Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Relaties Relaties

Relaties

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 11:30

Dilemma [verjaardag (niet) vieren]

Deze woensdag wordt ik 40 jaar. Door omstandigheden heb ik besloten dit niet te vieren…in die zin dat ik geen groot feest geef met alle toeters en bellen erop. Mensen hoeven niet speciaal vrij te nemen. Ik trek een grote groep mensen gewoon niet omdat momenteel ik ook nog eens erg depressief ben.

Mijn schoonmoeder lijkt dit maar moeilijk te kunnen begrijpen. Ze blijft maar doorhameren wanneer ik het dan wel vier, terwijl wij gisteren nog duidelijk hebben aangegeven het Niet te vieren. "Vier je het dan maandag, of dinsdag". "Nee", zei ik…ik vier het niet. Mijn schoonouders wonen overigens in een andere stad en zouden met OV moeten komen.

Nu woont mijn eigen familie redelijk dichtbij (moeder zelfs op 5 min. loopafstand). Mijn moeder komt regelmatig een kopje koffie drinken, dus die komt op mijn verjaardag ook langs voor een kopje koffie. Die ga ik niet de deur wijzen omdat ik het niet vier. Net zoals twee schoonzusjes die heel even langs willen komen op de fiets voor een kopje koffie.

Nu verwacht ik dat de bom barst als mijn schoonmoeder belt en daar achter komt. Ik ga ook niet liegen dat er niemand geweest is. Mijn schoonmoeder (waar ik overigens niet echt een band mee heb) voelt zich heel snel opzij gezet en zeker als ze hoort dat er wel mensen zijn geweest. Twee jaar terug was dat al een behoorlijke discussie. Zij woont dus in een andere stad en moet met OV komen. Even een kopje koffie drinken is voor mijn schoonouders gewoon een halve dag bivakkeren en ik wil juist op mijn verjaardag zelf doen en laten wat ik wil. Daarnaast zijn mijn schoonouders zeer vermoeiend en verwachten uitgebreid bediend te worden…..want ja, je bent jarig….(dan ben je nog niet jarig dus….ha,ha,ha)
Zo ga ik as. woensdag ook met mijn moeder weg om een cadeautje te kopen…Grote kans dat ik er dan niet eens ben.

Zelf zitten ze op elke verjaardag van hunzelf de hele dag thuis te wachten op visite, dus misschien vindt zij dat al jarig zijn. Ze wordt ook kwaad als mensen niet komen….(terwijl ze ze niet uitgenodigd heeft) Het 'niet vieren' begrijpt zij gewoon totaal niet en al helemaal niet als er toch mensen langskomen….ik weet gewoon niet meer wat ik nou moet zeggen als ze belt op mijn verjaardag en ze komt erachter dat mensen toch langsgekomen zijn. Vorige keer reageerde ze zeer beledigd omdat ze dan toch ook wel had kunnen langskomen…..

Hoe los ik dat nou op?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Niet eerlijk

zij wil graag jouw verjaardag vieren, jij zegt dat je het niet viert maar vervolgens komen je moeder en schoonzusjes wel langs.

ik zou gewoon die hele riedel aan mensen wel laten komen, voor de thee, met duidelijke instructies dat het daarbij blijft.

klaver

klaver

04-04-2011 om 11:41

Hoezo oneerlijk

Jij hebt dit jaar geen zin om echt 'te ontvangen' en dan doe je dat gewoon een jaar niet. Zeg tegen je schoonouders dat je die dag even met je moeder de stad ingaat en dat je schoonzusjes WAARSCHIJNLIJK tussen ... en ... even lansgwippen. 's avonds ga je met je gezin uit eten. Basta! Ik ben dit jaar een week-end weg geweest om aan alles te ontkomen, is wel heeel drastisch.

