Home » Forum » Is kletsen in de tuin overlast

Is kletsen in de tuin overlast?

146 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
zomeravond
Is kletsen in de tuin overlast?

Naast ons woont een echtpaar van ongeveer halverwege de vijftig, waarvan de kinderen het huis uit zijn. We maken af en toe een praatje, maar komen niet echt bij elkaar over de vloer en dat is voor ons allemaal prima zo. Net als wij houden zij ervan om op zomeravonden in het weekend in de tuin te zitten met vrienden. De buurvrouw heeft geen werk buitenshuis, de buurman heeft een eigen zaak en kan dus ook zijn eigen uren bepalen. Wij hebben beiden een baan buitenshuis.
De laatste tijd zitten de buren ook doordeweeks vaak tot heel laat in de tuin met bezoek (regelmatig tot half drie). Er gaan dan wat flesjes wijn doorheen en het praten en lachen wordt dan erg luidruchtig. Ze hebben overigens geen muziek of zo aan. Onze slaapkamer is aan de achterkant van het huis en wij kunnen dan niet slapen, zelfs niet met het raam dicht (wat ik zelf erg muf vind ook nog). Wij hebben natuurlijk op een rustig tijdstip overdag geprobeerd met de buren daarover te spreken, maar zij vinden kletsen in de tuin geen overlast, zelfs niet als het midden in de nacht is. Bij ons gaat om half zeven de wekker en het komt regelmatig voor dat we dan maar vier uur hebben geslapen. Oordoppen hebben we ook al geprobeerd, hielp niet, de uithalen van het lachen gaan er dwars doorheen.
Ik wil geen ruzie met de buren en ik weet dat het binnenkort vast weer gaat regenen zodat de buren weer naar binnen moeten. Maar ik voel me weer net als toen de kinderen nog klein waren, die gebroken nachten, dat je de hele dag met zo'n vage misselijkheid rondloopt van moeheid.
Is kletsen en lachen tot zo laat, doordeweeks, overlast? Wat kan ik nog doen? De politie wil ik liever niet inschakelen, nogmaals, ik wil geen ruzie. De buren zeggen dat ze overdag ook onze kinderen horen als die in de tuin spelen. Dat zal inderdaad, maar die liggen voor half negen in bed. De kinderen slapen aan de voorkant van het huis en worden gelukkig niet wakker van de buren. Ik gun de buren hun plezier, maar ik wil eindelijk weer eens een hele nacht slapen.

bromvlieg
hm, zulke zoele zomeravonden zijn het nu toch niet?

Hebben ze een terraskachel aan? Zelfs mijn fanatiek buitenzittende echtgenoot komt rond achten binnen omdat het dan toch wat fris wordt.

Maar zonder gekheid, dergelijke sociale activiteiten tot half drie, dat is belachelijk, op een camping wordt meestal ook rust verwacht vanaf een uur of elf.

Slapen met het raam dicht, bah, vervelend!

Wat vinden de andere buren ervan?

Perzik
zeker overlast

Wijs ze op de meest gebruikte campingregels, na 23.00 of na 22.00 moet het stil zijn. Ik vind ze wel erg asociaal dat ze zich niets van jouw commentaar aantrekken. Zeker lachen met uithalen is natuurlijk not done. En als het incidenteel is zou het me niet zoveel uitmaken, iedereen kan wel eens een feestje hebben, maar dagelijks ? Nee, toch weer het gesprek aangaan dus. En je wil geen ruzie, maar je mag in deze wel voor jezelf opkomen. Dan gaan ze maar naar binnen, als ze tot drie uur willen opblijven. Als ze nog steeds geen sjoege geven: dan ga je om 07.00 als jij opstaat, onder hun raam (slapen zij ook aan de achterkant) herrie maken. Je kozijnen schuren of zo. Koekje van eigen deeg.

