Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Yara

Yara

05-10-2020 om 20:13

Wie bekostigt de HBO-studie?

Ik ben met mijn kind aan het orienteren naar een vervolgstudie. Ik vind het collegegeld en bijbehorende studiekosten behoorlijk duur. Door wie en hoe wordt het voortgezet onderwijs van jullie kind(eren) betaald? We sparen uiteraard, we willen dat zoonlief geen resterende studieschuld opbouwd.


40er

40er

05-10-2020 om 20:33

Wij

Hier is het kind net begonnen aan zijn HBO studie. Laptop, een of ander computer dingetje en lesgeld zijn op onze kosten. Sommige van zijn vrienden moeten het zelf betalen, of deels zelf betalen. Wij hebben er voor gespaard en hij kan in principe zonder schuld zijn studie af maken.

ElenaH

ElenaH

05-10-2020 om 21:02

Hier

'Door wie en hoe wordt het voortgezet onderwijs van jullie kind(eren) betaald?'

Hier geen HBO maar universiteit. En de kosten betaal ik.

Merede3

Merede3

05-10-2020 om 21:04

Wij

zijn in de gelukkige omstandigheid dat we de studie, kamer en levensonderhoud kunnen betalen, 1000 euro per maand. Daar kan onze dochter van leven (studeren, wonen, eten en beperkt kleding), maar meer ook niet. Uitgaan, sport, vakanties daar moet ze zelf voor werken. Als ze daarvoor wil gaan lenen, stoppen wij met de toelage.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

05-10-2020 om 21:07

Kind

Onze dochter is net gestart aan de uni, zit op kamers en dit bekostigt ze zelf. Ze leent, heeft wat spaargeld en werkt ook wat bij.

Ze krijgt heus wel eens wat toegeschoven, in geld maar ook in de vorm van wat boodschappen. Maar in principe is het haar eigen verantwoordelijkheid.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-10-2020 om 21:33

Deels

Voor de bachelor hebben we het collegegeld, de boeken, en het grootste deel van de overige kosten bekostigd (ook ‘zakgeld’). Dochter heeft wel geleend om een spaarpotje op te bouwen voor haar buitenlandse master. Het collegegeld en huur kunnen betaald worden van de lening. Voor levensonderhoud heeft ze haar spaarrekening en/of een bijbaan. Ze krijgt van ons ook nog een bijdrage, dus hopelijk maakt ze het geleende geld niet allemaal op).

Sas

Sas

05-10-2020 om 21:34

Wij betalen mee

We betalen het collegegeld en dragen maandelijks 100 euro bij.
En we betalen zijn verblijf thuis, eten, drinken, verwarming, etc.

Zoon wordt geacht zelf ook bij te verdienen en daarmee zijn andere maandelijkse kosten te betalen.
Als hij op kamers wil, wordt het plaatje anders. Dan zal hij moeten gaan lenen maar onze bijdrage zal dan ook wat hoger worden.

Wij is in ons geval gescheiden ouders op twee locaties maar dat maakt voor het financiele verhaal niet uit.

Lou

Lou

06-10-2020 om 10:21

Wij

"Ik vind het collegegeld en bijbehorende studiekosten behoorlijk duur."

Ik vraag me af hoe oud je kind is, want het klinkt een beetje alsof je er nu net achter komt wat een vervolgopleiding kost.

Wij hebben voor ongeveer vijf studiejaren collegegeld en boeken gespaard. Daarnaast (op universiteit maar dat maakt volgens mij voor de kosten niet uit) heeft dochter nu nog alleen zakgeld en bijbaantje want ze woont nog hier. Als ze op kamers gaat, bekijken we het hele plaatje opnieuw, maar ik vind het een fijn idee dat we in elk geval genoeg achter de hand hebben om de directe studiekosten te betalen, dus collegegeld en dan nog wat extra voor boeken en laptop en zo.

Tamar

Tamar

06-10-2020 om 12:08

hier

betalen wij collegeld, boeken en een toelage van 50 euro per maand. Ook telefoonkosten en lidmaatschap studentenvereniging betalen wij en voor vervoer heeft ze een studenten- OV kaart. Voor de rest moet ze werken en dat doet ze ook. Ze wil nu op kamers, dat kan net van haar salaris. Hopelijk hoeft ze dus niet te lenen.

Olaf

Olaf

06-10-2020 om 19:43

Aanvullende beurs

Wij (ouders) zijn uit elkaar en verdienen niet heel veel, maar dochter bleek recht te hebben op een aanvullende beurs. Ze woont thuis en kan haar studie met die aanvullende beurs betalen. Ze betaald gespreid via duo en dat kan ze daarmee prima betalen. Boekengeld heeft ze niet ( geen boeken) ze had wel een goede laptop nodig, maar wij hebben die zelf voor haar aangeschaft.

vingerhoedje

vingerhoedje

07-10-2020 om 20:37

hier

Hier betalen we collegegeld, boeken, ze heeft een goede laptop gehad, en we betalen de zorgverzekering.
Als ze op kamers zou willen zal ze moeten lenen.
Wij hebben ook gespaard en sparen nog steeds.
We wonen nog in ons eerste koophuis, daar is al een deel van af betaald dus we hebben een lage hypotheek. Dat scheelt. De jongste zit nog op de middelbare school, dus de topkosten moeten nog komen. Daarom sparen we nog steeds iedere maand voor de studies.