Merel

Merel

04-04-2011 om 11:42

Een compromis

Het klinkt voor je schoonouders natuurlijk niet leuk als anderen wel mogen komen en zij niet. Ookal hebben ze niet door dat zij op een hele andere manier 'op visite' komen. Ik zou zeggen dat je het echt niet viert maar dat je moeder even koffie komt drinken, dat zij ook best even koffie mogen komen drinken maar dat je er echt maar een uurtje voor uittrekt omdat je nog weggaat.
Misschien zoiets? Dan mogen zij kiezen wat ze doen, ze mogen van 10.00 tot 11.00 koffie komen drinken en daarna ga je weg.

Misschien

is het een idee om te zeggen dat je besloten hebt het later te vieren.. over een paar maaaaaaanden. Dat kan natuurlijk ook een jaar (of twee) duren. Ik snap heel goed dat je er geen zin in hebt gezien je stemming. Je wilt geen verplichtingen (dat is vooral lastig met een depressie) maar wel dat alles gewoon voortkabbelt zoals het was. En dat de mensen niet komen voor je verjaardag (en taart *en* slingers *en*) maar voor *jou*. En ook weer vertrekken als het jou teveel is. Dat is nu eenmaal iets makkelijker zeggen tegen je eigen familie dan die van je man. Zeg dus dat je het later dit jaar gaat vieren. En later dit jaar kan je eventueel zeggen dat je wacht tot het weer echt lekker weer is.. dat je altijd al een juli-augustus of zelf een september/oktober borrel wilde.

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 12:09

Merel

Ja, zoals jij het in je eerste zin stelt, zo vat mijn schoonmoeder het ook op. Zij zijn wel welkom, en wij niet. Zij zijn wel welkom, alleen komen mijn schoonouders niet voor een uurtje omdat ze nu juist met het OV komen. Ze komen dat echt op visite en ik zit die dag aan huis gekluisterd. Mijn schoonzussen hebben het trouwens zelf nog niet eens aangegeven of ze wel of niet komen (dat heeft mijn moeder gezegd). Ik heb ze zelf niet eens gebeld.
Maar zeg nou zelf, ik ga mijn eigen moeder toch niet de deur wijzen als ze een bak koffie komt drinken omdat ik mijn verjaardag niet vier? Puur om mijn schoonmoeder tevreden te stellen?

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 12:16

Bedenk me ineens...

een discussie aan de telefoon van een jaar of 2 terug. Ik weet niet meer of het nou om mijn verjaardag ging of om die van mijn man, maar het werd niet gevierd, dat weet ik wel.

Toen belde ze ook op die dag op waarbij op de man gevraagd werd: "of er nog mensen zijn geweest die dag". Dat vraagt ze altijd namelijk.

Ik voel me altijd gecontroleerd door haar en dat wil ik niet. Wat gaat haar het aan of er mensen wel of niet zijn geweest. Ik ben zelf heel erg van: leven en laten leven, maar bij mijn schoonmoeder moet alles binnen haar straatje vallen…..Zo was ze ook een keer zeer verontwaardigd dat ze niet op het bruiloftsfeest van een nichtje was uitgenodigd . Ze was wel uitgenodigd voor de kerkdienst en koffie en gebak erna, maar voor het feest had nichtje alleen naaste familie en vrienden uitgenodigd. "Prima toch", denk ik dan. Maar schoonmoeder was als tante zeer beledigd. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het voor mijn schoonmoeder erg moeilijk te verkroppen is dat anderen dingen op een andere manier doen dan zij dat zou doen.

Lentefris

Lentefris

04-04-2011 om 12:49

Begrip

Het is duidelijk dat je geen goede band hebt met je scboonouders anders had je er ook niet zo'n probleem van gemaakt. Maar hoe lang moeten je schoonouders dan reizen met het OV. Als dit erg lang is kan ik me voorstellen dat ze een uurtje langskomen dan erg weinig vinden. En het is toch heel normaal dat je je gasen bediend?

