Home » Forum » Na apers

Na-apers

56 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Betty
Na-apers

Graag hoor ik hoe jullie omgaan met 'na-apers'.
Hoe leggen jullie dat naast je neer...?

Ik leg het in het kort uit waar ik mee zit.

In onze familie hebben wij een echtpaar die werkelijk alles willen en na-apen van wat een ander heeft of doet.
In beginsel kon ik er wel om lachen, en een keer iets nadoen is prima, maar dit ergert me steeds meer en meer. Het is gewoonweg niet meer leuk.
Ze doen het niet alleen bij mij of bij ons, maar ze doen het bij meer familieleden en kennissen.
Ze zijn behoorlijk impulsief en totaal niet origineel.
Dat heb ik al eens een keer aangekaart, maar nu laat ik me er niet meer over uit. Ik negeer ze, maar ik merk dat het mij behoorlijk irriteert.
Hoe vind ik een manier om me niet meer te ergeren, om het los te laten?

Betty

Maro
Waarom?

Erger je je eraan? Laat ze toch. Wees blij dat je zelf origineel bent.

rode krullenbol
Mijn tip: "practice what you preach"

Doe zelf eens wat minder klef, dan gaat het wel lukken met dat negeren.

Enna M.
heb je een voorbeeld?

Op basis van wat je nu zegt, zou ik hetzelfde denken als Maro: laat ze lekker als ze dat leuk vinden. Kan je iets noemen dat ze na-apen wat echt niet meer leuk is?

Betty
Tal van

Voorbeelden variëren van kleine (simpele) dingen tot grotere dingen.
Ze luisteren, lijken enorm geïnteresseerd om vervolgens exact dezelfde dingen te doen.
Gaat de een in een appartement op vakantie naar bijvoorbeeld Spanje: zij ook. Heb je net een nieuwe blauwe broek: hup, die keer daarop: zij ook. Koopt er iemand een andere auto: zij ook. Gaat er iemand de kamer een nieuw kleurtje geven: zij ook. Gaan er een paar fietsen: zij ook. Een dagje naar zee: zij ook. En zo gaat het niet alleen met (in-)/materiele dingen, maar ook met bepaalde opvattingen, denkwijzen. En natuurlijk: soms komen dingen nu eenmaal samen. Dat je bepaalde dingen doet die een ander ook net wilde doen. Dat is niet erg. Maar dit is niet meer normaal. Ik gun iedereen het zijne en zoals ik al zei kon ik er in het begin wel mee omgaan. Ik zat er niet mee. Maar dit is ziekelijk gedrag en het ontneemt mij nu de spontaniteit naar hun toe. Je wilt ze niets meer openlijk vertellen. Want alles wordt gekopieerd. We komen elkaar in de familie met regelmaat tegen en hebben wederzijdse kennissen die er ook vaak bij zijn in de familie. Ik negeer bepaalde onderwerpen, houd me bewust afzijdig. Ik wil mijn ergernissen los kunnen laten. Maar dat lukt me niet meer. Heb me al een keer geuit en kreeg bijval van een paar anderen die er blijkbaar ook zo over dachten. Dan kijken ze verbouwereerd en onschuldig. Vervolgens wordt er overheen gekletst en gaat het na-apen gewoon door. Familiebezoek vind ik niet meer leuk op deze manier. Maar het draait niet alleen om hun, ik wil mijn andere familieleden, die niet zo zijn, wel graag blijven zien.

Wat een rare opmerking Rode Krullenbol. Hoezo: 'doe zelf eens wat minder klef'. Wat bedoel je daar mee?

Lanza
Ik lees

geen gekke dingen. Het is allemaal erg algemeen de voorbeelden die je noemt, miljoenen mensen over de hele wereld die hun huis wel eens schilderen, een auto kopen en een fietstocht maken. Dagje strand doet zo ongeveer iedereen in de zomer. Blauwe broek heeft ook iedereen. Op vakantie in een appartement is ook al zo standaard.

Sallie
Proest

Ik kende ook iemand die er van overtuigd was dat ze na ge-aapt werd.
Dat ging zo ver, dat ze die ander ervan verdacht een paar kg te zijn afgevallen om op haar te lijken.
Super hilarisch!!