Triva

Triva

07-10-2020 om 21:53

Hier

was er de eerste jaren nog een aanvullende beurs maar nu verdienen we teveel. Wij hebben voor HBO het collegegeld betaald, boeken etc zelf, zorgverzekering betaalt hij zelf van de zorgtoeslag.

Nu er nog een universitaire master achteraan komt betaalt hij alles zelf maar hij mag nog bij ons aankloppen voor een (renteloze) lening. Ik hoop dat hij daarmee dan ook geen nadelen ondervindt bij een eventuele hypotheek. Hij woont thuis en ik wil graag dat hij over twee jaar de deur uit is

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-10-2020 om 22:02

Zorgverzekering

Ja, die zorgverzekering. Waarom zou je die voor je kind betalen? Daar is toch de toeslag voor?

Zus

Zus

08-10-2020 om 19:15

zorgverzekering

Inderdaad, die toeslag dekt toch het bedrag dat ze moeten betalen?

Dekking

Tenzij je extra risico neemt of ik weet niet hoe je aan een supergoedkope studentverzekering komt is er een verschil.

Het maximale bedrag van de zorgtoeslag is 104,- euro en het gemiddeld premiebedrag 114,- euro per maand.

En dan heb je nog geen tandartsverzekering of een andere extra verzekering.

Hier ligt dat wat meer uit elkaar en dat pas ik bij voor dochter, niet meer voor zoon, die doet het zelf met lening, stagegeld en bestuursgeld.

ElenaH

ElenaH

08-10-2020 om 19:50

Niet helemaal

'Inderdaad, die toeslag dekt toch het bedrag dat ze moeten betalen?'

Niet helemaal. Mijn dochter heeft geen tandartsverzekering, maar wel een aanvullendevanwege de fysio. Die is 140 euro per maand kwijt en ze krijgt iets van 100 euro tegemoetkoming.

Restitutiepolis

Ook een restitutiepolis is duurder en die hebben we vanwege de psychiater die geen contract heeft met 'ons' ziekenfonds. En je wil echt geen enkele aarzeling hebben hier als je een goede arts treft.

Truffel

Truffel

08-10-2020 om 20:08

Student

Onze zoon heeft een bijbaantje in ons bedrijf. Opleidingskosten mogen door de werkgever betaald worden. In de regels staat niet wat voor studie het moet zijn. Alle studiekosten als collegegeld en studieboeken worden door de werkgever betaald. En ook een nieuwe laptop valt hieronder.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-10-2020 om 20:41

Richtingenstrijd

Bij de vraag wie betaalt wat, kom je hier (en waarschijnlijk irl ook) een heuse richtingenstrijd tegen.
Degenen die ervoor zijn kinderen zo veel mogelijk zelf te laten betalen omdat ze vinden dat de kinderen zelf de verantwoordelijkheid moeten dragen. En degenen die veel betalen omdat ze zich zelf verantwoordelijk voelen voor de studie van hun kinderen.
Natuurlijk spelen voor sommigen ook financiële (on)mogelijkheden een rol.
Er is volgens mij geen keuze die algemeen gezien de beste is.

Wij hebben ervoor gekozen om veel bij te dragen. Wij betalen collegegeld, ziektekostenverzekering en -kosten. Ook hebben ze kost en inwoning. Zorgtoeslag mogen ze houden als kleedgeld ed.
Oudste had nu op kamers gemoeten (nieuwe studie in een stad ver weg). Daar dragen we ook aan bij. Ze heeft een kleine lening die op een spaarrekening staat. Geleend omdat ze weinig overzicht had over haar kosten en inkomsten op de lange termijn. We hebben de afspraak dat ze eerst bij ons komt voordat ze het geld aanspreekt.
Middelste leent niet. Heeft dat nu ook niet nodig.

Kortom, er is veel naar eigen goeddunken te doen. Kwestie van (on)mogelijkheden en keuzen.

Zus

Zus

09-10-2020 om 13:30

zorgtoeslag

Ah, dat verklaart het. Mijn kind heeft een verzekering die precies 104,- kost maar zonder tandarts ( ze spaart voor jaarlijkse controle) en andere dingen.

Triva

Triva

09-10-2020 om 16:41

ja en dus

dan kan je kind de rest toch aanvullen met werken (de zorgverzekering).

