Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

14-05-2011 om 15:35

Zoon laten testen?

Mijn zoon (10) heeft problemen met spelling en leest niet goed op tempo. Bij citotoetsen scoort hij echter te goed om voor een dyslexie-onderzoek en dyslexieverklaring in aanmerking te komen. School en wij zijn echter van mening dat zijn spellings- en leesniveau niet bij het algehele beeld van zoon passen. Nu suggereerde school dat we het beste zoon een IQ-test zouden kunnen laten doen. Als hij dan 125 of hoger scoort, zou dat er op kunnen duiden dat hij wel dyslectisch is, maar het dus weet te compenseren. Dan zou hij alsnog een dyslexieverklaring kunnen krijgen, wat op zich nu niet nodig is, maar later op het voortgezet onderwijs wel.
Nu wilde ik graag weten of er hier mensen met ervaring met dit traject zijn; dus het specifiek testen van IQ met als doel een eventueel dyslexieprobleem te achterhalen. Hoe hebben jullie dat aangepakt? Wat zijn de kosten en hoe worden die vergoed, etcetera.
Alvast bedankt,
Lelietje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Astrid

Astrid

14-05-2011 om 16:10

Iq test

Hier is dochter van bijna 8 wel of haar iq getest maar dan wegens gedragsproblemen die ze had. Zij heeft een iq van 124. Ook zij heeft ernstige spellingsproblemen, leest nog steeds zeer slecht en met begrijpend lezen is ze middelmatig. Met rekenen scoort ze altijd A+. Omdat ze slechts een D (was een E) scoort voor spelling en een lage C voor begrijpend lezen komt ze volgens school niet meer in aanmerking voor RT (wel gehad) en heeft een dyslectie verklaring halen geen zin. Als het begrijpend lezen voor gelezen wordt scoort ze overigens daar een A voor. Maakt dus wel degelijk uit. Maar als je daarvoor zonder voorlezen een C scoort kom je daar niet meer voor in aanmerking. Volgens hun heeft ze ook geen dyslectie. Ze loopt volgens school 'gewoon' 1 a 2 jaar achter op taal gebied is de conclusie. Dat hebben er volgens school wel meer. Is helemaal niet erg volgens school. Dat zal ze volgens hun misschien blijven houden t/m gr. 8. Omdat ze elk jaar wel gewoon over gaat haalt ze dit ook niet in. Ik vind het dus wel erg.

Ik denk dat het eind resultaat in groep 8 straks te slecht is voor een kind met een iq van 124. Dat vind ik zonde. School vindt dat ik me 4 jaar te vroeg druk maak.

Chippie

Chippie

14-05-2011 om 16:12

Kijk even in het archief voor mijn uitgebreide verhaal.

Onze zoon (toen 7j, bijna 8) had hetzelfde probleem. Hij had moeite met lezen en ook steeds meer met spelling. Dit was eind groep 4. Met heel veel moeite waren dat lage C´s. Thuis veel geoefend, op school extra RT. Wij vonden dat vreemd, omdat hij verder wel een slim mannetje leek. Toen ik mij in dyslexie ging verdiepen vielen mij wel wat meer dingen op. Wij twijfelden zelfs om hem te laten zitten.

Toen hebben we een test gedaan. Het onderzoeksbureau begint met IQ test. Zoon scoorde HB. Wij vielen van onze stoel maar van zoon viel een hele last af. In een keer begreep hij dat hij niet dom was. Daarna dyslexieonderzoek en daaruit bleek dat hij wel degelijk dyslectisch is. Hij heeft dus ook een dyslexieverklaring.

`Nu suggereerde school dat we het beste zoon een IQ-test zouden kunnen laten doen. Als hij dan 125 of hoger scoort, zou dat er op kunnen duiden dat hij wel dyslectisch is, maar het dus weet te compenseren. Dan zou hij alsnog een dyslexieverklaring kunnen krijgen, wat op zich nu niet nodig is, maar later op het voortgezet onderwijs wel.´

Een IQ test is niet per se noodzakelijk. Ook onze matig scorende zoon was overduidelijk dyslectisch (dus ook zonder IQ onderzoek). Het IQ onderzoek geeft wel wat meer houvast, maar perse noodzakelijk is het niet. En compenseren gebeurt niet alleen vanaf 125.

