Home » Forum » Hoe lossen we dit op sterilisatie

Hoe lossen we dit op? [sterilisatie]

120 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Nicky
Hoe lossen we dit op? [sterilisatie]

Na ruim 20 jaar degene te zijn geweest die altijd heeft gezorgd voor anti-conceptie, wil ik dat eigenlijk niet meer.
Ik vind het begrijpelijk dat ik als vrouw daarvoor gezorgd heb aangezien we ook nog 2 kinderen hebben gekregen in die tijd en omdat de keus voor vrouwen veel ruimer is en vaak praktischer.

Maar nu wil ik eigenlijk geen enkele hormonaal middel meer en bovendien vind ik dat manlief nu aan de beurt is. Oftewel, ik vind eigenlijk dat hij zich maar moet laten steriliseren. Ik weet niet zeker of de ingreep nou voor een man of vrouw lichter is, maar ik dacht dat daar niet zoveel verschil meer in zit tegenwoordig.
Mijn man voelt er weinig voor. Ik zeg er ook bij dat we er nog niet serieus en uitvoerig over gesproken hebben.
Maar ik ben gewoon benieuwd naar wat verschillende meningen van jullie alsook ervaringen hoe jullie dit opgelost hebben mocht dit meningsverschil bij jullie ook voorgekomen zijn.
Let wel, er is dus (nog) geen probleem hier, maar ik zou wel graag goede argumenten horen die mijn kijk op de zaak versterken. Hetzelfde geldt voor tegenargumenten die ik misschien (maar misschien ook niet :)) van mijn man ga horen.

+ Brunette +
Waarom meteen zo drastisch?

Ik gebruik al decennia lang naar tevredenheid ouderwetse koperspiraaltjes (dus geen Mirena ofzo, daar zitten hormonen in). Behalve een wat sterkere menstruatie heb ik er nooit bijwerkingen van gehad. Het inbrengen is even vervelend en je kunt daarna nog een paar dagen vage buikpijn hebben maar dan ben je er ook voor minstens vijf jaar vanaf. Probeer het eens. Is het niets, dan is zo'n ding er in twee seconden weer uitgehaald. Als je twijfelt over de betrouwbaarheid: die is bijna 100% en aangezien je al in de veertig moet zijn (ruim 20 jaar anticonceptie) ben je toch al verminderd vruchtbaar.

Egel
Condoom?

Als je het niet (meer) gewend bent zal het wel even raar/lastig/anders zijn, maar het went. Kan zelfs wel opwindend worden. Ik heb een paar jaar de pil geslikt toen ik begin 20 was maar het beviel helemaal niet (libidoverlies vooral). Nu dus al erg lang periodiek condoomgebruik (niet als ik bijv de week voor ongesteld worden zit en zo). Ook fijn: geeft minder troep (ha!). En het allerleukst: je vruchtbare dagen. Kan ik iedereen die lang de pil slikt en dat niet meer weet aanraden. Zo krijg je ook je man wel mee, als hij dat weer ervaren heeft!

Mea Proefrok
Potverpielekes

Die uroloog redeneert wel heel erg vanuit zijn eigen geslacht, zeg. Alsof voorbehoedsmiddelen geen bijwerkingen hebben. En alsof je 30 dagen per maand ongesteld bent. En alsof elke vrouw last van pms heeft. En alsof alle vrouwen voor de sterilisatie van hun man de pil slikken. En alsof mannen die tot hoge leeftijd vruchtbaar zijn die optie moeten open laten in het kader van je weet maar nooit of hij nog aan een tweede of derde leg begint. Ik vind het een raar verhaal. Zal zeker aan mij liggen.

rodebeuk
Eens met die uroloog

voor wat betreft de uitkomst. Ik vind de argumenten om het aan de man 'over te laten' niet zo sterk. Hoe kan je die zaken nu met elkaar vergelijken? Dus wat een vrouw tussen haar 20ste en 40ste meemaakt met de lasten of lusten van een sterilisatie bij de man. Ik zie 'm niet, argumentatietechnisch.

Waar ik meer in zie is dat je echt samen overlegt. Dus probleem in ogenschouw nemen, alle oplossingen doorlopen samen en plussen en minnen. Samen.

Nicky
Reacties

@ Egel: Condoom lijkt mij prima, maar is geen optie voor mijn man. Ondanks mogelijke voordelen voor hem, die vruchtbare (qua libido neem ik aan) hoogtijdagen, zal hij dat beslist niet willen; ondingen volgens hem. Bovendien vind ik condooms ondanks mijn verminderde vruchtbaarheid niet betrouwbaar genoeg. Maar fijn dat het voor jou zo goed werkt Egel!