Waarom stel je niet voor dat ze op een andere dag langskomen? Op een dag dat je wel alle tijd voor ze hebt.

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 13:16

Cobi

Ik nodig niet de één uit en de ander niet. Ik vier het niet, that's all en daar heb ik hele goede redenen voor. Nu heb ik het gevoel dat ik mij moet gaan verantwoorden voor mijn schoonmoeder die op de dag zelf gaat bellen en persé wil weten wie er geweest zijn…..terwijl ze weet dat ik het niet vier. Dat vind ik niet erg netjes.

Rembrand

Rembrand

04-04-2011 om 13:24

Esmee.

Je viert het niet, maar je maakt er geen probleem als je eigen familie toch "even" langs komt voor de koffie.
Je schoonouders zitten daardoor toch in een moeilijk parket. Ik zou ook niet voor 1 uurtje langs komen als ik daarvoor lang moest reizen met het OV.
Je schoonmoeder voelt waarschijnlijk heel goed aan dat ze eigenlijk niet welkom zijn, en gaat daardoor dus vragen aan de telefoon wie er langs geweest zijn.
M.

Lou

Lou

04-04-2011 om 13:28

Niet verantwoorden

Je hoeft je niet te verantwoorden voor je schoonouders. Je viert het niet, punt. En dus komen zij niet op visite. Het is denk ik nu belangrijk voor je om je niet druk te maken. Doe dat dan ook maar niet, joh. Wil ze weten wie er is geweest? Dan zeg je half eerlijk: "Nou, geen visite, want ik vier het niet. Ik was de halve dag niet eens thuis. Oja, mijn moeder kwam even koffie drinken, dat doet ze elke dinsdag." Of zoiets. Misschien ook niet helemaal netjes, maar daar zou ik eerlijk gezegd in jouw geval nu even maling aan hebben.

Massi Nissa

Massi Nissa

04-04-2011 om 13:35

Wat lou zegt

Dat halve-waarheids-verhaal van Lou is briljant, daar valt niet tegenop te argumenteren. Ik zou het uit mijn hoofd leren voor als schoonmoe belt .
Groetjes
Massi

krasje

krasje

04-04-2011 om 13:41

2 maten en dat voelt ze

Heb je tegen je eigen moeder ook gezegd dat je het niet viert en dat ze dus niet welkom is?

Want ik denk dat als mijn schoondochter tegen mij zou zeggen, dat ze haar verjaardag niet viert en dat ik niet mag komen maar als ik bel hoor ik mensen gezellig op de achtergrond kletsen en ik krijg te horen dat je eigen moeder leuk op de koffie is geweest dat ik er ook niet vrolijk van zou worden.

Je viert het of je viert het niet.
En als je het graag zonder je schoonouders wilt vieren omdat je ze maar lastig vind dan mag dat maar dan kan je niet verwachten dat ze dat een leuk idee vinden.

Krasje

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 13:49

Lou en kasje

Lou: da's een goeie…die onthoud ik ha,ha,ha

Krasje: ik heb inderdaad tegen mijn moeder gezegd dat ik het niet vier. Ze komt dagelijks langs om te helpen of een bakje koffie te drinken, dus dan ook die dag. Dan ga ik niet zeggen…weg, want ik ben jarig en vier het niet.

Mijn schoonmoeder mag best op de koffie komen hoor, maar het blijft helaas niet bij een uurtje. Ze blijven gewoon en ik zit weer de hele dag noodgedwongen binnen. Naar buiten is een groot probleem, want mijn schoonmoeder houdt nergens van. Ze wil niet lopen, ze houdt niet van druk, ze houdt niet van teveel zon, ze houdt niet van wind…etc…ze is nogal gecompliceerd zegmaar.

krasje

krasje

04-04-2011 om 14:09

Zielig

Ze is niet leuk om op visite te hebben en dat snap ik wel maar ik vind het sneu.

