hij heeft een contract gedurende de opleiding en zijn werkgever heeft aangegeven deze te vervangen voor een aanstelling wanneer hij klaar is met de opleiding.

Opleiding duurt ca 2,5 jaar en voor de hele snelle lln die vooruit werken, 2 jaar. Zoon maakt het niet zoveel uit of hij het in 2 jaar of 2,5 jaar doet, als hij maar met plezier naar werk gaat.

Ik weet niet wat voor CAD training je zoon heeft genoten. Hier moest een heel dik boek doorgewerkt worden. Het vroeg ook om een pc met extra mogelijkheden. Zoon vond het niet eenvoudig en heeft verdere verdieping op plan twee geschoven. Jammer, want er zijn weinig binnen het bedrijf met kennis van deze materie.

Verder moet ik als moeder wel wennen aan die verhalen over onoplettende bestuurders. Met de bus van zijn baas maakt hij heel wat kilometers. Gelukkig nog geen boetes op de mat. Of verontruste telefoontjes.

Merz

Merz

15-05-2019 om 16:17

aanvullend

Ik schrijf CAD tekenen op het VMBO gedaan maar dat schrijf ik verwarrend. Hij begon daarmee op het VMBO, was ook al een onderdeel van de techniekrichting en had dat later op het MBO als keuzevak, dus verplicht. Doe dingen, zoals dat CADtekenen, daar ligt veel meer zijn hart en dat gaat hem dan itt alleen maar theorie veel beter af. Ik weet ook niet welke versie hij heeft gedaan maar inderdaad moest daar een bepaalde laptop op aangeschaft worden, het schijnt een groot programma te zijn.

Maar inderdaad: zich goed voelen binnen school of bedrijf is het allerbelangrijkste.
Daarom ben ik ook blij als het volgende maand gedaan is met school

Één dag per week naar school,

Vind ik niet verkeerd. Ze hoort hij hoe andere klasgenoten het vergaat, gesprekken met leeftijdsgenoten.
Laatst had hij pech met zijn auto. Een groep klasgenoten heeft hem geholpen en ze hadden veel lol door de samenwerking en de vreemde wijze waarop het probleem opgelost werd (hulp van een pittige dame, nog ouder dan zijn moeder, in een stoere pick-up.). Hij zal zijn klasgenoten ergens wel gaan missen, als hij klaar is met de opleiding. De meeste van zijn collega’s zijn een stuk ouder en in een andere levensfase.
Ook dat laatste, is iets nieuws waar een BBL -er tegen aan kan lopen.

Triva

Triva

15-05-2019 om 22:28

Even snel

De vaste begeleider van mijn zoon is vijf jaar ouder en heeft alles voor mijn zoon uit op dezelfde scholen gedaan, zelfs de basisschool. Schept wel een band.

En hier,

En hier was de jongste medewerker ( die nu mbo4 doet), blij dat hij broekie af was.

Mijn post was vooral een reactie op Merz; haar zoon was blij niet meer naar school te hoeven. Zo lijkt het net of de lln die nu vmbo doen en straks BBL, zelfs die ene dag te veel gaan vinden. Dat lijkt mij een dilemma voor de ouders; is het dan wel verstandig om kind zo jong al uit de schoolbanken te halen? Of is het toch verstandiger om bol te doen..
Soort van tegengeluid op de reactie van Merz.

De ene dag maakt wel dat ze ook in een ‘leermodus’ blijven. Dat is ook belangrijk voor het leren van de theorie die bij bepaalde certificaten hoort. Denk even aan vca basis of vol. Als je hoort dat je klasgenoten hun vca vol in één keer gehaald hebben, wil je dat ook.
De en-en (werk en school) maakt ook dat je kind niet te snel al ‘volwassen’ dient te zijn; hij mag ook tijdens de schooldag ‘chillen’ en over iets anders dan werk kletsen.

Merz

Merz

16-05-2019 om 00:27

oud en jong door elkaar

Zoon zal grote deel van klasgenoten zeker niet missen. Prima jongens en -meisje maar heeft maar een paar jongens uit de klas waar hij meer mee optrekt (gezamenlijke hobby) verder heeft hij vrienden uit een andere hoek. Wat betreft (iets) oudere collega's, die vindt zoon alleen maar fijn om mee te werken. Dat is natuurlijk ook niet typisch iets voor BBL'rs, ieder bedrijf kan jongere en oudere mensen in dienst hebben. Werken ook echt oude mensen volgens hem en die zijn dan 40

Het is ook niet zo dat je zoon zijn klasgenoten niet meer kan zien als het echt vrienden zijn geworden Flanagan. Ik weet niet hoe het met jouw zoon is maar door de auto ziet mijn zoon, nu hij 18 is geworden, iedere plaats in Nederland als dichtbij.

