Home » Forum » Hoe kunnen we hier mee stoppen

Hoe kunnen we hier mee stoppen?

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Inada
Hoe kunnen we hier mee stoppen?

Mijn man en m'n ik storen ons steeds meer aan aan de man van mijn vriendin. Als vriendinnen zien we elkaar regelmatig, en daarnaast eten we al jaren regelmatig samen met onze gezinnen. De man van mijn vriendin was altijd al wat bottig, met name naar zijn eigen gezinsleden.

Maar nu wordt het zo erg, dat mijn man en ik eigenlijk willen stoppen met de etentjes. Maar hoe doe je dat?

Ik wil onder geen beding de relatie met mijn vriendin verstoren. Mijn man vindt dat ik ons ongemak zou haar moeten bespreken. Maar ik zou het heel erg vinden als dat onze vriendschap zou verstoren. Ik hoef haar niet te helpen overigens, zij kan prima haar eigen boontjes doppen.

Maar mijn man en ik zijn het samen eten dus eigenlijk een beetje zat. Mijn man gaat het liefst niet meer. Maar hoe stoppen we hiermee? Laten verwateren kan eigenlijk niet, aangezien ik mijn vriendin zeker wil blijven zien. En dat samen eten doen we echt al jaren. Dan moet ik dus al wel een reden geven om daarmee te stoppen. En ik zou het heel erg vinden als dat verkeerd valt.... of haar raakt ("ze wijzen mijn partner af') waardoor ze uit loyaliteit voor haar partner zou 'kiezen'. Gewoon omdat dat natuurlijk niet chill is om te horen. Ook al verwacht ik dat ze ons/mij zal begrijpen.

Ginny Twijfelvuur
Lees ik het goed?

En is het vooral je man die wil stoppen met de etentjes?

tsjor
Van man tot man

Tijdens het volgende etentje, na zo'n opmerking zegt man tegen man: 'Ik houd niet van zulke botte uitspraken'.

Tsjor

@Emma
ja precies

Het wordt anders wel erg ingewikkeld. En je verwacht ook dat zij het wel zal begrijpen, dus het komt goed.

Inada
Na dat ik het typte

Dacht ik al: het gewoon ter plekke zeggen is misschien welhet handigst. Maar het blijft toch risicovol lijkt me, vrienden aan spreken op gedrag.

@Emma
Hou het bij jezelf

Vel geen oordeel over het gedrag, maar vertel wat het effect is op jou. Dat komt een stuk prettiger over. De beroemde "ik-boodschap" ;-)

Triva
Geef

eens een voorbeeld, dan komen wij met een passend antwoord.

Inderdaad jouw man eens rustig laten zeggen: sorry ik vind dit soort opmerkingen niet prettig. Iemand nog salade? En de volgende keer weer. Verder niks zeggen. Kan me niet voorstellen dat die man dat na drie etentjes nog niet snapt. Maar dan kun je stoppen.

Ik vind dat jullie ook fout zitten dat je dit jaren tolereert zonder er iets van te zeggen en hem dan afwijst. Hij zal ook denken: waarom nooit eerder gezegd?

Zonne
Nu

Heb je toch al 3 maanden geen etentjes meer, lijkt mij? Dan is het makkelijk om het zo te houden.

Mijntje
thuis

Gewoon je man thuis laten. Je hoeft die man toch niet op te voeden? Misschien is hij helemaal geen botte boer maar hebben jullie geen humor.
Je hoeft je eigen man helemaal niet mee te nemen en je kan ook wat anders doen met je vriendin (shoppen, terrasje naar de film, museumbezoek, ik noem maar wat)

ElenaH
Nieuwe rituelen

Na met de corona-maatregelen heb je een mooie gelegenheid om bestaande rituelen te vervangen door nieuwe. Bespreek met je vriendin de optie om voortaan het eten te schrappen en in plaats daarvan te gaan wandelen, karten, naar het theater of wat dan ook.

