Home » Forum » Naar wie gaan we dit jaar met kerst

Naar wie gaan we dit jaar met kerst?

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tientje84
Naar wie gaan we dit jaar met kerst?

Kern van het probleem is dat ik niemand teleur wil stellen, maar toch moet kiezen wie we van de familie op 1e kerstdag wel en niet zien.

Daarnaast: hoe houden we het voor ons dochtertje van 5 maanden leuk? Het is haar eerste kerst. Zij is een beetje drukte wel gewend, maar dat houdt zij niet de hele dag vol. Zij slaapt overdag ook nog 2 a 3 keer.

We hebben inmiddels 3 uitnodigingen liggen:
- mijn vader wil met zijn vrouw en alle kinderen / kleinkinderen van beide kanten 1e kerstdag naar de Efteling.
- mijn moeder met haar man willen ons en ons dochtertje van vijf maanden graag zien met kerst.
- mijn schoonfamilie viert kerst met de hele familie op 1e kerstdag en wil ons ook graag zien op die dag. Mijn schoonouders, zwager + vriendin, oma, en oom en tante met aanhang zijn er dan. Totaal 17 personen inclusief de kinderen.

Daarbij zit ik met het volgende:
- Mijn man en ik hebben al jaren afgesproken dat we 1e kerstdag voor familie houden en 2e kerstdag vrij zijn om te relaxen en te doen wat we dan willen.
- Mijn man wil vanwege hevige onenigheid met mijn ouders niet mee naar mijn vader en mijn moeder. Als ik naar één van de twee wil, zal ik alleen met ons dochtertje gaan.

Ik weet niet goed wat ik moet doen.

Pirata
Splitsen?

Jij gaat (alleen) mee naar de Efteling. Een baby heeft daar niks aan en het ia onhandig. Je man gaat naar zijn familiebijeenkomst. Evt. sluit jij daar in de avond nog aan.
2e kerstdag ga je toch op de koffie bij je moeder, de rest van de dag ga je relaxen.
Is dat iets?

Lou
Poeh

Nee, dat zou ik in jouw geval ook niet zo 123 weten. Misschien is het wel het fijnste, ook vanwege je man, om de uitnodiging van zijn familie aan te nemen. Dan ben je in elk geval samen met je eigen gezinnetje, dat zou ik zelf wel een belangrijke overweging vinden.

Je eigen ouders: hoe zwaar weegt tweede kerstdag samen vrij voor jullie? En wat gebeurt er als je dat gewoon doet en je ouders niet ziet?

Wat zou je zelf het liefste willen?

Flavia
je eigen gezin

gewoon dit jaar lekker met je eigen gezin thuis blijven.
De situatie is veranderd door de geboorte van jullie dochter, tijd om eigen tradities te gaan maken.

AnneJ
Efteling

Zo'n familiedagje met alle aanhang, de Efteling dus ook echt leuk, is natuurlijk wel heel leuk als dan ook iedereen er is. Met de rest kun je op andere kerstdagen afspraken maken.

Een kleintje van 5 maanden kan daar prima doorkomen als je een goede kinderwagen hebt. Ze houden ervan als je loopt met de wagen.

Tientje84
Splitsen / afweging 2e kerstdag

De hele dag Efteling zie ik niet zitten met die grote groep. Het is te druk en te lang voor onze baby. 2 à 3 uur is lang genoeg voor haar.

Alle voorgaande jaren ben ik op 1e kerstdag alleen naar óf mijn vader óf mijn moeder geweest en daarna ging ik naar mijn schoonfamilie waar mijn man dan ook was.
Zo zou ik het dit jaar ook willen.

Maar dan zou ik de uitnodiging van mijn vader moeten afslaan als zij besluiten toch naar de Efteling te gaan.

Tientje84
Efteling familiedag

Natuurlijk vind ik een familiedag Efteling wel een leuk idee, alleen met kerst hebben we ook andere familie die ons wil zien.

Watervrouw
Efteling overslaan

Tweede kerstdag voor jullie zelf zou ik er in houden. Naar de Efteling met een baby dat lijkt mij dan weer niets en zou dat beleefd overslaan. Dus eerste kerstdag zou ik verdelen tussen schoonfamilie en jouw moeder en dan zou ik proberen met je vader een andere afspraak te maken bijvoorbeeld op kerstavond of nieuwjaarsdag.

tsjor
Het kan net

1e kerstdag met vader naar Efteling, korte duur, zorg at je een gezamenlijk momentje meepakt. Man moet mee, het gaat om meer mensen dan je ouders. Daarna kerst bij schoonfamilie. eventueel met maaltijd?
2e kerstdag naar moeder, met kind, al dan niet met man (oververmoeid). En rust.

