Home » Forum » Mijn man hoort me niet

Mijn man hoort me niet

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Paasei
Mijn man hoort me niet

En dat bedoel ik letterlijk. Als ik tegen hem begin te praten, is het antwoord zeker 50% van de tijd 'huh' of 'wat zeg je'. En kan ik mezelf herhalen. Het begint me langzaam maar zeker op te vallen dat ik alles twee keer moet zeggen. En dat irriteert best.

Dus heb ik er onlangs wat van tegen hem gezegd. Hij reageerde heel gepikeerd 'er is niks mijn gehoor!' Nou, dat zou anders best kunnen, want hij is al bijna op pensioenleeftijd en gehoorschade ontstaat met de jaren. Maar hij ontkent glashard. Het komt omdat hij ergens anders aan denkt cq mee bezig is.

Nu vraag ik me af of dat klopt.. is er iets biologisch met mannen waardoor de stem van hun vrouw -na jaren huwelijk- een soort ruis op de achtergrond wordt? Ik moet zo denken aan die TV reclame, van die man die zijn gehoorapparaat zachter zet 'als oma praat' en daar met zijn kleinkind over gniffelt... We hebben een prima huwelijk en ik geloof niet dat hij mij vervelend vindt.. Moet ik dan toch wat meer aandringen op een gehoortest..?

Komt hier iets van jullie bekend voor..?

Vrouw
Mijn ervaring

Ik ben een vrouw en pas 53 maar ik herken me in jouw man.

Ik heb het zeker niet altijd maar onder verschillende omstandigheden:
- meer bij bepaalde mensen, bijv mijn man die niet heel goed articuleert, soms zijn hand er half voor houdt
- bij meer omgevingsgeluiden of door elkaar pratende mensen (of die heel snel na elkaar praten)
- bij meer afleiding eromheen (kan ook in geluiden zitten maar ook afleiding in beelden)
- als mensen praten over dingen die wat verder van mij afstaan (pubers over moderne technologie)
- en ja, ook heel vaak als ik in gedachten bij iets anders ben (en dat ben ik vaak) waardoor ik trager schakel naar het nieuwe gespreksonderwerp van mij partner. En dat afdwalen in gedachten kan ook gerust tijdens een gesprek.

Ik vind het allemaal zelf erg vervelend maar het overkomt mij allemaal.
Na klachten van de gezinsleden heb ik wel een gratis gehoortest laten doen en mijn gehoor is prima! Nou ja, voor mijn leeftijd;-).

Dus ja, het kan.

Ik heb de beste intenties, ik baal er ook van en ik baal het meeste van de ergernissen van anderen die doen alsof ik vervelend ben of het expres doe. Want ik doe al mijn best geconcentreerd te luisteren.

Ik zou je man wel vragen voor de zekerheid een gratis test te laten doen.
Dan weet hij of het oke is of dat er toch iets met zijn gehoor is. In het laatste geval is het voor hemzelf fijner er iets aan te doen.

En wat betreft het gehoorapparaat zachter zetten: ik begrijp van mijn vader dat die gehoorapparaten inderdaad moeilijk goed af te stellen zijn, dus dat kan met hoogte van bepaalde tonen te maken hebben. En het kan ook zijn dat der opgebouwde irritatie van opa richting oma is na zoveel jaar.

Kaaskopje
Reclame

Ik moet opeens aan de reclame van hoortoestellen denken waarin opa tegen kleinzoon zegt "en als oma...., dan zet ik hem gewoon wat zachter", waarna opa en kleinzoon samenzweerderig lachen.

Ik zit in dezelfde situatie met mijn man. Ik probeer hem naar een hoortest te krijgen, maar alles is dik in orde. Ik ervaar het anders. Hetzelfde is aan de hand met mijn zus, dus ik ging wel aan mezelf twijfelen. Ik praat niet heel erg hard en ik kan me voorstellen dat ik weleens teveel binnensmonds praat. Dus ik heb het aan een vriendin gevraagd en zij vindt dat ik gewoon duidelijk praat. Dus zowel mijn man als mijn zus zouden toch eens langs een hoorwinkel moeten gaan, lijkt mij.

De omgeving niet horen omdat je concentratie bij een activiteit ligt, is heel goed mogelijk. Maar het lijkt mij wel een beetje stug dat dat opééns het probleem is. Ik heb dat ook weleens. Dan moet iemand iets vaker roepen om tot me door te dringen. Of ik denk dat er tegen iemand anders gepraat wordt en oh... sorry, je hebt het tegen mij?? Ondertussen heb ik dus totaal niet gehoord wat er gezegd is.

Misschien kunnen we onze mannen op een dag toch zover krijgen om te gaan, om duidelijk te krijgen wat het probleem is. Als het om concentratie gaat, is dat duidelijk en weten ze dat ze daar iets meer op moeten letten en weten wij dat we iets harder moeten blijven roepen voor aandacht. Is het toch een gehoorprobleem, dan is het op te lossen met een apparaatje. Dat kan ook veiliger zijn in het verkeer.

