Home » Forum » Altijd de kerstdiscussie op mijn verjaardag

Altijd de kerstdiscussie op mijn verjaardag

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jobje
Altijd de kerstdiscussie op mijn verjaardag

Afgelopen weekend was ik jarig. En dan nodig ik altijd wat vrienden en familie uit. Maar omdat het over een maand alweer kerst is wordt ook altijd de discussie wie viert wanneer kerst op mijn feestje gehouden. De laatste jaren gaat dit nogal fel.
Ik heb vorig jaar al geprobeerd er iets over te zeggen door middel van een naar mijn idee vrij duidelijke mail, maar helaas.
Dan zitten schoonzussen, broer, ouders en schoonouders te bakkeleien over wie recht heeft op de eerste kerstdag en dan loopt het feest ook ineens af. Mijn vrienden vinden dit ook niet leuk want het bepaalt de hele sfeer (klein huisje)
Echt niet meer leuk dus.

Waarom snapt mijn familie niet dat dit onbeleefd is? Ik ben nu ook weer behoorlijk nijdig geworden wat de feestvreugde ook niet ten goed kwam. Men ging met ruzie weg. En eigenlijk was ik niet eens deel van de ruzie, zo stom.
Ik denk er ook over de familie niet meer uit te nodigen. Ik mag ze verder graag, maar dit is toch zot? Of ligt het nu weer aan mij?

Ik haak deze kerst ook totaal af, want er wordt verwacht dat ik me in tweeën hak, ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Heb ook geen zin om van hot naar her te rijden omdat beide ouderparen perse alles compleet willen op eerste kerstdag.

Zucht was het maar januari....

amk
o,

soms ben ik zo blij dat ik gescheiden ben en mijn ouders ook.
Ik ga helemaal nergens heen met kerst.
Onder het motto: ik kan niet mezelf en 1kind op 1 dag op 2 plekken tegelijk hebben en ik wil jullie beiden niet voor het hoofd stoten komen wij gewoon helemaal niet.
Wij doen dingen met ons gezin (al bestaat dat dan uit dochterlief en mijzelf) en ik heb kaartjes voor voorstelling x geboekt.

Die mantra herhaal ik zo ongeveer vanaf juli (wanneer mijn moeder de discussie opent) hoewel ik begin met: EERST st maarten, DAN sinterklaas, en DAARNa ga ik wel over kerst nadenken.

Kortom helder en duidelijk meedelen (is echt iets anders dan vragend stellen) : Wij komen niet, wij gaan wat anders doen. En over dat wat laat je je niet uit. Reden: jullie kunnen niets anders doen dan ruzie maken hierover, daar hebben wij geen zin meer in.

ijsvogeltje
discussie eerder voeren?

Is er een mogelijkheid om de discussie al eerder te voeren? Dus kun je ervoor zorgen dat het bij de aanvang van jouw feestje gewoon al helemaal duidelijk is? Dan hoeft er niet meer over gesproken te worden.
(ben trouwens blij dat Kerst bij ons in de familie niet zo'n issue is!)

Jobje
Eerder

Tja dat is iets wat ik al een paar jaar probeer. Maar mijn verjaardag is het moment dat iedereen (van beide families) bij elkaar is. Normaal hebben schoonfamilie en familie geen contact.
Er was al het een en ander heen en weer gemaild en gebeld, maar omdat beide ouderparen ieder jaar weer de eerste Kerstdag willen opeisen wordt er dus(?) op mijn verjaardag over geruzied. Want vorig jaar waren jullie al dus nu mogen wij enz...

Ik houd me er eigenlijk altijd buiten en zie wel wat er uit komt. Maar ik wil gewoon niet meer dat ze dit op mijn verjaardag doen!
Ik heb toen iedereen weg was wel tegen mijn man gezegd dat ik mijn verjaardag nu niet meer voor familie vier. Het was in een boze opwelling maar eigenlijk lijkt me dat wel een prima oplossing. Kan ik ook meteen laten weten waarom.

En tja altijd die verplichting met Kerst.... En gezellig is het vrijwel nooit, want op een of andere manier is er altijd wel ruzie ergens over. Ik houd me daar ook altijd verre van, maar ruziënde schoonzussen,(schoon) broers en (schoon) ouders en weet ik veel waar het over gaat.
Mijn man houdt zich er ook verre van en dan is de sfeer wel dubbel zo raar. Soms ook wel weer hilarisch eigenlijk.