´Bij citotoetsen scoort hij echter te goed om voor een dyslexie-onderzoek en dyslexieverklaring in aanmerking te komen.´

Je kunt niet te goed socren om voor onderozek en verklaring in aanmerking te komen. Je kunt alleen te goed scoren om voor VERGOEDING van verklaring, onderzoek en eventueel behandeling in aanmerking te komen. Er zijn heel veel dyslectische kinderen die niet onder deze vergoedingsregeling valllen. Heel zuur. Die missen vaak de wetenschap dat er iets aan de hand is en de leerkrachten en ouders ook. Zonde.

Dyslexieverklaring krijg je als uit onderzoek blijkt dat je dyslectisch bent. In dit onderozek worden de leesprestaties niet meegenomen. Die leesprestaties zijn alleen van belang voor de vergoeding van het onderzoek.

Alleen een IQ onderzoek en geen dyslexieonderzoek is van de zotte, maar ik ga er vanuit dat school dat ook niet bedoelt. School zal hopelijk bedoelen een dyslexieonderzoek inclusief IQ onderzoek.

En zoals ik al zei, weten dat je dyslectisch bent is heel waardevol. Ook als je nog niet op VWO zit. Hier is het zelfvertrouwen en motivatie om te gaan lezen omhoog gegaan en nog belangrijker, de frustratie om te gaan lezen is aanzienlijk verminderd. En dat komt het oefenen van lezen direct ten goede. Ik zou graag willen dat scholen en leerkrachten dat eens gaan snappen.

Hier heeft zoon achteraf (na het iq onderzoek) een ontvankelijkheidsverklaring gekregen (geeft psycholoog af, hiervoor moeten ze een contract hebben met ziektekostenverzekeraar) waardoor onderzoek vergoed werd. We gingen ervan uit dat we het zelf moesten betalen.

Buurmeisje heeft onderzoek vergoed gekregen omdat kind kampte met frustraties thuis en op school, doorverwijzing naar psycholoog, 24 uur vergoeding psychologische zorg, en dat waren precies voldoende uren voor het totale onderzoek.

Maar als ik zie wat heet voor onze zoon betekent heeft dan ben ik heel blij dat we het hebben gedaan. Daarvoor had ik graag zelf de portemonnee getrokkenn. e begeleiding op scchool en thuis is ook beter. We schakelen nu een gespecialiseerde logopedist in om ons en school te ondersteunen. Zoonlief weet dat hij iedere dag moet lezen en vindt dat niet meer vervelend omdat hij nu begrijpt waarom hij zo langzaam vooruit gaat odanks het vele oefenen.

Chippie

Chippie

14-05-2011 om 16:19

Astrid

Lees mijn posting! Wat zonde. Ga voor dat dyslexieonderzoek! Betaal het eventueel zelf. Het is zo waardevol voor je dochter om te weten dat ze alleen maar een lees-spelling probleem heeft. Daar kan veel aan worden gedaan: bv toetsen voorlezen, ze hebt fantastische voorlees en spellingprogramma's die je mag gebruiken in VO.
Bij overgang naar voortgezet kijken ze met name naar rekenen en begrijpend lezen (en dat mag voorgelezen worden). En dan is je kind dus een VWO kind.

Een logopedist kan je ondersteunen. Een orthopedagoog kan vertellen wat er op school moet gebeuren (zonder RT) of wat je thuis kunt doen.

Hier ook de regel "D en E" kinderen wordt toets voorgelezen. Nu is de regel aangepast: alle dyslectische kinderen en D en E kinderen. Ga er voor (en soms is het handig om bij zo'n gesprek bv de logopedist of orthopedagoog mee te nemen)!

