
josephine*
09-06-2013 om 00:42
Wat is de meerwaarde van het vwo?
Waarom duurt een VWO opleiding 6 jaar en een HAVO 5 jaar. Als je de verhalen moet geloven dan zijn VWO leerlingen slimmer, sneller en zelfstandiger, dan zou je denken dat deze leerlingen de stof van de HAVO ook in 5 jaar kunnen verrijken, uitbreiden en verdiepen.
Als je na je HAVO eindexamen een HBO opleiding doet, kun je met wat extra vakken een half jaar later ook je Master op de uni doen. Via deze route win je half jaar ten opzichte van de VWO en bachelor route. Dus waarom zou je een VWO diploma willen halen?

M Lavell
10-06-2013 om 11:42
Lijkt me onzin
Albana, voor het behalen van je P moet je voldoende punten halen. Die haal je niet alleen met tentamens, maar ook me anwezigheid bij lessen, excursies of externe cursussen.
Dat je daar meer dan 6 maanden voor nodig hebt lig niet aan je hersens, maar aan het onderwijsprogramma.
Ik geloof er niks van dat al die hbo's een programma hebben waarbinnen p halen in een half jaar mogelijk is.
Wellicht is twee jaar in een doen wel mogelijk. Dan doe je het puntnprohramma voor het 1e en tweede in hetzelfde cursusjaar.
Toch levert dat pas een p op als je het laatste verplichte onderdeel voor de p gedaan hebt.
Groet,
Miriam Lavell

Fiorucci
10-06-2013 om 12:45
Miriam
Twee in een kan juist vaak weer niet, dan overlappen lessen en toetsen elkaar. Zeker bij opleidingen met veel praktijk is dat geen optie.

Mach
10-06-2013 om 12:57
Fio
Ik begrijp dat je zoon nu genoeg punten heeft voor de overgang. Maar dan heb je de P nog niet toch?
De toetsen die hij nu nog doet zijn nog nodig voor zijn P neem ik aan.
Voor de overgang zijn meestal 40 punten nodig en voor je P 60. Die laatste 20 punten zijn dan nog te behalen in deze laatste periode OF in het tweede jaar.
ZO zijn de studies die ik goed ken hier in Groningen aan de Hanzehogeschool en de RUG opgebouwd.
Heeft jouw zoon dan nu al 60 punten? Dat zou heel bijzonder zijn, want de studies die ik van heel dichtbij ken ( en dat zijn vrij veel) hebben allemaal nog toetsen en practica die voor het eerst gegeven worden in april mei en juni. Die kan je niet eerder doen. Onze studenten kunnen wel al 40 punten hebben op dit moment, maar 60 is bij bv geneeskunde in Groningen in april volstrekt onmogelijk. En op de HBOV in Groningen, fysiotherapie en bij HBO Chemie ook niet.

Fiorucci
10-06-2013 om 15:19
Mach
Hij is tweedejaars, zie mijn posting..
Hij had veel last van epilepsie in het eerste jaar dus zijn P heeft hij nu net binnen.(Joepie!!) Wat betreft zijn overgang naar het derde jaar: daarvoor is hij zo goed als rond kwa punten. Morgen nog een toets geloof ik, nog wat practica maar niet alle punten daarvan heeft hij nog nodig.

Mach
10-06-2013 om 15:59
Ja ik zag het te laat
tweede jaar...
Maar dan nog. Je kan dus niet alle punten in april binnen hebben. Wel de punten die genoeg zijn voor de overgang naar het volgende jaar. Maar niet alle punten die nodig zijn voor de propedeuse. Tenminste, niet als je gewoon met een havo vooropleiding naar het HBO gaat.

marina
10-06-2013 om 16:58
En wat dan?
En als je dan je hbo p in minder dan een jaar kan halen, wat schiet je er dan mee op. Zoals eerder gezegd, het academisch jaar begint in september. Geen tijdwinst.

Fiorucci
10-06-2013 om 18:22
Marina
Wat je ermee opschiet? Het geeft een heerlijk rustig gevoel denk ik, en je kunt lekker gaan werken en je eerste jaar aan de uni voorbereiden.

Fiorucci
10-06-2013 om 18:23
Mach
Zoals ik je al vertelde waren er in het eerste jaar van mijn zoon twee studenten die in april genoeg punten hadden voor hun P. Ik verzin dit niet.

Mach
10-06-2013 om 20:02
Oke fio
Ik kan het me bij de studies waar ik bij betrokken ben in het geheel niet voorstellen dat de propedeuse in april gehaald is met een havo vooropleiding.
Ik ben dan ook erg benieuwd welke opleiding dit is. Hoe doen ze dat dan? Zijn er na april geen toetsen meer? Geen practica? Geen toetsen die alleen na april getoetst worden?
Bij "mij" op het hbo en de universiteit ( waar ik als docent bij betrokken ben) zou dat volstrekt onmogelijk zijn. Er zijn nog heel veel punten en toetsen te behalen na april, die ook gewoon niet eerder gemaakt kunnen worden. Het jaar zit gewoon bomvol tot begin juli.