Ik ben zelf ook altijd weer blij als het herfstig wordt of regent, eindelijk weer een normale nachtrust. In onze buurt ook altijd mensen die tot 01.00 buiten zitten, terwijl ik er echt tussen 22.00 en 23.00 in lig om overdag nog wat te presteren. Ik ben een lichte slaper dus slaap de heel zomer met oordoppen, terwijl ik dat echt niet lekker vind zitten en ook dan onrustig lig omdat ik 's ochtends wel mijn wekker moet horen en dus hoop dat ik ergens tussen 03.00 en 05.00 wakker wordt om mijn oordoppen weer uit te doen als het eindelijk weer rustig is. Of inderdaad met de ramen dicht gaan slapen en dan slecht slapen vanwege de benauwdheid.

M Lavell
Gezeur en geklaag.

Als het nou jongeren waren geweest - een hanggroep op een bankje op openbaar terrein - dan krijg je 'de politiek' en dus een volkomen politieteam op de been. Piepers, camera's, overlast teams, etc.

Als het nou bejaarden zijn - hangend op een bankje op het winkelplein zonder wat te kopen - dan krijg je een wijkagent en natuurlijk de ondernemersvereniging met je mee.

In die context - misschien was je zelf ooit hanggroep jongere - snap ik best dat je het over overlast hebt.
Want eh.. waar gaat het nou over? Over geluid?

Maar nee het is eigenlijk allemaal gezeur van zure zeurpieten die zich op eigen terrein als in een paleis op de hei wanen en elke verstoring van die gedachte (je hebt buren, jongeren, ouderen om je heen) hard willen aanpakken.

Jouw geklaag is ook gezeur en dit "Maar ik voel me weer net als toen de kinderen nog klein waren, die gebroken nachten, dat je de hele dag met zo'n vage misselijkheid rondloopt van moeheid." moet een andere oorzaak hebben.
Het geklets van de buren is er niet elke nacht beperkt zich bovendien tot de warme nachten. Dat zijn er niet zoveel.
Ga eens met je plas naar de dokter. Misschien heb je iets.

M Lavell
Nou ja zeg

"Wijs ze op de meest gebruikte campingregels, na 23.00 of na 22.00 moet het stil zijn. Ik vind ze wel erg asociaal dat ze zich niets van jouw commentaar aantrekken."
Nou ja zeg.

Moderne woningen hebben niet de muurdikte van een kasteel. Maar het overstijgt het tentdoek toch vele malen. Bovendien staan ze iets verder uit elkaar.
Hou toch op zeg.

Evanlyn
buurtbemiddeling

Heb je daar wel eens van gehoord? Het kan heel goed werken. Een beetje begrip voor elkaar, en afspraken maken over tijden en zo. De wijkagent kan je er naartoe verwijzen. Beide partijen moeten wel willen natuurlijk. En anders kun jij je volledig vrij voelen wat betreft kindergegil, wasmachines na middernacht en ga zo maar door, dat heeft ook zijn voordelen.

blom
kan niet nee

Zelf ben ik heel erg mijn kinderen, nu ze ouder worden en later naar bed gaan in vakantie, op aan het voeden. Hamer er constant op dat ze na 22 uur stiller moeten zijn. En dan zijn ze niet buiten maar binnen en gaat het over lawaaierige trappen etc.

Dees
Pffff

Tja wat ik zou denken als je er echt last van hebt dan moet je even uitzoeken waar je buren slapen, hoogstwaarschijnlijk slapen ze achter. Dan zet je de wekker een half uur eerder (dat halve uurtje maakt dan ook niets meer uit)doe je de buitendeur open en schuift de tuintafel wat heen en weer zet het ontbijt erop klaar. Heerlijk luidruchtig en uitgebreid ontbijten met veel plezier en gelach door het hele gezin.

En als je dat niet leuk vindt, laat je ze die 5 avonden in het jaar lekker hun ding doen en slaap je lekker door. Wat voor oordopjes heb je trouwens? Want ik heb elke nacht iemand naast me die een heel bos rooit, en met herriestoppers slaap ik daar prima doorheen.

