Home » Forum » 1x per week douchen

1x per week douchen

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
wasbeertje
1x per week douchen

Mijn inwonende vader doucht zich momenteel 1x in de week, dit is nog minder geweest, behalve bij ziekenhuiscontroles douche hij zich ook (hoera)extra.
Ik vind dit niet prettig, maar er valt niet aan te tornen, de doucheruimte is comfortabel, hij kan gaan zitten, hoeft dus niet te staan.
Hij vind het onzin en blijft bij 1 x in de week, ik erger me aan die ene vuile onderbroek en handdoek in de week, die ik maar hoef te wassen, maar hij blijft bij zijn standpunt.
Als ik netjes vraag WAAROM zegt hij gewoon "ik douche me 1 per week en meer niet"
Herkennen jullie dit bij familieleden?
Hij wast zich tussendoor ook niet, alleen gezicht en handen.

Elise
Geen ervaring, maar...

ik zou zeggen: het 1x per week douchen lijkt me niet zo'n probleem (tenzij hij onwijs stinkt).

Maar 1x per week een schone onderbroek klinkt mij echt heel vies in de oren.

Kan je hem niet vragen in elk geval elke dag een schone onderbroek aan te doen?

Ik douche bij tijden ook maar 2x per week ( en soms 3x of 4x pw, maar zeker niet elke dag, droogt je huid teveel uit en die van mij is gevoelig), tenzij ik stink door sporten of zo. Maar als je bijv. regelmatig met vochtig wc papier je billen afveegt, vind ik 1x in de week douchen acceptabel (als hij niet stinkt).

Elinde
Oudere mensen

Toen mijn vader tijdelijk in een verpleeghuis werd opgenomen was de eerste vraag van de verpleegster: 'op welke dag douchet u thuis altijd? Dan gaan we dat hier ook zo aanhouden.' De verpleegster legde uit dat oudere mensen vaak maar 1 keer per week douchen. Mijn vader dus ook. De rest van de week, als ie er aan denkt, wast ie zijn gezicht met een washandje. En hij is er al dik 70 mee geworden, dus veel kwaad (voor hem dan) kan het niet.

Stenna
Niet raar

zo raar is dat toch niet? Deze oudere mensen hebben de tijd nog meegemaakt dat men helemaal niet douchte. Althans, mijn moeder vertelde altijd dat ze in haar jeugd helemaal geen douche of badkamer hadden. Ze wasten zich 1x per week (inderdaad) in een tobbe in de keuken. Nu ik er over nadenk was bij mijn oma thuis (dus moeder van mijn moeder) eigenlijk ook nog geen douche/badkamer de eerste keren dat ik er zelf als kind logeerde. Er stond een lampetkan met water en schaal.
Zelf douchte wij toen ik kind en jongere was ook maar 1 hooguit 2x per week. Anders veel te druk in de badkamer en te duur, zo vaak douchen. Was volgens mij toen vrij normaal, in de jaren 70 (ben van 1964).
Wel zou ik proberen of hij wat vaker schoon ondergoed aan wil doen, dat is niet zo fris inderdaad (3x per week om te beginnen misschien?)elke dag douchen is inderdaad eigenlijk slecht voor je huid. In de perioden dat ik eczeem heb doe ik dat zelf ook niet, maar om de 3 dagen. Dan heeft de huid tijd om zich te herstellen.

Yura
Vroeger

als kind douchten wij ook 1 keer per week, of we gingen in bad. Wel deden we elke dag schoon ondergoed aan en waren we met een washandje in de weer. Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren hoe dat dan ging met sporten enzo. Op de middelbare school moesten we wel verplicht douchen na de gymles. MIjn moeder (bouwjaar 1948) had als kind helemaal geen douche thuis, in het gemeentelijk zwembad had je douches en baden die je kon gebruiken voor de wekelijkse douchebeurt. Ik heb de indruk dat mijn moeder nu wel dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week doucht. Ik denk dat mijn vader het nog steeds 1x per week doet, hij ruikt ook vaak niet fris vind ik. Mijn schoonouders (veel ouder dan mijn ouders) douchen wel dagelijks, die hebben dat wel vanaf heel jong geleerd, maar die zijn in een heel warm land geboren. Toen zij in de jaren 50 naar Nederland kwamen waren ze ook ronduit geschokt over de vieze gewoontes van de Nederlanders (1x per week douchen, geen deodorant, niet met water spoelen na de toiletgang).