Fiorucci
10-06-2013 om 21:04
Mach
Biologie en medisch labonderzoek. Ja, het jaar zit stampvol, maar per studiejaar kun je meer dan 60 punten halen. Dus kun je ook aan die 60 punten zitten voordat het jaar afgelopen is. Neemt niet weg dat praktijk aanwezigheid verplicht blijft.

albana
11-06-2013 om 09:12
Ja hoor miriam
Voor je P moet je 50 tot 53 punten halen (1st jaar en verschilt per HBO).
MBO ers hoeven er maar 30 of 33 omdat die al praktijkervaring hebben mogen ze dat stukje overslaan en krijgen daar vrijstelling voor oftewel 20 punten.
VWO ers idem dito maar die krijgen vrijstelling voor bepaalde theorievakken. Ook 20 punten.
Havisten of MBO ers met opleidingen die niet als vooropleiding worden erkend/gezien moeten 50 tot 53 punten halen.
En dat is ons op voorlichtingen op zo'n beetje 6 HBO's verteld.
groeten albana

Mach
11-06-2013 om 11:12
Albana, miriam?
Is het niet zo dat je over mag naar het 2e jaar met 50 tot 53 punten? En dat je de rest van de punten dan in het tweede jaar mag halen?
Ik dacht dat landelijk de studiebelasting voor de propedeuse toch overal gelijk was, 60 punten.
Wie weet hier meer van? Miriam?

Hbo docent
11-06-2013 om 11:52
Klopt mach
Landelijk is voor elke opleiding de studielast 60 punten in de propedeuse. Sommige opleidingen eisen dat er minstens 40 punten van de 60 gehaald moeten worden om door te mogen gaan met de studie, andere weer minstens 50. Er zijn zelfs hbo's en universiteiten waar studenten in 1 jaar alle 60 punten moeten halen.

Mach
11-06-2013 om 14:07
Albana
Het verhaal van de hbo 's die die jij bezocht hebt klinkt inderdaad wat raar. Net als hbo docent weet ik zeker dat je sowieso 60 punten moet halen voor je p.
Misschien bedoelden ze dus 50 voor overgang naar 2e jaar

albana
12-06-2013 om 07:49
O dat kan ook....
Hoop dat ik de link goed copiëer.
Met wat meer informatie:
http://www.rocva.nl/mbo/opleidingen/speciale_trajecten/snel_hbo/pages/default.aspx
Oudste doet die zg 'versnelde route' die eigenlijk niets anders inhoud dan in 3 jaar 4 jaar MBO doen.
Je hebt dan dus precies hetzelfde alleen 1 jaar korter, zelfde examen, zelfde vakken, zelfde leraren.Zelfde eisen.
Zelfs evenveel praktijkervaring. Alleen dus minder uitleg van lesstof.
Haar school heeft een samenwerkingsovereenkomst met 2 HBO opleidingen. Ze krijgt dan 100% gegarandeerd die vrijstellingen, zowel in 1ste als in 2de jaar HBO. De rest moet je natuurlijk wel zelf binnenhalen
Ook kan je het op andere HBO's aanvragen. Maar die hebben dan weer (soms niet allemaal) samenwerkingsovereenkomsten met andere MBO's en die gaan dan voor.
Gaan toevallig in weekend weer, we zullen eens goed opletten op die punten voor je P, hoe dat nu zit, oke?
Wat ik wel weet is dat ze haar eind-examen assesment moet inleveren op de HBO van haar keuze, ik dacht voor eind deze maand. Maar die is goedgekeurd op MBOschool en zou dan ook goed genoeg moeten zijn voor toelating op het HBO (gezien de samenwerking).
Maar dat assesment maken de MBO ers die er 4 jaar over doen of niet naar het HBO willen ook. Is gewoon onderdeel van het eindexamen.
groeten albana

albana
16-06-2013 om 10:59
Geweest
Wij zijn op (weer) een HBO geweest, de HBO waar haar MBO opleiding een overeenkomst mee heeft. Omdat onze vragen over vrijstellingen en punten en je eerste P en hoe e.a. zit met welke vakken nogal gecompliceerd waren (voor de gewone mensen die aanwezig waren om voorlichting te geven) moesten wij naar de sudiebegeleider. Maar die was (nogal) druk. Dus gewacht en een nummertje getrokken tot ze wel tijd had .
Zelfs voor haar was het te complex om zo 1,2,3 te beantwoorden. Dus heeft ze e.a. aan aantekeningen gemaakt en ze mailt oudste deze week nog. Wij wachten af dus. Maar een half jaar krijgt ze zeker en w.s. een jaar ook. Afhankelijk van haar 'competenties'. Voor oudste is vooral belangrijk voor welke vakken ze vrijstelling krijgt. Ze krijgt in het 1ste jaar nogal wat vakken die haar nu al de neus uitkomen op het MBO. Die vakken krijgt ze ter 'kennismaking' zodat ze erna er 2 als 'specialisatie' kan kiezen. En aangezien ze die vakken al 3 jaar lang heel veel uur heeft gehad inclusief een eindopdracht en allang weet welke 2 ze wél wil en welke zeker weten niet, hoopt ze dat traject over te kunnen slaan. Misschien moet ze daarvoor haar eindopdrachten opsturen maar dat lijkt me geen probleem. Gezien de opdrachten die we daar zagen staan met verslaglegging. Verschil tussen wat zij gemaakt heeft zagen wij daar niet in.
We wachten dus af. En anders wordt het de andere waar de overstap meer geautomatiseerd gaat, maar daar heb je die mogelijkheid tot specialisatie weer niet.
groeten albana