M Lavell
Beetje meer afstand

Dames, er staan een heleboel villa's te koop met ruime onderlinge afstand. Dat is misschien een optie voor wie geluidsoverlast ondervindt.

bromvlieg
M Lavell

nounou, je grossiert niet in empathie.

Een open raam (zeer logisch, zeker in de zomer!) is net zo 'dik' als een tentdoek. In een gewone alledaagse woonwijk waar mensen zonder villabudget wonen, weerkaatst geluid tegen muren van huizen.

Na 23.00 uur houd je buiten je gemak. Dat is gewoon fatsoen.

bromvlieg
niet terugpesten

dat slaat nergens op. Is iets voor onopgevoede kindertjes, die je juist probeert niet met gelijke munt terug te betalen maar te praten :)

Dus contact leggen met de buren, als niemand het een problem vindt, dan zijn jullie misschien wat gevoeliger voor geluid dan anderen.

Gebroken nachten van ooit, hm dat is wat anders. Slecht slapen is slecht slapen, of dat nu van kleine kinderen, luidruchtige buren, opvliegers of harde storm of onweer komt - in alle gevallen begin je de dag met achterstand en dat is altijd vervelend.

Charis
Ja natuurlijk is dat overlast

Ik zou daar ook gek van worden. Als praten met de buren niet helpt, zou je inderdaad kunnen uitzoeken of andere buren ook last van hen hebben en misschien gezamenlijk kunnen optrekken? En anders toch buurtbemiddeling of de politie inschakelen.

Sterkte ermee.

M Lavell
Niet zeuren

"nounou, je grossiert niet in empathie."
Je vergist je. Empathie kun je ook hebben met mensen die niet klagen.

"Een open raam (zeer logisch, zeker in de zomer!) is net zo 'dik' als een tentdoek."
Dan doe je het dicht.

"In een gewone alledaagse woonwijk waar mensen zonder villabudget wonen, weerkaatst geluid tegen muren van huizen."
Ja. En in een iets oudere wijk of flatgebouw kun je de buurman horen snurken, zelfs als de ramen dicht zijn.

Kortom: zeur niet of ga in een villawijk wonen.

"Na 23.00 uur houd je buiten je gemak. Dat is gewoon fatsoen."
Dat levert geen verbod op lachen op.

zomeravond
nee ik ga niet pesten

Ik ga niet hetzelfde doen als waar ik zelf last van heb, dat vind ik geen optie. En er is helaas geen budget voor een villa. Ik wilde eigenlijk gewoon polsen of ik er nu een aparte mening op na houd door graag te willen dat het stil is na 23 uur, of niet. Dit is het eerste verschil van mening met de buren en ik weet dat het over een paar weken weer over is, dus ik wil er geen drama van maken. Het is overigens al aan de gang sinds de eerste warme week en de buren hebben een terrasverwarmer, dus een beetje fris is geen probleem. Die terrasverwarmer is nieuw dit jaar, eerdere jaren hebben we geen overlast ervaren.
Mevrouw Lavell, mijn fysieke problemen hangen nauw samen met slaapgebrek, dus een bezoek aan de dokter lijkt me niet nodig. Uw gebrek aan empathie lijkt me wel een therapietje waard. Of is het afdoen van het polsen van de meningen hier als 'gezeur van een zure zeurpiet' misschien het gevolg van ongenoegen door hormonale schommelingen? In dat geval zou een huisarts kunnen helpen.
Dees, ik heb oordopjes van de Hema. Ik zal eens googlen op Herriestoppers, dank voor de tip.

Evanlyn
nee hoor, geen gezeur

Natuurlijk moet je in een woonwijk wat geluid kunnen verdragen, maar het gaat om hoeveel (valt in dit geval wel mee, geen kettingzagen) en wanneer. En dat het tijdstip niet zo fijn is voor werkende mensen hadden de buren best zelf kunnen bedenken, maar ja. Heb je er nog helemaal niet met ze over gepraat? Want soms denken mensen dat het wel meevalt zolang niemand iets zegt. Als je dat gaat doen, de gebruikelijke tips: houd het bij jezelf, niet aanvallend brengen. En met begrip voor het feit dat zij in een andere levensfase zitten.

