Home » Forum » Nachtelijk gedoe

nachtelijk gedoe

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
mariposa
nachtelijk gedoe

Ik wil graag jullie mening, omdat ik een beetje aan mezelf begin te twijfelen en even niet weet hoe ik het moet zien.
Vanacht werd ik om 3 uur gewekt doordat de telefoon van mijn man allerlei geluid ging maken, blijkbaar niet op vliegtuigstand gezet. Hij is daar nogal makkelijk mee. Eerder ging z'n ipad, die altijd naast zijn bed moet liggen, in de nacht lichtgeven als ie opgeladen was of geluid maken. Ook zet hij in het weekend vaak zijn wekker niet uit, waardoor we allemaal voor dag en dauw al gewekt zijn op onze zaterdag waarop we willen uitslapen.

Ik was niet heel blij dat ik middenin de nacht gewekt werd, ook omdat ik net ziek geweest ben en we 's ochtends altijd vroeg op moeten.
Blijkbaar maakte ik nog half in slaap, wat sacherijnige geluiden, tot grote irritatie van mijn man, die aangaf zich daar enorm aan te storen. Daarna ging hij zijn telefoon anders instellen in de slaapkamer, waardoor ik, door het licht, nog meer wakker werd. Vervolgens ging hij ook maar meteen naar het toilet.
Ik ben een slechte slaper, als er een telefoon hard geluid maakt, kan ik wel weer in slaap vallen, maar als er dan nog iemand licht maakt en daarna de kamer in en uit gaat ben ik heel erg snel klaarwakker en val ik vaak niet meer in slaap.
Ik baalde flink en probeerde weer in slaap te vallen. Dit lukte echter niet. Ik baalde en raakte een beetje in paniek, ik ben momenteel onder behandeling van de neuroloog door aanhoudende migraine (meerdere aanvallen van lange tijd per maand) en ik heb een drukken baan én een gezin en heb weinig momenten om rust te pakken.
Ik zuchte gefrustreerd en dacht dat mijn partner al sliep. Blijkbaar hoorde hij mij en toen kreeg ik de wind van voren: dat ik met opzet hard zat te zuchten, dat hij last van mij had en dat ik daar nu mee op moest houden en dat ik stil moest liggen en niet moest draaien. Het was echt een totaal woedende reactie, hij begon heel hard te praten. Het kwam enorm agressief over en ik voelde me ook geintimideerd. Ik er tegenin, dat ik echt wakker werd van hem en dat ik in de stress raak als ik snachts steeds wakker gemaakt wordt enz. Hij sloeg keihard met zijn hand op het bed en werd echt enorm boos. Dat ik nú moest zorgen dat ik stil lag en stil was en dat ik geen geluid meer mocht maken enz enz. Naar mijn gevoel, maar hij vind mijn doorgaans overgevoelig, kwam het er allemaal totaal agressief uit.
Ik schrok me rot. Ben nu klaarwakker en maar uit bed gegaan, daarbij heb ik zijn agressieve: nee kom gewoon in bed en doe stil en lig stil uitroepen genegeerd.
Ik vind dit gedrag echt absurd. Hij zou zijn excuus moeten maken dat zijn telefoon ons wakker maakt en een stuk liever en rustiger kunnen reageren op het feit dat ik niet meer kan slapen is mijn mening. Maar ik twijfel vaak aan mezelf. Zie ik dit fout? Is dit een normale reactie van mijn man of is dit echt zo over de top als ik denk?

Hij was voor geen rede vatbaar en begon op harde fluistertoon tekeer te gaan: Jij zit mij de hele tijd wakker te houden, houd op met geluid maken, kom in bed en houd gewoon nu je mond, houd je mond enz enz....

Wat vinden jullie en hoe zouden jullie hier mee omgaan?