En misschien verdient ze (en je schoonvader) het wel maar je niet welkom voelen in het huis van je zoon dat lijkt me pijn doen.

(Op een andere dag bij haar langs gaan met taart en dan na een uurtje weer weg gaan omdat het zo vermoeiend voor haar is, is zeker ook geen optie he?)

Krasje

Maaike

Maaike

04-04-2011 om 14:30

Zielig

Mijn moeder werd ooit zo als schoonmoeder behandeld. Wat ze ook deed, het was nooit goed of werd verkeerd uitgelegd. Schoondochter ging met kleinkind wel iedere dag naar haar moeder, mijn moeder werd genegeerd. Het verhaal met de verjaardagen kwam hier ook voor, we vieren het niet, maar haar moeder zat er wel en de mijne mocht niet komen. Zo ontzettend verdrietig werd mijn moeder daarvan, en ze werd er inderdaad ook wantrouwig van, vroeg zich daadwerkelijk af of er dan wel anderen kwamen nadat ze een paar keer ervaarden dat zij als enigen niet waren gekomen/uitgenodigd. Sinterklaasvieringen, haar familie en ouders mochten komen, mijn ouders niet, bij hun eerste en toen nog enige kleinkinderen. Heel erg veel verdriet hebben ze daarvan gehad, en nogmaals wat ze ook deden, het werd altijd negatief uitgelegd.
Zelf heb ik ook schoonouders inmiddels maar ik vind het echt geen moeite om een beetje met alle winden mee te waaien en iedereen tevreden te stellen. Met een beetje handigheid kan je de dingen zo draaien zodat iedereen tevreden is. Voor wat betreft je verjaardag, als je het nu echt niet trekt, ga dan desnoods naar hen toe op een andere dag, speciaal voor je verjaardag, neem je een taartje mee. Hoef je het niet thuis te vieren, kan je weer gaan als je het zat bent (schreef Krasje ook al) en inderdaad kan je ook nog zeggen dat je het ergens in de zomer gaat vieren met een BBQ. (wat je tegen die tijd natuurlijk best een keertje kan doen, lekker met de hele bubs eten, je laat ze tegen etenstijd komen en ze gaan gewoon op het einde weer weg, maak je een buffetje voor de drank, hoef je niet te veel te bedienen)

koentje

koentje

04-04-2011 om 14:33

de telefoon niet opnemen als zij belt (nummerherkenning?)

Kobalt

Kobalt

04-04-2011 om 14:47

Keer meegemaakt

Mijn man belde naar zijn zus, omdat zijn zwager jarig was en 'ze vierden het niet'. En toen bleek de halve familie daar te zitten. Nu is mijn man nogal laconiek en niet zo snel te beledigen, maar het geeft je toch een buitengesloten gevoel kan ik je zeggen. Echt pijnlijk.
Ik zou, ondanks je eigen gevoel, voor een andere oplossing kiezen. Er zijn in dit draadje al heel wat opties gegeven volgens mij. Ik persoonlijk zou eerlijk zeggen dat je moeder wel langskomt, omdat die er immers elke dag is, en dat je het later nog eens een keer groots wilt gaan vieren. En dan gelijk een afspraak maken voor wanneer je schoonouders wel bij jullie op visite komen, of jullie daar heen gaan.

Effe zonder naam

Effe zonder naam

04-04-2011 om 15:09

Waarom zo grote druk?

Esmee geeft duidelijk aan dat zij het op dit moment niet ziet zitten om haar verjaardag te vieren. Helemaal niks mis mee. Ik vier ook het liefst alleen maar met mijn eigen gezin. Want op dit "wie moet ik nu uitnodigen"-gedoe heb ik helemaal geen zin. Ik wil niet iemand moeten uitnodigen.

Familie woont allemaal verder weg, dus dat scheelt een heleboel. Onzere vrienden weten dat ik het gewoon niet zo heb met verjaardagsfeestjes en ook alleen maar ga als het ECHT niet anders kan en nemen het dus ook niet persoonlijk.

