Home » Forum » Oud en nieuw dilemma

Oud en nieuw dilemma

84 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Nadia
Oud en nieuw dilemma

Wij hebben jarenlang oud en nieuw met vrienden gevierd waarvan de kinderen net zo oud zijn als die van ons.

Iets van 3 jaar geleden zijn ze gescheiden.

De afgelopen jaren vnl. contact met de vrouw gehad, man trok zich een beetje terug, had ook nieuwe vriendin. Nu weer meer contact met de man.

Oud en nieuw afgelopen jaren met vrouw en kinderen of met vrouw en vriend (zonder kinderen) gevierd. Onze kinderen vinden het gezelliger om het met anderen dan alleen met zijn vieren te vieren.

Dit jaar zijn hun kinderen bij man.

Ik wilde man vragen of hij oud en nieuw met ons wil vieren (ook met zijn vriendin en evt haar kinderen).

Mijn man wil hem dat niet vragen om hem niet in een moeilijk parket te brengen en nee tegen ons te moeten zeggen. Eerder heeft de man nl gezegd dat zijn vriendin niet zoiets (?) met ons wil doen (of zelfs niet met ons wil kennismaken?). Kennelijk vindt ze het moeilijk, is ze onzeker of we haar veroordelen of wat dan ook (officieel hebben ze pas wat na de scheiding maar ze kenden elkaar al ervoor).

Mijn zorg is meer dan onze vriendin het niet leuk zal vinden als ik nieuwe vriendin leer kennen en haar oke vindt.

Ik heb zelf zoiets: het is jaren geleden, ben zelf geen type om in verwijten te blijven hangen (ik sta vrij neutraal en eerder nieuwsgierig tegenover zijn vriendin), kon het altijd erg goed met vriend vinden dus zie hem graag, de kinderen willen het erg graag met hun kinderen vieren, misschien is nieuwe vriendin inmiddels ook wat relaxter erover, dus ..... laten we het gewoon vragen. En we kunnen aan vriend aangeven dat hij vanzelfsprekend gewoon nee mag zeggen. No hard feelings. Nee hebben we, ja kunnen we krijgen.

Nb We hebben geen goede alternatieven om oud en nieuw met anderen te vieren.

Wat zouden jullie doen? Ideeën en evt. argumenten om mijn man mee te krijgen zodat hij het oke vindt als ik het de vriend toch vraag?:-) Of juist niet doen?

Angela67
vriendschap

ik zou peilen bij de vrouw van het stel dat uit elkaar is wat zij ervan zou vinden.
misschien zou zijn het wel leuk vinden om met jou en je gezin oud en nieuw te vieren.

ik denk dat je met je man moet beslissen wat het beste is voor de vriendschappelijke relatie met zowel de man van het gescheiden stel als de vrouw.

het lijkt nu als of je eigenlijk altijd voor de kinderen kiest, wie ze dan ook heeft van hen twee dat jaar. dat geeft jouw kinderen iets te veel 'macht' in deze situatie.
en misschien moet je het daarom maar even niet doen dit jaar. Je hoeft het ook niet per se met anderen te vieren.

gr Angela

Kaaskopje
Ja overleggen met de vriendin/ex-vrouw

Ik zou vragen hoe zij er überhaupt over denkt als jij de vriendschap met haar ex weer oppakt. Als zij geen moeite heeft met een vriendschap tussen jullie en haar ex plus vriendin, dan hoef je niet bij elke gelegenheid te peilen of ze daarmee uit de voeten kan.

Pooh Bear
De nieuwe vriendin

Heb je zijn nieuwe vriendin inmiddels wel ontmoet? Kan me voorstellen dat als ze al moeite heeft om jullie te ontmoeten ze geen zin heeft om gelijk oud en nieuw met jullie te vieren.
Hoe oud zijn je kinderen ? Kan me voorstellen dat ze liever oud en nieuw vieren met andere kinderen maar als dat even niet anders is moet het maar.
Wij hebben maar 1 kind en zullen waarschijnlijk dit jaar ook oud en nieuw vieren zonder andere kinderen. Iets wat ik vervelend vind voor mijn dochter maar wat helaas even niet anders is.

Heeft je vriendin nu andere oud en nieuw plannen. Anders vind zij het misschien ook niet zo leuk als ze geen oud en nieuw met jullie gaat vieren.

Triva
nou inderdaad

Als nieuwe vriendin heb ik zeker geen zin om oud en nieuw te gaan vieren met een stel onbekenden alleen omdat hun kinderen zo graag met anderen het willen vieren. Houd je dat ook wel in je hoofd?