Alternatief: ga naar de nachtmis, vraag moeder om op je kind te passen en daarna samen kerstontbijt, midden in de nacht.

Vader en moeder gaan niet samen neem ik aan. Ook te groot gezelschap?

1e kerstdag naar de Efteling vind ik trouwens echt niet zo'n goed idee. Dat kan ook 3e of 4e kerstdag. Dus ik zou bij zo'n evenement wel aankondigen dat dit de laatste keer is. Eventueel zelf een voorstel uitwerken voor volgend jaar.

Aangezien de kerstdagen echte familiedagen zijn is het misschien beter voor jezelf een andere rustdag in te plannen.

Tsjor

vlinder72
kerstavond

Ik zou de Efteling overslaan als je daar geen zin in hebt met de baby. Dan kerstavond naar je vader gaan. Eerste kerstdag lunchen of brunchen bij je moeder en daarna door naar je schoonfamilie.

Jammer dat je man niet met je mee wil. Wordt het niet eens tijd voor een verzoening. Ruzie met ouders en ook nog een klein kindje erbij wordt heel ingewikkeld rondom verjaardagen, afzwemmen, uitjes etc.

Kaplablokje
Ik zou

in ieder geval tweede kerstdag met de baby naar mijn moeder gaan. Dat botst niet met de andere afspraken en is, met alleen je moeder en haar man, ook relaxed.
Eerste kerstdag zou ik dan in ieder geval naar je schoonfamilie gaan. En eventueel kort of zonder de baby naar de Efteling.

Tientje84
Goede tips

Bedankt voor de goede tips!

Watervrouw, zoals jij oppert zou ik het ook willen.

Tweede kerstdag willen we voor ons gezin houden. Voor en na de kerst is het erg druk op mijn werk, tot op de dag voor kerst. En mijn man moet ook veel werken. Dus een dagje vrij zonder plannen vooraf is nodig om even op te laden.

Tijgeroog
2e kerstdag

Die 2e kerstdag als relax/gezinsdag voor jezelf hebben wij geschrapt. Ik vind kerst als kerst-zijnde niet vreselijk boeiend, en het is maar een datum. Familie zie ik graag, zo nu en dan ;-), maakt maakt me niet zoveel uit op welke dag.
Maar... (schoon)ouders en ander familie vinden het wel belangrijk. Dus is het voor mij prima om met kerst op te komen draven en op een andere dag die gezinsdag te hebben, het is tenslotte maar een datum. Daar maak ik een aantal mensen die voor mij belangrijk zijn heel gelukkig mee. Heb ik meteen weer aan de kerstgedachten voldaan.

Kun je niet iets met kerstavond? Daar hebben wij vaak ons gezinskerstdiner gehouden, maar m’n schoonmoeder maak ik ook blij als we dan komen.
Ik zou denk ik de 23e of de 24e thuis kerst vieren, 1e kerstdag alleen naar de Efteling en op tijd vertrekken om aan te sluiten bij je man en baby en de schoonfamilie, en dan op 2e kerstdag naar je moeder. Anders eventueel op kerstavond naar je vader, en 2e kerstdag naar je moeder (of andersom)

Tientje84
Verzoening

Vlinder72,

Verzoening gaat er niet meer komen, ben ik bang. Daarvoor is er tot recent toe teveel gebeurd en gezegd door mijn ouders.

Op nieuwjaarsdag ben ik sowieso van plan om langs alle ouders te gaan.

Floria
efteling

Zou ik niet doen. Je baby heeft er niets aan en jij ook niet zoveel. (En met heel veel man naar de Efteling, dan splitst de groep zich toch enorm snel en zie je toch weinig mensen?)

Je familie wil van alles, maar er zijn teveel mensen die iets van je willen in te korte tijd. Je prioriteit ligt bij jouw gezin nu. Je hoeft echt die andere mensen niet allemaal tevreden te stellen omdat het toevallig kerst is.