Chippie

Chippie

14-05-2011 om 16:24

Astrid

Ik herhaal even de woorden van onze orthoepdagoog na het IQ onderzoek: met zo'n IQ kan het haast niet anders dan dat hij dyslectisch is. Hij haalt C-scores voor spelling, lezen en begrijpend lezen en een Aplus voor rekenen. Dus ik denk dat school fout zit met 'geen dyslexie'.

Omweg

Alleen een IQ test om dyslexie te laten bepalen lijkt mij een omweg. Een IQ test is standaard onderdeel van een dyslexietest, dus waarom niet gewoon voor de hele test gaan? Alleen op grond van een IQ test krijg je bij mijn weten geen dyslexieverklaring. Het is niet duidelijk uit je stukje wie die verklaring dan gaat geven. Scholen zijn bijvoorbeeld niet bevoegd daartoe.
De meerwaarde van een dyslexietest is dat je heel precies krijgt uitgelegd waar je kind wel goed in is en wat je niet van hem of haar moet verwachten. De ene dyslecticus is de andere niet en door de vaardigheden goed te laten uitpluizen krijg je ook een soort handleiding hoe je je kind kunt helpen leren.
Heeft hij al eens een entreetoets gedaan? Deze kan ook goed inzicht geven in het niveau op verschillende vaardigheden. Mijn zoon scoorde bijna 80 punten lager op spelling dan voor alle andere vaardigheden. Dit was voor ons een reden om op dyslexie te gaan testen. Slimme dyslecten kunnen op de basisschool ver komen, maar lopen op de middelbare vast. Daarom is het handig om voor groep 8 te testen. Het geeft je kind een veel betere en makkelijkere start op de middelbare.

Orthopedagoog

Maak eens een afspraak met een orthopedagoog en leg het daar eens neer.

Wij hebben jarenlang gemodderd met school, die er niet aan wilde dat mijn dochter een 'gebrekje' had. Wij hebben haar toen bij de orthopedagoog laten testen op IQ.

De uitslag daarvan, die was eigenlijk nog verwarrender. Ze bleek best intelligent. Daarmee heb je nog een indicatie voor dyslexie.

Tussentijds van school veranderd en met nieuwe school afspraken gemaakt voor begeleiding. Mijn dochter had E's voor spelling, tempolezen enz., maar school dacht dat ze te goed zou scoren voor dyslexie.

Wij hebben onze dochter parallel naast de begeleiding ook laten testen bij de orthopedagoog op dyslexie.

En daaruit bleek dat ze wel degelijk dyslexie heeft. Alleen is de vorm wellicht voor school wat moeilijker herkenbaar als zijnde dyslexie. Mijn dochter heeft grote problemen met het automatiseren van stof (input verdampt zeer snel) en het korte termijn geheugen is slecht.

Kosten werden vergoed door de verzekering door een verwijsbrief te laten opstellen waarin staat dat verwijzing is om leerproblemen en sociaal/emotionele problemen te onderzoeken. De orthopedagoog kan je dat het beste vertellen.

Maar een rechtstreeks antwoord op je vraag: het specifiek testen van IQ met als doel een eventueel dyslexieprobleem te achterhalen?
Nee. Dat komt er bij een intelligentietest niet uit omdat dit gewoon een hele andere test is. Het bevestigd wellicht wel dat schoolresultaten niet in verhouding zijn met de intelligentie van je kind, en dus zou je reden hebben om verder te testen.