Nadia
Dank

Dank voor jullie reacties.

Even een paar reacties.

Ik heb onze vriendin gevraagd waar de kinderen met oud en nieuw waren. Ze zei "bij ex" en voegde er meteen aan toe dat zij met haar vriend mogelijk nog weg gaat (oftewel het niet met ons kan vieren).

Verder: de kinderen willen het graag met hun kinderen (of met hen zonder kinderen, want vriendin is dus wel eens zonder kinderen geweest), en vinden het (net als ik) saai om oud en nieuw met zijn vieren te vieren. Het is dus niet dat de kinderen bepalen,en teveel macht hebben, maar dat de kinderen EN IK het leuk vinden met hen (in welke samenstelling dan ook) te vieren. Mijn man vindt het met zijn vieren wel oke, maar ook met onze vriend (oorspronkelijk zijn vriend), maar houdt n.m.m. teveel vast aan dat die nieuwe vriendin ooit gezegd heeft dat.... en dat hij onze vriend niet in een moeilijk parket wil brengen. Ik denk dat hij teveel voor anderen denkt, en dat we het beter aan onze vriend kunnen voorleggen. Als hij nee zegt, oke. Maar misschien zegt hij ja (is zijn vriendin inmiddels zover).

Nadia
onze vriendin vragen

Kaaskopje, ik heb even overwogen het onze vriendin te vragen, maar vind dat wij haar dan teveel macht geven. Wij willen met beide bevriend blijven. Lijkt me niet dat zij dat moet kunnen verbieden, ook al zal ze het niet leuk vinden als ik vriendin van ex ontmoet (en oud en nieuw mee zou vieren). Gezien haar reactie ("wij gaan misschien nog weg") denk ik dat zij ook wel snapt dat het zou kunnen dat wij haar ex vragen het samen te vieren.

Vind jij wel dat zij ons dat zou moeten kunnen verbieden of dat wij dat om haar zouden moeten laten?

Nadia
Pooh bear en Triva

Nee, nieuwe vriendin nooit ontmoet.

Triva, zou goed kunnen.:-)

Nb Het gaat er niet om dat alleen onze kinderen het leuk met elkaar hebben maar dat wij jaaaren oud en nieuw samen vinden en dat wij dat als volwassenen ook altijd leuk vonden.

En mijn vraag is m.n.: denken jullie allemaal voor anderen en stel je daarom de vraag niet eens?

Of denk je gewoon "het lijkt ons leuk, we vragen het gewoon en geven aan dat we snappen als vriend (of zijn vriendin) het niet wil, maar misschien willen ze toch?"

Ik kan allerlei argumenten bedenken om het niet te vragen, maar ook om het wel te vragen.

Kaaskopje
Nadia

Je geeft haar die macht nu zelf al ongevraagd. :-)

Jaina
Vreemd

Ik vind het enorm vreemd dat je na de scheiding eerst vooral gezellig met de vrouw optrok en nu opeens weer Oudjaar met de man wil vieren. Ik zou dat toch echt eerst aan de vrouw vragen omdat jullie de laatste jaren samen hebben doorgebracht. Ik zou haar dus gewoon rechtstreeks vragen a) willen jullie O&N samen doorbrengen? en b) zo nee, vind je het vervelend als ik ex plus vriendin vraag?

Als het antwoord op beide vragen nee is dan zou ik man plus vriendin vragen.
Waarbij ik me overigens ook kan voorstellen dat die vriendin helemaal geen zin heeft om met voor haar onbekende mensen Oudjaar te vieren. Maar dat is natuurlijk verder aan hun.

Ik vind het echter wel zo netjes om eerst even te checken bij de vrouw om te kijken of het voor waar haar ok is. Tenslotte zijn jullie de laatste jaren door de omstandigheden vooral met haar opgetrokken.

Nadia
Kaaskopje

Jij schrijft: Je geeft haar die macht nu zelf al ongevraagd. :-)

Hoezo? (zal wel aan mij liggen dat ik je niet begrijp, maar fijn als je het even toelicht)

Nadia
Jaina

Jij schrijft: Ik vind het enorm vreemd dat je na de scheiding eerst vooral gezellig met de vrouw optrok en nu opeens weer Oudjaar met de man wil vieren.