@ Brunette: Ik vind een sterilisatie ook wel wat drastisch hoor, maar het is gewoon de beste optie denk ik. Koperspiraaltje zou een goede oplossing kunnen zijn, maar daar zijn wel kanttekeningen bij. Het ongemak van in laten brengen en buikpijn vind ik geen probleem, hevigere menstruaties zit ik niet echt op te wachten, maar daar zou ook mee te leven zijn. Maar de mini-abortussen (als ik het juist zeg) die hiermee veroorzaakt worden, staan mij tegen. Maar het is misschien een optie in het geval we er samen niet uit komen.

@ Evenzo en Mea: Bravo Mea, ik hoef niet meer veel toe te voegen aan jouw woorden. Behalve dat als jij niet zo mild gereageerd had ik het des te feller had gedaan; wat een $%# zeg, die uroloog. Jij bent heel duidelijk geweest en ik ben het 200 % met jou eens!
Evenzo, dit is uiteraard geen kritiek op jou, integendeel, dank je voor jouw bijdrage; ik ben juist ook geinteresseerd in de meningen en argumenten van de mannen!

Egel
Nicky

Als je man dat sowieso niet wil, valt er niet veel meer te praten met hem: hij wil dus waarschijnlijk geen sterilisatie en vrijwel zeker geen condooms (waarom zouden dat ondingen zijn? Misschien moet hij nog oefenen voordat je met de pil stopt?). Voor hem blijft er dan nog weinig over. Of zou hij nog wel een nakomertje willen?
Wat betreft niet veilig genoeg: dat is echt niet waar hoor. Condooms komen alleen op de (Nl?) markt als ze heel goed uit de test zijn gekomen. Je moet wel heel scherpe nagels hebben of heel vreemde dingen doen voor dat ze evt zouden kunnen scheuren.
Jammer voor je dat het alleen jouw zaak is!

Yvonne
Essure

Met die nieuwe sterilisatie methode is het voor een vrouw een fluitje van een cent. Ja het is even een vervelend gevoel maar dat is een spiraalje ook. Maar je hebt er geen dagen last van zoals een man dat na een sterilisatie wel kan hebben.
Ik vond het in ieder geval een uit komst.

Hanne.
Betrouwbaarheid condoom

Hoewel een condoom in theorie erg betrouwbaar is valt dat in de praktijk erg tegen...

Zie het overzicht in onderstaande link.
http://www.anticonceptiemethoden.nl/index.php?p=52

Alleen een condoom gebruiken is in de praktijk ongeveer net zo betrouwbaar als natuurlijke methodes als 'cervixslijm'en borstvoeding geven (na de eerste 4 maanden). Voor het zingen de kerk uit gaan is in de praktijk niet zo veel risico voller.

maddie
Hier

Hier geen pil en geen sterilisatie. Als man ben je nog tot op hoge leeftijd vruchtbaar, ik zou nooit mijn man willen vragen zich te steriliseren. Als ik morgen onder een tram zou komen, heeft hij nog een leven voor zich. Hier naar alle tevredenheid condoomgebruik. Niks geen last van PMS of andere kwalen, een heerlijk gevoel zonder pilhormonen in mijn lijf.

dc
Bij ons

Ik kan niet tegen hormonen of spiraal, dus wij gebruiken condooms. Ik heb mijn man gevraagd om zich te laten steriliseren, maar aangezien hij met liefde nog 4 kinderen wil (we hebben er al 3), en hoopt dat ik nog een keer overstag ga, wil hij dat niet.

Het is zijn lichaam, dus ik ga er echt geen druk opleggen dat hij iets doet waar hij niet volkomen achter staat, net zoals hij nooit van mij gevraagd heeft een andere oplossing te zoeken. Dus we gaan gewoon door met condooms.

Als je elkaar respecteert vindt je wel een oplossing, zonder dat er eentje zich op moet offeren.

dc
Hanne

Ik weet dat ik geen statistisch voorbeeld ben, maar ik gebruik vanaf mijn 20e condooms met een zeer regelmatig seksleven, en ben 4 keer zwanger geworden de eerste keer dat ik het zonder condoom deed met het doel zwanger te worden.

Dus volgens mij zou ik een enorm risicogeval moeten zijn, maar als je een condoom goed gebruikt dan is het echt veilig hoor.