Tijgeroog
Hier

Hier vieren we al een aantal jaar het ene jaar eerste kerstdag bij mijn ouders en het andere jaar bij m'n schoonmoeder. Daarbij heb ik het voordeel dat m'n broer redelijk flexibel is en in m'n schoonfamilie iedereen het met de andere familie ook op die manier geregeld heeft.
Overigens is het hier niet dwingend, dit is waar iedereen zich aan aan probeert te passen, maar soms is er voor een gezin een goede reden om het om te draaien en dan zijn we dus niet compleet. Dat is dan jammer maar geen drama. En wij gaan dit jaar met kerst op vakantie, dus ons zien ze nu helemaal niet.

tante Sidonia
jeetje

wat een ongezellige bende!
Ik zou inderdaad eens lekker helemaal doen waar je zelf echt zin in hebt en ook de feestdagen!! Nu eens jouw manier!

Annet
Mijn ouders waren heel verstandig

Toen de oudste kinderen serieus verkering kregen, hebben ze ingesteld dat zij Kerst vieren op tweede kerstdag. Dan is de kans het grootst dat alle kinderen komen.
Dit is na heel wat jaren nog steeds zo. Alle aangetrouwde familieleden zijn hier ook blij mee want dat scheelt discussie in hun familie.

Wij hebben ook onze eigen keus gemaakt. Wij vieren Kerst maar bij één ouder/schoonouder per jaar. Twee dagen achter elkaar vinden wij te veel, zeker omdat de reistijden ook flink zijn. En wij willen ook thuis een soort traditie opbouwen.
Alle ouders/schoonouders accepteren dit gewoon.

Tine Winkel
@annet

dat van tweede kerstdag kiezen werkt natuurlijk alleen als ook niet een van de andere (schoon)ouderparen ook die dag heeft geconfiskeerd zoals in mijn familie. Bij ons komt het dus regelmatig voor dat enkele familieleden niet verschijnen - so be it - wij hebben het, met degenen die er wel zijn, gewoon erg gezellig.
Maar goed, bij ons is dit dus idd iets wat tot nu toe nog nooit tot problemen heeft geleid. Schoonouders zijn er al heel lang niet meer, zwagers en schoonzussen zijn er ook makkelijk in en vinden het, net als wij, geen probleem als het kerstdiner ergens tussen 1 december en 31 januari wordt ingepland - nou, dat lukt tot nu toe altijd.

Tine Winkel
@Jobje

Ik zou er idd ook helemaal klaar mee zijn en voor eigen gezelligheid kiezen. Dus dit jaar een gezellige kerst (dus met eigen gezin, met of zonder uitleg naar familie), volgend jaar een gezellige verjaardag (dus geen familie uitnodigen) en dan maar zien hoe dan de beslissing valt en weer meedoen aan het kerstdiner op de door hen uitgevochten datum.

AnneJ
Je kunt ook zelf kiezen

Om de zaak voor te zijn kun je ook zelf een positie kiezen. Dit jaar eerste kerstdag bij je eigen ouders, 2e kerstdag bij je schoonouders, volgend jaar zie je wel verder.
Punt. En anders kom je niet.
Die discussie ontstaat ook gewoon omdat je er zelf ruimte voor laat. Mensen die beter zouden moeten weten gaan een partijtje ruzie maken bij gebrek aan argumenten, want die zijn er niet.

Jobje
AnneJ deels waar

Mijn grote punt is dat ouders, schoonouders en broer en schoonzussen onder elkaar zitten te bekvechten hierover, terwijl ik gewoon zit te kletsen met een vriendin.
Eigenlijk had ik bij mijn ouders ook al aangegeven dat we tweede kerstdag zouden komen, maar dan kan mijn broer niet.
Dus gaan mijn ouders weer bij mijn schoonouders vragen of zij niet eens een keer...
Snap je?

Maar dat gaan we dus niet meer doen, met kerst gaan we ons eigen plan trekken en mijn verjaardag blijft van mij.
Ik stel dit vanavond aan mijn man voor. Die baalt ook van dit gedoe.
Dank voor jullie input en referentiekader. Ik kreeg zaterdag echt even het idee dat ik heel onredelijk was.

ijsvogeltje
nee hoor, je bent niet onredelijk

Ik vind je helemaal niet onredelijk. Als andere volwassenen zo onvolwassen met het fenomeen Kerst (en jouw verjaardag) omgaan, dan moet je gewoon de wijste zijn en je eigen plan trekken. Want laten we wel zijn: er zijn nog 364 andere dagen in het jaar. Waarom zo'n kramp om de ene dag? Ook op 2e, 3e, 4e, 5e of voor mijn part 20e kerstdag kun je de tafel mooi dekken, lekker koken en het gezellig met elkaar hebben.