Esmee, gewoon doen waar jezelf op dit moment goed mee zit - het is JOUW verjaardag, dus JOUW keuze.

Depressief

Als je depressief bent, is alles stukken belastender en zwaarder. Dus ik snap wel dat je dan de extra energie die je schoonmoeder je kost, niet wilt verbruiken. Maar het klinkt wel alsof je na die dag nog lang gezeur zult hebben over wie weinig niet mocht komen op welke manier enz.
Ik snap ook dat je beter met je eigen moeder overweg kunt, omdat zij meer is zoals jij qua gebruiken en gewoonten.
Maar wat hier nu de juiste manier is .. Wat zou je man hierin kunnen betekenen? Kan hij inderdaad niet thuis zijn en ze opvangen zodat jij na een uurtje kunt aftaaien?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Inge M

Inge M

04-04-2011 om 15:47

Ga bij je moeder koffie drinken

Dan vier je het niet.
Ik zou aan de schoonzusjes blijven melden dat je je verjaardag niet viert.

Limi

Limi

04-04-2011 om 15:50

Ik heb het ook niet gevierd

OMdat ik geen zin had in mijn schoonouders. Onder vieren versta ik taart en alle familieleden. Iemand die los langskomt is geen vieren.

Ik ga niks vieren omdat een familielid anders gepikeerd is. Dat is zijn/haar probleem.

Ik zou ze niet eens antwoord geven als ze wilden weten of er nog iemand geweest was.

Yta Chalne

Yta Chalne

04-04-2011 om 15:51

Ah!

Wat leuk, ik werd dit jaar ook veertig, vierde het niet en had een schoonmoeder die toch wilde komen en waarvan ik zeker weet dat ze echt haar eigen koffie niet gaat inschenken: ze wil graag bediend worden. Aangezien ik vrijwel niet kon staan/ lopen zag ik dat niet zitten voor uren. Ik heb haar dus gebeld, uitgelegd dat ik het niet vierde maar dat zij, als Heel Speciaal Persoon, toch welkom was om een uurtje koffie te komen drinken. Een uurtje maar, want langer zou echt niet gaan. Ik heb een taartje voor haar gekocht, koffie gezet, naar de verhalen geluisterd (ze heeft een heel zwaar leven, echt heel zwaar, moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk...) en haar na een uurtje weer uitgezwaaid. Ze was heel blij en vereerd. En ik voelde me een Fantastische Schoondochter en een Geduldig Mens. Dus mijn dag was ook goed De rest van de mensen met wie ik mijn verjaardag niet vierde kwam 's avonds naar het restaurant om lekker te eten.

dc

dc

04-04-2011 om 15:59

Wat ik zou doen

Is uitleggen dat je visite niet trekt, is het mogelijk dat je het gezellig alleen bij hen viert. Je komt langs voor koffie en neemt gebak mee?

Esmee

Esmee

04-04-2011 om 17:02

Zondag

Afgelopen zondag nog geweest bij mijn schoonouders. Ik heb ze heel duidelijk gezegd dat ik het gewoon niet trek en ze leken het wel te begrijpen (ze weten wat er speelt en wat zich de afgelopen maanden heeft voorgedaan). Toch vroeg mijn schoonmoeder mij of ik het dan maandag (vandaag dus) ging vieren of dinsdag…..(toch niet helemaal geaccepteerd dus). Ik vind het heel jammer dat zij iemands wensen niet respecteert en maar blijft doordrammen (dat doet ze niet alleen bij mij hoor). Ik krijg hierdoor het gevoel alsof ik niet mag bepalen hoe ik mijn verjaardag vier.

Ik krijg een beetje de indruk bij sommigen alsof ik mijn eigen familie wel uitnodig en mijn schoonouders niet, maar dat is helemaal niet het geval!