Verder staat op jouw site ook nog:

"Invloedfactoren bij barrièremiddelen
Technische & Ervaring. Het is belangrijk dat je de techniek te pakken krijgt en weet hoe je het middel het handigst kunt gebruiken en aanbrengen.
Correct gebruik. Als je ze niet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, helpen ze niet.
Motivatie. Als je gemotiveerd bent, zul je je beter aan de instructies houden en de methode goed toepassen.
Relatie. Als je een goede relatie hebt, durf je tegen je partner te zeggen dat je veilig wilt vrijen. Hij/zij zal je daar dan ook bij helpen. En als een bepaalde methode bij jullie niet prettig werkt, je samen op zoek naar een andere methode."

Volgens mij houdt dit ook in dat mensen die zeggen condooms te gebruiken, in de praktijk zonder gaan. En die worden meegenomen in de statistieken.

Snuggle's
Essure

Zoals iemand al schrijft, heb je al eens naar de essure methode gekeken voor sterilisatie bij jou? Dit is ongeveer evenveel moeite als het inbrengen van een spiraal, niet meer te vergelijken met de traditionele sterilisatie.
Ik ben zelf erg blij met de mirena, maar mocht ik me ooit willen laten steriliseren dan zou ik zeker daarvoor kiezen en niet van mijn man vragen om een sterilisatie te ondergaan die ingrijpender is.

rowan1
Zelfde situatie

Ik zit ongeveer in dezelfde situatie. Nu 2 kinderen zitten meer kinderen er niet voor ons in. Ik ben nu 41 en naar mijn mening te oud voor nog een kind. We gebruiken nu niets behalve de kalendermethode, maar het wordt tijd voor een maatregel.
Aangezien ik zelf nogal wat achter rug heb wat betreft anticonceptie en verschillende problemen daarmee, miskramen en een uitputtende gang van vruchtbaarheidsmethodes (gelukkig de laatste wel met succes), ben ik van mening dat het nu ook de beurt is aan mijn man. Voor mij effe geen poespas meer aan mijn lijf. Maar hij wil niet met als argument dat hij door sterilisatie zijn mannelijkheid verliest....

rowan

Egel
Tuurlijk wel betrouwbaar

Kom op, Tuurlijk is het condoom erg betrouwbaar. Ook volgens officiele statistieken. Misschien moet ik die opzoeken (voor de betrouwbaarheid van mijn verhaal!), maar volgens mij is het ook vrij bekend. Ga maar na: waarom zou het niet betrouwbaar zijn? Denk er nu eens echt over na? Al het zaad wordt gewoon opgevangen. Condooms scheuren niet (wellicht als je heel rare dingen doet, sorry geen ervaring), hoe denk je dan dat je zwanger kunt worden?
Al met al vind ik het rot voor meerdere vrouwen hier (ook vorige posting) dat mannen het blijkbaar normaal vinden dat zij nergens last van mogen hebben. En echt, als ze een beetje open zouden staan voor een nieuwe ervaring (en vooroordelen weglaten), nog even paar keer proberen en dan is er naar mijn idee niets mis mee. Natuurlijk: smaken verschillen!

Marieke
Man heeft gekozen

Ik heb mijn lief er niet om gevraagd en zou dat ook nooit hebben gedaan. Maar hij zei zelf op een dag(voor mij volkomen out of the blue) dat hij wel klaar was met kinderen krijgen en zich wilde steriliseren. Ik moest even aan het idee wennen maar een week later bleek ik zwanger van kind vier en waren we allebei tevreden :-) Hij bleef bij zijn punt met het argument dat zeker als ik onder de tram zou lopen vier kinderen echt het maximum voor hem was. Hij vond ook dat hij aan de beurt was na 4 zwangerschappen en bevallingen.
Condooms blijven bij ons in het nachtkastje, met de pil verdwijnt mijn zin in seks als sneeuw voor de zon en met de koperspiraal ben ik de helft van de tijd ongesteld. Het was zeker een goede oplossing.
Zijn sterilisatie heeft bijgedragen aan een flinke opleving in ons seksleven, omdat ik en mijn normale ritme volgde en zeker wist dat ik niet zwanger kan worden (na kind 4 een schrikbeeld). Maar zoals ik schreef, voor ons de ideale oplossing, maar ik zou het hem nooit gevraagd hebben.

