Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Relaties Relaties

Relaties

Agchie

Agchie

12-11-2009 om 13:02

Man vermoeden asperger2

Beste allemaal,

Een tijd geleden (april/mei?) heb ik hier gepost over mijn vermoeden dat mijn man Asperger heeft.
Ondertussen zijn we een half jaar verder en verscheidene gesprekken verder. Een paar weken geleden zouden we uitslag van het onderzoek krijgen, maar we hoorden niets. Mijn man is toen er achteraan gegaan en het bleek zo te zijn dat de onderzoekster nog geen diagnose kon geven, omdat ze twijfelde. Ze wist niet zeker of hij een stoornis had of dat hij geblokkeerd is geraakt door ervaringen uit het verleden.
Stiekum ben ik toen een beetje gaan hopen dat het het laatste zou zijn, dan zag ik in ieder geval een heel andere toekomst voor me.
Vandaag heeft mijn man een gesprek gehad met onderzoekster en een andere psycholoog, die meer gespecialiseerd is. Die ander gaf al vrij snel aan in het gesprek dat mijn man duidelijk in het autistische spectrum zit, maar dat hij erg intelligent is, waardoor hij heel veel heeft leren maskeren.

Pffff, dat is wel slikken. Ik wilde het hier even delen, omdat ik van verschillende kanten indertijd hele fijne reactie heb gehad.

Begin december volgt er nog een vervolggesprek, waarin gekeken gaat worden wat we het beste kunnen gaan doen qua begeleiding.

Groetjes,

Agchie

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

12-11-2009 om 13:29

Maar aspergers zijn toch vaak intelligent?

Dag Agchie,
Ik heb er helemaal geen verstand van hoor, en ik hoop dat het allemaal goed komt met jullie.
Maar je opmerking dat je man anders is dan gewoonlijk omdat hij erg intelligent is triggerde mij. Zijn 'Aspergers' dat niet veel vaker? Daar moet zo'n therapeut toch wel ervaring mee hebben lijkt mij.
Sterkte ermee,
Margje

Agchie

Agchie

12-11-2009 om 13:36

Klopt

Hoi Margje,

Dat klopt inderdaad dat er Aspergers vaak behoorlijk intelligent zijn, hoewel dat niet per definitie zo is. Het verbaasde mij inderdaad ook, dat de eerste onderzoekster dat niet beter door had. Gelukkig heeft ze er wel iemand bij gehaald.

Ik heb wel de verwachting dat het tussen mijn man en mij goed komt, sterker nog...het is al goed tussen ons. Maar tegelijk lopen we....ik....aan tegen het gemis aan van iemand die kan inleven en meeleven, die mijn emoties kent en kan plaatsen, die er voor me is. Vandaar dat we voor onderzoek zijn gegaan. Ik hoop nu door en stuk begeleiding zelf beter met hem om te gaan, zodat ik er zo goed mogelijk voor hem kan zijn en hem niet belemmer in de pogingen die hij onderneemt om er voor mij te zijn en omgekeerd zodat hij mij kan steunen in de dingen die ik nodig heb.

Bedankt voor je reactie!

Agchie

koentje

koentje

12-11-2009 om 20:19

Als het traumatische ervaringen zijn....

Zou je dit eens kunnen proberen.

Het is een vrij vlotte effectieve manier om snel verbetering van klachten te geven:EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.
Waarvoor is EMDR bedoeld?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen 'verwerken' deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; 'flashbacks') en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan spreekt men van een 'post traumatische stress-stoornis' (PTSS).
Ofschoon PTSS nog steeds als het primaire indicatiegebied voor EMDR wordt beschouwd hebben de ervaringen met de toepassing van deze behandelmethode de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Voorbeelden daarvan zijn emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.