De reden dat we de afgelopen jaren minder contact met vriend hadden lag niet aan ons mar aan vriend (door allerlei omstandigheden die ik hier niet uit de doeken wil doen, niet omdat hij ons opeens niet meer mocht of niet wilde zien). En we hebben wel contact gehad en elkaar gezien maar minder dan onze vriendin.

Maakt deze toelichting verschil voor jou en jouw reactie?

Ik probeer nl nog even te begrijpen waarom ik onze vriendin volgens jou om "toestemming" moet vragen. En ik heb al geschreven dat ze meteen zelf zei dat ze misschien met haar vriend nog weg ging (waaruit ik afleidde: ik/wij kunnen/willen het dit jaar niet met jullie vieren).

Angela67
nadia / je eigen kompas

wat zegt jouw morele kompas over de waarde die je aan deze vriendschappen hangt?

het is helemaal niet zo algemeen als je doet voorkomen volgens mij.

Het een ingewikkelde situatie waarin - volgens mijn morele kompas - voorop zou staan dat ik niemand wil kwetsen. En als ik niet zeker weet of ik iemand kwets (met welke keuze dan ook) dan is dat het eerste wat ik uit zou zoeken. En ik zou ook niemand willen verplichten om het met ons te vieren.

En als het te ingewikkeld wordt dan zou ik ook kunnen beslissen om het met geen van beiden te vieren.

gr Angela

Nadia
p.s.

En onze vriendin weet dat we wel contact (zij het minder) met haar ex hebben. Dus ik denk eerlijk gezegd dat het haar ook niet zou verbazen als zij zou horen dat we oud en nieuw samen vieren met haar ex.

Kinderen zijn overigens puberleeftijd en kennen elkaar van van af aan. Beter dan hun eigen neefjes en nichtjes.

Kaaskopje
Nadia

Jij schreef: Mijn zorg is meer dan onze vriendin het niet leuk zal vinden als ik nieuwe vriendin leer kennen en haar oke vindt.

Zonder dat je haar gevraagd hebt of ze ermee zit, hou je er al rekening mee. De zorg die je daarover hebt, kan ervoor zorgen, dat je haar ex en vriendin niet uit kunt nodigen naar jouw gevoel. Wie weet is die zorg onterecht, dus vragen is de enige oplossing.

Miekemieke
nodig alleen de kinderen uit

Dan kan vader met zijn nieuwe vriendin zelf op pad, hun relatie is nog jong en dan heb je helemaal geen behoefte aan oud en nieuw met anderen vieren.

Miekemieke
PS

Dan heb je ook de kool van de geit gespaard!

Jaina
Nadia

Natuurlijk kan je gewoon met beiden omgaan maar als het min of meer de gewoonte is dat je de afgelopen jaren O&N hebt gevierd met de vrouw vind ik het inderdaad veel netter om haar eerst even te vragen of ze er geen bezwaar tegen heeft en wat haar plannen zijn. Beetje gewoonterecht zeg maar. Als jullie nu de gewoonte hebben om samen O&N te vieren zou ik haar eerst even naar haar plannen vragen en pas als zij niet kan ter sprake brengen dat jullie man willen uitnodigen en of dat ok is.
Scheidingen zijn gevoelig en ik lees veel aannames in je bericht met betrekking to beide ex-partners en dat zorgt makkelijk voor misstanden dus vandaar even navragen.
Zeker als jullie de afgelopen jaren (om welke reden dan ook) intensiever met haar zijn opgetrokken.

Nadia
Kaaskopje

Jij schrijft: Zonder dat je haar gevraagd hebt of ze ermee zit, hou je er al rekening mee. De zorg die je daarover hebt, kan ervoor zorgen, dat je haar ex en vriendin niet uit kunt nodigen naar jouw gevoel.

Nee, ik schreef wel dat ik bezorgd was dat onze vriendin het niet leuk vond, maar ook dat ik juist vind dat wij niet haar toestemming nodig hebben.

Ik heb inmiddels bedacht dat ik het misschien - als we ze uitnodigen - wel van tevoren aan haar expliciet kan zeggen. Dat ze het weet. En er niet toch nog door overvallen wordt. Dat lijkt mij wel aardig.

Nadia
Miekemieke

Een geweldig idee!!

Al denk ik dan vriend het niet zonder zijn kinderen zal willen vieren.

Maar we zouden beide opties kunnen voorstellen: of met zijn allen of de kinderen bij ons (mochten die dat willem -die willen het denk ik toch liever bij hun vader vieren die ze al relatief weinig zien).

Maar goed, in elk geval een creatieve oplossing.

Nadia
Jaina

Dank voor je reactie.

