Home » Forum » Allergie zus

Allergie zus

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

81 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Geurzakje
Allergie zus

Mijn zus is extreem gevoelig/allergisch voor chemische geuren. Eens in de zoveel tijd botsen we hierover. Niet omdat ik haar allergie niet serieus neem, maar omdat ik naar haar idee niet voldoende rekening met haar hou, waardoor ze nooit eens zomaar bij ons langs kan komen. Wij gebruiken wel geurende producten. Haar wensen zijn, dat we een voorraadje in huis halen die we gebruiken voor zij komt. Geurloze deodorant, wasmiddel, géén wasverzachter, geurloze haarmousse oid, geen geurend schoonmaakmiddel etc.. Ik heb aangegeven dat ik dát niet doe, maar dat ik best het een en ander wil weglaten, zodat we de klachten beperken. Azijn ipv wasverzachter gebruiken als ik weet dat ik er rekening mee moet houden, is geen probleem. Om haar echt tegemoet te kunnen komen, zou ik of ze nu wel of niet langskomt, geurarme spullen moeten gebruiken. Met onze geurende spullen krijgen we het ondanks dat we mee willen denken nooit geurvrij.

Hoever zouden jullie meegaan in zo'n probleem? Voor iemand, familie of niet, die dus niet bij je thuiswoont en ook echt niet wekelijks op de stoep staat, ook al zou het geurvrij zijn.

Mark74
Je zus

heft geen allergie voor geuren. Ze heeft (wellicht, is ze getest op allergieen?) een allergie voor bepaalde verbindingen die in parfums en dergelijke voorkomen. Dat is vervelend, amar je kunt neit van je hele omgeving verwachten dat ze in alle omstandigheden zich aanpassen aan jouw allergie.
Ik vraag me ook af of ze niet overdrijft. als je allergisch bent voor iets probeer je die allergenen te vermijden.Maar teveel vermijden heeft als gevolg dat de allergie vaak verergert.

Iki dne dat zij geur teveel vereenzelvigd met allergie en dat het problem dus ook mogelijk tussen de oren zit.

Mark74
@TO

Ik zou dus niet meegaan in haar problem. Je leven lang gene parfum, wasverzachter etc. etc. mogen gebruiken omdat je zus dan niet langskomt. Ik vind het een onredelijk verzoek. je vraagt je zus ook niet om je hond naar het asiel te brengen omdat jij toevallig allergisch bent voor honden.

Tine Winkel
gevoelig of allergisch?

Allergisch, dat houdt in dat je extreme lichamelijke reacties krijgt, bv. astma-aanvallen of huiduitslag. Gevoelig, daaronder versta ik dat iemand het heel vervelend vindt. Zelf ben ik erg gevoelig voor sigarettenrook, om maar een voorbeeld te noemen. Ik krijg er lichamelijk gezien helemaal niets van, maar ik heb er een ongelooflijke hekel aan. Ik vind dat verschil tussen gevoelig en allergisch wel belangrijk, in dit geval.
Een van onze vrienden is allergisch voor katten. Als ik weet dat hij op bezoek komt, probeer ik die dag de kat buiten te houden, dan zijn zijn klachten al veel minder.
Als je zus allergisch zou zijn, dan zou ik er meer aan willen doen, dan wanneer het alleen gaat om gevoeligheid. Maar helemaal aanpassen aan haar wensen, voor de sporadische keren (want niet wekelijks) dat zij op de stoep staat - dat zou mij te ver gaan. Als ze dan toch op bezoek wil komen, dan zou ze dat op tijd moeten melden, dan kan ik er rekening mee houden.

Tine Winkel
bovendien evt medicijnen?

als ze echt allergisch is, gebruikt ze daarvoor dan ook medicijnen? Ik ken ook mensen, die extra medicatie gebruiken, als ze bij een 'allergeen' op bezoek gaan - is dat voor haar dan geen optie?

Half a twin
Ik had zo'n collega

Tig jaar geleden had ik een collega die riep jeuk te krijgen van mijn parfum/shampoo/bodylotion/wasmiddel enz. enz. Knettergek werd ik ervan. Op werkdagen gebruiktw ik geen eau de toilet maarook geen deo of shampoo gebruiken werd mij te gek.
Inmiddels ben ik zelf vreselijk allergisch en gebruik ik jaarrond histamine blokkers. Ik kan niet verwachten dat anderen voor mij geen wasverzachter gebruiken, of zich wassen zonder shampoo.
Het is mijn allergie dus ik voorkom zelf de klachten door middel van medicatie. Huisarts steunt mij hierin en schrijft de medicatie voor.