Jo Hanna
Natuurlijk is dat slecht gedrag

Maar het was middenin de nacht. En ik heb gemerkt dat emoties in de nacht, moe, gestresst, eigenlijk moeten slapen, een stuk sterker kunnen zijn dan overdag. Als dit de eerste keer is dat zoiets gebeurde zou ik op een rustig moment vandaag het gesprek aangaan: wat gebeurde er nou vannacht? Ik ben ervan geschrokken, hoe kwam het nou dat het zo groot werd, zo uit de hand liep? En dan niet in eerste instantie praten over de inhoud, wie er waarover gelijk had wat betreft elkaar storen in de slaap. Maar over de manier waarop hij ‘communiceerde’ en wat dat met je doet. Waar zit zijn stress, zijn trigger, dat hij zo overprikkeld uit de hoek kwam? En dan maar hopen dat hij zelf vandaag ook beseft dat hij uit de bocht is gevlogen.

Als dit schering en inslag is, heb je een heel ander soort situatie. Maar daar ga ik maar even niet vanuit.

Ik vind het wel opmerkelijk dat hij zo overprikkeld raakt hiervan, zeker als je hem zo niet kent. Ik word daar een beetje wantrouwig van, Kan het zijn dat ier achter dat geluid iets zit wat voor jou verborgen had moeten blijven? Dat zou kunnen verklaren waarom hij zo opgefokt reageerde. Ik zou daar rechtstreeks naar vragen. Anders zou dat maar door mijn hoofd blijven malen.

Ik hoop dat je nog hebt kunnen slapen vannacht en dat je fris weer bent opgestaan. Het kan heel desoriënterend zijn, zulke toestanden. Twijfel niet teveel over jezelf. Je zult heus een duit in het zakje hebben gedaan maar zijn reactie is niet in verhouding.

Groet,
Jo Hanna

Niki73
Apparaten

Ik ben het eens met Jo Hanna. Dat eerst.

Daarnaast zouden die apparaten gewoon de slaapkamer uit moeten. Dat is altijd een goed idee, maar als jullie slecht slapen, hebben die al helemaal geen plaats in de slaapkamer. Een slaapkamer is om te slapen en te vrijen, de rest zou er weg moeten blijven. Agressie al helemaal.

Mijntje
uit

Heb een goed gesprek erover hoe dit voortaan te voorkomen. Je aan elkaar ergeren kan beter overdag ;-) Als de telefoon toch in de vliegtuigstand moet, kan die net zo goed uit, of het geluid uit. De apparaten uit je slaapkamer is wel het beste. Stel dit voor om dat voortaan te doen, zodat jullie hierover geen ergernis hebben want het klinkt allemaal niet zo gezellig. Jouw onrust/ergernis was net zo goed ietwat buiten proportie (begrijpelijk wel, je angst dat je weer hoofdpijn krijgt, niet uitgeslapen bent enz.), maar jij keert naar binnen en hij naar buiten. Allebei verdient dit geen geen schoonheidsprijs.

mariposa
apparaten

Het is me al langer een doorn in het oog. Vroeger hadden we de tv op de slaapkamer. Ook al zoiets. De één sliep al terwijl de ander nog een film aan het kijken was, super onrustig. Meteen net een mailtje gestuurd (hij is op zijn werk) dat ik vandaag een wekker koop (telefoon was nu steeds de wekker) zodat we zonder apparaten kunnen slapen. Ik heb een ban op alle apparaten in de slaapkamer voorgesteld:werk laptop (die oplader geeft altijd de hele nacht een groenig licht) ipad, telefoons.
Het is ook een beetje laksheid dat ik dit niet eerder doorgezet heb. Heb het wel eens geopperd maar man vond het onzin en ik had geen zin in de strijd...
Ik heb het meteen aan hem doorgeven dat ik voortaan de apparaten niet meer in de slaapkamer wil. Tot mijn verbazing kreeg ik de reactie: oké mijn horloge kan ook als wekker dienen... Nou hopelijk gaat dit veel nachtelijk gezeur besparen, moet zeggen dat ik behoorlijk brak ben na deze nacht van 3 uur slaap....

