Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Dendy Pearson

Dendy Pearson

25-09-2017 om 17:41

Reclame op school

Nu komt mijn zoon (8) thuis met een brief dat ze de aankomende dagen een verantwoorde pauzehap op school krijgen, hoort bij een lesprogramma over gezond eten en wordt gesponsord door oa AH en Zwijsen.

Ik krijg acuut jeuk van dit soort dingen. En ik verwacht een probleem want mijn iadh-zoon krijgt van mij een gezonde hap mee, maar gaat op school echt geen komkommer eten ofzo. Hoop gedoe om niks wordt dat.

Eigenlijk vind ik dat AH gewoon uit school moet wegblijven. En laat school de beperkte onderwijstijd besteden aan onderwijs aub.

Mag dit, reclame op school?


Kaaskopje

Kaaskopje

25-09-2017 om 19:21

Dendy

Ik begrijp je punt, maar ik denk bij zoiets altijd 'ach af en toe is dat geen probleem'. Ik ben er nogal makkelijk mee. Maar goed, als jij niet wilt, of als komkommer (of wat dan ook) een ongewenste reactie oproept bij je zoon, geef je je zoon een briefje mee waarop staat dat hij er niet aan mag deelnemen. En ja, volgens mij mag het.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

25-09-2017 om 19:30

Kaaskopje

Ik doe normaal ook echt niet moeilijk, maar hiervan word ik iebelig.
Vorige week nog een mail gehad: uw zoon/dochter moet in december de tafels kennen. Helaas hebben wij de tijd niet om ze dit te leren en moet u dit thuis doen.
Dus nu leer ik mijn kind de tafels en zij geven mijn kind te eten.
Best gek

Mussie

Mussie

25-09-2017 om 21:38

Snap je wel maar

Ik moest ook in 1975 de tafels al thuis leren. Een juf of meester kan toch niet in die beperkte tijd al die kinderen helpen met de tafels uit hun hoofd leren? Maar dat is vast je punt niet, ik snap wel wat je zegt, maar er is ook een andere kant. Bij mijn zoon is door een dergelijk project het kwartje gevallen en sindsdien eet hij groentes. Als het je zoon stress oplevert, zou ik zeker een briefje meegeven. Maar soms kunnen dingen beter uitpakken dan je vooraf verwacht.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 01:40

Vroeger

Nou Mussie, ik ben van nog een eerdere generatie en wij dreunden klassikaal de tafels in ons hoofd. Dus ooit kon het wél.

Ik ben er een beetje uit, maar ik kijk er ook wel van op dat een school geen tijd heeft voor tafels. Natuurlijk moet er ook thuis geoefend worden, want het moet door veel herhalen een vanzelfsprekendheid worden, maar toch.

Het verantwoorde eet'ding' is eenmalig, ik zou er niet te zwaar aan tillen. Maar ik snap je punt hoor, Dendy.

Ana

Ana

26-09-2017 om 02:08

tafels

Op onze school hier, in een grote stad van Nederland, worden de tafels op school geleerd.
Er wordt gevraagd om ook thuis te oefenen, maar bij ons kind (een van de betere leerlingen) was dat nauwelijks nodig. Wij hebben zeker niet systematisch geoefend. En we kregen de indruk dat er op school voldoende aandacht aan de tafels werd besteed.

Vroeger op mijn lagere school oefenden we de tafels ook klassikaal op school en moesten we de tafels aanvullend ook thuis oefenen.

Dees

Dees

26-09-2017 om 07:09

Tafels en groenvoer

Tafels worden op school geleerd ja. Hier was dat ook zo maar ja er zijn nu eenmaal ook kinderen die wat dat aangaat niet met de klas meekunnen en die moeten er thuis dus nog even aan werken.