M Lavell
Gevoeligheid

" Ik wilde eigenlijk gewoon polsen of ik er nu een aparte mening op na houd "
Ja, dat doe je. En dan vooral als je je situatie vergelijkt met hoe de meerderheid van mensen woont en welke geluiden zij allemaal moeten dulden in de nacht.

Bovendien heb je niet alleen maar een mening. Je beweert dat je er ziek van bent.
Zo ernstig slapeloos dat je fysieke klachten hebt.
Omdat de buren de zwoele zomeravonden buiten zitten te kletsen.

Dat wijst op extreme gevoeligheid. Misschien is er iets.

Goede oordoppen wil wel helpen hoor.
Dubbel Hr+ glas ook. En als je dat te bedompt vindt, dan neem je een airco. Nou ja, die maakt ook weer geluid natuurlijk.

bromvlieg
zeuren, zeuren...

tja Miriam alles is relatief, als je als bootvluchteling op de middellandse zee dobbert of bij Calais probeert over te steken, dan heb je andere problemen, duuhh.

Als we dat frame gebruiken, kan een groot deel van de OO-forum-inhoud naar de prullenmand worden verwezen. En nog heel veel franje en fratsen in het dagelijks leven!

zomeravond
Wel gepraat

Ja, Evanlyn, we hebben de buren gesproken. Op zich een gesprek dat in goede harmonie ging, alleen we kwamen er niet helemaal uit. Als zij normaal zonder alcohol zitten te kletsen, maken ze weinig geluid. Maar met wat wijntjes op gaat het volume met vele decibellen omhoog en dat kunnen ze zich niet voorstellen. Buurtbemiddeling en politie lijken me echt wat stappen te ver.
Mevrouw Lavell, blijkbaar is mijn mening niet zo afwijkend als ik zo de overige reacties lees. Dank voor uw bezorgdheid over mijn gezondheid. Mijn ogen waren toen ik klein was erg slecht en daardoor heb ik een bijzonder goed gehoor ontwikkeld. Dat is in dit soort gevallen vervelend. In andere situaties heb ik er juist weer profijt van.

Jamie
Nee je hebt geen aparte mening

Na 23 uur muziek uit is heel gewoon en na 24 uur gedempte stemmen ook. Lachen is dan niet meer normaal, zeker niet na 2 uur. Kom op zeg!

Hortensia
helemaal geen gezeur

"Er gaan dan wat flesjes wijn doorheen en het praten en lachen wordt dan erg luidruchtig. (...)Oordoppen hebben we ook al geprobeerd, hielp niet, de uithalen van het lachen gaan er dwars doorheen."

Wat jammer dat er mensen zijn die jouw probleem als onzin neerzetten. Ik heb in een (gelukkig ver) verleden ook buren gehad met zo'n roségierlach. Afschuwelijk! Net als je in slaap zakt, komt er weer zo'n gil en ben je wakker. Mijn kinderen waren toen klein, en die waren ook wakker.

Ik heb niet geklaagd maar mijn buurman wel, heel netjes en vriendelijk. Nou, ze herkenden zich totáál niet in zijn klacht. Ze waren altijd héél zachtjes!

Achteraf zeg ik (en dat zeg ik nu ook tegen tegen jou): we hadden het moeten filmen. Ik had een camcorder dus het had goed gekund. Inclusief uithalen en de invloed op de kleine kinderen van de buren en van ons. En ze dan vriendelijk uitnodigen (de buren en wij samen), en de beelden laten zien en vooral horen. Als dat niet helpt kun je vragen of buurtbemiddeling ideeën heeft (met de beelden als bewijs dat het dus niet meevalt) en eventueel nog altijd de ochtendstond-schuurmachine en -bladblazers inzetten, maar dergelijke maatregelen zie ik als last resort.