Jaina
Jammer

Jammer dat er zo'm enorme discussie van komt en jammer dat die perse op je verjaardag plaats moet vinden. Misschien inderdaad een idee om de familie een jaartje niet op je verjaardag uit te nodigen en dan bij vragen aangeven dat je een verjaardag wenst waarbij het woord kerst niet valt en dat dit blijkbaar onmogelijk is voor een deel van de genodigden en dat je ze dus beter niet uit kan nodigen omdat ze zich blijkbaar niet in kunnen houden. Een soort shock techniek dus waardoor ze hopelijk beseffen dat het voor jou niet leuk is en dat ze leren zich in te houden voor volgend jaar.

De discussie zelf lijkt me ook erg vermoeiend. Ik heb er weinig eigen ervaring mee. Ik heb zelf een schoonfamilie die vanwege hun geloof/achtergrond (moslim) weinig interesse hebben in kerst en ik heb weinig eigen familie. Dus ik ben altijd redelijk vrij geweest om de kerstdagen zelf in te delen. Meestal was en is kerst dus bij ons thuis en nodig ik de (schoon)familie uit om het hier te vieren.

Vroeger als kind vierden we het de eerste kerstdag thuis met de kleine familie van mijn moeder en gingen we tweede kerstdag naar de grotere familie van mijn vader. Die woonden veel verder weg en daar bleef ik dan de hele kerstvakantie logeren samen met de neefjes/nichtjes. Ik kan me niet herinneren dat hier enige discussie over was.

Ik zie de discussie wel bij mijn dochter en schoonzoon. Dochter woont op ongeveer 10 uur rijden bij ons vandaan en schoonzoon komt uit een andere Europees land dus zijn familie woont nog veel verder. Het verdelen van de feestdagen is bij hun dus altijd een punt van discussie. Ze vieren allebei het liefst de feestdagen met hun eigen ouders (begrijpelijk) maar vanwege de afstand is het lastig om allebei te doen, zeker omdat op 25 december de vluchten ook nog eens heel slecht zijn. Dus helemaal lastig. Ik denk dat ze beter het ene jaar hier kunnen doen en het andere jaar daar maar dat ligt geloof ik wat moeilijk.

Jaina
Aanvulling

Wat dus in de praktijk neer komt op moeilijk gedoe met gedurende de kerst te moeten vliegen of dat ze de kerst deels gescheiden doorbrengen. Nu mijn dochter zwanger is en niet meer mag vliegen met de kerst zullen ze dus dit jaar de hele kerst bij ons doorbrengen maar haar man twijfelt nog of hij tweede kerstdag naar zijn ouders zal gaan of de dag voor de kerst en dan tweede kerstdag bij ons zal komen (waar wij wonen is tweede kerstdag geen officiele feestdag maar persoonlijk vind ik dat je dan inderdaad net zo leuk kerst kan vieren). In dat laatste geval moet hij dus eerste kerstdag met vrouw en eerste kind missen. Ook een moeilijke keuze. Ik bemoei me er verder niet mee natuurlijk.

Ginny Twijfelvuur
Oh hier zou ik ook helemaal klaar mee zijn.

Wat ontzettend onbeschoft.

Ik zou deze Kerst zeker thuisblijven. En hopen dat dat afdoende is om volgend jaar een nette visite op je verjaardag af te dwingen.
En voor de zekerheid zou ik twee verjaardagen houden. Een voor de familie en een voor de schoonfamilie. Of inderdaad eentje voor alleen je vrienden.

Zijn ze nou helemaal betoeterd....

Hortensia
afschuwelijk!

Die heisa komt in mijn familie gelukkig niet voor. Maar iemand die jaar in jaar uit zo moeilijk doet en ook nog mijn verjaardagen verpest zou niet welkom zijn op mijn verjaardag (of in ieder geval op een andere dag dan mijn vriendinnen), en met kerst zou ik lekker wat met mijn gezinnetje gaan doen.

Barvaux
aha

Grappig dat jouw ouders dus in discussie gaan met zijn ouders en vervolgens dus ook nog eens de kinderen van die beide ouders. Interessant... ;) Het is logisch dat die elkaar niet elders zien dus als je volgend jaar jouw en zijn ouders kunt scheiden op de verjaardag ben je al een heel eind.