Rafelkap
Het idee

Je schrijft dat je het niet prettig vindt. Maar vindt je dat om het idee, of omdat hij werkelijk stinkt. (het idee vind ik persoonlijk ook vies, maar wat minder was is welkom)
Als jij er geen last van hebt omdat hij niet stinkt zou ik het zo laten. Het het lijkt me lastig je vader nu nog op te moeten voeden namelijk :-)

albana
Ligt eraan

Voor oudere mensen (en dan denk ik aan minimaal 85+ en afhankelijk van conditie) is douchen erg inspannend. En helemaal als het nog zelftstandig moet. Je moet bukken en jezelf een beetje in evenwicht houden, je hele lichaam aftasten en wasser,de was. Armen in de lucht houden om je haar te wassen en erna weer om het uit te spoelen...
Pfff...voorwaar een hele opgave met een oud lijf:)
Ik vind of het genoeg is ook afhankelijk van zijn lich. conditie. Oudere mensen hebben soms ook moeite met afvegen, en druppelen sneller na. Dan is schoon ondergoed elke dag wél nodig. En misschien een 'onderbeurtje' ook. Maar als je vader écht helemaal niet wil en hij ruikt niet (dus je hebt er geen last van) zou ik hetzo laten. Begint hij wel te 'ruiken' dan kan je ook eisen stellen. Jullie moeten die geur ondergaan tenslotte.
groeten albana

wasbeertje
Schoon ondergoed

Ook met dit warme weer, trekt vaders zijn eigen plan, hij probeert zelfs nog een dag te rekken, en nee het is geen moeite voor hem om zich zittend te douchen en tijd genoeg, gelukkig heeft hij me beloofd,
nu wel vaker van ondergoed wisselen, heb ik afgedwongen,ECHT nodig, ook zijn kleding ruikt/stinkt as het nooit tegelijk met onze kleding, of het moeten sokken, of werkbroeken van mijn man zijn.
Sinds kort doe ik de was voor hem, vandaar dat ik er nu pas achterkom, en ik heb ook toch zoiets van, dat ik alles voor hem wil doen, sta altijd voor hem klaar, ben dan ook wel teleurgesteld dat hij het dan niet gewoon voor ons kan doen..hem helpen douchen vind hij absoluut onzin, is ook zo, dus maw het is niet te vermoeiend voor hem.

Kaaskopje
Dilemma

Je wilt je vader niet betuttelen, maar zonder betuttelen gaat het ook niet helemaal lekker.
Ik denk dat je het douchen niet af kunt dwingen. Dat kan inderdaad nog een staartje zijn van zijn generatie. Eenmaal douchen per week was in mijn jeugd nog heel normaal. Maar als hij stinkt gaat hij toch over een grens heen. Ik vrees dat jij daarin dan toch wat kordater moet optreden, hoe moeilijk dat ook is naar je vader toe. Leg uit dat je zijn was niet bij jouw was wilt doen, omdat het daar echt te veel voor stinkt. Hij moet vaker schone kleren pakken en zich een beetje opfrissen voor hij zich aankleedt. Dat hij zijn ondergoed vaker wil verschonen is al een hele overwinning. Nu stap 2.

Stenna
Machtstrijdje?

Ik werd enigszins getriggerd door je zinnetjes: "sta altijd voor hem klaar, ben dan ook wel teleurgesteld dat hij het dan niet gewoon voor ons kan doen".