Mea Proefrok
Evenzo

Tja, als je gelijk hebt, is dat inderdaad een beetje een slachtofferredenatie ("wij vrouwen hebben het veel zwaarder en nu ben jij aan de beurt"). Ik vind echter dat voorbehoedsmiddelen (behalve condooms) ongezond of onprettig kunnen zijn voor de vrouw. Condooms vind ik zelf trouwens ook onprettig, zal zeker aan mij liggen, maar het voelt gewoon niet fijn. Ik krijg minder zin van zo'n strak ingepakt stuk kookworst. Sorry hoor.
Ik vind trouwens de argumenten van de uroloog de andere kant op slachtofferig. Ongelooflijk hoe zelfs iemand hierboven die (mag je toch aannemen op een ouderforum) zelf kinderen heeft met haar man, vindt dat als zij onder een tram loopt, hij 'recht' heeft op een tweede leg. Ik zie dat verband echt niet. Hij heeft toch kinderen?
Ik ken trouwens genoeg mannen die juist jaloers zijn op vrouwen en graag zelf een keertje een kind zouden dragen, voeden etc.

Isabella Caramella
Mini abortusjes?

Ik vind dat je niemand een zo ingrijpende en omkeerbare operatie kan aanpraten. Een sterilisatie kan namelijk ook impotentie en allerlei andere vervelende problemen geven. En ik vind het nogal wat om je man een evt. 'tweede leg' te misgunnen, wat een jaloersigheid alom!
Een koperspiraaltje of essure bij de vrouw is veel simpeler, je kan natuurlijk ook scheiden en als een non leven :-)
Ik heb zelf een koperspiraaltje, geen hevige bloedingen en geen pijn bij het inbrengen gehad. Die mini-abortusjes zijn m.i. onjuist;
"Spiraaltjes zijn vreemde lichamen die in de baarmoeder een afstotingsreactie uitlokken. Hierbij worden alle losliggende cellen -zaadcellen, eicellen en andere- door witte bloedlichaampjes aangevallen en vernietigd.
Koper hindert bovendien de functie en de beweeglijkheid van de zaadcellen en stoort eveneens het transport van de eicel naar de baarmoederholte, zodat een bevruchting uitblijft. De bewering dat spiraaltjes abortus van het jonge embryo veroorzaken is dus onjuist."

ChrisH
Toch zelf laten steriliseren?

Ik heb me vorig jaar laten steriliseren via Essure. Daarvoor gebruikten we condooms. Hoera dat we daar eindelijk van af zijn! Condooms geven in mijn ervaring toch minder gevoel, voor mij en voor hem.

Als je man sterilisatie echt niet ziet zitten, kun je misschien Essure overwegen? Essure is een poliklinische ingreep die voor de meeste vrouwen niet heel erg belastend is (je staat binnen een half uur weer buiten).

Ik vind het zelf heel prettig dat ik gewoon níet meer zwanger kan worden, van niemand. Zeker als een man sterilisatie ziet als een aantasting van zijn mannelijkheid (hoe irreëel je dit zelf ook mag vinden) zou ik het er niet door drukken.

Chris

martin
Verwend

Vreemd hoe zowel mannen als vrouwen de verantwoordelijkheid voor de anticonceptie bij de vrouw leggen. Maar ja, ook weer niet... zij wordt zwanger zij zal het meeste voor de opvoeding doen. Misschien kan je het als vrouw maar het beste in eigen hand houden. Laten de de dames zorgen dat hem geen strobreed in de weg gelegd wordt, he, een condoom of sterilisatie of wat dan ook. Want condooms zijn ondingen en sterilisatie staat zijn manzijn in de weg. Ja logisch als hij al 20 jaar is 'verwend' doordat hij geen verantwoording voor de anticonceptie hoeft te nemen. Om even grof te zeggen: hij kon er altijd overheen zonder enige moeite van zijn kant.
En als vrouwen dan wat terugvragen wordt hen door andere vrouwen slachtofferschap verweten.
Dat riekt naar vrouwen die zichzelf heel sterk en geen slachtoffer vinden maar niet door hebben dat dat komt doordat zij zelf de meeste verantwoordelijkheid dragen zonder er over te zeuren. Knap hoor, maar ook wat deurmatachtig.

Zo dat was even zwaar gechargeerd maar intussen vraag ik me wel af wat er nou overblijft van respect en iets voor elkaar over hebben van de kant van de mannelijke partner.

tjeez,het zou niet eens een eis of vraag van de vrouw moeten zijn. Zoiets doe je toch samen?