Wat ik vreemd vind is het volgende: je hebt dus jouw ouders, zijn ouders en jouw brussen en zijn brussen. Ik begrijp niet wat die met elkaar te maken hebben want jouw brussen hebben toch OOK weer schoonouders en zijn brussen toch ook? Ik vind het toch raar dat ze ruzie gaan maken met elkaar want het lijkt mij dat ze dan dan om jou en je man doen. Als namelijk jouw ouders eerste willen en zijn ouders ook is de enige ruzie die je nog kan maken waar jullie zijn met jullie kinderen. Jij kan dus gewoon je verjaardag vieren als jullie van tevoren zeggen dat jullie de kerst alleen vieren met jullie gezin ;)

Ginny Twijfelvuur
Nog een oplossing

Vier je verjaardag na de Kerst :-)

Angela67
vier je verjaardag in de zomer

Gewoon eens een leuke zonnige verjaardag vieren. Ook onder het mom van dan is kerst ver genoeg weg ;-). Maar ook zonder daaraan te refereren kun je je verjaardag een keer op ander tijdstip vieren. Of vier het gewoon eens niet. Lijkt me heerlijk rustig als ik het zo hoor!
gr Angela

tonny
nou, daar zijn ze dan laat mee :)

Pas hoorde ik over een moeder die al in augustus bij haar dochter opperde" 'He, komen jullie met Kerst bij ons?' En in onze eigen familiekring is een schoonmoeder die vorige Kerst al vaststelde: 'Volgende Kerst zijn jullie hier he!.'

hahaha, alsof mensen playmobiel poppetjes zijn die je naar wens bij een kerstdiner kunt laten aanschuiven.

Vraagstelster: stuur volgend jaar (ruim) voor je verjaardag een luchtige, vrolijke mail of brief voor de internetlozen naar al je verjaardagsgasten. 'Binnenkort ben ik jarig, ik vind het heel gezellig als jullie komen. Maar willen jullie de onderhandelingen over Wie doet wat met Kerst op een ander moment voeren? Ik heb dit jaar zin in een harmonieuze en volijke viering van mijn geboortedag!'

Jobje
tonny geniaal

Ik had een maand terug al een mail gestuurd, maar met een iets andere toon. Wie weet zou zoiets helpen?

Nou ja ik heb het gisteren met man besproken. Hij vindt dat we het niet kunnen maken om niet te gaan met kerst. Dussss.
Maar als we gaan gaan we kort in ieder geval kort want beide ouderparen willen dat we rond 13 uur al komen met avonddiner. En omdat ze allemaal niet heel groot wonen zitten we dus 8-10 uur op elkaars lip. Dat werkt gewoon niet.
Dan eten we gewoon gezellig thuis.

Mijn verjaardag ga ik niet meer met mijn (schoon)ouders en (schoon) brussen vieren. Ik kan wel een apart feest gaan geven, maar dat doe ik niet voor mijn lol. En wie is er nou jarig?
In de zomer is ook wel een idee, maar dan hebben we al jarigen genoeg.

vlinder72
Jobje

Wel gaan maar niet om 13.00 uur. Kom gewoon rond een uur of 15.00 - 16.00.

Je mag toch zeker zelf wel weten hoe laat je komt. Je bent gevraagd voor het avondeten en je komt ook voor het avond eten. Je ontbijt thuis, je gaat eerst nog naar de kerk (of niet) daarna ben je gezellig nog even samen met je gezin en ruim na de lunch vertrek je.

Of je doet wat mijn schoonzus doet. Zij heeft al vanaf dag 1 gezegd dat een dag altijd voor haar eigen gezin is. Eerste of tweede kerstdag dat maakt haar niet uit maar ze wil perse een dag thuis zijn zonder bezoek. Ook een idee en ook duidelijk. Zij regelt dan meestal iets met Kerstavond en eerste Kerstdag en de ene keer is dat schoonfamilie en de andere keer haar familie. Ze heeft ook wel eens iedereen schoon- en eigen familie uitgenodigd voor een lunch bij haar thuis.

Pastelle
Afwisselen

Wij deden het altijd zo: een jaar 1e kerstdag bij ouders, 2e kerstdag bij schoonouders, het jaar daarna andersom. Op vrolijke toon maakten we daar "Take it or leave it" van, volgend jaar mogen jullie weer eerst. Vooral blijven lachen, het is niet anders, jullie kunnen jezelf niet opsplitsen. Dan mis je oom x of schoonzus y maar een keertje, die spreek je later, of desnoods volgend jaar wel weer.
Later, toen de afstanden te groot werden, vierden we kerst 1 jaar bij ouders en het jaar daarna bij schoonouders. Nooit klachten gehad. Ze zullen het wel jammer gevonden hebben, maar ze begrepen het ook.