Vecht je niet een soort mini-machtstrijd met hem uit? Jij doet zijn was en verder ook nog alles voor hem, en hij wil niks voor jou doen. Terwijl hij (denk ik) niet betutteld wil worden, verteld worden wat hij wel/niet moet, en over zijn eigen lichaam wil beslissen? Dit soort strijdjes woedt nogal eens tussen oude, traditionele vaders die hun echtenote verloren zijn en hun moderne jonge (schoon)dochters (sprak zij, uit ervaring ;-)). Hoe lastig ook, ze zijn te oud om ze te heropvoeden naar jouw normen. Kaaskopjes grenzen lijken me nog wel net haalbaar.

Mai
Probleem

Volgens mij is het weinig douchen niet echt het probleem. Als hij geen bijzondere lichamelijke inspanning doet waar hij ofwel van gaat zweten ofwel vies van wordt, is een keer weinig maar niet perse te weinig. Uitzondering: mensen die van nature of door medicijngebruik, lichamelijke klachten extra transpireren. Schoon ondergoed en bovengoed regelmatig buiten hangen, is volgens mij veel belangrijker. Iedere dag douchen en kleding na een dag dragen in de was, is m i overbodige nonsens. Alleen maar goed voor de zeepindustrie.

albana
Maar....?

Als je er nu doordat je zijn was doet pas achter komt, dan heb je het dus nooit eerder gemerkt? Dan stinkt hij dus niet! Anders had je het wel eerder gemerkt toch?
Dus lijkt mij dat je vader groot gelijk heeft. En het bij jouw tussen de oren zit.
En oude mensen opvoeden is onbegonnen werk. Weet dat maar zeker.
groeten albana

wasbeertje
Goede mantelzorgers

Er zitten zo te horen enkele zeer goede mantelzorgers op dit forum, dan ik dat ben!
Tuurlijk zit het tussen mijn oren,en stel ik me vreselijk aan.

Overigens is de woonsituatie in het verleden anders geweest, ben niet bij mijn ouders blijven wonen;)

Ik heb overlegd met mijn vader, dat hij zich gewoon 1x per week blijft douchen,zoals hij dat wil, maar wel 1x tussendoor zich graag met dit warme weer niet alleen een kattewasje, maar graag ook even de oksels
wast en regelmatig schoon ondergoed en bovenkleding aantrekt,er hing een onfrisse geur in zijn woonvertrekken, vond het vervelend dat bezoek dit zo ook eens aangaf, ook zijn kleding rook erg sterk, 10 dagen zelfde bovenkleding aan.
Ook bleven de ramen en deuren hermetisch gesloten altijd, ik zet ze nu gewoon een paar uurtjes open s morgens.
De schilder beaamde ook dat er een onaangename lucht hing.

Mondverzorging en eetgedrag speelt wellicht ook een rol en medicijngebruik.
Ik ben blij met deze vooruitgang,en vader is ook wel dankbaar, zo kan hij nog heel lang thuis blijven wonen,
En de taak van een mantelzorger zo dicht bij en op elkaar is echt niet altijd gemakkelijk, al denkt de regering daar anders over, misschien ervaren sommige van jullie dit ook nog eens aan de lijve, vader kan bij wederzijds wat aanpassingen nog lang "zelfstandig " hier blijven wonen.

Stenna
Dan niet joh

Dat de taak van een mantelzorger voor een ouder niet gemakkelijk is en heel veel vraagt, dat heb ik in elk geval wel al "aan den lijve" ondervonden. Best vreemd dat je ervan uit gaat dat degenen die hier adviseren dat nog zelf niet meegemaakt hebben. Ik denk juist dat degenen die dat wel hebben eerder geneigd zijn op jouw vraag te reageren dan anderen.
Wat ik aangaf over machtstrijd tussen oudere vader en verzorgende dochter, kwam ook typisch voort uit eigen ervaring. Maar als je het zo zeker weet, cynisch gaat doen over "betere" mantelzorgers, of niet open staat voor andere suggesties, waarom start je het draadje dan?

wasbeertje
Stenna

Jammer dat juist jij je aangesproken voelde.

Stenna
Logisch

Tsja, je formuleert het toch ook in het algemeen?

wasbeertje
Stenna

logisch? uhhmm..ENKELE..is toch niet iedereen??

Maakt ook niet uit, zal eens wat vaker hier meelezen op dit forum:)

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.