Wees gewoon blij een trendsetter te zijn.
En helemaal eens met rode krullenbol: wees niet zo klef!!

Ps: sommige mensen hebben echt SERIEUZE problemen met keuzes maken, zich staande houden in deze maatschappij enz enz. Laat die mensen lekker!!!

Lanza
Wij zijn

een paar jaar geleden naar een vakantiebestemming geweest ergens in Azië. Mooie tijd gehad, dus we kwamen terug met enthousiaste verhalen.

Nu vroeg mijn vriendin waar we nou precies waren geweest, want ze wil zo'n zelfde reis maken. Ik voel me dan alleen maar gevleid en ik vind het alleen maar leuk om haar te helpen. En ja, dat blijft zo, ook als ze vraagt van welke merk mijn broek is, of als ze wil weten welke bank wij hebben omdat ie zo lekker zit. Ik vind dat alleen maar leuk, dat betekent dat mensen vinden dat je een goede smaak hebt. Het boeit me echt niet dat zij hetzelfde bankstel hebben staan.

Enna M.
nou..... kan me voorstellen dat dat storend is!

Als je op een verjaardag vertelt dat je het komende weekend naar de dierentuin gaat en zij lopen er 'toevallig' ook rond. Of dat ze een maand nadat jij een nieuwe bank hebben gekocht dezelfde hebben, of iets wat er heel erg op lijkt uit dezelfde winkel. Als dat aldoor gebeurt is het haast een vorm van stalken...

Niets meer vertellen in hun bijzijn is vast effectief, maar praktisch onhandig als je wel met je andere familieleden wilt bijkletsen. Heb je het al met humor geprobeerd aan te kaarten? Als je vertelt over je vakantieplannen dat je al kunt raden waar zij naartoe gaan? Misschien valt het kwartje bij hun dan.

AnneJ
Idem

Eens met hierboven. Waarom ergert je dat zo? Deze mensen zitten blijkbaar zo in elkaar. Ze vinden wat zijzelf kunnen bedenken niet zo leuk als wat anderen bedenken. Om wat voor reden dan ook. Misschien hebben ze wat weinig verbeelding van zichzelf.
Het is handiger om wat meer naar jezelf te kijken. Kun je dit niet wat relativeren en er met wat meer humor of een grote korrel zout op reageren? Zo van: kijk ik heb zo'n leuke reis gehad, misschien is het ook wel wat voor jullie? Draai het eens om of zo.

Sallie
Enna

En dat bedoelen wij dus met klef...
Als je gelijk spot dat mensen hetzelfde doen als jij, dan zit je er blijkbaar best bovenop. Ik zou zoiets niet merken!
Prima dat kleffe gedoe, maar erger je dan ook niet aan alles wat je ziet.

Betty
Stalken lijkt me hier het goede woord

Wat een onzin met klef zijn. Ik ben dat totaal niet. En ja soms komen dingen samen, maar dit is niet meer gewoon. Een blauwe broek, dagje zee kunnen toevalstreffer zijn, maar zo wil ik mijn uitleg niet omschrijven. Het zijn nl. geen toevalstreffers meer. En eens iets na doen: geen punt. Maar ook dát omschrijf ik niet.

Het lijkt meer op stalken. En niet alleen bij mij of bij mijn gezin.
Jammer dat er zo gereageerd wordt. Ik vraag om hóe los te laten, hóe er mee om te gaan.

Betty
Ik spot niet gelijk,

Dit gaat al jaren zo en het wordt erger en erger. Naar het ziekelijke toe.

Lanza
Hoe ermee

om te gaan... Je hoeft er toch verder niks mee? Ik zou ze lekker laten gaan.

Maro
Maar

benoem nou eens de last die je ervan hebt Betty. Dan kunnen we misschien daar raad over geven.