Triva. Hoe gaat het bij jouw jongste intussen bij IW en het leerbedrijf? 1e jaar toch? Grappig dat die begeleider zelfs op dezelfde basisschool heeft gezeten. Zoon heeft in principe wel een vaste begeleider maar in de praktijk staat hij toch op verschillende afdelingen te werken waardoor iemand anders ineens dan de begeleidende rol overneemt. Als er een schoolwerkstuk gemaakt wordt is dat wel altijd dezelfde man die dat beoordeelt. Gesprekken met school worden ook door de vaste gedaan.

Merz

Merz

16-05-2019 om 00:51

niet zo zwaar zien

Nog even kort Flanagan, Ik denk dat een dilemna voor de ouders nogal zwaar omschreven is. Ik denk dat iedere ouder haar of zijn eigen kind goed genoeg kent om al aan te zien komen of ze school geweldig gaan vinden, dat was bij zoon op het VMBO allang duidelijk. De keuze voor BBL was een natuurlijk voortvloeisel uit dat niet zo positieve gevoel voor school. Heerlijk dat het bestaat! Sinds hij kan werken is hij weer positief als hij 's ochtends vertrekt. Die ene dag school is daardoor nog wel te behappen.

Ik vind je in je laatste alinea wat overdreven. Als je mijn eerdere berichten gelezen hebt weet je dat het met die leermodus van zoon nooit goed heeft gezeten, daar gaat geen dag naar school bij helpen. Het chillen(ik noem het liever ontspannen werken) doet hij wel op zijn werkdagen, school is een dag om door te komen. Het echte chillen gebeurt na de school- of werkdag.

Flavia

Flavia

16-05-2019 om 05:56

kind vs volwassenen

Idd Merz waarom vinden we voor volwassenen dat we werk vooral ook leuk moeten vinden en gunnen we onze kinderen dat niet.
BBL is voor een deel van de kinderen echt een uitkomst. Er zijn zoveel manieren om te leren dat zouden we wel eens meer mogen waarderen.
Voor een aantal beroepen / handelingen moet je echt verstand van zaken hebben, maar heel veel dingen leer je ook al werkende.
Idd door cursusen aangeboden door de werkgever of omdat je ze zelf doet.
Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. Maar dat zegt niet dat dat leren in de schoolbanken moet zijn. Bevestiging dat je bepaalde dingen beheerst door een onafhankelijke beoordeling is dan wel fijn.Maar dat zou bv ook een proeve van bekwaamheid bij 2 'leerbedrijven' kunnen zijn.

Merz

Merz

16-05-2019 om 08:31

werken is zeker leuk

En voor die andere beroepen moet je natuurlijk ook net zo goed verstand van zaken hebben, maar dat bedoel je ook neem ik aan

6 jaar techniek in de schoolbanken gehad, het is mooi geweest voor zover.

En de proeve van bekwaamheid is verplicht voor je je diploma krijgt, dat is de mooie afsluiter om te kunnen laten zien dat je beheerst wat je moet beheersen.

Ik ben ook voorstander van ieder op zijn eigen manier. En denk dat er met mij veel mensen zijn die ook deze manier waarderen.

Merz

Merz

16-05-2019 om 08:45

en benieuwd

Heb jij zelf ook kinderen op het MBO zitten Flavia?

Triva

Triva

16-05-2019 om 09:54

Flanagan

"Mijn post was vooral een reactie op Merz; haar zoon was blij niet meer naar school te hoeven. Zo lijkt het net of de lln die nu vmbo doen en straks BBL, zelfs die ene dag te veel gaan vinden. Dat lijkt mij een dilemma voor de ouders; is het dan wel verstandig om kind zo jong al uit de schoolbanken te halen? Of is het toch verstandiger om bol te doen..
Soort van tegengeluid op de reactie van Merz."

Wat verschrikkelijk negatief en precies omgekeerd aan wat ons doel is volgens mij. Ik begrijp dat dilemma dan ook totaal niet. Mijn zoon leert met modernere apparatuur dan op het MBO en is de hele dag aan het leren, alleen op een andere manier en waarschijnlijk een manier waarop elke leerling op MBO niveau het beter doet. Ik schrik van al die verhalen over hoe slecht een MBO het doet, hoe de motivatie zakt als je de hele dag op school zit en onzinnige vakken krijgt en als dan ook nog eens niet duidelijk is wat je moet leren en doen schiet het niet op. Ook nog eens al die onzinnige MBO opleidingen die opleiden tot werkloosheid. In de BBL zie je die niet want daar kun je toch geen leerwerkbedrijf voor vinden. Je haalt je kind niet uit de schoolbanken, je geeft het juist een voorsprong, kind kan laten zien wat hij of zij waard is en heeft veel meer kans op een baan. En wat is er mis om nu even te stoppen met leren? Dat hoor ik nu nooit als iemands kind hier op OO een 'tussenjaar' neemt en lekker op vakantie gaat na die zware Havo of VWO. Dat kan een VMBO'er niet, want nog geen startkwalificatie. Ik vind het enorm knap dat de zoon van Merz die straks TOCH heeft. Dikke kans dat hij op BOL allang het bijltje er bij neer had gegooid. Leren kan het hele leven nog en dan vooral als je een kans krijgt van je werkgever, over een paar jaar is dat weer heel aantrekkelijk.