Kaaskopje
Oh ja

Ik bedenk me dat mijn vriendin ook nog eens zelf minder goed hoort met één oor. En toch ben ik goed verstaanbaar.

Triva
Ach

Als ze volhouden dat er niks mis is met het gehoor: ga dan samen een gratis test doen. Niks mis mee en dan is je partner van jouw gezeur af als het klopt. Daag hem uit!

Misdreavus
ik heb het ook

Ik herken het ook van mezelf, begin in het wilde weg tegen me te praten en ik versta je niet, ik hoor het wel, vaak registreer ik later ook wat er gezegd is, maar niet snel genoeg om meteen antwoord te kunnen geven.
Dus mijn man weet dat hij eerst mijn aandacht moet trekken, even mijn naam zeggen ofzo en pas als we contact hebben echt moet gaan praten.
Eenmaal in gesprek gaat het beter, maar ook ik kan weer afdwalen en dan begint het weer opnieuw. Bij mij ligt het echt niet aan mijn gehoor.

Neemt niet weg dat het inderdaad kan zijn dat je man slechter gaat horen en dan lijkt de tip van Triva me een goed idee.

Flanagan
Gedachte ergens anders

Als iemand mij aanspreekt, terwijl ik met mijn gedachte ergens anders ben, is de helft van de info aan mij voorbij gegaan en weet ik niet goed wat de neer eigenlijk van mij wilt.
Is dat beginnende gehoordegradatie? Geen idee want tijdens het avondeten versta ik alles.

Vraag aan Paasei: ‘ Kan dit in jullie geval ook meespelen? Heeft hij zijn gedachte ergens anders op moment dat je iets tegen hem zegt?’ Ligt het aan het gehoor of aan de informatieverwerking van de hersenen?

Ik merk op andere manieren een gehoordegradatie bij mijn man. (Hij moet nog wel even doorwerken voor hij met pensioen kan.) Het geval is dat als hij mijn auto leent, ik eerst de radio van de auto flink zachter moet zetten, voor ik de motor start.
Of als hij thuis werkt en aan het telefoneren is, dan vind ik ( en de rest) dat ook gepaard gaan met veel volume. Hij vind zelf van niet.

@Paasei. Dus als je man minder goed kan horen, is dat eerder te merken aan zaken zoals luid praten, flink radio- of tv-volume.

Phryne Fisher
Herkenbaar

Mijn gehoor is niet heel goed (paar jaar geleden 60%), maar het is te doen. Ik moet echter wel eerst de aandacht hebben, en een context, en dan versta ik alles prima. Met onverwachte opmerkingen zonder context kan ik niets, dan hoor ik alleen de klanken. Mijn vriend heeft een lage stem en is van nature een mompelaar. Soms moet ik wel eens drie keer vragen wat hij nu eigenlijk zegt.
Een gehoorapparaat wil ik niet. Ik ben niet bejaard, en ik houd niet van harde geluiden.

Triva
precies

"Als iemand mij aanspreekt, terwijl ik met mijn gedachte ergens anders ben, is de helft van de info aan mij voorbij gegaan en weet ik niet goed wat de neer eigenlijk van mij wilt.
Is dat beginnende gehoordegradatie? Geen idee want tijdens het avondeten versta ik alles.'

Dikke kans dat dat het is, niemand zal dan zeggen: oh ik was er even niet bij met mijn gedachten dus wat je zei kwam niet bij mij binnen. Je zegt: 'Wat zei je?'....

Maro
ja

Gehoor zeker laten controleren maar het klinkt meer als 'uitgecheckt': in zijn eigen wereldje en afgesloten voor de ander.

Mijntje
last

Als je minder goed hoort dan heb je daar vaak zelf geen last van. Je omgeving wel :-) Mijn man is ook wat dovig en wil zich niet laten testen, maar ik brul gewoon wat harder (of maak er grapjes over)

Aster
Niet doof genoeg/Kaaskopje

Ik heb al een jaar of 10 wat gehoorslijtage, maar ben nog niet doof genoeg om in aanmerking te komen voor een gehoorapparaat. Ik moet met 1 oor nog iets gehoorverlies lijden.

Ik heb er last van als ik op een terras, in een restaurant zit of als ik niet goed kan liplezen. Ik kijk altijd naar de mond.
Ook met engelse films speelt het op, buiten of daar waar meer mensen aanwezig zijn.

Kaaskopje:"Dus zowel mijn man als mijn zus zouden toch eens langs een hoorwinkel moeten gaan, lijkt mij."

Dat klinkt wel heel erg als: ik vind dus jij moet. 😂

Paasei
Mm..

