Home » Forum » Relaties » Moeder naar verpleeghuis

moeder naar verpleeghuis

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Karin*
moeder naar verpleeghuis

Mijn demente moeder gaat donderdag naar een verpleeghuis. De adviezen die ik van mensen krijg zijn erg verschillend. Wel of niet het haar vantevoren vertellen. Ze heeft alzheimer, in die mate dat ze dingen maar een paar minuten hoogstens onthoudt. Nare gevoelens , of blije gevoelens blijven soms wat langer hangen, maar ze weet dan niet meer waar ze bij hoorden.
Ik zit erg in dubio: vertel ik het haar van te voren?

Jasam
Blijf haar met respect behandelen

Wij hebben dit traject al doorlopen, mijn vader woont nu in de verzorging.
Met respect en eerlijkheid haar voorzichtig de waarheid vertellen, eventueel met de huisarts of wijkverpleegkundige erbij.
Ga met haar om zoals je zelf ook behandelt zou willen worden.
Sterkte met dit verschrikkelijke verlies.

albana
verzorgingshuis is heel wat anders

Als de moeder van Karin naar een verpleeghuis gaat is ze echt heel wat dementerender dan iemand die naar een verzorgingshuis gaat...Dat is niet te vergelijken.
Ik denk dat het afhangt van de relatie die je hebt met je moeder Karin en en hoeverre ze zelf ook ermee instemt dat dit gaat gebeuren.
Weet ze het zowiezo al? En stemt ze er (eventueel zo nu en dan) mee in? Is je relatie goed? Dan zou ik het vertellen. Niet lang van tevoren...vandaag als ze morgen wordt opgenomen. En rustig, eerst vertellen dat ze wel weet dat het zo niet meer gaat etc.etc. en dat ze toch weet dat jullie dit en dat op gang hebben gezet (opname dus) en dan dat je dus bericht hebt gekregen. Leg er ook veel geruststellingen in...jullie hebben álles al geregeld. Zo geef je haar de kans om 'afscheid' te nemen van haar oude leven, haar oude huis enz. Houd er rekening mee dat ze misschien erg zenuwachtig wordt. Slaap desnoods de laatste nacht bij haar...Maar voor haar zal het achteraf wel haar 'goed' doen. Mensen die bij ons komen wonen en niks weten daar merken we aan dat ze in het begin toch erg 'ontheemd' zijn en niet begrijpen dat er een verhuizing is geweest. Mensen die het wel weten zijn wat relaxder, berustender...De kinderen hebben het geregeld, het ging niet meer, het 'moest' van de dokter....
Is het anders dan aangegeven, dan kan je het ook nog een paar uur van tevoren vertellen en de rest van de tijd bij haar blijven tot ze gaat. Is ze er helemaal op tegen dan kan je het ook nog pas onderweg vertellen (in de auto b.v.).
groeten albana

-Flupke-
ja,

ik denk wel dat je het moet vertellen. Al zal ze het weer 'vergeten', misschien blijft er toch iets hangen van een 'oh,ja-'gevoel.
Mijn schoonmoeder is ook opgenomen in een verpleeghuis. Ze was er betrekkelijk snel gewend en ze werd ook lief opgevangen.
De tips van Albana zijn heel goed. Het geruststellende is iets wat ze erg nodig heeft. (mijn schoonmoeder ook) Laten weten dat alles geregeld is, ze zich geen zorgen hoeft te maken.... Maar toch ook zal ze dit vergeten en steeds opnieuw vragen stellen. Maar ja... dat hoort erbij he.
Sterkte!

Rafelkap
foto's

Misschien iets raars: maar kan je nog foto's maken van haar in haar huis? En van haar nieuwe huis? Dat kan haar helpen er grip op te hebben.
Sterkte met deze stap.