Lichtpuntje
Kantoor "gemaakt"

Toen wij ons huis kochten was er een hele grote slaapkamer aan de achterzijde van het huis. Dat werd onze slaapkamer.
We kochten een mooi bed, bijpassende kasten en tegen een muur kwam het antieke bureau van mijn man z'n opa. Daar zaten we de administratie te doen, daar vulden we het belastingformulier in. Het bureau was zo groot als een eettafel dus we konden er samen aan zitten.
Toen brak de tijd van internet en computers aan en kwam er een PC op te staan met internet. Man kreeg ander werk en werd dan soms 's nachts gebeld en kon dan op afstand een storing oplossen met die PC.
Heel fijn voor hem maar voor mij (slechte slaper met wisseldiensten) niet echt ideaal.
Uiteindelijk hebben we de kamer gesplitst. Er is nu een ruime slaapkamer en een heel smal pijpenlaatje waar een groot bureau staat met inmiddels 2 computers, 3 beeldschermen en nog wat technische zooi om vanuit huis te kunnen werken. daar gaan ook iedere avond de tablets en telefoons aan de stekkers maar wel uit. Alleen de telefoon waarop man gebeld kan worden als hij in de wacht zit blijft aan.
Wordt ik helaas wel wakker maar kan wel proberen in slaap te vallen als man achter de PC kruipt bij een storing.
Het antieke bureau moest toen wel weg maar het zorgt wel voor meer nachtrust, zowel kwalitatief als kwantitatief.

Onze slaapkamerdeur blijft altijd op een kiertje staan waardoor we elkaar niet echt wakker maken als de ander eens naar het toilet moet.
En inderdaad gewoon wekkers op het nachtkastje, ook bij de kinderen trouwens. Kinderen hebben wel hun laptop/PC op de kamer maar uit; controleren we nog steeds (17 en 14)
Die apparaten op de slaapkamer zorgen voor teveel irritaties, slecht slapen met fikse ruzies tot gevolg en dat is het ons niet waard. Apparaten uit en op de werkkamer.

Tijgeroog
Apparaten bij bed

Ik gebruik m’n telefoon als wekkerradio, en doe vrijwilligerswerk waarbij het fijn is als ik 's nachts ook bereikbaar ben. M’n telefoon ligt dus naast m’n bed.
Maar ik heb 'm zo ingesteld dat er 's nachts geen meldingen binnen komen (alleen telefoon-oproepen). Op de iPad, die meestal beneden ligt, heb ik dit zo ingesteld. Dus ik hoef nooit bang te zijn om te vergeten het geluid uit te zetten (iets met ervaring en wijs geworden...)
M’n wekkerradio heb ik ook alleen voor de doordeweekse dagen ingesteld, in het weekend blijft ie stil.

Enna M.
doe het rustiger aan

Als eerste: al die apparaten in de slaapkamer zijn natuurlijk niet goed. Dat is algemeen bekend, maar jullie ondernemen nu actie om die dingen de slaapkamer uit te gooien dus dat is geregeld.

Verder: zoals je man reageert is belachelijk! Ik zou het absoluut in geen geval pikken als mijn man zo tegen mij zou doen. Jij wel blijkbaar, je twijfelt zelfs aan jezelf. Daarom vraag ik mij af, speelt er niet meer in jullie relatie? Vindt hij misschien dat hij al veel moet incasseren omdat jij vaak ziek bent, of denkt hij er het zijne van, misschien dat je je aanstelt ofzo? Absoluut geen veroordeling naar jou toe hoor en ik ook nergens suggereren dat je je aanstelt, maar ik vraag me af of je man dat zou kunnen denken. Of misschien is hij óók erg moe, net als jij en reageert hij daarom zo heftig?

Maar vooral dit: "k baalde en raakte een beetje in paniek, ik ben momenteel onder behandeling van de neuroloog door aanhoudende migraine (meerdere aanvallen van lange tijd per maand) en ik heb een drukken baan én een gezin en heb weinig momenten om rust te pakken." Dat klinkt héél gestresst: in paniek raken omdat je een keer wakker wordt. Een drukke baan en heftige migraine gaat niet samen. Accepteer dat je ziek bent en neem tijdelijk gas terug (meld je desnoods ziek).