Hij zegt dat het komt omdat hij dan niet oplet dat ik wat zeg. Dat gebeurt dus nog wel eens.. blijkbaar zorgt jaren samen ervoor dat hij niet meer zo op mij gefocussed is..:-)

Op zich is het ook allemaal niet zo'n drama.. en ik merk niet zozeer dat de TV of radio harder moet. Het is alleen jammer dat ik me er de laatste tijd meer aan irriteer, ipv zonder erg direct herhalen wat ik net heb gezegd (in reactie op 'huh'), zoals ik al zo lang doe. Ik hoop dat ik me over die irritatie heen kan zetten.

Hoortoestel drager
Phryne

Ik draag wel hoortoestellen, ben ik nu bejaard?

De toestellen zijn zeer goed in te stellen en met behulp van een app bij te stellen in herrie omgeving.

Als he slechthorend bent, mis je meer dan je zelf weet, want je weet niet dat je iets niet gehoord hebt. Je kan dus nooit over jezelf zeggen dat het wel meevalt, want dat weet je niet. Ook is slechthorendheid zeer vermoeiend, alles kost meer energie.

Hoortoestel drager
Aster

Laat je doorverwijzen naar een audioloog en doe behalve de piepjes test ook de woord nazeggen test met ruis, dan scoor je waarschijnlijk wel slecht genoeg

molletje
mijn vader

Mijn vader kreeg jaren geleden ook last van gehoorverlies, maar met hem was natuurlijk niks aan de hand. Wij mompelden volgens hem en we articuleerden niet goed. Uiteindelijk heb ik tegen hem gezegd dat als hij een gehoortest liet doen en er niks aan de hand bleek, we nooit meer zouden zeuren over zijn gehoor, maar voortaan alles geduldig zouden herhalen. Hij bleek behoorlijk slechthorend. Toen hij eenmaal gehoorapparaatjes in beide oren had, vond hij ons maar een luidruchtig stelletje. Nu is alles goed afgesteld en hoort hij prima.

Aster
Hoortoestel drager

Ik heb in de winkel de test met piepjes in een cabine gehad, weinig afleiding dus. Daarnaast woordjes terwijl ik niet kon liplezen en daar gaat het extra vaak fout. Ze zei dat als ik naar de kno- arts zou gaan ik misschien wel een vergoeding kon krijgen.
Bij mij heeft harder zetten van geluid geen zin..het klinkt dan te hol.
Ik zal in een rustiger periode eens gaan kijken of ik door kan naar een audioloog, dank je wel.

Kaaskopje
Aster

Als ik hem niet mag aansporen om zich te laten testen, wie zal dat dan wel mogen doen? Buitenstaanders wagen zich daar vaak niet aan. En ik ondervind het meest dat hij niet alles hoort en o.a. de tv net te hard aan heeft staan. De combinatie van harde geluiden door een minder goed gehoor aan zijn kant en een wat overgevoelig gehoor aan mijn kant is niet zo ideaal, vriendelijk gezegd.

En tegen mijn zus mag ik daar ook eerlijk over zijn,. Dus "misschien moet je het eens laten testen' vind ik heel normaal. Ik sleep haar er echt niet heen.

Tot zover over "ik vind dus het moet".

Tensy
Phryne

Mijn man heeft op zijn 50e een gehoorapparaat gekregen. Ook hij dacht dat t voor bejaarden was maar hij hoorde zo slecht! T draaide er telkens op uit dat ik mompelde of slecht verstaanbaar sprak. En daar trek ik de grens. Iemans anders gehoor probleem is nooit mijn schuld.
Ook hield hij niet van harde geluiden zei hij. Dat is nl. een kenmerk van n slecht gehoor, dat je juist t gevoel hebt dat je last hebt van harde geluiden. Je gehoor reguleert dat niet meer goed. Bijna niemand is zowel bij hoge als bij lage tonen even slechthorend. Dat maakt t contrast zo groot. Mijn man kan nog steeds niet goed tegen een jengelende radio op de achtergrond omdat het zijn gehoor overstemd op spreekniveau.
Hij heeft nu n gehoorapparaat wat hij via zn mobiele telefoon kan instellen. Thuis stelt hij t anders in dan bij n feestje of n concert. Heerlijk vind hij dat! Hij ontvangt alle telefoontjes nu handsfree op zn gehoortoestel. Eindelijk kan hij de gesprekken volgen!
Niemand ziet die dingen zitten en als iemand t opvalt (ze zijn superklein) dan zeggen ze ‘ik wou dat ik t durfde’
En we hebben nooit meer discussies dat ik iets niet gezegd heb of dat ik te zacht praat.
Phryne hoe jij tegen gehoorapparaten aankijkt blijkt dat je er echt n heel ander beeld van hebt dan hoe t werkelijk is. Probeer t eens. Je mag ze na n proefperiode ook terugbrengen. Zo was dat bij mijn man tenminste.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.