Praten en af en toe even een lachje, dat zijn gewone menselijke leefgeluiden. Ik heb pubers in de straat die bij tijd en wijle de speakers even bol zetten, maar dat gebeurt nooit 's avonds, dat kan ik handlen, ook al is het nog zulke pokkemuziek ;-)

Maar die ellendige losgeslagen roségierlach, ik ben er nog steeds allergisch voor, zelfs nu mijn kinderen rond de volwassen leeftijd zitten. Vorige maand hoorde ik zo'n gierzwaluw op een terrasje ergens en ik had meteen een flashback, brrr!

Ik wens M.Lavell een tijdje zo'n roségierlach in de buurt toe terwijl ze jonge kinderen heeft of vroeg op moet staan. Kijken of ze dan nog zo reageert.

bieb63
hormonen ja

Van die overgangshormonen heeft Miriam L al een hele tijd last. Of heeft zelf last van problemen waar ze hier anderen altijd van beticht.

En verder: dat je een echtpaar gewoon hoort kletsen is iets heel anders dan met visite met gelach en zeker na de nodige wijntjes. Moet kunnen tot een uur of 11, maar daarna niet meer.

Silvester
Herkenbaar

Nou, ik vind het op zich geen zeuren van 'Zomeravond'; als je zeflf graag wilt slapen is het heel irritant als je buren zo luidruchtig zijn. Je hebt gewoon praten en lachten, maar je hebt ook mensen die altijd hard praten en hard lachen. Hoe meer mensen hoe meer het volume stijgt meestal. Wij hebben buren twee huizen verderop, hebben ook regelmatig vrienden op bezoek en dan gaat het vaak ook hard: sommig vrouwen die een paar drankjes op hebben lachen werkelijk om alles, heb ik dan het idee, en dan met van die lange uithalen.
Ik heb er gelukkig geen last van, ik hoor ze al we buiten zijn, maar we slapen zelf aan de andere kant van het huis, de kinderen worden er gelukkig niet wakker van. Maar ik kan me zeker wel voorstellen dat het irritant is.
En inderdaad is het tijdelijk, dat maakt dat het niet een heel groot probleem is maar nog steeds wel irritant en weinig begripvol van de kant van de buren.
Ik zou toch nog een keer proberen om met ze te praten en als dat niet helpt goede oordoppen, je kunt die dingen op maat laten maken zonodig,

creabea
tjongejonge

lekker subtiel weer allemaal, Miriam...

Als de buren écht avond na avond zoveel geluid hebben tot zo laat dat zelfs oordopjes er niet tegen helpen, dan is er echt wel sprake van overlast. (overigens helpen bij mij oordopjes van de Hema prima tegen gesnurk van partner en campinglawaai) Als je buren er geen begrip kunnen opbrengen dat een ander last van ze hebben, dan lijkt mij buurtbemiddeling of politie geen slecht idee. Maar heb je al goed met je buren erover gepraat? Hebben ze wel door dat je je echt slecht voelt overdag omdat je veel te weinig slaapt? Dat zou ik toch tegen ze zeggen! Je hoeft zeker niet boos of onbeleefd te worden, maar niks mis met een assertieve houding.

Andere buren zouden daar toch ook echt last van moeten hebben. Als blijkt dat je toch echt de enige bent die 'zeurt' dan zou ik ook eens naar mezelf kijken. Het kan zijn dat je er zó op gefocust bent dat elke scheet binnenkomt als een kanonschot, zeg maar. Misschien ben je overspannen en trek je je alles teveel aan? Ook dat zou je kunnen zeggen tegen je buren, of ze alsjeblieft een beetje rekening met je willen houden omdat je je niet goed voelt.

