Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Katniss

Katniss

01-06-2015 om 13:09

Wat doet een ambulant begeleider?

Mijn dochter (10, groep 6) zou op school gezien worden door (dachten wij) een fysiotherapeut omdat ze niet leesbaar kan schrijven. Nu hebben we binnenkort een evaluatiegesprek en kreeg ik een mailtje van de mevrouw die haar gezien heeft, en onder haar e-mail stond 'ambulant begeleider'.
Kan een ambulant begeleider ook een fysiotherapeut zijn, of zijn we verkeerd geïnformeerd?

ambulant begeleider

De wonderen zijn de wereld nog niet uit en er wordt van alles de school ingehaald maar ik denk dat de ambulant begeleider geen fysiotherapeut is. Je zou het haar nog kunnen vragen. Een ambulant begeleider voert het handelingsplan uit en ondersteunt de leerling in praktische en pedagogische zaken op school. Of in de wijk of elders. Het is hulpverlening aan huis of in de school. De achtergrond is vaak SPW of SPH, een pedagogische of orthopedagogische opleiding. Het niveau kan uiteen lopen.

Verwijzen

http://www.kinderfysiotherapiemorel.nl/index.php/praktijkvoorbeelden/2-uncategorised/32-prvb4

Je kunt via de huisarts een verwijzing vragen. Maar misschien is de hulp van de ambulant begeleider ook wel genoeg.
Ik gaf mijn dochter penverdikkers voor potloden en pennen of pennen/potloden die vanzelf verdikt waren vanwege de kramp die ze op school had - en nooooiiiiiit liet merken aan de juf.

http://www.huisenwelzijnwebwinkel.nl/32897/pengreep_hulpmiddelen/1.aspx

Arnold

Arnold

01-06-2015 om 18:17

Onze ambulant begeleider

De ambulant begeleider van mijn slechtziende dochter zorgt dat schoolzaken goed geregeld worden. Zij werkt bij Visio en weet bijvoorbeeld wanneer de examens voor slechtzienden moeten worden aangevraagd, zodat de school niet te laat is. Verder informeert ze de docenten over wat slechtziendheid inhoudt in het dagelijkse leven en waarmee ze rekening moeten houden (!niet meedoen met slagbal bijvoorbeeld).
Ook wijst ze de school op de rechten van mijn dochter, zoals extra tijd voor proefwerken omdat ze langzamer leest.

Maar zo'n ambulant begeleider lijkt het bij jullie niet te zijn.

Misschien..

is dit iemand met een dubbelfunctie, maar in principe is een ambulant begeleider iemand die de reguliere basisschool adviseert en ondersteunt bij belemmeringen in het onderwijs. Dit gebeurt o.b.v. een handelingsplan. Er is dan doorgaans sprake van een onderwijsarrangement/rugzak waaruit dit wordt gefinancierd.

Is hiervan sprake? Ik zou het even aan de juf vragen, want als er echt sprake is van ambulante begeleiding lijkt het me dat je dat als ouders wel wil weten. Het kan ook preventief zijn, maar ook dat duidt op behoorlijke problemen in het onderwijs en zou je willen weten.

Overigens hoef je geen fysiotherapeut in te schakelen bij schrijfproblemen, wij hebben dit vanuit ergotherapie en cesartherapie gehad. Er zijn meer wegen en misschien is dit weer een ander weggetje...

Katniss

Katniss

01-06-2015 om 21:11

We gaan het horen

We zijn met dochter ook een ander traject door geweest, maar daar is verder geen vervolg uit gekomen. Het schrijfprobleem zou worden aangepakt door een fysiotherapeut uit het 'wijkteam', zo staat dat ook in de aanvraag die we hebben moeten ondertekenen. Ik hoor tijdens het gesprek wel hoe het zit, en ben vooral heel benieuwd naar de bevindingen m.b.t. het schrijven.

Keukentafelgesprek?

Ik zou toch wat alert zijn op 'signalering' en het beperkt houden tot de schrijfproblemen van dochter. Ben benieuwd. Kon weleens de nieuwe werkelijkheid van de nieuwe jeugdwet zijn en de transitie van 1 januari 2015.

In Amsterdam Katniss?

Welke ouder heeft er ervaring met de Amsterdamse Ouder- en Kindadviseur? Gaarne mailen naar: [email protected]

https://twitter.com/DarkJeugdzorg/status/605021410285748224

Overal anders

Katniss wil je alsjeblieft wel verslag doen, ook als je tevreden bent? Het probleem van de nieuwe organisatie van onderwijs (passend onderwijs) en jeugdzorg (naar gemeente) is dat alles overal anders is. Voorbeelden van hoe het kan werken helpen wel om een beetje een beeld te krijgen.

Katniss

Katniss

09-06-2015 om 21:29

Inmiddels weet ik het

We hebben met de mevrouw gesproken en zijn wel wat wijzer geworden. Deze ambulant begeleider fungeert als schakel tussen het reguliere basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Ze is gespecialiseerd in schrijfmotoriek en motoriek in het algemeen, en heeft een totale observatie gedaan. Haar bevindingen pasten naadloos op de bevindingen die de orthopedagoog had gedaan. Ik hoop dat er nu een plan komt waarmee dochter succesvol door de laatste twee jaar basisschool heen komt. De afgelopen jaren hadden we iedere keer leerkrachten die het 'even wilden aanzien', en dan was vervolgens het jaar al half voorbij, en werd het zo weer zomervakantie. De problemen zitten zowel op schrijfgebied als op concentratie, overzicht en planning. Cito's die van allemaal II naar allemaal IV/V zijn gegaan, wat helemaal niet past bij haar intelligentie.
Om te beginnen krijgt ze nu weer extra schrijfinstructie en pennen met een 'boogje', en daarmee lijkt het wel beter te gaan.

Evanlyn

Evanlyn

09-06-2015 om 22:42

grappig...

Onze AB'er is meer een soort speciale mentor. Ze heeft gesprekjes met de leerlingen die vroeger een rugzakje zouden hebben, om samen met hen eventuele problemen op te lossen. Ook zit ze leraren achter de broek om het huiswerk duidelijk door te geven.

Dit alles gaat komend schooljaar veranderen, maar niemand weet hoe. Centenkwestie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.