Er is niets aan de hand

volgens mij. Je viert het niet. Je hebt liever niet dat mensen langskomen maar als ze langskomen dan doe je niet net of je niet thuis bent. En dan ben je hopelijk na een half uur of een uur ervan af. Maar je viert het niet. Schoonmoeder kan ook langskomen maar daarmee vier je het nog niet en ze moet na 30 minuten weg zijn. Vieren doe je pas als je je lekker(der) in je vel voelt zitten. En als je het viert, komt schoonmoeder *natuurlijk* ook.

Of je het moeilijker vindt dat de ene wel komt en de ander niet.. dat mag. Maar daarmee vier je het nog niet.
Zo zou ik het brengen. En als ze je niet horen... zorg dat je weg bent die dag.. of de hoorn van de haak, de bel uit, gordijnen dicht etc. Dan lopen ze hoe dan ook over je heen.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

04-04-2011 om 17:50

Nummerherkenning

Nummerherkenning nemen en de telefoon niet opnemen als schoonmoeder belt.

En verder vooral lekker weg gaan op je verjaardag.

En dan zeg je later.... dat je weg was op je verjaardag, en dat je moeder zoals gewoonlijk 's ochtends nog even is komen koffiedrinken.

Tja klinkt misschien bot maar je omzeilt zo wel een hoop gezeur. Bovendien vind ik niet dat een mens verplicht is om op elk moment de telefoon op te nemen (of de deur open te doen).

Je eigen moeder vind ik trouwens van een totaal andere orde dan een schoonmoeder.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

04-04-2011 om 17:52

Kleinkinderen

Maaike: kleinkinderen en grootouders vind ik een heel ander verhaal. Natuurlijk hebben grootouders/kleinkinderen evenveel recht om elkaar te zien, van beide kanten, en beide ouders zouden dat moeten faciliteren, zeker als de ouders samenleven.

Fiorucci

Fiorucci

04-04-2011 om 18:28

Mja

Als ik het niet vier, betekend het dat ik geen heb ik feest en hordes visite. Maar als er dan een select gezelschap wel komt, zijn mijn schoonouders daar wel bij ja.

Tirza G.

Tirza G.

04-04-2011 om 19:46

Taart en slingers

Dat is het criterium voor vieren. Je zegt dat je moeder en schoonzussen even langs komen wippen voor een bakkie. Toe-val-lig op je verjaardag. En? Haal je wat lekkers in huis? Hangen er slingers, staan er bloemen, krijg je kadootjes? Dan vier je het dus. En sluit ik me aan bij Cobi: het komt onhartelijk over naar je schoonouders. En ja, jij hebt alle recht om onhartelijk te zijn tegen wie je maar wilt. En zo hebben anderen (zoals je schoonouders) ook alle recht om daar over te vallen als ze dat willen.
Je schrijft dat je schoonmoeder er slecht tegen kan als mensen dingen doen op een andere manier dan zij. Jijzelf blijkbaar ook. Schoonmama moet doen wat jij wilt, anders ben je boos. Tsja.

Tirza

Effe zonder naam

Effe zonder naam

04-04-2011 om 22:29

Cobi

Is het echt zo, dat je verplicht ben een verjaardag te vieren in jouw ogen? Ook al voel je je helemaal rot?

Ik moet er op dit moment ook niet aan denken en ben blij, dat ik nu niet jarig ben en dus niemand van mij verwacht om het feestvarken te spelen. Vandaag de uitnodiging gekregen voor een verjaardagsfeestje waar ik echt niet onderuit kan komen en heb nu al een steen in mijn maag, terwijl het nog een maand duurt.

Esmee denkt niet dat de wereld om haar draait, maar zij kan het gewoon op dit moment effe niet bij hebben. Dat is haar gevoel en ook al zie jij dit misschien anders, ik heb hier echt wel respect voor.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.