"De ene dag maakt wel dat ze ook in een ‘leermodus’ blijven. Dat is ook belangrijk voor het leren van de theorie die bij bepaalde certificaten hoort. Denk even aan vca basis of vol. Als je hoort dat je klasgenoten hun vca vol in één keer gehaald hebben, wil je dat ook. "

Die leermodus.... ach dat kan echt over een paar jaar ook nog wel en het werkt een stuk beter als ze gemotiveerd zijn en een kans van de 'baas' krijgen voor een cursus. Ik vind je echt zwartgallig hier.

"De en-en (werk en school) maakt ook dat je kind niet te snel al ‘volwassen’ dient te zijn; hij mag ook tijdens de schooldag ‘chillen’ en over iets anders dan werk kletsen"

Wat denk je dat mijn zoon de hele dag doet met zijn begeleider? Hij praat over gamen, over meisjes, over het nieuws...Gewoon wat hij de rest van zijn leven ook doet met collega's. Hij mist niks hoor en dit is wat hij wil, hij hoeft echt niet terug naar dat vmbo met al dat gedoe daar op de apenrots (voor de duidelijkheid hij heeft het prima naar zijn zin gehad, komt zelfs nog op zijn oude school voor werk maar een dag les is een straf!).

Triva

Triva

16-05-2019 om 09:56

merz

"Triva. Hoe gaat het bij jouw jongste intussen bij IW en het leerbedrijf? 1e jaar toch?"

Ja prima, we zijn de enorme hobbel van lastige theorie voorbij en dat is wel fijn in mijn hoofd. Ik vind dat hij mbo2 in 1 jaar had kunnen halen maar ze bieden dat niet echt aan. Als zoon de kans krijgt doet hij mbo3 als avondschool en gaat hij de hele week werken, net als zijn begeleider maar mbo2 is natuurlijk nog niet binnen helaas.

Stigma

Door beleid van de overheid en de invoering van de startkwalificatie, kunnen ouders huiverig zijn voor een BBL. De tendens is diploma halen om je kans op de arbeidsmarkt te verhogen. De gebruikelijke route is dmv onderwijs op school.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Startkwalificatie

Mijn reactie wordt betiteld als uiterst negatief. Maar sta stil bij de beeldvorming van mensen die niet bekend zijn met BBL; waarom zou iemand op zijn 17e al 4 dagen per week gaan weken. Dat is bijna een schoolverlater zonder toekomstperspectief, denkt menig ouder zonder voldoende kennis van BBL.
Ik geeft aan dat op BBL een flink stigma heerst; BBL is voor jongelui die al vroeg veel geld willen verdienen maar weinig groei zullen meemaken tov jongelui die BOL doen.
Omdat er te weinig bekendheid wordt gegeven aan BBL, verschijnt de vraag of BBL wel een volwaardige opleiding is.

https://www.startpagina.nl/v/werk-onderwijs/vraag/593878/leer-bbl-minder-bol/

Als Merz aangeeft dat haar zoon blij zal zijn niet meer naar school te hoeven, kan dat opgevat worden als een bevestiging van die vertwijfeling. Dat wilde ik uit de lucht halen.
BBL is een goede opleiding, dat meer bekendheid en waardering verdient. Berichten in de media dat meer lln voor BOL kiezen want daling BBL, doet het BBL geen goed.
Blijkbaar kijkt een buitenstaander anders tegen BBL aan. Heel wat ouders zien Mbo-Bol als een opstap naar HBO. Want zelfs mbo heeft al een bepaald stigma

https://www.aanpakjeugdwerkloosheid.nl/actueel/nieuws/2016/05/24/update-onderwijs-in-cijfers-daling-studenten-bbl

‘Baankans mbo
Of je met een mbo-diploma een goede kans maakt op een baan, is afhankelijk van de studierichting die je gekozen hebt en het opleidingsniveau. Feit blijft echter wel dat werkgevers steeds vaker minimumaal een HBO-opleidingsniveau vragen. De laatste jaren is het dan ook de trend om van mbo naar HBO door te stromen.’

https://zakelijk.infonu.nl/banen/77233-baankans-mbo-wat-is-de-baankans-met-mbo-diploma.html

Dit is wat in de media terug te vinden is en van invloed kan zijn bij besluit type opleiding.
Er zijn niet zoveel BBL-plekken. Maar dan nog lijkt BOL een beter imago te hebben dan BBL. Dat doet het BBL weer te kort.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.