Home » Forum » Niet mee naar condoleance en familiebanden

Niet mee naar condoleance en familiebanden

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Chrizztoffel
Niet mee naar condoleance en familiebanden

Een neef van me heeft zelfmoord gepleegd. We wisten allemaal dat het zou komen, maar zoiets blijft hard.

Komende zaterdag vindt de begrafenis plaats, met voorafgaand een condoleance voor de gehele familie. Ik zit heel erg te twijfelen of ik wel of niet moet gaan.

Enerzijds omdat ik die dag met m'n team een brainstormdag heb afgesproken voor de uitbreidingsplannen van m'n blogplatform (en aangezien een deel uit andere delen van NL komt, was het een crime om dit gepland te krijgen), anderzijds omdat mijn definitie van familie wellicht anders is dan die van de meesten (mijn familie wordt gevormd door ouders en vrienden, bloedband kan, heb en wil ik niks mee) en ik een confrontatie met die bende (na een hoop jaar) niet zie zitten (ook al word ik nog als familielid gezien, ik heb een 'missing link gevoel')

Maar anderzijds wil ik er graag voor m'n ouders zijn.

Wat te doen?

Mams
Overleggen met je ouders

Ik denk dat je om te beginnen het beste kunt overleggen met je ouders. Hoe zij het zien, of jouw aanwezigheid voor hen heel veel extra toevoegt. En of zij het een probleem zouden vinden als je niet aanwezig bent op de begrafenis. Als zij aangeven dat het voor hen niet (veel) uitmaakt is de keus een stuk makkelijker. Hebben zij er wel moeite mee als je niet aanwezig bent, dan zal jij moeten beslissen wat zwaarder weegt: werk of het belang van je ouders. Het belang van ‘de familie’ is voor jou niet heel relevant lijkt het, dus dat belang zou ik dan als ik jou was verder ook niet meewegen. Succes met het nemen van een beslissing!

Flanagan
Het laat je niet helemaal koud...

Omdat je zelf aangeeft in dubio te zitten vanwege je ouders, ligt het gevoeliger dan je in eerste instantie doet overkomen.
Als een van de andere deelnemers geconfronteerd zou worden met een afscheid, zouden de anderen dit toch ook begrijpen.
De brainstormdag kan doorgaan met of zonder jou, alleen zullen ze de punten van agenda goed moeten notuleren.

zebra
heb je nog broers of zussen

die wel kunnen gaan? Zo is er ook iemand die je ouders steun kan bieden.
Ik heb zelf een zus, de ene keer gaat zij mee naar een uitvaart, soms ik en soms beiden. Vandaar dus mijn vraag.

Marie
Andere dag/avond gaan?

Is het ook mogelijk om ergens aankomende week even langs te gaan om te condoleren?

Chrizztoffel
RE:

Hoi,

Nee, ik heb geen broers/zussen, ben de enige thuis.
Een andere dag van de week is erg lastig, aangezien ik aan de ene kant van 't land woon en de familie aan (letterlijk) de andere kant van het land. Plus dat ik me ook afvraag of ik ze niet extra belast om op een ander moment te komen....

Qua brainstormdag: weet je wat het is, als het de zoveelste keer was dat we bij elkaar kwamen had ik er minder moeite mee. Dit betreft echter onze eerste brainstorm (ik ben namelijk alleen met het desbetreffende platform begonnen en sinds een tijdje ben ik mensen om me heen aan 't verzamelen als onderdeel van 't team)....

Morgen maar es in overleg treden met m'n ouders...

Knurf
Navragen

' Plus dat ik me ook afvraag of ik ze niet extra belast om op een ander moment te komen....'

Dat kun je natuurlijk even vragen. Misschien vinden ze dat wel prima.

Mijntje
peinzen

Je hebt niks met deze tak van de familie, maar wel met je ouders. Daar ga je dan voor, om hen te steunen. Ik zou er niet over peinzen.
Nu heb ik een kleine familie, maar ik weet zeker dat mijn ouders een sociaal wenselijk antwoord zouden geven en zeggen dat het niet erg is als ik zou zeggen dat ik geen tijd heb. Begrafenissen komen altijd ongelegen.

Angela67
niet vragen maar doen of niet doen

ik zou het nooit vragen aan mijn ouders (inderdaad, sociaal wenselijk antwoorden). Je moet de beslissing zelf nemen en hen daar niet mee opzadelen.
Er zijn situaties voor te stellen waarin niet-gaan voor iedereen duidelijk en excusable. In alle andere situaties hangt het af van hoe jij het brengt hoe belangrijk het voor jou is. Als je niet gaat, straal dan niet uit dat het 'misschien wel had gekund' maar zorg voor compenserende activiteiten die je zo goed mogelijk meent.
gr Angela

Enna M.
ook zoiets gehad

Mijn hele familie aan de andere kant van het land, waar ik geen band mee heb. De familie is onderling ook niet hecht. In mijn leven heb over het algemeen negatieve boodschappen van mijn ouders gekregen over de familie: het waren allemaal steuntrekkers, domme mensen met foute politieke voorkeuren etc.
Een hele tijd terug alweer overleed er een oom - een waarmee ik het minste mee had, niks eigenlijk. Nooit een woord gewisseld met die man toen hij leefde. Tegelijkertijd zat ik zelf in een turbulente periode: mijn eerste kind was nog maar 3 maanden oud, schoonmoeder was net overleden. Ik was niet naar de uitvaart geweest en mijn vader nam me dat erg kwalijk. Ik was de enige van de neven en nichten (grote familie) die niet was geweest, dus misschien had ik wel moeten gaan.