Nicky
Dank jullie wel

voor alle reacties.
Martin, erg sportief dat jij hier reageerde ten faveure van de vrouw.
Ben het met je eens dat het al niet klopt dat de vrouw degene is die hierover meestal na moet denken en uit moet zoeken wat de beste oplossingen zijn (hoewel natuurlijk de vrouw degene is voor wie de gevolgen van zwangerschap etc. het ingrijpendste zijn).

Ik vind uiteraard ook dat het iets is voor beide partners, zowel de man als de vrouw. En ik blijf (slachtofferig ?) vinden dat de man wel een keer aan de beurt mag zijn qua anti-conceptie na meer dan 20 jaar.

Er is iets voor te zeggen zoals Chris zei om toch maar het heft in eigen handen te nemen en houden en voor een essure te gaan.

Ik ben er nog niet uit; samen zijn we er nog niet eens serieus over begonnen. Maar dit is wel wat ik graag wilde horen van jullie. Diverse meningenen en ervaringen. Die heb ik gekregen, dus mijn dank daarvoor aan jullie allemaal.

guera
Essure

Ideaal. Heb ik gedaan. Perfect piece of cake.
Ik blijf de redenering nu ben jij aan de beurt weinig steekhoudend. Als je zo met elkaar om moet gaan. Straks zegt hij: pfff na 15 jaar werken ben jij maar es aan de beurt. Of na 10 jaar de administratie regelen ben jij maar es aan de beurt. Gezamelijke verantwoordelijkheid dus gezamelijke afwegingen en beslissingen...
Grt

Vic
Lekker dan

Lijkt me toch een rare gang van zaken als je je partner zou 'dwingen' tot een operatie met verstrekkende gevolgen. Heel eigenaardig dat dat schijnbaar toch heel geaccepteerd is.
Persoonlijk vind ik anticonceptie een vrouwending. Wij zijn degenen die zwanger worden, dus ook degenen die dat moeten voorkomen. Ik heb al jaren een koperspiraal en heb daar geen enkele bijwerking van. Binnenkort gaat er dus weer een nieuwe in, en daar kan ik dan 10 jaar mee vooruit.

Marieke
Geachte mevrouw proefrok

Ik mag je postings graag lezen, maar nu schiet je uit de bocht.
Ik was degene die de tram en de tweede leg aanhaalde en natuurlijk kun je dat volkomen absurd vinden, maar dan moet je het wel goed lezen.
Het zijn de woorden van mijn man met wie ik 4 kinderen heb. Het was zijn beslissing om zich te laten steriliseren omdat hij 4 kinderen genoeg vond (drie overigens ook :-). Op mijn vraag wat als je ooit een andere partner zou krijgen, antwoordde hij dat mocht ik ooit onder de tram lopen hij nog steeds vier kinderen heeft en dat (zeker als alleenstaande ouder) helemaal genoeg vind.
Ik vind niet perse dat mijn man "recht" heeft op een tweede leg; niemand heeft recht op kinderen. Mocht mij wat overkomen dan hoop ik van harte dat hij zijn geluk opnieuw zal vinden, met of zonder 2e leg dat is zijn besluit net als de sterilisatie.

nonono
Bespreken

Bespreek de problemen die je hebt met de anti-conceptie; het is inderdaad een zaak voor beide. Ik heb alle voorbehoedmiddelen zo'n beetje wel gehad, koperspiraal had ik non-stop krampen van, hormonen geen libido meer over, condoom tsja, vond man ook niet geweldig. En toen was ik het zat. Ik stelde voor dat ik of hij zich zou laten steriliseren. Ik zag voor mijzelf de ingreep niet zitten omdat ik op dat gebied een aantal operaties heb gehad die een beetje traumatiserend waren. Ik zag er erg tegen op dus. Hij was bang dat een sterilisatie zijn bed-prestaties zou verminderen (zeg maar). Hij moest een tijd aan het idee wennen maar vond het toen een goed plan dat hij het zou doen. Hij wou echt geen kinderen meer, ook niet zonder mij. De ingreep was een fluitje van een cent. En wat ben ik enorm blij dat hij het gedaan heeft. Zijn libido is totaal niet verminderd, integendeel lijkt het wel. We hoeven nu nergens meer aan te denken, ons sexleven is beter dan ooit. Later kwamen we erachter dat een heel aantal van zijn vrienden zich ook hebben laten steriliseren, en er een moment over hebben getwijfeld dat ze dat wilden en zelf vonden dat zij nu 'aan de beurt waren'. Succes met jullie beslissing.