Dees
Kwestie van instellen

Wij hebben de telefoons gewoon in de slaapkamer maar die gaan op nachtstand, ze liggen onder het bed dus geen last van verlichting. De telefoons dienen als wekker en die hebben we voorgeprogrammeerd, dus in het weekend gaat die absoluut niet af. Ik begrijp dat gedoe niet zo je kunt dat ding instellen en de stekkers kun je ook gewoon zelf kiezen.

Alkes
gaat niet per se om telefoons

Het gaat er in beginsel om dat je rekening houdt met elkaar. Ik heb een telefoon naast mijn bed omdat ik er in tijden van wakker liggen s nachts graag de krant op lees. Mijn partner heeft daar geen last van. Dat zou hij waarschijnlijk wel hebben als ik knsiperknisper een papieren krant zou lezen. Dat doe ik dus niet. Ik doe ook geen licht aan als de ander daar last van heeft of het raam open als de ander het koud heeft of last van de herrie buiten.

AlisonH
Twee dingen

Twee dingen vallen me op: Mariposa, je klinkt alsof je een beetje op je tandvlees loopt. Dan kun je niks hebben en slaat inderdaad de paniek snel toe: oh nee, nu ben ik wakker en over een paar uur moet ik er al weer uit en ik ben al zo moe. Is er mogelijkheid om gas terug te nemen?

Het tweede is wat ook JoHanna al noemt: zo’n absurd overtrokken reactie van je man als jij je ergert aan nachtelijk telefoongedoe zou mij zeer, zeer wantrouwig maken. En geloof me, ik ben niet jaloers uitgevallen. Ik zou hem vragen wie hem midden in de nacht berichtjes stuurt.

Verder moet je dit wel uitpraten en zeggen wat het met je deed. En hopen dat het iets eenmaligs is. Mijn man en ik slapen trouwens sinds een van de kinderen uit huis is door de week apart. Wel samen naar bed, even kletsen en knuffelen en dan vertrekt een van ons naar een andere kamer. Heerlijk, geen last van elkaars gedraai, gesnurk, eventueel opstaan om naar de wc te gaan.... ik kan het iedereen aanraden. Maar goed, daar gaat het hier niet om.

Resie
Mmhh

Ik lees het gebeuren toch wat anders.
Volgens mij reageerden jullie beiden 'gewoon' gestrest. Iedereen heeft zijn eigen manier van uiten maar vaak denk je dat je eigen manier wel meevalt en dat kan toch tegenvallen.
Dat je je stoort aan zijn licht-maken snap ik helemaal, in zijn beleving wilde hij het vast juist goed regelen op dat moment. En dat hij naar toilet ging... tsja. Natuurlijk is dat irritant maar wat moest hij dan? Niet naar toilet gaan?

Overigens heel herkenbaar verder helaas, met momenten. Juist in drukke tijden gaan dit soort dingen vaak extra mis, vergeten mensen telefoons stil te zetten, wekkers uit te zetten enz.
Hier botst het verder nog wel eens omdat partner altijd vroeg op moet en ik met wisseldiensten werk. Ik doe mijn best maar het lukt me niet altijd stil genoeg te doen. (ik ben erg onhandig...) En hem ook niet.
Heb ook weleens gedroomd van aparte slaapkamers. Maar alles bij elkaar slaap ik toch nog het liefst naast hem. Momenteel loopt dit trouwens ook best ok.

Ik zou er wel naar kijken, als dat maar enigzins een optie is in jullie situatie, naar tijdelijk even apart. Gewoon om even flink bij te tanken. Niet meer zo vermoeid zie je alles al snel weer in heel ander perspectief.
(maar ik zou toch ook heel duidelijk aangeven iet gediend te zijn van zijn gedrag!!)

Resie
Vergeten

Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat het me voorstelbaar lijkt dat zijn reactie ook een soort van paniekreactie was.
En hee, natuurlijk kan dat zijn vanuit een geheime liefde. Waarschijnlijker is het dat hij moe was, het ook te druk heeft, zich zorgen maakt om jou etc.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.