Relaties Relaties

Relaties

Moe

Moe

16-12-2008 om 10:25

Kan het niet meer opbengen

Echt vrolijk word ik ook niet van het lezen van al die berichten hier over scheidingen.
Helaas is het bij ons ook geen koek en ei meer. Momenteel zitten we in een impasse. Vanalles geprobeerd, zelfs ook in relatietherapie, maar ik denk dat de koek echt op is. Door al die energie die dat kost en het verdriet kan ik het niet meer opbrengen om hier in huis nog iets te doen, behalve het hoogst noodzakelijke. Ik werk wel wat minder dan mijn man maar ik kan het echt niet meer. Een kerstboom komt er dit jaar ook niet in, jammer voor de kinderen, maar zelfs dat kan ik niet meer opbrengen. De badkamer en keuken zijn gewoon vies, er liggen drie stapels vuile was, er ligt achterstallige administratie, ik vergeet voor het eerst rekeningen en ik wil het liefst de hele dag of wel slapen, of lezen of niks doen. Het is op.
Nu wil ik voorstellen om in de kerstvakantie het huis samen, met man en kids te gaan opruimen en schoonmaken. kinderen hun eigen kamers, man moet badkamer en keuken doen. Ik heb het voorgesteld, maar geen enkele reactie van man. Nee, hij had andere plannen natuurlijk (computeren). Heb al zo vaak gezegd dat ik op het randje balanceer van een misschien wel een burn out, maar hij doet net of er niets aan de hand is.
Soms heb ik zin om echt de hele dag in bed te gaan liggen en er niet meer uit te komen en alles maar laten. Of niet meer te wassen, boodschappen te doen. Het kost mij zoveel energie!
Hebben jullie nog tips? Misschien moet ik met zwaarder geschut komen om te zeggen dat ik het echt niet meer trek?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

16-12-2008 om 11:20

Niet zeggen maar doen

"Misschien moet ik met zwaarder geschut komen om te zeggen dat ik het echt niet meer trek?"
Je moet niet zeggen, maar doen -of overduidelijk niets meer doen, dat kan ook.
Houd er verder rekening mee, dat ook je man moe kan zijn.

Staking

Ga in staking. Gewoon niets meer doen tot je je beter voelt. Wel even aankondigen en dan op iedere vraag/verzoek/bevel blijven herhalen: ik staak.

Hes@

Hes@

16-12-2008 om 12:21

Niet in staking!

alle begrip voor je vermoeidheid en verdriet maar dit kun je naar je kinderen toe niet maken! ALs jij te moe bent om nog iets te kunnen doen dan moet je nu beginnen met te zorgen dat je minder moe gaat worden. Stuur de kinderen uit logeren, ga een paar dagen alleen weg, schep even wat afstand tot je man en beslis wat je wilt.

Dat je huis een tijd niet schoon is, ach daar hebben je kinderen niet zoveel last van maar dat jij depressief wordt/bent is voor hen een ramp. Als jij met je man het grote gevecht om de schoonmaak gaat beginnen, zitten je kinderen daar mooi tussen. Niet doen dus want het lost toch niets op. Je klinkt depressief en echt daar moet je iets aan doen!

Heb je iemand in je omgeving die je een tijdje liefdevol kan ondersteunen? Ik hoop het echt voor je. Veel sterkte.

Rafelkap

Rafelkap

16-12-2008 om 12:44

Het klinkt

een beetje dat je op weg bent naar een burn out of iets in die geest. Probeer gas terug te nemen; huur (tijdelijk) een werkster voor het huishouden, probeer minder te gaan werken, man 1 dag eropuit sturen met de kinderen zodat jij de berg adminstratie bij kan werken (en dit ook echt kan doen), of andersom, dat hij het doet en jij een dagje eruit bent. Probeer te praten met je man over hoe je je voelt, in plaats van te zeggen wat hij allemaal moet doen. En sta ook open voor hoe hij zich voelt.
Heel veel sterkte!