AnnaNiem
Herkenbaar

Ouders zitten er vaak met een dubbele moraal in. Laatst overleed er een tante van mijn man waar hij niets mee had. In al die 20 jaar dat ik hem ken, heb ik haar 1 keer gezien bij mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder (het was haar schoonzus) zegt dat het toch koude kant is en mijn man dus geen vrij hoeft te nemen. Dus braaf een condeleancekaartje gestuurd. Mijn man gaat de avond van de uitvaart even bij zijn ouders op de koffie om hun verhaal aan te horen, zijn moeder te steunen etc. Wordt zijn moeder boos dat hij er als enige van de neven en nichten er niet was.... ze vond dat zij daarmee voor schut stond. Mijn man vraagt dus niets meer en beslist zelf.

Ik snap dat het niet uitkomt en dat de brainstormsessie over jouw platform zonder jou best lastig cq onzinnig is. Maar die brainstormsessie kan altijd nog, die uitvaart is alleen dan. Vraag het je ouders niet, maar vraag je zelf af wat voor jou qua geweten en betrokkenheid bij je ouders en familie zwaarder weegt. Het feit dat je het afweegt, zegt eigenlijk al genoeg over dat je je betrokken voelt.

Als de brainstormsessie mensen uit het hele land bevat en jij nu naar een ander deel van het land moet, kun je ook de lokatie wijzigen. Dat je 's ochtends naar de uitvaart gaat en 's middags daar in de buurt je sessie doet of andersom. Er is vast wel een zaaltje te vinden waar je laptops kunt aansluiten of wellicht woont een van de deelnemers in de buurt en kan het daar.

rutiel
Wel gaan

Ik zou wel gaan, om je ouders te steunen.
Het plannen van die brainstormsessie is één keer gelukt, dat zal vast nog een keer lukken. Hoe belangrijk dit ook voor jou is, zelf vind ik het eerlijk gezegd niet in verhouding staan tot de dood van je neef en de impact die dit heeft op je ouders.
Zoals al gezegd: die uitvaart is eenmalig. Je gaat niet voor je neef of voor de rest van de familie; je gaat voor je ouders. Ik zou zelf geen moment twijfelen.

Chrizztoffel
Uitkomst: ik kies voor m'n team

We zijn er inmiddels uit: het wordt toch niet echt wenselijk geacht dat ik meega omdat ik daarvoor een belangrijke teamsessie heb moeten afzeggen.

Ouders vinden dat ik nu aan mijn toekomst moet werken (eigen toko) en een verantwoordelijkheid richting team heb. Plus dat ze mijn redenatie van 'er is (te)veel gebeurd' ook begrijpen (lief!).

Wel willen ze graag dat ik er bij een volgende familiedag bij ben.... Dat gaat mij echter een brug te ver, dus daar zal ik tzt wel weer met een 'spar'-vraag hier komen...

Wilgenkatje
het klinkt als...

dat je ouders voor deze gelegenheid met jou mee bewegen, maar het wel erg jammer zouden vinden als je ook in de toekomst afstand houdt van de familie. Ze weten dat er 'veel is gebeurd' maar hebben ook moeite met de afstand. Tijd voor een goed gesprek. Moet dat 'wat gebeurd is' tot in lengte van jaren het gewicht houden wat het had, of geef je ruimte aan nieuwe kansen?

Mijntje
skippen

Ik zou de familiedag skippen maar zeker naar een begrafenis van een overleden neef (leetijdgenoot?) die door zelfmoord om het leven kwam gaan. Niet zozeer voor hem, als je nooit een band met hem had, hij merkt er niks meer van, maar om je ouders te steunen en je oom/tante. Ik vind dit duidelijk een sociaal wenselijk antwoord van je ouders.

Pirata
Condoleance

Het gaat hier om de condoleance Mijntje, niet om de uitvaart volgens mij. Je kunt ook naar 1 van de 2 gaan. Je kunt ook bellen of langsgaan op een ander moment om je medeleven te tonen.

Donna
No brainer

Natuurlijk ga je als je een kaart ontvangen hebt. Niet voor jezelf en ook niet direct voor je eigen ouders, maar voor de ouders, kinderen, partner en andere naasten van je neef.

mutsje
ruimhartig

Je wilde in eerste mee voor je ouders, maar deze geven aan dat dat niet hoeft en dat ze snappen dat je eigen bedrijf voorrang heeft. Dan vragen ze wel of je dan mee wil gaan naar een volgende familiedag. Maar dan laat je eigenlijk al aan ons weten dat je dat niet ziet zitten. Echter, je gaat dan toch eigenlijk ook gewoon mee naar de familiedag omdat je ouders dat wensen? Kennelijk willen je ouders graag dat de familieband zich verbetert tussen jou en de familie, maar dat doe je dan toch ook voor je ouders en niet voor jezelf. Zie het verschil niet zo en zou daar eigenlijk gewoon wel in toestemmen.

Angela67
mutsje

"kennelijk willen je ouders graag dat de familieband zich verbetert tussen jou en de familie, maar dat doe je dan toch ook voor je ouders en niet voor jezelf. "
Ik weet niet of een familiedag de band verbetert én daarbij: waarom zouden ouders willen dat band beter wordt? Dat kan je toch niet afdwingen? Misschien bedoelen de ouders wel dat zij erop aangesproken worden als TS niet komt bijvoorbeeld. Maar dat kan TS oplossen door zelf af te zeggen. Oftewel: ik zou eerder m'n ouders een plezier willen doen en ondersteunen door mee te gaan naar een crematie dan dat ik verplicht moet doen op een familiedag.
gr Angela