Angela67
last

als je het gevoel hebt dat je niet de enige bent én je hebt het voorzichtig al eens gepolst waarbij je bijval kreeg, dan kan ik me voorstellen dat je nu een beslissing wil nemen om er 'vanaf' te komen, van je ergernis.
want ik kan me inderdaad voorstellen dat als je verder niet veel diepe gesprekken hebt met hen dan alleen vakantie/auto/uitjes dan zul je telkens terug zien komen dat ze op die vlakken hetzelfde doen.
Dus tip 1: ga andere gesprekken met hen aan. Praat over hun en jullie leven, over de kinderen, over politiek, welke kleur je mooit vindt, whatever. maar niet over iets wat je kunt kopen.
Tip 2: praat inderdaad gewoon niet met ze. En wel met anderen.
Tip 3: ik snapte eerst het woord 'klef' niet maar ik krijg de indruk dat jullie elkaar veel zien, ook in familieverband. Als ik zoveel tijd zou spenderen met mensen dan zou ik ze graag tot mijn vrienden willen kunnen rekenen. Als het vooral 'verplichte' bezoeken zijn dan kun je daar natuurlijk ook de oplossing zoeken.
gr Angela

Enna M.
hoe reageerden ze

als je tegen ze zegt dat het je opvalt dat ze zoveel na-apen? Ze reageerden verbouwereerd, zich van geen kwaad bewust. Heeft het gewerkt dat je hebt gezegd dat je hun na-aperij niet leuk vindt? Is het enigszins mogelijk om niet meer op ze te letten?

skik
Hmmm

Ik geloof dat ik het alleen echt irritant zou vinden als mensen die zo dicht bij me staan me zouden ' na-apen' door hun kinderen dezelfde namen te geven als de mijne.

skik

Betty
Wanneer

iemand jou of een ander met alles nadoet zodat het op het ziekelijke af is, dan is dat niet meer gewoon leuk. Dan voelt dat erg beklemmend. Alsof er continu naar jou gekeken wordt met een blik van: 'wat kunnen we nu weer eens van haar en of hem overnemen/kopiëren.'

Andere onderwerpen valt niet te doen. Ze kletsen met de wind mee. Zoals ik al eerder schreef gaat het niet alleen over materiële dingen.

Met humor, ja dat doen we. Als we met ze praten houden we het zo luchtig mogelijk.
Maar ik richt me tegenwoordig meer op mijn andere familieleden. Die gesprekken zijn leuk en eerlijk.

Klef is werkelijk, nogmaals, grote onzin.
Ja, wij zijn familie. Maar we zitten niet wekelijks bij elkaar. Zeer zeker niet.
Gesprekken blijven wél bij ze hangen. Want de keer erop zie je of hoor je wat ze nagedaan hebben. Ze spelen de onschuld. Wij zijn daar ondertussen echt wel van overtuigd.
Ook nadat ik een keer aangaf dat het wel op na- apen lijkt. Dat het niet origineel meer is.

Kaaskopje
Ik kan me er iets bij voorstellen

Ik heb er gelukkig niet mee te maken, maar ik kan me er wel een voorstelling van maken, omdat meer mensen die ervaring van hebben en ik er dus vaker van gehoord heb. Als je het gevoel hebt dat iemand echt alles van je na doet, wordt dat op den duur denk ik echt heel onaangenaam.

Misschien moet je het anders gaan doen, niet leuk voor de rest dus de mensen die jullie niet na doen, maar dat moet je er voor over hebben. Je zou kunnen proberen om niets meer te vertellen als dat niet echt noodzakelijk is.

Mijntje
allemaal na-apers

Het is gewoon pure onzekerheid van hen en pure onzekerheid van jou dat je hier zo mee zit. Je zou het namelijk ook kunnen opvatten als een compliment.

De voorbeelden die je noemt kan je ook gewoon uit de libelle halen en hebben jullie misschien ook allemaal uit de libelle (bij wijze van spreken). Kleding kan je bv alleen in bepaalde kleuren kopen, als je het nieuw koopt. Als jij deze herfst een gele trui koopt en zij straks ook een gele trui aan heeft, kijk de bladen in en zie iedereen met een gele trui poseren. Dat is van jullie beiden niet echt origineel. Het zelfde geldt voor blauwe muren (groen is ook hip nu trouwens), planten in huis, vakantiebestemmingen (lees de anwb gids en je ziet wat in is) Zo origineel zijn jullie zelf niet :-)
Eigenlijk zijn wij mensen allemaal na-apers (of je moet geen media tot je nemen)

Wat je wel kan doen is hen vragen naar ideeën over een vakantiebestemming, hen vragen naar wat voor smaak zij hebben. Wie weet kunnen zij jou ook nog per ongeluk inspireren.