Op nieuwjaarsdag langs alle ouders lijkt me ook al een ambitieus plan met een baby, maar anders verwijs je daar maar naar: 'dan kom ik'.

Ginny Twijfelvuur
Verdelen

Ene jaar bij je vader op 1e Kerstdag andere jaar naar je moeder. Je man gaat naar zijn ouders en jij sluit later aan met je dochter.
Evt. Kerstavond voor de andere ouder.

En 2e Kerstdag voor jullie.

Nu is het moment om dat soort tradities erin te brengen. Niks mis mee om een dagje voor jezelf en je gezin te claimen. Zeker als het een drukke periodr is.

Je dochter meenemen naar de Efteling zou ik niet doen. Zij heeft er niks aan en jij bent dan meer met haar bezig dan met de rest van de familie en het park. Ze kan ook nog bijna nergens in en jij dus ook niet. Dat is meer iets voor over een jaar of 2.

Kaplablokje
Als

je weet wat je wilt, zou ik het zo doen.

Op nieuwjaarsdag langs alle ouders, zou ik dan weer niet doen, maar goed, wij waren op tweede kerstdag altijd vijf uur onderweg van schoonouders naar ouders, dus dat was voor ons geen optie. Kerst was voor de familie, oud en nieuw voor ons. Nu is kerst voor mijn schoonfamilie en op enig moment in de kerstvakantie gaan we naar mijn ouders, die met kerst meestal ander bezoek hebben.

Dendy Pearson
Efteling

De efteling op 1e kerstdag is zo verschrikkelijk druk, daar is niets leuks aan.

Het lijkt mij nu jullie gezin is veranderd het juiste moment om eigen tradities te gaan maken. Juist nu zal daar ook meer begrip voor zijn.
Misschien kerstavond erbij halen? Of ergens een kerstontbijt plannen?

AnnaNiem
Kies voor jezelf

Kies wat je zelf wil en blijf vooral samen. Je kan niet op tig plaatsen tegelijk zijn, zeker niet met een baby. Alleen al om die rede zou ik niet naar de Efteling gaan. Wat moet een baby van 5 maanden daar? Het is wellicht (te) koud of (te) nat. Ga dan van de zomer een keer naar de Efteling met die kant van de familie. Is je kleintje net wat ouder, niet dat een dreumes er wat van begrijpt, maar dan is in ieder geval het weer waarschijnlijk wat aangenamer.

Ga op kerstavond (de 24e) even bij je moeder langs met de kleine en spreek je man er eens op aan dat hij blijkbaar welkom is bij haar en voor de vrede, het goede voorbeeld voor jullie kind etc. een uurtje of 2 koffie drinken echt wel overleefd. Er komen nog zoveel familiefeesten waar ze elkaar zien dus misschien is dit een goed begin om het voor zijn kind later niet moeilijk te maken. Want geloof maar dat ze ooit gaat vragen waarom papa nooit mee naar oma gaat of weggaat op de verjaardag van zijn kind als opa of oma komen...

En op 1e kerstdag zou ik dus naar je man zijn kant van de familie gaan. 2e kerstdag voor jullie. Je vader zou ik dan bezoeken op Oudjaarsdag (overdag) met een grote portie oliebollen. Ook gezellig en dan zie je hem dit jaar toch nog ;-)

Sas
Vroeger.....

Toen ik nog niet gescheiden was, hadden we de afspraak dat we elk jaar één kerstdag voor ons gezin hadden. Voor ons maakte dat niet uit welke van de twee.
Schoonfamilie vierde dat 1e kerstdag. Mijn familie was al vroeg verstandig en nam standaard de 2e kerstdag. Dan kunnen meer familieleden komen, er is minder discussie over de dag.
Dat werkte prima. Elke kant kwam om het jaar aan de beurt. Combineren op één dag werkte niet want te grote afstanden. En twee dagen achter elkaar veel reizen en veel eten, vonden wij geen goed idee.

Nu je meer kanten hebt, namelijk vader, moeder en schoonfamilie, zou ik nog steeds één dag reserveren. Dan zou ik uitgaan van totaal drie dagen: kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag.
Maar dat zou ik pas vanaf volgend jaar laten ingaan. Je baby is nu nog te jong om zo heen en weer gesleept te worden. Dat geldt ook voor de Efteling (sowieso niet zo slim om zo'n familie uitstapje op 1e kerstdag te plannen_.