Massi Nissa

Massi Nissa

16-12-2008 om 13:50

Toch doen

Hai Moe, ik herken best veel uit jouw posting, ook al kan ik wel goed met man door een deur. Ik ben hartstikke moe en er ligt veel achterstallig werk thuis en dan ook nog dezelfde dingen die jij noemt: was, administratie, kamers die nodig een beurt moeten hebben en nog veel meer. Eigenlijk al sinds de verhuizing een paar maanden geleden moet er nog zooooveel gebeuren: er is haast geen verlichting in huis bijvoorbeeld, maar ik kom er niet aan toe om zelfs maar langs Ikea te wippen voor wat lampjes. Als ik dan tijd heb om iets te doen, doet er even niet toe wat, gewoon iets, dan hang ik voor de computer omdat mijn hoofd ook moe is. Ik werk bijna fulltime en deze weken voor de Kerst zijn een gekkenhuis bij mij op school.
Wat ik zou doen (en ga doen de komende vakantie): ik ben 's ochtends fitter en vrolijker dan de rest van de dag, dus ik ga elke dag vroeg opstaan en IETS doen. Soppen, strijken, eindelijk het schema van Claudia invullen voor ons nieuwe huis/nieuwe financiele toestand, belastingzooi regelen (moet al maanden) en nog veel meer. Elke ochtend iets. Ik weet niet hoe ver ik kom, maar ik weet wel dat ik dan na twee weken een heel eind ben opgeschoten, terwijl ik dan eigenlijk alleen 's ochtends een paar uurtjes kwijt was.
De rest van de dag ga ik besteden aan Kerstvakantiegekeutel (lijkt me voor jou en je gezin ook erg goed en nodig): oude films kijken, zwemmen, naar oma fietsen als het niet te koud is, cake bakken, weet ik veel. Gewoon lekker boemelen.
En ik weet natuurlijk niet of het ook bij jou zo werkt, maar ik krijg erg veel positieve energie als ik een stom klusje eindelijk heb geklaard. Dat gevoel heb ik dan dus elke dag na een uur of half elf: ik heb vandaag iets heel Nuttigs gedaan, goed gedaan Massi, jij mag blijven.
Ik wed dat je de kinderen best zover krijgt dat ze hun kamers doen als je er iets leuks van maakt. Ga bijvoorbeeld wat kleine dingetjes voor hun kamer kopen met ze, een lampje (of een strengetje wanstaltige knipperende kerstmannetjes, haha), een plankje voor wat favoriete knuffels/speelgoed, iets voor aan de muur, kleedje, maakt eigenlijk niet uit. Je kunt ze ook iets laten versieren, bijvoorbeeld met zijn allen handafdrukken op de deur maken ofzo. Dan voelt het voor hen niet zozeer als "opruimen" maar meer als "vernieuwen".
Nou, veel succes, het valt niet mee als je zo moe bent en je voelt geen steun van je man. Ik denk dat je wel in je achterhoofd moet houden wat Tinus zei: hij kan ook doodmoe zijn. Kunnen jullie niet de kids een nachtje ergens parkeren, samen een goede fles wijn leegdrinken (of twee) en gewoon liederlijk de bloemetjes buiten zetten? Die sleur is zo dodelijk voor alles en iedereen.
Groetjes
Massi

Moe

Moe

16-12-2008 om 14:08

Bedankt voor alle tips, maar..

Heel fijn dat jullie meedenken en het herkennen. Maar het zijn niet de kinderen waar ik moe van ben, die hoef ik echt niet weg te sturen. Bovendien doen zij wel wat in huis en helpen regelmatig mee.
Het is dat ik niet meer met mijn man vooruit kan. Er is geen enkel contact meer en een fles wijn leegdrinken? Echt niet! Dan krijgt hij een kater en een migraine aanval van twee dagen, heb ik al eerder gezien. Door toch de dingen te doen die er liggen krijg ik alleen maar meer het gevoel van dat ik het allemaal moet doen. Daarom wou ik het samen doen. We wonen samen in dit huis dus zijn we er samen verantwoordelijk voor dat het netjes en schoon is en niet alleen ik.
Vragen helpt niet bij mijn man, maar daarom dacht ik een rooster te maken en dat hem voorleggen. Geen discussie mogelijk. Hij kan ook moe zijn, maar dat ben ik al een paar jaar.
Ik wil dat mijn man zijn steentje bijdraagt, de kinderen doen het al.
En als ik weer een enorme berg was heb weggewerkt en een halve dag later is de wasmand weer vol, dan krijg ik daar geen opgelucht gevoel van. En ik ben helemaal geen type dat alles netjes en opgeruimd wil, maar nu is het echt wel nodig. De badkamer is al twee maanden niet gepoetst, de keuken ook al drie weken niet gedweild, het is gewoon smerig. We eten al heel vaak brood en soep omdat ik het ook niet meer kan om boodschappen te doen en iedere dag wat bedenken voor een goede maaltijd.
Man zorgt twee dagen in de week voor het eten maar dat vergeet hij meestal! Misschien is staken toch niet zo'n gek idee, of gewoon in bed blijven liggen een paar dagen?

Andere kijk erop

Hoi Moe,

Nee, daar word je niet vrolijk van, van zo'n situatie.