Sallie
Ja dom

Je vindt jezelf vast reuze origineel.
Maar origineel zijn is erg hot tegenwoordig.....

We apen inderdaad allemaal na.
Behalve een enkele echt orginele geest. Maar die wordt meestal weggezet als vreemd.

Stalken, doe je niet een beetje hysterisch?
Ze apen iedereen na in de groep zeg je, hoe opdringerig kan dat dan voelen?

Ze apen na, net zoals we allemaal doen, maar laten dat net wat onhandiger zien dan een ander.
Bovendien is de kans enorm dat je het ziet, omdat je blik daar nu eenmaal op is afgestemd.

Enna M.
vraag het hun inderdaad

"Wat je wel kan doen is hen vragen naar ideeën over een vakantiebestemming, hen vragen naar wat voor smaak zij hebben. Wie weet kunnen zij jou ook nog per ongeluk inspireren."

Dat is een goed idee! Wees ze voor en vraag hun eerst wat ze van plan zijn te doen.

Maar verder: ik kan me echt wel voorstellen dat het beklemmend is, als er zo erg op je gelet wordt. Van volwassenen heb ik het nooit zo gezien, ik ken het wel een beetje van mijn jeugd: klasgenootje dat achter me aanzat en alles hetzelfde wilde. Misschien zou het anders zijn als ik haar leuk en aardig vond en we vriendinnen waren, maar dat was dus niet echt zo. Tekende ik een konijn in mijn agenda, deed zij het ook. Had ik een bepaald soort sokken, had zij ze een week later ook. Echt niet grappig, alsof je een plakdingetje aan je vingers hebt wat je maar niet kunt afschudden.

Eerlijk gezegd vind ik de reacties van de anderen hier wat neerbuigend, alsof het geen werkelijk probleem kan zijn.

Raffie
vreemd

Ik kan me er juist niets bij voorstellen! Ten eerste niet hoe één gezin meerdere mensen kan na-apen en dan zoveel dat het irritant wordt. Ik bedoel: je kan toch maar 1 iemand na-apen met vakantie, het jaar erna is het weer iemand anders die nageaapt wordt dus heb je er geen last van.

Verder begrijp ik ook niet waarom je er last van hebt, ben je bang dat anderen jou niet meer origineel vinden?

Als ik iets wil, vraag ik ook vaak anderen om advies/ervaringen, en grote kans dat ik dan ook iemand na-aap (degene die me het meeste aanspreekt). Andersom gebeurt dat natuurlijk ook. En soms heb ik zoiets leuks "ontdekt", dat ik het juist anderen aanraad. Dan vind ik het leuk als ik nageaapt word!

Leef gewoon lekker je eigen leven en laat die mensen! Zoals ik hier ooit geleerd heb: Erger je niet, verwonder je slechts...

Sallie
Enna

Lees toch eens.
Het is een wereld van verschil of iemand jou de hele tijd gaat copieren of 'een hele groep'.
Ze kunnen niet alles van iedereen copieren (wauw dan is hun huis snel vol en doen ze niks anders meer dan op vakantie gaan)
Hoe bedreigend kan dat zijn??
Niet.
Irritant? Ja misschien. Een probleem?? Sorry, belachelijk.

En nogmaals, ik kom dus vaker mensen tegen die zich na ge aapt voelen en iedere keer klinkt het me vrij belachelijk in de oren. Die mensen (die ik zelf ken dus) betrokken veel te veel gedrag van een ander op zichzelf.

Verder lijken wij mensen gewoon erg graag op elkaar en horen er graag bij. Dat is heel normaal en de meesten van ons laten zich enkel inspireren door een kleine groep.

Het klinkt me eerder als een hetze tegen een (wellicht wat onhandig) stel in een groep.

Lou
Toch gewoon loslaten

De voorbeelden zijn nog steeds niet erg sterk. Je zegt dat deze mensen jullie "met alles" na-apen maar komt met algemene voorbeelden als kleding en vakanties. Kijk, mijn dochter had een keer een paard geschilderd op een oude viool en die aan de muur gehangen. Toen iemand aan wie zij een hekel had, precies dat óók ging doen en vervolgens ook nog eens precies dezelfde soort foto met zelfde bijschrift op Instagram zette, ja toen hadden we het over na-apen.