Bas
Gewoon afhouden

De eerstvolgende keer dat jullie gevraagd worden een smoes verzinnen of het uitstellen, waardoor iig het zeer vaste patroon al wat losgwrikt wordt.
Je man heeft gewoon een nieuwe hobby waar hij druk mee is, sukkelt wat met zijn energiehuishouding waardoor hij moet bijtanken of heeft even minder zin in sociale dingen.
Daar probeer je het bij te houden terwijl je wel energie steekt in andere dingen doen met je vriendin.
En verder laat je het aan haar over hoe veel ze wil weten. Als er vragen komen houd je het luchtig: ik krijg hem op dit moment niet zo goed mee.
Blijft ze heel gericht doorvragen zou ik open kaart spelen. De bal dus gewoon bij haar laten. (want mogelijk snapt ze het al bij de eerste hint. Het staat verder los van jullie dus hoeft geen item te zijn.)

Inada
Een voorbeeld

We hadden rond Hemelvaart een 1,5 meter bbq.

Man zegt tegen zijn vrouw: 'ja, jij altijd met jouw goede smaak, jij hebt daar gevoel voor, dat weet ik nu wel'. Hij maakt mijn vriendin dan een beetje belachelijk. Zij kent hem en heeft dit (blijkbaar) geaccepteerd. Ze is geen slachtoffer overigens hoor, het is een sterke vrouw.

Toch vinden mijn man en ik dit soort opmerkingen heel vervelend. Maar het is niet aan ons om hem terecht te wijzen lijkt me. Hij zegt iets bottigs tegen haar. Niet tegen ons. Mijn vriendin zou hem aan kunnen spreken, maar zij doet dat niet, in elk geval niet waar wij bij zijn. Het past bij haar om mensen te nemen zoals ze zijn.

Bas
Nouja

Dat hoeft toch ook niet?
Je man heeft daar nu gewoon (even) geen zin in.
Daar hoeft hij zich niet voor te verantwoorden, hij hoeft ook geen reden te geven.
Daar wordt het mi ook veel te groot en zwaar van.
Hij wil gewoon even niet meer.

Triva
tja

Het gaat dus om botte opmerkingen naar zijn vrouw. Tja je kunt het ook gewoon zien als een grapje. Ik snap dat je daar niks over zegt, maar je zou daar wel met je vriendin 1 op 1 over kunnen praten.

Verder gewoon niet meer uitnodigen, dan hoef je voorlopig alleen daar heen, wat afhouden, wat anders doen met alleen je vriendin.

Ineda
Geen grapjes

Het zijn geen grapjes. Maar ik denk dat ik dat ga doen, de boot wat afhouden voor gezamenlijke etentjes. En haar man verder niet aanspreken op zijn gedrag naar zijn eigen gezinsleden.

Met mijn vriendin bespreek ik het effect van haar mans gedag op ons alleen als zij het gesprek hier op brengt. Ze weet zelf ook wel dat hij niet doorsnee is.

Dank voor het meedenken!

MarSy
Ineda

Herkenbaar, wij heb en ook van die vrienden die zo lelijk te ggrn elkaar kunne doen. Nu zijn het ook mensen die weinig initiatief nemen, dus spreek i km nu bijna alleen haar, wel zo gezellig

Maro
wat ook kan

Je man zegt er iets van als die andere man weer vervelend doet. En dan neem jij later contact op met vriendin met de boodschap 'oh onze mannen lijken niet zo heel erg met elkaar overweg te kunnen zullen wij voortaan samen afspreken?'

rode krullenbol
Hmm ...

Goede kans dat de man in kwestie niet zo van etentjes houdt en zijn frustratie afreageert op de persoon bij wie dat het veiligste is om te doen: zijn partner. Het houden van een barbecue kan dan goed van pas komen. Dat is veel minder opgeprikt, mede omdat er daarbij meer gelegenheid is om wat rond te lopen in de buitenlucht en zelf te bepalen wat je eet.