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

15-05-2011 om 16:48

Reactie

Bedankt allemaal voor de reacties. Ik realiseer me dat ik mijn vraag niet al te handig had geformuleerd: had ik ook niet even tussen neus en lippen door moeten doen, terwijl de kinderen druk aan het spelen waren in de kamer.
Hoe dan ook: ik begrijp ook dat een IQtest op zichzelf natuurlijk geen dyslexie kan aantonen, maar wel een aanwijzing kan zijn om door te testen omdat zijn scores op spelling en lezen dan niet passen bij getoonde intelligentie (ervanuitgaande dus dat hij hoog zou scoren op de IQ test.)
School behandelt zoon vooralsnog al als dyslectisch; als hij wil mag hij voorgelezen worden. Hij heeft ook aangepaste spellingsoefeningen: elke week dicteer ik hem een tekst op AVI 8 niveau; vervolgens kijk ik het samen met hem na en analyseren we samen uit welke spellingscategorie de woorden komen, die hij fout heeft geschreven.
Chippie, ik heb al een beetje zitten zoeken in het archief naar jouw ervaringen en het is duidelijk dat jij goed op de hoogte bent. Als ik wat meer tijd heb, ga ik er goed voor zitten en het helemaal uitpluizen. Voor nu heb ik vast 2 methodes genoteerd, die jij noemde. (Pi-Spello en Taal in blokjes) Ik ga daar ook achteraan en de IB-er eens vragen of ze die kent en of die nuttig zouden kunnen zijn.
Verder ga ik maar eens kijken waar we zoon zouden kunnen laten testen en wat dat dan zou kosten. Want alhoewel ik hem heeeeeel graag zo goed mogelijk help; de financiële middelen zijn niet onbeperkt, helaas.
Nogmaals bedankt en ik ga ermee aan de slag.
Groet, Lelietje

Chippie

Chippie

15-05-2011 om 21:16

Wat ik zou doen...

Je kunt op zoek gaan naar een logopedist die gespecialiseerd is in dyslexie. Dit wordt vergoed door je verzekering. Vanaf 1 juni kan het zelfs zonder doorverwijzing door huisarts. Maar zorg dan wel voor een logopedist met dyslexiespecialisatie.

Pi/Spello en Taal in Blokjes zijn meer voor de basis. De woordpakketten gaan bij ons wel redelijk goed maar het vervliegt en sommige categorieen blijven moeilijk. Spontane spelling blijft een drama. Met logopedist gaan we nu met retentietraining aan de slag. Daar laten we de woorden uit voorgaande woordpakketten aan de orde komen. Het programma kun je vinden op www.bloon.nl (maar het kan ook met kaartjes).

Als je school je kind als dyslectisch behandeld, dan is dat natuurlijk al wel fijn. Dan houden ze daar ongetwijfeld ook rekening mee bij keuze vervolgonderwijs. Vaak hebben scholen in groep 7 of 8 een dyslexiescreening; daar valt je kind er waarschijnlijk wel uit. Als je echt een puur dyslexie-etiketje wilt, dan kan het onderzoek ook goedkoper: ik heb wel eens bedragen vanaf 400-500 euro.

RT is ook niet alles. Je kunt veel zelf. Lees samen met je kind. Hier lezen we iedere dag zeker 10 minuten. Niet letten op kleine foutjes, alleen als het tekstbegrip in gevaar komt. Kind mag lange, moeilijke woorden hakken en plakken. Dat is prima. Iedere dag trouw lezen en flink belonen. Wij hebben ooit iedere 10 blz een kraal geregen. Dan krijg je toch een lange draad. Nu maken we een kopietje van de kaft van ieder gelezen boek(ongeveer 1 per 2 weken) met het aantal blz erachter.

Kan ik je mailen?

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

15-05-2011 om 21:50

Chippie

Je kunt me mailen op [email protected]

Ik maak graag gebruik van jouw kennis op dit gebied

mari39

mari39

16-05-2011 om 10:42

Dmoeder

Ik kreeg de logopediste vergoed (met dyslexiespecialisatie) omdat ik een verwijzing vroeg voor taalproblemen. Het woord dyslexie is niet gebruikt en dan kan het wel. Terwijl mijn zoon wel werd behandeld door haar voor dyskexie.