Ik zou wat betreft gratis groente/fruit lekker meedoen mijn zoon doet de boodschappen niet dus hij bepaalt echt niet naar welke winkel we gaan. Ik denk dat mijn kind er wel wat moeite mee zou hebben want hoewel hij gek is op gezonde dingen gruwelt hij van snoeptomaatjes en kiwi.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 08:35

Dees

Ik was ook zo'n kind met rekenen op de lagere school. Ik had het nooit af. Bij mijn laatste werk zei ik ook dat ik me vroeger nooit had kunnen bedenken dat ik met cijfers zou gaan werken. Ik moest daar altijd rekeningen nalopen met mensen of vertellen hoeveel iets kostte. Dus zo zie je maar. Mijn vader hielp me door me aan het hoofdrekenen te zetten. Gewoon middenin de keuken een sommetje laten oplossen. Maar goed, dat doet niks aan het feit af van dat klassikaal tafels opdreunen wel normaal was en thuis ging je daarmee door. Mijn kinderen begonnen er ook op school mee en thuis moesten ze verder oefenen. Dat een school zegt, sorry geen tijd, doe maar helemaal thuis, vind ik héél apart.

Allemaal reclame

Ik vind ook dat ah van school weg moet blijven. De realiteit is dat er heel veel reclame op scholen is. Sportdagen (coca cola en mc donalds), culturele evenementen (de banken), lessen in gezond eten (ah + lokale aanbieders), etc. Je kunt het zo gek niet verzinnen eigenlijk. Vooral de combinaties zijn soms stuitend.
Dat is helaas niet verboden. Zeker niet als de MR met het programma heeft ingestemd.

Als je je om die principiele kant druk maakt zou je daar dus nog even een onderzoekje aan kunnen wagen (weet de MR hier wel van, is er ingestemd?)

Om je zoon en zijn komkommer zou ik me nou niet zo druk maken. Hij is echt de enige niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 09:04

Miriam

Ik heb wel de indruk dat er nu een kentering is op scholen wat betreft ongezond aanbod. Dus of Coca Cola en MacDonalds nog in beeld zijn tijdens activiteiten vraag ik me af.

Maak je geen zorgen

Kaaskopje, zolang dit soort adverteerders schoolactiviteiten aanbieden (van lessen over gezondheid tot sportwedstrijden) zullen ze zorgen dat ze in beeld zijn.
Dat is de bedoeling van de activiteit namelijk.

Maar je hebt gelijk, dat gaat niet met snackbar vlaggen.
Het is ondertussen wel bedoeld om te verkopen.

Kaori

Kaori

26-09-2017 om 09:44

allerlei reclame idd

Van tijdschrift abbonementen tot een in een neutrale witte envelop aangeboden aan de ouders van en dan blijkt dat om een type cursus te gaan.

De ouderpopulatie bij ons dacht dat het om een brief van GGD ging die zou namelijk ook in die periode uitgereikt worden.

En dan idd de sluikreclame nog door het sponseren van allerlei activiteiten en lesprogramma's.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

26-09-2017 om 09:46

Daar word ik erg dwars van

Thuis tafels oefenen, soit. Hoort erbij. Mits school natuurlijk de voorzet geeft. Maar dat jij die tafels moet gaan leren omdat school er geen tijd voor heeft, terwijl er wel tijd is voor reclame, sorry. Daar word ik erg dwars van. Juf wordt wel betaald om reclame te maken maar heeft geen tijd voor de tafels?

Ik denk dat het niet uitvoerbaar is in de praktijk, maar ik neig er naar een statement te maken door mijn kind tijdens die "actiedagen" thuis te houden onder het mom van "het lijkt me nuttiger dat ik hem dan die tafels leer".

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-09-2017 om 10:00

Nog gekker

Nou krijg īk ook al huiswerk. Ik moet met mijn kind aan de slag voor een prijsvraag En ik moet m vrijdag een bijzondere groente - of fruitsoort meegeven.

Ik ga gewoon niet meedoen. Ik geef hem zijn gewone gezonde plak ontbijtkoek mee, net als anders. Gekocht bij AH, dus misschien dat dat dan wel goedgekeurd wordt

Dendy

Ik zou uit recalcitrantie gewoon een flinke artisjok meegeven. Kijken wat juf ermee doet

Prijsvraag

Kijk, zo'n prijsvraag is meestal een verkapt marktonderzoek.

Briljant idee die artisjok trouwens.