Ik vind het zo onlogisch dat je als ouder de zorgverzekering betaalt en je kind de zorgtoeslag laat houden als kleedgeld of wat dan ook. Ik ben van mening dat je toeslagen moet gebruiken waar ze voor zijn. Dus de huurtoeslag zet je apart en daar betaal je de huur van, zo ook de zorgtoeslag (mijn zonen betalen in januari in 1x de zorgverzekering, dan besparen ze wat, mag geloof ik binnenkort niet meer). Ook hebben ze het hoogste eigen risico, daarmee is hun premie ongeveer de helft van het risico wat je daarmee loopt goedkoper. Lukt het je 1jaar om niet meer dan ongeveer 550 euro aan eigen risico te betalen dan ben je al goedkoper uit. Als het je twee jaar lukt om onder de 385 te blijven en je spaart het uitgespaarde bedrag dan heb je het hele extra bedrag wat je max moet betalen al liggen (en loop je geen enkel risico het derde jaar).

Triva

Triva

09-10-2020 om 16:42

het eerste jaar

hebben wij dus garant gestaan voor die max 885 euro waarvan zoon dus altijd al 385 moet betalen en ongeveer 250 euro uitspaarde door zijn goedkopere premie. Wij stonden dus voor ongeveer 250 euro standby.

Flavia

Flavia

09-10-2020 om 16:51

Triva

Zo'n toeslag is toch niets anders dan een aanvulling op het inkomen om het hele financiële plaatje rond te krijgen.

Ik snap dat nooit zo, dat je de huurtoeslag precies voor de huur kunt gebruiken, het komt toch ook niet binnen op diverse verschillende rekeningen waar alleen dat item van betaald wordt.

Het is onderdeel van het totale inkomsten en uitgaven plaatje.

Triva

Triva

09-10-2020 om 16:55

Flavia

Ja ik snap dat ook niet zo maar voor mensen die geen cent te makken hebben is het heel verstandig om de huurt- en zorgtoeslag niet in die bodemloze put te gooien. Door je kind te wennen aan dat de zorgtoeslag aan leuke dingen kan worden uitgegeven leert het ook niet te budgetteren.

ElenaH

ElenaH

09-10-2020 om 17:02

Triva

'Ik vind het zo onlogisch dat je als ouder de zorgverzekering betaalt en je kind de zorgtoeslag laat houden als kleedgeld of wat dan ook. '

Dat blijft toch hetzelfde? Of een ouder nou de zorgverzekering betaalt of kleedgeld overmaakt, in beide gevallen gaat er (bijvoorbeeld) 100 euro naar het kind.

Lou

Lou

09-10-2020 om 17:05

Helder

Voor een jongvolwassene die voor het eerst met dit soort bedragen en dit soort regelingen te maken krijgt, vind ik het wel zo helder om de zorgtoeslag te gebruiken voor de zorgverzekering. Daarom krijgt mijn dochter de zorgtoeslag op haar eigen rekening en betaalt ze ook de zorgverzekering van haar eigen rekening. Uiteindelijk maakt het voor het totaalbedrag per maand natuurlijk niet uit. Dat geldt voor alle toeslagen inderdaad. Maar juist voor mensen die het voor het eerst doen, lijkt het me slim om die koppeling wel een beetje aan te houden.

Als je als ouders de premie betaalt voor je kind en het kind zelf krijgt de zorgtoeslag op haar rekening, dan krijgt ze toch wat meer het beeld dat ze van de zorgtoeslag leuk schoenen kan gaan kopen.

Precies lou

Zo doen wij het ook.

Nog iets extremer....we hebben een paar jaar terug een bovenwoning gekocht voor studerende zoon en vriendin. Hij krijgt van ons een toelage voor zijn levensonderhoud, waarvan hij een deel elke maand netjes weer terugboekt als huur.
Weet ie in ieder geval wat ‘wonen’ kost, en went ie er aan dat dat soort bedragen maandelijks van zijn rekening verdwijnen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

09-10-2020 om 17:53

Ja precies

Dat kind eerst de zorgtoeslag aan ons overmaakt en wij dan zo’n zelfde bedrag terugboeken voor kleedgeld.

Bovendien dragen we bewust veel bij aan hun studie en levensonderhoud. Zorgkosten vallen daar voor ons ook onder. Ik geef de kinderen wel regelmatig inzicht in hun zorgkosten zodat het geen abstract iets blijft voor hen en ze alvast zicht krijgen op wat komt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

09-10-2020 om 17:58

Daarbij

zitten ook de volwassen kinderen nog in onze collectieve zorgverzekering. Dus zo lang ze dat doen, kunnen ze niet zelf betalen maar gaat het in 1 x via ons.

Triva

Triva

09-10-2020 om 18:02

Aagje

En is dat nu echt zo heel veel goedkoper (bij jullie in de zorgverzekering) dan de goedkoopste zorgverzekering voor studenten? Overigens wordt er gemorreld aan niet alleen in 1x betalen met korting maar ook de collectieve verzekering.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

09-10-2020 om 18:04

En verder

ik zeg het nog maar een keer: ik geloof niet dat er 1 manier is om kinderen met geld te leren omgaan en te leren budgetteren. En ook niet dat ze dat automatisch allemaal niet leren als je veel voor ze betaalt.
Ik denk dat het leren omgaan met geld en verantwoordelijkheid leren dragen op veel manieren kan. En dat veel afhangt van het kind in kwestie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.