Groetjes

Mari39

Hier ook zoiets, wel weet ik

Hoi mijn zoontje moet ook voor school een ontwikkelingstest doen, hij zit in groep drie. Ik heb begrepen dat als je een onafhankelijk instituut kiest dat je de helft vergoed krijgt. Maar als de cito en testscores op school laag zijn, krijg je alles vergoed. Bij het audiologisch centrum is het in je ziekenfondspakket inbegrepen, maar ik kies voor instituur merkelbach en dan moet ik een deel zelf betalen, weet je al waar je deze test laat doen, groetjes

Aanvullende verzekering

Daar is geen wet voor. Het hangt van je verzekeraar af wat er standaard en wat er aanvullend te verzekeren is in dit opzicht. Ik weet uit mijn hoofd niet wat er in het basispakket zorg zit.
Zie ook http://www.steunpuntdyslexie.nl/wat-is-dyslexie/regelingen-en-voorzieningen/vergoeding-diagnose-en-behandeling/
Groet,
Miriam Lavell

mari39

mari39

17-05-2011 om 14:21

Taalproblemen

Volgens de logo van onze zoon zat het verschil in het gebruik van het woord dyslexie bij de verwijzing van de huisarts. Ik heb niet gevraagd bij de huisarts om een verwijzing voor mogelijk dyslexie maar voor taalproblemen. Terwijl het wel een dyslexiebehandeling is (althans de screening) Het woord dyslexie is niet gevallen. En daardoor vergoedt de verzekeraar het wel, uit de basisverzekering.

Ingewikkelde vraag

"het moet via de basisverzekering"
Wat precies?
De vraag die je stelde was: "Krijg je een logopedist vergoed als er geen dyslexieverklaring is? Ik niet. "
Dat is een beetje een ingewikkelde vraag. Voordat er vastgesteld is dat het dyslexie gaat, is het geen dyslexie.
Logopedie zit in het basispakket. Maar dyslexiebehandeling uitgevoerd door een logopedist en zonder dat er dyslexie is vastgesteld, niet.
Wat wanneer en hoe wel precies, kun je in je eigen polisvoorwaarden zien.
Groet,
Miriam Lavell

Weet ik niet

Waarom krijg jij het niet vergoed? Wat is de uitleg van je verzekeraar en klopt die wel? Ik weet het niet. Ik heb jouw polis niet.
Groet,
Miriam Lavell

Pebbels

Pebbels

17-05-2011 om 17:37

Dbc

Er moet vanuit een aangesloten GZ psycholoog een DBC worden aangemaakt (aanvraag voor enkelvoudige dyslexie)

Een logepediste mag dit nooit aanvragen. Ook niet als het zo gunstig mogelijk is aangevraagd door een logepedist dus...

Ik heb deze vraag 1 jaar geleden gesteld aan de zorgverzekeraar en dit was hun antwoord;

"Behandelingen Dyslexie worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering Basis als de test heeft uitgewezen dat het gaat om ernstige, enkelvoudige dyslexie. De behandelingen zullen in dit geval elektronisch en volgens de landelijk afgesproken tarieven bij ons worden gedeclareerd via een DBC

Deze zorg dient te worden uitgevoerd door Het Regionaal Instituut Dyslexie (RID), een GZ psycholoog aangesloten bij Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) of een orthopedagoog aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)."

In de praktijk gaat het om een checklist die de zorgverzekeraar eerst moet inzien voordat er een machtiging word afgegeven voor
A. Onderzoek
B. Behandeling van 15-18 maanden na bevinden van ENKELVOUDIGE dyslexie (dus geen add, adhd, ect)

Kinderen moeten minimaal 3 E's scoren op hun spelling ect
Er moeten 3 periodes van 10 weken 3 keer per week RT hebben plaatsgevonden binnen school met een duidelijke probleemstelling, interventie na 10 weken en evaluatie.

Kom je tijdens die 3 keer 10 weken boven de E score uit als kind, word de hele riedel al afgewezen.