Silvester
Haha

Ja, dat bedoel ik nu ook: die roségierlach! Dat horen wij ook dan van de buren, goed beschreven, Hortensia!

zomeravond
opnamen

Opnemen is een goed idee! Ik zal de apparatuur klaarleggen, dan hoeven we die alleen maar aan te zetten als het weer gebeurt.
Hortensia, ik moest erg lachen om het woord roségierlach, dat is echt precies wat het is! Dat je net in slaap sukkelt en dan WHAHAHAHAHOOOEEE met zo'n zwiepend gilletje aan het einde. Zit je weer rechtop in bed.
Ik denk dat onze buren inderdaad niet door hebben hoe een paar wijntjes hun volume beïnvloeden. Misschien dat een paar geluidsfragmenten het kwartje doen vallen.

creabea
nieuwe reacties

"Als zij normaal zonder alcohol zitten te kletsen, maken ze weinig geluid. Maar met wat wijntjes op gaat het volume met vele decibellen omhoog en dat kunnen ze zich niet voorstellen. Buurtbemiddeling en politie lijken me echt wat stappen te ver."

Dan moet je beter duidelijk maken dat je er écht serieus last van hebt, want je hebt je buren nog niet overtuigd blijkbaar. Neem het geluid op en laat ze het horen of je kunt een decibelmeter gebruiken, of iets dergelijks, vastleggen in elk geval. En informeer toch eens bij de andere buren of die er geen last van hebben, want als er meer klachten zijn sta je sterker. En als ze dan nog niet overtuigd zijn van de overlast die ze veroorzaken, dan lijkt mij buurtbemiddeling of politie echt niet gek.

Hortensia
En bedankt, zomeravond...

"Dat je net in slaap sukkelt en dan WHAHAHAHAHOOOEEE met zo'n zwiepend gilletje aan het einde. Zit je weer rechtop in bed."

En dank u beleefd voor dit beeldend stukje tekst... Met dat stukje vliegt mijn bloeddruk meteen 20 punten omhoog en ik voel een slaaptekortmigraine opkomen!

;-)

zomeravond
Creabea

Creabea, het is inderdaad wel zo dat het steeds meer gaat irriteren. In het begin gun je de buren hun lolletje, ook al lig je wakker. Na een paar keer gaat het irriteren en nu is het al zo dat ik bij het eerste Roségilletje denk 'oooo daar gaan we weer'. Dan lig ik verkrampt in bed. Overspannen ben ik denk ik niet, ik ben dat ooit geweest en toen reageerde ik ook heel kribbig naar mijn kinderen en dat heb ik nu niet. Maar oververmoeid denk ik wel.
De buren wonen aan het einde van de straat, daarnaast wij, daarnaast een wat dovige oude man en pas daarnaast weer een gezin. Ik zal vragen of zij ook last hebben, maar er zitten dus wel twee tuinen tussen dat gezin en onze roséburen. De dove man heeft zijn televisie altijd heel hard, dat kunnen wij beneden ook horen, maar boven gelukkig niet en bovendien gaat hij redelijk op tijd slapen. Maar ik denk dus niet dat hij last heeft van onze andere buren.

n@nny
Bleh

Ik vind het ook geen gezeur hoor, kan me voorstellen dat je er echt last van hebt.
Zelf slaap ik ook naast een reusachtige drilboor, maar ja... daar heb ik destijds dan ook zelf voor gekozen. Wat bij mij wel helpt zijn de oordopjes van Ohropax.

Die geluidsfragmenten vind ik ook een goed idee trouwens. Laat je nog even weten hoe het is afgelopen?

Brianna F
opnemen

Toevallig heb ik het geluidsvolume van onze buren opgenomen gisterenavond. Maar buiten alle overlast die zomeravond had, had ik er ook nog eens boemboem muziek standje "nu gehoorbeschermers indoen" bij.
Omdat het de eerste keer was dat het 's avonds gebeurde, wilde ik het al laten gaan, gelukkig vond de overbuurman het wel welletjes en deze is op ze afgestapt. Het was meteen doodstil, ze hadden het gewoon niet door dat ze aan alle kanten buren lastig vielen.
Dus wie weet, met bewijsmateriaal?

zomeravond
apparatuur staat klaar

De apparatuur staat inmiddels klaar op de slaapkamer. En toch hoop ik dat ik vannacht gewoon even lekker kan doorslapen.
In het weekend vind ik het ook minder erg dan doordeweeks. Als ik weet dat ik desnoods een uurtje langer kan blijven liggen, is de irritatie minder groot.

Pagina's