Daarnaast apen deze mensen ook nog eens "de hele familie" na. Het kan dus niet anders dan dat ze jullie niet "met alles" na-apen, want ze moeten ook nog kopiëren van de rest van de familie.

Ik denk dat je het gewoon echt moet loslaten. Hoe? Geen aandacht geven aan je eigen gevoel. Je bent namelijk niet zo vreselijk origineel en deze mensen apen je niet zo vreselijk na.

Enna M.
zo had ik het nog niet bekeken

".....Het klinkt me eerder als een hetze tegen een (wellicht wat onhandig) stel in een groep."

Ja, dat kan natuurlijk ook. En de voorbeelden zijn niet zo concreet als Lou geeft.

Pennestreek
Tips om los te laten

Mindfulness en yoga. En verder zodra je de gedachte opmerkt die gedachte bevragen: is het waar wat ik denk? Is het echt na-apen wat ik zie? Of is het toeval (denk aan blauwe broek en groene muur, vakantiebestemming en haardracht)? Heb ik er last van? Doet het pijn? Moet ik er wat mee? En dan besluit je dat het antwoord 'nee' is, en dat je er -dus- niets mee hoeft. Dat je er sowieso niets mee hoeft.

Laat lossss

Betty
Met de mode mee

Het is ook wel zo dat je soms dezelfde dingen hebt of doet. Inderdaad; de modekleuren bijvoorbeeld.
Ze apen niet alle familieleden na. Maar lopen een paar mensen ervan achterna.
En nee: ik voel me niet verheven. En nee: wij verdoemen hen niet in de familie. Sterker nog; wij lullen niet over elkaar tegen elkaar.
Maar toen ik het die keer aankaarte, kreeg ik wel bijval van een aantal die hetzelfde denken.
Ik ben niet bang dat anderen mij niet meer origineel vinden. Ik blijf doen wat ik zelf leuk vind. Na-apen, stalken...misschien allemaal niet de juiste woorden ervoor. Het is het achterna geloop alsof ze zich met jou willen identificeren. En nee: dit is niet wat ik zelf zomaar denk, het is zo. Het valt op, op het ziekelijke af. Laat dat dan maar belachelijk klinken.
De voorbeelden die ik noem zijn misschien niet de allerbeste voorbeelden. Het zijn er teveel in de afgelopen jaren die gewoonweg niet meer per toeval zijn geweest. Ze vragen geen advies of ervaringen, ze zitten erbij en horen aan, praten met de grootste wind mee. En vervolgens zie je of hoor je later dat ze dingen overgenomen hebben. Wat ze ook doen is vergelijkingen maken. Is iets van jou minder, dan maken ze de vergelijking (is het van jou beter, dan hoor je ze niet) van dat het bij hen beter is.

Miss
Betty

Ken je deze link?
Ik herken het bij een mevrouw die hier in de buurt woont, alles wat andere hebben wil ze ook en word binnen een korte tijd in huis gehaald.
Wat ik er zelf van denk is dat ze geen eigen ik ( indentiteit) hebben. De link vermeld dat ze eigenlijk een band willen opbouwen. Misschien kun je er wat mee?
Wat je kan doen in het loslaten is echt tegen jezelf te zeggen is dat ze " ziek" zijn. Je vanuit dat oogpunt kunt gaan handelen.
Ze hebben gewoon Geen eigen ik. Moeilijk, maar het lijkt me voor hun zelf nog vele malen erger dat je zo in het leven staat.

https://www.trouw.nl/nieuws/iemand-die-ons-nadoet-vinden-wij-aardiger-en...

juf Ank
ach Betty

Je vraagt om tips hoe ermee om te gaan toch?
Nou; hen kun je niet veranderen: je eigen manier van denken wel. Je noemt allerlei dingen op die zij na-apen: dingen die totaal niet origineel of vreselijk bijzonder zijn. Sterker nog: Dingen die zo vaak anderen op het idee brengen ook zo iets te doen.

Dus ga door met je leven of krijg er een!

Pagina's