Je zit ook zo overal tussen in he, met die man en je kinderen... en eigenlijk ben je zelf ook nog iemand om rekening mee te houden.

Ik denk dat je niet verder komt met het voorstel aan je man. Dat zie ik gewoon niet gebeuren. Je zet hem voor het blok. Je zegt waar je zelf behoefte aan hebt, maar je zegt niet waar die behoefte uit voort komt en je vraagt niet naar zijn behoeftes. Je kunt best je redenen hebben om het zo aan te pakken maar het gaat gewoon niet werken. Van zo'n voorstel zal iedereen alleen maar zijn hakken in het zand zetten.

Dat van die kerstboom kan ik me ook prima voorstellen vanuit jouw visie maar dat kun je niet maken denk ik, hangt een beetje van de leeftijd van je kinderen af. Kerst is een feest dat aanelkaar hangt van de tradities en die kun je niet zomaar doorbreken. Tenzij je je kinderen een les wilt leren. Je loopt de kans dat ze het over 30 jaar nog niet vergeten zijn.

Misschien betekent dit allemaal dat je gewoon he-le-maal aan je taks zit. Een eenmalige opruimactie waaraan je de vakantie opoffert is dan geen oplossing. Dat moet veel structureler.
Dus: hulp in de huishouding. Tijd voor jezelf maken, linksom of rechtsom. Zorgen dat er blijvende veranderingen komen die maken dat je de toekomst wat zonniger in kunt zien. Kan ook betekenen dat je je kinderen meer of anders inschakelt (weer: afhankelijk van de leeftijd).

Ik snap het heel goed hoor, van die kerstboom. Er komt gewoon een punt dat alles te veel is. Ik denk alleen dat je meteen met een oplossing komt zonder het probleem goed gedefinieerd te hebben. En dan krijg je mensen gewoon niet mee. Bovendien los je daar je ook bij jezelf het probleem niet mee op.

Stapje achteruit doen en eerst maar eens de hele situatie op een rijtje zetten. Op de bank met een glaasje. Dat is mijn advies.

niemie

niemie

16-12-2008 om 14:32

Gedeeltelijk staken

Als iedereen nu gewoon zijn eigen zooi opruimt dan hoef jij dat alvast niet te doen. Je zei dat je kinderen best wilden meehelpen tenminste. Laat man zijn eigen was maar doen en strijk zo min mogelijk kleding. Spreek af welke dagen jij kookt en welke dagen je man. Kun je niet een vriendin in vertrouwen nemen en haar vragen of ze je helpt met je huis een keer een fikse schoonmaakbeurt te geven. Wellicht kun je het daarna weer wat makkelijker bijhouden.