Katniss
Ook zo'n zus

Ik heb ook zo'n zus. We houden er rekening mee in de zin dat we geen parfum opspuiten als we daar op bezoek gaan of ze hier komt. Wasverzachter gebruik ik al nooit, maar ze vangt wel eens een wasmiddelluchtje op. Overigens heeft ze ook de ouders van de kinderen in haar klas gevraagd om niet met ladingen parfum (daar heeft ze het meeste last van) de klas in te komen.

Pol
voorkomen?

Als je erg allergisch bent, helpen de medicijnen echt enkel de topjes van de aanval af.
Ik slik het hele jaar door mediciatie, puffers, spray's, druppels en nóg heb ik er erg veel last van.

Ik zou er zoveel mogelijk aan tegemoet komen, maar niet volledig, dat vind ik te ver gaan. Zeker zou ik er geen ruzie om maken, van beide kanten niet.

Daarnaast nog een toevoeging nav Mark: een hoop mensen dichten zich allergieen toe als ze eens "ergens" een keer op reageren en breiden die allergieen zelfstandig zonder tussenkomst van een arts uit.
Dwz: Je wandelt eens in een park, niest en je wijt dat aan de boterbloemen, maar plant in je hoofd dat je dus allergisch voor bloemen bent.

Nu weet ik zelf dat de allergie de ene keer heftiger dan de andere keer kan zijn, maar soms heb ik een vermoeden dat mensen toch ietwat de diagnoses in eigen hand nemen of dat ze het zichzelf inbeelden. Dat vind ik storend tegenover mensen met een echte allergie, want het is geen pretje.

bieb63
onmogelijk

Je kan als zij langs komt uiteraard zorgen dat je geen parfum op hebt, of de luchtverfrisser verwijderen. Maar verder is het onmogelijk en totaal onhaalbaar. Als jij een truitje uit de kast trekt, dat je weken geleden gewassen hebt.... Hoe ziet ze dat voor zich (en de rest van je gezin).?
Dan kan ze ook niet in een winkel lopen, werken of waar dan ook komen. Zou heel vervelend zijn, maar wat ze jou vraagt is niet mogelijk. Hooguit even geen parfum gebruiken, luchtverfrissers eruit halen, geen lak op je haar spuiten en desnoods die dag je haar niet wassen. Meer kan ze je niet vragen.

Evanlyn
parfum

Je kan allergisch zijn voor parfum, zonder dat je nou last hebt van parfum van anderen. Meestal is het alleen een probleem als het op jouw huid komt. Ik zou bijvoorbeeld wel de WC schoonmaken met een ecologisch product als zij komt, want als ze naar de WC gaat komt haar huid daarmee in contact. Verder niet enorm spuiten met luchtverfrissers en parfum vlak voor zij komt. Volgens mij moet dat in de meeste gevallen genoeg zijn.

Is ooit onderzocht waar ze nou precies allergisch voor is? Daar komt helaas vaak niks uit, maar dan weet je in elk geval wat het NIET is.

Charlie vo
Moeilijk om je je hier op te antwoorden

Hoe reageert je zus dan?
Zijn het irritaties of zware aanvallen?
Irritaties kan ze zelf dragen. Als ze aanvallen krijgt, dan zou ik samen met haar een haalbaar plan maken zodat ze toch bij je op bezoek kan.

Ik ben zelf zwaar allergisch. Als ik bij anderen op bezoek ga, dan neem ik de irritaties erbij. Ik neem dan op voorhand een anti-histaminicum. Worden er echter aanvallen veroorzaakt, bv. door sigarettenrook, dan zeg ik er wel iets van. In mijn familie en vriendenkring rookt er bijna niemand. En diegenen die wel roken, roken altijd buiten. En ik bedoel altijd, niet alleen als ze weten dat ik komen of er ben.
Maar ze vinden het zelf ook een voordeel omdat ze dan minder roken, hun gordijnen en plafonds niet geel kleuren en het binnen fris ruikt.

AnneJ
Allergie

Kan heel naar zijn en je kunt best een zeur worden. Maar het kan ook zijn dat ze nu een periode heeft waarin ze veel last heeft maar dat het over een tijd ook weer minder is. Je bepaalt zelf in hoeverre je erin mee gaat en dan bepaalt zij of dat voldoende is. En ja, soms kan dat betekenen dat je niet bij elkaar op bezoek gaat, als ook antihistaminica dan niet helpen, is het even over. Kan wel weer terug komen.
Allergisch is vaak niet statisch. Maar je kunt er bij periodes wel heel veel last van hebben en er ook echt chagerijnig van worden en een zeurkous.