Triva

Triva

26-09-2017 om 13:34

tafels

Grappig dat je op dit forum alleen maar leest dat er gedifferentieerd moet worden in de klas zodat bijna elke kind op het eigen niveau bezig is maar de táfels moeten klassikaal geleerd worden? Wat een onzin. Tafels leer je thuis, dat vind ik werkelijk zonde van de tijd om dat op school te doen.

Verder: volgens mij riep één van jullie vorige week nog ergens dat het niet alleen om rekenen en taal gaat op school maar dat het ook om andere dingen gaat en nu met zo'n project mag dat niet en moeten ze klassikaal tafels leren?

guera

guera

26-09-2017 om 17:47

gezond?

Hier kregen ze van die actie van AH een plak mueslibrood met boter. Is dat speciaal gezond?

Dees

Dees

26-09-2017 om 18:11

Tja

Hier komen op ouders met wat gezond is, Liga, ontbijtkoek, vruchtensap etc. Tja...

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 19:27

Wie heb je ermee als je recalcitrant wilt zijn?

Ik ga er vanuit dat een kind niet de uitzondering van de groep wil zijn, dus ook al zou ik het zo zo vinden, dan zou ik mijn kind toch niet die uitzondering laten zijn. Ik zou in zo'n geval thuis wel zeggen dat ik het eigenlijk een onzin-actie vind, als dat zo is, maar voor het gezonde een banaan meegeven of zoiets. Ik vind dat soort acties geen ophef waard.

Ik heb zelf ook een paar jaar in de MR gezeten en daar was het oordeel dat er wel zaken gesponsord mochten worden, maar geen sponsors gezíen mochten worden. Geen gratis reclame voor de sponsor dus.

Als je het niet eens bent met beleid van school, zou je kunnen 'solliciteren' naar een plek in de MR. Dat bedoel ik niet vervelend, mocht iemand dat denken. Ik vond het interessant.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-09-2017 om 19:29

Joh Triva

Dit gaat toch niet alleen maar over tafels?
Leerkrachten hebben het zo druk met van alles. Er wordt volop geklaagd. Juist op school van zoon zijn ze druk bezig om onzindagen tot een minimum te brengen. Zo hebben ze de koningsspelen, sportdag en juffendag tot 1 feestdag gebombardeert en schoolontbijten doen ze ook allang niet meer. ( bestaan die nog?)

Om dan een hele week dit project binnen te halen en te verwachten dat we er thuis ook nog mee aan de gang gaan is best idioot.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 19:31

Triva

Ik vind dat het en/en moet zijn wat tafels betreft. Ik vind dat scholen zouden moeten streven naar zo minimaal mogelijk huiswerk, maar tafels moeten nu eenmaal veel gerepeteerd worden, dus dat moet óók thuis gedaan worden.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-09-2017 om 19:33

Kaaskopje

Het punt is dat het de bedoeling is dat ik hem niks meegeef, dus ook geen banaan. ( krijgt hij ook wel eens mee trouwens)
Het gaat trouwens om iets wat voorverpakt is heb ik gezien. Geen appeltjes iig

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 22:06

Dendy

Oh, door de artisjok heb een verkeerde afslag genoemden . Je hebt wel appelpartjes in een zakje. Je weet maar nooit. Met muesli-repen zouden ze mijn dochters geen plezier gedaan hebben. Ik ben inmiddels wel benieuwd wat het gaat worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-09-2017 om 22:08

Genoemden

Moet genomen zijn.

blauwe bessen

De school van mijn zoon doet ook mee aan dit project. Ik vind het alleen maar leuk. Want het is speciaal onderwijs en er zitten veel moeilijke eters in de klas. Waaronder mijn zoon. Hij heeft maandag stoer wat van zijn mueslibrood gegeten (zonder boter). en gister hadden ze blauwe bessen die hij erg lekker vond.

Bij mijn dochter op school (regulier onderwijs) moest de oudste de tafels thuis leren. Ging erg goed en ze kent ze ook goed. De jongste leerde ze in de klas, en die heeft er nog steeds moeite mee. Ook mijn zoon (speciaal onderwijs) leerde ze in de klas en dat zit er ook nog steeds niet goed in. Zal ook wel aan het kind liggen maar toch....