Rode krullenbol

Watervrouw
Samen met vriendin

Vraag gewoon aan je vriendin om de volgende keer weer eens met jullie tweetjes af te spreken. En dan zeg je vervolgens dat je dat veel leuker vind.

tsjor
anderen laten oplossen

'Maar het is niet aan ons om hem terecht te wijzen lijkt me' Maar het is ook niet aan jouw vriendin om jullie problemen met het gedrag van haar man op te lossen.
De kans dat de man zelf zijn gedrag gaat veranderen, als niemand er iets van zegt is vrij gering.
Door niet-confronterende acties te gaan plannen veroordeel je de man toch al en geen je hem geen kans om te weten wat het probleem is of om er iets aan te doen. Bovendien laat je anderen dan in feite het onuitgesproken probleem oplossen, bijvoorbeeld door ze niet meer uit te nodigen of alleen je vriendin.

Tsjor

Leanne
Dynamiek

Sommige stellen hebben zo'n dynamiek, van elkaar subtiel afzeiken. Het wordt inderdaad gebracht als een spottend bedoeld grapje, waar de ander toch wel tegen zou moeten kunnen. En ook zou je als toeschouwers mee moeten gniffelen... maar blijkbaar voelen je man en jij je er ongemakkelijk bij.

Ik heb zelf ook ooit in zo'n dynamiek gezeten en dat ging dan over en weer een beetje zoals je stelt in het voorbeeld. En ik weet ook nog dat een bevriend stel dan geschokt was... alsof we de ander vreselijk aan het vernederen waren en een ruzie uitlokten. Dat vond ík dus weer vervelend, want het was plagend/liefdevol bedoeld. Zo'n opmerking had dan ook naar hen gekund, of naar mezelf, dan was het zelfspot. Dan durf je niets meer te zeggen, bang om verkeerd begrepen te worden. Het was gewoon een ander soort humor, wat dus duidelijk niet matchte.

Triva
Leanne

Het is plagen als het over en weer gaat maar pesten als het van één kant komt.

Thera
Als het niet grappig bedoeld is

en jullie zijn het publiek zeg maar, dan kan ik me voorstellen dat het juist dat is wat ongemakkelijk voelt. Die man is zich er waarschijnlijk heel erg bewust van dat jullie het meekrijgen. Misschien is dat ook wel zijn bedoeling, dat hij ‘stoer’ wil lijken ofzo. Als jullie dan niets zeggen, voelt het voor jullie zo dat je hem daarin bevestigd. En voor jullie misschien alsof je medeplichtig bent.
Als je ertoe in staat bent, zou ik er toch met een soort humor en luchtigheid op reageren. Of alleen iets van “echt .. weer hoor..”

Niki73
Wel reageren

Je kunt gewoon droog opmerken: Ik vind grappen ten koste van een ander niet grappig. Ander onderwerp.

Kenfan
Aankaarten

Als het om stellen gaat, waarvan de partners elkaar niet liggen, spreek je voortaan gewoon met zijn tweeen af. Jullie gezinnen komen al bij elkaar over de vloer. De kinderen zijn dan ook min of meer met elkaar opgegroeid. Wat vinden die van die bezoekjes? Als die vriendin niet zo zwaar tilt aan de foute opmerkingen van haar man, denk ik niet dat je zo bang hoeft te zijn dat de vriendschap verstoord wordt als je aangeeft dat die opmerkingen het plezier bederven bij de gezamenlijke etentjes. Gezinnen hebben verschillende omgangsvormen, daar hoef je verder geen waardeoordeel aan te hechten. Als je vriendin geen schuw vogeltje is dat stelselmatig gekleineerd wordt door een bullebak van een vent kun je dat toch gewoon aankaarten? "Goh, ik weet dat Piet het niet kwaad bedoelt, maar mijn Jan vindt het vervelend" Dan kan vriendin Piet vragen in te binden. Iemand en plein public berispen ben ik niet zo gecharmeerd van.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.