Tango
Gaat wel heel ver.

Ik vind dat inderdaad ook wel heel ver gaan hoor, helemaal geen geurende producten te mogen gebruiken. Wat ruik je nu eigenlijk aan wasverzachter? Ik ruik dat niet zo erg hoor. Heb altijd een redelijk goedkope, niet zo sterk geurende wasverzachter. Hetzelfde geldt voor wasmiddel. Ariel bijvoorbeeld vind ik vies ruiken, zou ik nooit gebruiken. En deodorant? Die hoeft toch ook niet zo sterk te ruiken?
Luchtverfrissers en parfum zou ik inderdaad weglaten (gebruik ik toch al niet). Voor de rest zou ik niets aanpassen.
Ook ik vraag me af wat de klachten van je zus zijn. Zou ze het echt benauwd krijgen zou ik er meer rekening mee houden dan als ze alleen maar een beetje last ervan heeft.

Barvaux
tja

Laat haar alleen komen als je buiten kunt zitten?

Geurzakje
Voor iedereen

Het is een aandoening die in Nederland niet erkend wordt. MCS. Zie ook: http://www.mcs-allergie.info/.

Ze zegt dat ze zich er echt ziek van kan voelen in de vorm van zware hoofdpijn tot het gevoel flauw te kunnen vallen (meen ik). Ze kan er niet voor behandeld worden. Ik lees op de genoemde site wel dat je wat oplossingen kunt krijgen die het probleem kunnen verlichten, maar die oplossingen gaan dus niet via een specialist. Die kunnen het niet behandelen.

Ik vind het een lastige situatie. Soms weet ik niet wat ik ervan moet denken. Ze kan soms zo doorslaan. Maar het is mijn zus en ik wil niet dat dit tussen ons komt te staan, dus ik respecteer haar gevoelens en beleving van de allergieën. En eens in de zoveel maanden gaat het dan toch even mis, omdat zij het gevoel heeft zich weer te moeten verdedigen en ik het gevoel heb dat mij iets kwalijk genomen wordt.

Inmiddels hebben we het brandje weer geblust. Ze is weer gerustgesteld met mijn toezegging dat ik zoveel mogelijk rekening met haar wil houden en het was een misverstand dat ik hier alles aan zou moeten passen. We moeten gewoon wat creatiever omgaan met hoe we bij elkaar op de koffie gaan. Ik zei ook tegen haar dat we met het warmere weer in het verschiet vaker in de tuin kunnen zitten of kunnen wandelen. Zussen...!:-)

Mijntje
Geurzakje

Ga anders wat vaker naar haar, ipv dat zij naar jou komt, als dat voor haar beter is. Of idd in de tuin, tenzij ze ook een pollenallergie heeft :-)
Lief dat je toch probeert rekening te houden met je zus, je hebt er maar 1, toch?

Geurzakje
Mijntje

Haar frustratie was juist ook dat ze nooit naar mij kan omdat ik niet genoeg geuren uitban voor ze er is. Spontaan kan dat inderdaad niet. Pollenallergie heeft mijn andere zus. :-)

Ginny Twijfelvuur
Dat klopt

Maar dat ligt niet aan jou maar aan haar allergie.

Denk dat daar bij haar nog wel wat werk qua acceptatie ligt.

Geurzakje
Ginny

Ze accepteert het wel, maar ze gaat nogal ver in in welke mate wíj het moeten accepteren. Ze is, lijkt wel, nu ook aan een soort kruistocht begonnen tegen onnatuurlijke geuren en stoffen in het algemeen. Hoe kán ik negeren dat bepaalde stoffen kankerverwekkend zijn? Hoe kan ik dan nog steeds eau de toilette op mijn nek willen spuiten? Hoe kán ik nog steeds wasverzachter gebruiken, als je wéét dat dat slecht voor je is? Kortom, ze speelt in op andermans geweten. En daar kan ik niet zo goed tegen.

Mijntje
Geurzakje

Dat is wel vermoeiend, je hebt ws het gevoel dat je nooit goed doet. Misschien kan je dit ook eens uitspreken? Je doet je best, meer kan je niet doen.