Laat eerst je schildklier testen

Je balanceert niet op het randje van een burn out, je hèbt een burn out. De hele dag in bed willen liggen, geen energie meer hebben en zelfs een kerstboom in huis halen te veel werk vinden zijn duidelijk tekenen van depressie.
Dit gaat zeer waarschijnlijk niet over door maar door te blijven ploeteren en ook niet met op bed te gaan liggen. Als eerste is het wel belangrijk om een eventuele fysieke (hoofd)oorzaak uit te schakelen. Je zal de eerste niet zjn wiens relatie strandt en na jaren terapie en soms zelfs psychomedicatie er uiteindelijk achter komt dat het de moeheid en lusteloosheid toch voornamelijk kwamen door een te traag functionerende schildklier. Het komt vaker voor dan je denkt, terwijl het met een stomeenvoudig bloedonderzoek is te ontdekken en verder ook goed te behandelen valt.
Fysieke oorzaak of niet, verder zal je met je man om de tafel moeten om de taken in huis anders te verdelen. 'Wel wat meer werken' is een wat vage omschrijving van wat ieder bij jullie doet. Hoeveel uren werkt hij (op zijn werk èn thuis) en hoevel uren werk jij als je alles bij elkaar optelt? Verdienen jullie genoeg voor een werkster? Boodschappen aan huis bezorgen? Kant en klaar eten? Misschien is het wel relaxter voor je als je juist meer gaat werken zodat jullie meer geld hebben om een hoop (rot)klusjes die nu allemaal op jouw neerkomen, tegen betaling uit kan besteden.
Boodschappen kun je anders prima één keer in de week doen. Later in de week eet je dan diepvries of houdbaar of neem een groenteabbonement. Zorg dat je zonder kinderen gaat, dat is een stuk sneller en minder energievretend dan boodschappen doen met kinderen. Hij kan ook leren om boodschappen te doen. Je organiseert het zo dat de één thuis iets met de kinderen doet en de ander de supermarkt in duikt.
Wassen is ook zo'n stom eenvoudig klusje. Hier hebben we drie wasmanden, één voor rood/roze, één voor wit en één voor donker spul, waar iedereen zijn vuile spul in werpt. Vervolgens kieper je de inhoud van één van de wasmanden in de machine tot hij vol zit, beetje zeep erbij en op 40° is vrijwel altijd goed. Letterlijk, een kind kan de was doen, man dus ook.
Voor het huis op te ruimen hoef je toch niet de hele kerstvakantie te gebruiken? Eén half (weekend)dagje is genoeg als je een niet al te hoge perfectiegrens oplegt. je man zit toch zeker niet de hele dag achter de computer? Kinderkamers kunnen ook erg snel. Je gooit al het speelgoed in het midden en ze hebben dan tot wat jij een billijke tijd vindt de tijd op de boel netjes op te bergen. Wat na dat tijdstip nog op de grond ligt wordt zonder pardon weggegooid. Dat motiveert verschrikkelijk en wat één keer weggegooid is kan nooit meer rommel veroorzaken. En deze taak komt vervolgens gewon wekelijks terug. De dag erna zoek je de kledingkasten uit. alles wat te klein, stuk of toch nooit aangetrokken worden, weg ermee. Misschien valt er nog iemand anders blij mee te maken.
Wat de taakverdeling van badkamer en keuken betreft, misschien kun je beter aan je man vragen om de keuken te doen. Mijn ervaring is dat mannen vaak een aangeboren (?) afkeer van de wcpot scrobben hebben. In de meeste huishoudens, die ik ken verdwijnt dat klusje geruisloos naar het takenlijstje van de vrouw, terwijl het laatste rondje met de hond wandelen (vooral als het regent) vaak juist weer bij de man terecht komt, vraag me niet waarom
Maar zonder gekheid, ik meen serieus dat je man hoogst waarschijnlijk sneller bereid zal zijn op de handen uit de mouwen te steken in de badkamer, als je hem de wc-pot bespaart. Het drempeltje is dan wat lager.
Verder kan ik je van harte aanraden om een hobby te nemen en dan eentje waarbij je uit huis bent. Het liefst op een moment dan man en kinderen gewoon thuis zijn. Op die avond of dag ben jij er niet en moeten ze zichzelf maar redden. Je man zal je kinderen iets te eten voor moeten schotelen en zolang je hem daarin vrij laat en niet voorkauwt wat dat precies moet zijn zal het hem best lukken.
Je drie stappen plan wordt dus:
1) Sluit uit dat er geen fysieke oorzaak meespeelt in je burn out en energie gebrek zoals een te trage schildklier. Zoek hulp voor je burn out, voordat je psychisch echt helemaal inzakt.
2) Organiseer je leven en huishouden op een manier dat jij het weer leuk vindt. Niet opgeruimde rommel gaat na waarschuwing gewoon weg. Vuile kleding niet in de goede wasmand, jammer dan hebben ze maar niets om aan te trekken. Neem tijd voor jezelf, waarin je man verantwoordelijk is voor zijn kinderen. Stel je niet te passief en afwachtend op maar zeg precies tegen je man en kinderen wat je van ze verwacht en wat ze van jouw kunnen verwachten of juist niet verwachten. Sta hierbij wel open voor alternatieve oplossingen van hun kant.
3) Als laatste punt, pas als je weer wat beter in je vel zit analiseer je je relatie. Het feit dat je man plannen heeft om in de kerstvakantie (alleen maar?) te gaan computeren doet mij vermoeden dat hij misschien wel erg veel tijd achter de computer doorbrengt. Is dat vluchtgedrag uit een situatie die hij ook niet meer ziet zitten of is hij computerverslaafd? Wat doet hij eigenlijk precies achter die computer? Chatten? Forummen? Spelen? Werken? Studeren? Porno kijken?, enz. Laat hem plannen wanneer en hoeveel hij nu achter die computer wil zitten en beslis vervolgens of je daarmee kan leven. Als de verdeling van zijn tijd buiten het werk teveel richting computer en te weinig richting gezin uitvalt dan zul je daar je conclusies uit moeten trekken. Doen jullie nog dingen samen of samen met de kinderen om even een voorbeeld te noemen?
Groetjes en sterkte, Jessica (schildklierpatiënt)

H

H

16-12-2008 om 17:15

Ja schildklier

Inderdaad sluit een lichamelijke oorzaak uit en door een niet goed werkende schildklier kun je je zo voelen als dat jij je nu voelt.
Sinds ik medicijnen heb ervoor geen depressies meer te bekennen........
En laat niet alleen de schldklier maar ook je TSH meten, die kan ook afwijken als de schildklier normaal is.
Sterkte!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.