In de verwijzing MOET staan, verwijzing naar GZ psycholoog op vermoeden van ENKELVOUDIGE dyslexie, anders word het ook al afgewezen.

Oudste is bij mij te oud (voor 2000) en de 2 jongste hebben op basis van hun IQ >140 en drie E scores tijdens de RT op school het onderzoek + behandeling helemaal vergoed gekregen

Echter op het moment dat bij de orthopedagoog de scores boven de B uitkomen moet de behandeling al weer gestaakt worden...

mari39

mari39

17-05-2011 om 18:36

Traject voor verklaring

dat is wat ik bedoel. Op school werd achterstand geconstateerd maar er werd geen traject ingezet wat moet worden doorlopen alvorens toestemming kan worden gegeven voor het echte dyslexie-onderzoek. Dus wij hebben de RT buitenschool geregeld bij een logopediste die ook de dyslexiespecialisatie heeft. Er bestond dus een vermoeden van dyslexie, zij heeft het RT traject gedaan met screeningstesten. Dat traject hoefde ik niet zelf te betalen omdat ik, op advies van de logo, de verwijzing onder de noemer taalproblemen heb laten vallen. Het woord dyslexie is niet gevallen. Het traject hierna ben ik niet ingegaan omdat zoon net buiten het risicoprofiel viel. Hij was net iets te goed, om het zo maar te zeggen. Ik weet dus niets over vergoeding van onderzoek en,indien scores als pebbels beschrijft, vergoeding van die behandelingen.
Ik weet niet of dit nu nog zo is, bij ons is het alweer een jaar geleden dat zoon deze behandeling had. Maar toen viel logopedische zorg (niet tbv. vermoeden van dyslexie)onder basiszorg en volledig vergoed.
Waarom jij het niet vergoed krijgt Dmoeder, weet ik ook niet. Ik weet ook niets van een formulier dat de logo heeft ingevuld, volgens mij heb ik niets ondertekend.Ik had alleen de verwijsbrief van de HA.

Ik vind de opmerking "fraude bij jou' wel een beetje ver gaan hoor, beetje kort door de bocht. Wellicht doet de ene verzekeraar minder kritisch als de andere?

Chippie

Chippie

17-05-2011 om 22:06

Hier

Hier wel een dyslexieverklaring (omdat school voldoende RT heeft gegeven). Onderzoek hebben we zelf betaald omdat kind geen E scoorde. Dyslexiebehandeling krijgen we niet vergoedt. Naar huisarts geweesst voor doorverwijzing naar logopedist. Op formulier stond dyslexie en taalprobleem (niks geen fraude dus) en we krijgen logopedie vergoedt. Trouwens ook een jongen waarbij dyslexie nog niet is vastgesteld.

Probleem voor ? lijkt te zijn dat je niet eerder een dyslexieverklaring krijgt voordat school of andere professional plusminus een half jaar extra effectieve begeleiding heeft gegeven om de achterstanden weg te werken.

Chippie

Chippie

17-05-2011 om 22:09

Sorry

Ik mag zelf ook wel eens naar de logopedist voor mijn spelling.

Trouwens ik ken een school die alle kinderen met een E of D op spelling naar de logopedist stuurt. Bij de logopedist kwam ik een moeder tegen waarvan de dochter daar zat voor 'begrijpend lezen'.

Chippie

Chippie

18-05-2011 om 09:14

Dmoeder

´Wie kreeg het traject voor de dyslexieverklaring buiten school ook vergoed?´

Ik weet niet wat je precies bedoelt. Maar ik ken wel een geval waar kind nog geen voldoende RT heeft gehad, kind dyslexieonderzoek heeft gekregen (misschien op basis van kind heeft algemeen leerprobleem, zit niet lekker in vel, gefrustreerd, etc en met die psychologische uren een onderzoek vergoed gekregen). Die persoon heeft een soort van vermoeden/van/dyslexieverklaring gekregen die definitief is geworden op het moment dat school een half jaar RT heeft gegeven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.