Ik zou dit jaar lekker thuis blijven, alle dagen. En nu al aankondigen wat de mogelijkheden zijn voor volgend jaar.
Op nieuwsjaarsdag alle ouders af? Niet doen! Je hebt nu zelf een gezin. Je gaat je eigen tradities opbouwen.
Ze kunnen ook bij jou komen. Of je spreekt af, als je genoeg vrije dagen hebt, dat je in de kerst/nieuw tijd bij iedereen langskomt of zij bij jou. Maximaal één bezoek per dag. En oudejaarsavond, dat vier je lekker thuis.

Kenfan
Onmogelijke opdracht...

TS schreef: Kern van het probleem is dat ik niemand teleur wil stellen, maar toch moet kiezen wie we van de familie op 1e kerstdag wel en niet zien.

Joh, dat is een onmogeljke opdracht. Niet dat je ongenadig egoistisch moet worden, maar iedereen tevreden stellen gaat nooit lukken. Misschien heel sentimenteel, maar ik vond die eerste kerst als gezin heel speciaal. Gun je zelf dus een rustige dag onder je eigen kerstboom met een ontspannen baby, die ook niet blij wordt van het gesjouw. Bovendien hebben jouw ouders destijds het besluit genomen te scheiden. Dat levert idd rond kerst logistieke problemen, dat is niet verantwoordelijkheid.

DIe Efteling zou ik helemaal laten schieten. Om daar nou een uurtje rond te wandelen is een beetje zonde van zo'n duur kaartje.

juf Ank
compromi

Jullie gaan zoal zijn familie wil, eerste kerstdag daarheen. tweede kerstdag gaat hij mee naar jouw moeder: of lunch of koffie

Ik ook
Spagaat

Wat een nare spagaat. Nog vervelender is dat er geen contact mogelijk is met je man en beide ouders. Is het contact met je schoonfamilie wel goed? Dan kunnen jullie daar gezellig met elkaar naar toe gaan.

Ik zou met Kerst met mijn gezin willen zijn, dus geen contact met mijn man is geen bezoek met Kerst. Daarmee is je kerstplanning opgelost.

Jippox
op de schop

Er spelen nu wel heel veel dingen. Jullie hebben een baby, je man wil niks met jouw familie, zijn familie wil naar de Efteling (en houdt dus geen rekening met jullie prille gezin).

Ik zeg: eerste kerstdag houd je helemaal vrij voor jullie drietjes en op tweede kerstdag nodig je iedereen uit voor een feestelijke lunch. Wie komen wil die komt, en zo niet dan niet.
En vooral: wie niet met elkaar kan (zoals je ouders) die stemt dan lekker zelf met elkaar af, in plaats van daar jou mee op te zadelen. Oh, en je man mag niet zeuren over jouw ouders, die ene dag van het jaar. Het is tenslotte wel kerstmis!

bicyclette
wat is het probleem?

Bijzonder dat in de reacties wordt gesproken over 'spagaat' en 'ze houden geen rekening met jullie' en zelf ben je ontzettend bang om mensen teleur te stellen.

Terwijl je alleen maar een aantal uitnodigingen hebt gekregen.

En je mag een uitnodiging gewoon beleefd weigeren. Als de anderen dat niet kan handelen... tja, hun probleem. Je bent een volwassen vrouw met een gezin. Je maakt dus je eigen keuzes en gaat je niet in allerlei bochten wringen om iedereen 'tevreden te stellen'. Bovendien: wie zegt dat die anderen er niet mee kunnen omgaan dat jij een andere keuze maakt? Iedereen weet toch dat je gescheiden ouders hebt (dus 2 families) en je man ook nog familie heeft - en jullie bovendien ook nog een eigen leven hebben?

"zijn familie wil naar de Efteling (en houdt dus geen rekening met jullie prille gezin)."
Geen rekening houden met? Ik zie dat anders. Iedereen mag toch gewoon plannen wat hij zelf wil? Al zou TS willen, dan kan ze nog niet met alle families op stap. Dus waarom zouden al die anderen alleen maar dingen mogen bedenken die ook voor een baby geschikt zijn? Als zij blij worden van de efteling met kerst, leuk voor ze!

Het wordt pas een probleem als er allerlei (onuitgesproken) verwachtingen naar elkaar zijn.