Jessica O
oh,

Wat ben ik weer blij met (schoon)familie. Wij verdelen alleen 1e kerstdag en oudejaarsavond. Dit jaar 1e kerstdag bij schoonouders en oudejaarsavond ouders bij ons.
Hier alleen met 1e paasdag met de hele familie bij mijn ouders, en verder nooit allemaal. Werkt perfect voor ons.
Volgens mij zou ik heel erg de kont tegen de krib gooien en lekker thuis blijven. Helemaal niks geen gezeur aan het hoofd. Lekkere hapjes halen, filmpje kijken. (heerlijk weet ik uit ervaring)

Ginny Twijfelvuur
Of...

Je viert voortaan op 3e Kerstdag je verjaardag. 1e en 2e Kerstdag lekker thuis en de 27e iedereen bij jou over de vloer.
Klaar.

Jobje
Nee derde kerstdag!

Hier heeft dochter dit jaar (meestal dan) een toernooi. Dus dan zijn we echt weg.

Ik ben echt bijna jaloers dat het bij anderen zo soepel lijkt te gaan. Vakantie zit er dit jaar echt niet in, anders zou ik daarvoor tekenen.

Maar wie weet haak ik individueel alsnog af. Dan maar alleen thuis!

Ginny Twijfelvuur
Kan ik me goed voorstellen

Ik zou geen zin hebben om lekker schijnheilig Kerst te gaan vieren met mensen die je verjaardag een beetje hebben lopen verpesten.

Esmee
Jobje

Wat lastig voor je zeg. Doe lekker waar je jezelf lekker bij voelt.
Bij mijn ouders en schoonouders geeft het gelukkig geen echte grote problemen. Wel scheve gestichten soms, want inderdaad….vooral die 1e Kerstdag is heilig zo lijkt het wel. Maar eerlijk toegegeven, ze klagen er niet verder over. Daar zijn we heel duidelijk in.

Astrid
Esmee offtopic

Scheve gestichten, Like!

Esmee
Astrid….

ha,ha,ha….nu ik het opnieuw lees, zie ik het staan….LOL

Ella2007
effect van gedoe

Bij ons heeft het ook wel regelmatig gedoe gegeven, maar nu, na 18 jaar "feestdagen" niet meer, in ieder geval niet openlijk.

Wij geven nu aan hoe het ons past, nemen dus initiatief, en als dat niet uitkomt, jammer dan, dan vieren we het niet samen. Ook wij zitten met lange reistijden.

Meestal vieren we 1e kerstdag met mijn ouders, omdat het beter uitkomt met andere afspraken die zij hebben. Ze geven aan: als het jullie niet past, no hard feelings, dan zien we jullie wel een andere keer. Natuurlijk vinden ze het wel gezellig als we er zijn, maar het is geen halszaak.

Mijn schoonouders hebben geen andere mensen waar ze met kerst mee afspreken, dus is het voor hen gemakkelijker om zich aan ons aan te passen. Zou je zeggen. Toch heeft dat ook wel eens voor problemen gezorgd, wilden ze perse de 1e kerstdag. Pushen of eisen werkt echt averechts, dus toen hebben we een paar jaar helemaal geen kerst samen gevierd.

Ik vind dat je het prima kan maken om niet te komen. Ik denk dat zoiets pas doorbroken wordt als je laat zien dat niet komen ook nog tot de mogelijkheden behoort. En dan kan je meteen laten weten dat de discussie op jouw verjaardag de druppel was. Zijn ze nou helemaal betoeterd. Wat een onfatsoenlijk gedrag.

Als gevolg van een hoop gedoe en gezeur zijn we al meerdere malen met kerst op vakantie geweest en ook we hebben al een aantal keer kerst gewoon thuis gevierd met zijn viertjes. De eerste keer dat dat gebeurde vond ik het wel lastig te zeggen, vooral aan mijn schoonouders, mijn eigen ouders hebben daar niet zo'n moeite mee, die zeggen: je moet komen als je er zin in hebt, en anders niet, je moet je niet verplicht voelen" . Toch hebben we het wel gewoon gezegd: We hebben er geen zin in, we zijn moe, en willen de feestdagen met zijn viertjes doorbrengen, zonder bezoek, zonder uren rijden en gewoon doen waar wij zin

Ik vind dus dat je het prima kunt maken om niet te komen, zeker na hun gedrag op jouw verjaardag. Zijn ze niu helemaal betoeterd.

Bij ons is het zo dat alle ouders nu al lang blij zijn als we komen, omdat het dus niet meer vanzelfsprekend is. Op het moment dat er gezeur komt gaan we namelijk weer niet komen. Dus zeuren hebben ze wel redelijk afgeleerd.

Pagina's