Angela67
missiedrang

daar heeft ze op dit moment dus 'last' van en jullie van haar (missiedrang). Ik hoop dat het lukt dat je daar eens voorzichtig met haar over praat. Je hoeft niet de gegevens in twijfel te trekken (als iets niet bewezen is wil het niet zeggen dat het waar is of onwaar), maar je kunt wel aangeven dat het jou om háárr gaat niet om de inhoud van de boodschap. Dus dat je je best wilt doen om haar te zien op een zo prettig mogelijke manier, maar dat je niet overtuigd wilt of moet worden en geen medestander wilt zijn in haar kruistocht . . .
gr Angela

Caesar
Geurzakje

Jij bent ook allergisch. Voor de kruistocht van je zus. Ik zou daar ook heel snel klaar mee zijn.

Mijntje
Caesar

Maar het is haar zus. Geurzakje moet gewoon wat oostindisch doof worden om het dragelijk te houden, en hier en daar wat compassie delen, die allergie belemmert wel haar zus' goede humeur (en die van haar familie).

Caesar
Mijntje

Geurzakje moet helemaal niets. Of ze wel of niet de kruistocht van haar zus accepteert is aan haar.

Ginny Twijfelvuur
Klopt Caesar

Ik ben dol op mijn zus, maar wel alles met respect.

Ik mis in dit verhaal een beetje het respect van Geurzakjes zus voor Geurzakjes levenswijze. Daar hebben mensen met een missie wel eens vaker last van.

Mijntje
Caesar

Klopt, maar ik geef alleen maar de tip om het zo aangenaam mogelijk te maken. Maar een zus helemaal laten vallen gaat toch net iets wat lastiger dan bij een vriendin. En ik denk dat de zus van Geurzakje enigszins gefrustreerd is van haar allergie waardoor zij niet meer zo nuchter na kan denken, voor het moment althans.

Geurzakje
Grens aangeven

Het is sowieso niet de bedoeling dat ik haar laat vallen om dit onderwerp. Ik vind het op zich wel een goed idee om, mocht het weer eens misgaan, te noemen dat mijn begrip tot haar gaat maar niet verder. Als er wetenschappelijk bewijs komt dat parfum, in welke toepassing dan ook, net zo slecht is voor eigen of elkaars gezondheid als roken, ga ik er net zo mee om als met roken. Voorlopig zie ik daar de noodzaak nog niet van.

Pol
doorgeslagen

Doorgeslagen moraalridders, wie kent ze niet, vaak zijn bv. ex-rokers nog erger dan niet-rokers bij wijze van.

Ik ken er wel een paar en ik ga er absoluut niet mee in discussie, ze zijn zo krom als wat en dat kan ik niet serieus nemen. Hele leuke mensen, maar dat stuk vermijd ik bij ze.

Mark74
Je laatse posts zijn verduidelijkend.

Je zus is dus helemaal niet allergisch, ze claimt één of ander niet erkend syndroom te hebben. Zware hoofdpijn ergens van krijgen en ergens van flauwvallen zijn volkomen atypisch voor allergieen.

Je zus heeft duidelijk last van problemen tussen haar oren.

Doet me denken aan een personage uit "Better call Saul" voor wie dat kent, de broer van het hoofdpersonage met een niet bestaande kwaal.

Marea
geduld

Ik vind dat je enorm veel geduld met haar hebt. Ik zou het niet kunnen opbrengen. Vaak is het met dit soort mensen zo dat als je het ene aanpast, ze wel weer met iets anders komen.

Ik zit op de kamer met een collega die pindakaas en de geur ervan heel vies vindt. Nou, dan eet ik geen pindakaas op de dagen dat ik werk. Niet 's morgens en ik neem het niet mee. Maar als dat uitgebreid zou worden met kaas, hagelslag, leverworst, cola, appels en wortels, mijn wasmiddel en mijn haarlak, dan kon hij toch echt de boom in. Dan gaat ie maar lekker thuis werken.

AnneJ
Begrip

Als je dat zelf niet hebt kun je je het mogelijk ook niet goed voorstellen hoe een allergie je leven kan beheersen. En dat je niet altijd je kunt onttrekken aan de effecten of dat je dat gewoon niet wil. Je wilt er ook bij zijn.
Ik heb een tijd heel veel last gehad van allergie. Als ik met collega's in het restaurant zat en er pelde een een banaan dan kon ik per direct onwel worden en moest me beheersen om niet te gaan liggen. Ik heb het restaurant een tijdje gemeden om die reden. Gelukkig werd het op een gegeven moment weer beter. Niet vanzelf maar door rekening te houden met mijn dieet en wat ik verder gebruikte is de heftigste reactie afgezakt. Allergie kan in een negatieve spiraal komen waardoor je steeds meer last hebt.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.