Kaaskopje

Kaaskopje

27-09-2017 om 09:13

Eowyn

Mijn kinderen eten tegenwoordig makkelijker een broodje met grovere granen dan vroeger. Ze moesten niets van muesli hebben. Terwijl ik het zo heerlijk vond en vindt, dus ik had wel eens muesli-bolletjes, maar nee hoor...

Blauwe bessen zijn inderdaad heerlijk, maar zo verdraaide duur als je ze vers koopt. Ik doe ze in de yoghurt, samen met banaan en wat muesli. Ik heb door een actie van de winkel een keer een tas met producten gekregen en daar zat Brinta Oer.. nog wat in. Ik vind het een lekker mengsel, dus ik heb het laatst gekocht. Dat doe ik dus door de yoghurt. Omdat ik yoghurt zonder suiker toch wat minder vind, doe ik er nog een lepeltje jam door en smullen maar . Daar kan ik heel lang op teren. Nu zonder de blauwe bessen.

Vogel

Vogel

27-09-2017 om 09:21

Vreselijk

Al die bedrijven die zich met scholen bemoeien. Gewoon verkapte reclame onder de noemer gezond.
Op de school waar ik werk protesteer ik elk jaar weer tegen deelname aan het Koningsontbijt waar weinig gezonds bij zit, maar collega's vinden dat we de leerlingen dan tekort doen. Het is toch gezellig, zo met elkaar eten? Vind ik ook, maar dan zouden we als school gewoon zelf echt gezond eten moeten inkopen.

Tot mijn verrassing vind ik de ingredienten voor het ontbijt van komend jaar al. Ik ga me weer verzetten:
Goudeerlijk bus fijn volkoren brood (x2)
Yam licht meerzaden glutenvrij brood (op aanvraag)
Gouda's Glorie zonnepond 500 gram
Campina Lang Lekker halfvolle melk (x2)
Sourcy kids water aardbei en/of sinas 6x200 ml (x5)
Zak kinderappels (x2)
Komkommer
Jumbo appelstroop
Jumbo halvajam
Jumbo smeerkaas light 20+

Brrr!

Sally MacLennane

Sally MacLennane

27-09-2017 om 09:30

Vogel

"Op de school waar ik werk protesteer ik elk jaar weer tegen deelname aan het Koningsontbijt waar weinig gezonds bij zit, maar collega's vinden dat we de leerlingen dan tekort doen. Het is toch gezellig, zo met elkaar eten?"

Het is inderdaad pure reclame en daar heb ik ook bezwaar tegen. Maar je noemt ook "weinig gezonds". Het lijstje dat je vervolgens noemt is dan wel reclame, en het kan altijd gezonder, is dat kids water (alleen de naam al, brrr) nou wel nodig en waarom geen gewone kaas ipv dat lightgedoe? Maar ik vind het verder nog wel meevallen qua ongezondheid.

Pirata

Pirata

27-09-2017 om 09:33

Vogel

Wat is er mis met zo'n ontbijt? Behalve die smeerkaas (bah) dan?
Wat zou jij ze dan voorzetten?

Kaaskopje

Kaaskopje

27-09-2017 om 09:46

Reclame

Het kan inderdaad neerkomen op reclame maken, maar de invloed gaat niet verder dan de ouders lijkt mij. Als de ouders vervolgens gewoon blijven doen wat ze zelf verstandig vinden, gaat het leven gewoon weer door alsof het ontbijt of de bewust goed eten week nooit heeft plaatsgevonden. Ik vind over het algemeen dat er meer ophef over wordt gemaakt dan nodig is. Maar voor ik bijgepraat wordt dat het wél nodig is... daar mag je over van mening verschillen.

Ik herinner me dat wij ooit meegedaan hebben aan een actie van Oerbrood. Ze stonden met broodjes, drinken, koffie e.d. in de duinen en daar kon je van pakken wat je lekker vond, voordat je een wandeling in diezelfde duinen ging maken. Die actie was natuurlijk bedoeld om mensen in de winkel hun eerste oerbrood te laten kopen, maar ook om daar een leuke gezonde draai aan te geven. Ik at al oerbrood.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.