Martin
Goh (vic)

"Lijkt me toch een rare gang van zaken als je je partner zou 'dwingen' tot een operatie met verstrekkende gevolgen. Heel eigenaardig dat dat schijnbaar toch heel geaccepteerd is."

het lijkt me dat jij het dan ook niet te accepteren vindt dat een partner je dwingt tot het toedienen van hormonen, dertig jaar lang? Of het dragen van een spiraal waar ze bijvoorbeeld meer pijn van krijgt?

Ik vind het bestempelen van anti-conceptie als louter een vrouwending iets uit de eerste helft van de vorige eeuw. Op die manier blijf je je man wel faciliteren. Je ontslaat hem van verantwoordelijkheid. Om zwanger te worden zijn er toch echt twee nodig.

Martin

Martin
Verantwoordelijkheid

En oh ja ook nog: als je vaak one night stands hebt als vrouw, kan ik me voorstellen dat je anti-conceptie als jouw verantwoordelijkheid ziet, dat je het veilig wilt stellen.
Maar kom op zeg, in een jarenlange relatie de verantwoordelijkheid alleen bij de vrouw leggen? Dat is toch niet meer van deze tijd?

Martin

Sancy
Voor mij was het simpel

Ik wilde geen kinderen meer, dus ik heb me laten steriliseren.

Fransien
Adiana

Wij hebben gekeken naar wie er bij permanente anticonceptie (ik kan niet tegen pil en spiraal, condoom vonden we allebei niet fijn) het minste last van had. Voor mij was het na 4 kinderen wel genoeg en voor hem ook, zelfs een 2e leg hoeft van hem niet, dus dat was het argument niet. Adiana is mij goed bevallen, prima betrouwbaar en kan zonder snijden en zonder verdoving. Het voelt wel vervelend en je hebt die avond echt wel last van buikpijn, maar daarna heb ik eigenlijk geen last meer gehad.

Vic
Martin

Baas in eigen buik, dat lijkt me toch geen ouderwetse opvatting. Niemand heeft mij ooit gedwongen om hormonale anticonceptie te gebruiken, dat heb ik helemaal zelf besloten. Als een man het ook zijn verantwoordelijkheid vindt, trekt hij een veel te grote broek aan. Als je samen besluit dat je geen kinderen meer wilt zijn er verschillende opties. Je kunt als vrouw vragen of je partner zich wil laten steriliseren en vv, zo ook voor hormonale anticonceptie, maar als beide geen polonaise aan hun lijf willen is het toch de vrouw die haar eigen lichaam moet behoeden voor een zwangerschap. Helemaal niets ouderwets aan!

Martin
Tuurlijk vic

Niemand heeft jouw ooit gedwongen tot hormonen, omdat je zelf al voor de anticonceptie zorgde. En dan zijn we weer rond want een man die samen met zijn partner de verantwoordelijkheid neemt voor zijn deel, bijvoorbeeld een sterilisatie wordt ook niet gedwongen.
vandaar dat je redenering over "dwingen" en het geaccepteerd zijn daarvan niet opgaat.
" Je kunt als vrouw vragen of je partner zich wil laten steriliseren en vv, zo ook voor hormonale anticonceptie, maar als beide geen polonaise aan hun lijf willen is het toch de vrouw die haar eigen lichaam moet behoeden voor een zwangerschap" Waarmee je blijkbaar terug in de oertijd bent. Want waar ik het voor jonge meisjes en vrouwen die veel partners hebben, begrijpelijk vind dat zij het hun verantwoordelijkheid achten, vind ik het binnen een relatie een teken van scheve verhoudingen. Althans geen evenwichtige verhoudingen.
baas in eigen buik is een term van 50 jaar oud. Toen de pil net opkwam en abortus gelegaliseerd zou moeten worden.
Binnen een jarenlange relatie als vrouw alleen (moeten?) beslissen en daarmee ook de hormonen of andere ongemakken dragen vind ik echt niet meer van deze tijd. Te grote broek aan als een man ook zijn verantwoordelijkheid voor de anticonceptie wil nemen? Mag hij dat niet zelf weten? Vreemd. hij is toch ook de baas over zijn eigen sperma?
Overigens vind ik dat ook al weer polariserend klinken. Nogmaals: het is een kwestie van samen.
'ik neem de verantwoordelijkheid als vrouw zelf want ik word zwanger' klinkt voor mij ook als de confrontatie met de niet-meewerkende man maar uit de weg gaan. Kan me vergissen natuurlijk :-)

Martin

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.