Onze vriendin heeft uit zichzelf al geroepen (toen ik vroeg bij wie de kinderen dit jaar zijn met O&N) dat zij en haar vriend waarschijnlijk weggaan. Dus ik hoef er niet weer naar te vragen.

Jij schrijft: Beetje gewoonterecht zeg maar.

We hebben het de afgelopen 2of 3 jaar met haar gevierd en daarvoor misschien 8-10 jaar met zijn allen. Vind jij dat zij dan nu "recht heeft" op het bepalen waar wij O&N vieren, zelfs als ze zelf aangeeft dat ze waarschijnlijk met vriend dan weg gaat?

Ik merk dat ik haar informeren prima vindt maar haar vragen of ze het oke vindt dat we het met haar ex vieren echt te ver vind gaan.

Nb Ik snap goed dat ze dat niet leuk zal vinden (maar dat vond ex misschien ook niet leuk), maar haar toestemming ervoor vragen? Gaat mij te ver.

wil40
Niet met O&N

Je hebt de vriendin nog niet ontmoet, ik zou hun eerst eens samen uitnodigen om kennis te komen maken. Tot nu toe heeft ze geen zin(?) gehad om kennis te maken, laat staan met O&N?

Niki73
Vraag hem gewoon

Ik vind het geweldig dat sommige vrienden (en dat zijn er maar weinig) na mijn scheiding geen kant hebben gekozen. Ik vind dat je je vriend gewoon kunt uitnodigen, als zij vriendin niet wil komen, is zij groot genoeg om dat zelf aan te geven, toch? Dan kun je altijd nog uitwijken naar alternatieven zoals alleen de kinderen uitnodigen.

Nadia
Jonge relatie

Jij schreef: hun relatie is nog jong en dan heb je helemaal geen behoefte aan oud en nieuw met anderen vieren.

Vind jij 3 jaar (ik denk dat het inmiddels 3,5 jaar is) nog jong? En ik vermoed dat onze vriend het wel leuk vindt met ons, maar zij dan inderdaad minder. En de vraag is dan of dat nog steeds zo is bij haar. Als onze vriend dat nu zou zegt en dus nee op onze uitnodiging zou zeggen, zou ik dat vanzelfsprekend accepteren, maar ik ben bang om daar nu al bij voorbaat van uit te gaan zonder dat bij hem te verifiëren.

Maar de vraag is dus: Brengen we hem (mogelijk) in een lastig parket en moeten we het daarom sowieso niet vragen, of kunnen we het hem beter vragen en dan kan hij na overleg met zijn vriendin ja of nee zeggen?

Niki73
Vraag het hem gewoon!

Ik vind dat je geweldig moeilijk doet. VRAAG het hem gewoon, zonder verplichting: zouden jullie het leuk vinden? Zo niet, even goede vrienden. Wat is daar nou mis mee?

Kaaskopje
Nadia

Jij tegen Jaina: We hebben het de afgelopen 2of 3 jaar met haar gevierd en daarvoor misschien 8-10 jaar met zijn allen. Vind jij dat zij dan nu "recht heeft" op het bepalen waar wij O&N vieren, zelfs als ze zelf aangeeft dat ze waarschijnlijk met vriend dan weg gaat?

Ik: ze heeft op zich nergens 'recht op', maar er is wel een bepaald verwachtingspatroon ontstaan. Oud en Nieuw vier je met de vrouw van de exen. Zo is ook de traditie ontstaan met mijn schoonouders. We vroegen ze zomaar een keer met kerst om te komen brunchen, dat vonden ze duidelijk gezellig, dus herhaalden we dit het jaar erna en ja... toen zaten we opeens in een gewoonte, ofwel een traditie: opa en oma kwamen brunchen op eerste kerstdag. Zo is het ook min of meer bij je ex-vrouw-vriendin gelopen. Eerst met het héle gezin en dat is soepel overgegaan in alleen met ex-vrouw-vriendin (en de kinderen uiteraard). Zij kán het daarom een onaangename verrassing vinden als haar plaats ingenomen wordt door haar ex-man. Ook al is zijzelf degene die uit het patroon lijkt te stappen door weg te gaan met haar vriend.

Jij kent haar het beste, wij moeten echt volledig raden over hoe ze het een en ander op zal vatten. Maar algemeen gezien, zou ik het gewoon met haar bespreken. Jij wilt de ex-man-maar ook jullie vriend uitnodigen, dat is je goed recht en zo zou ik het ook naar haar toe brengen, maar dan op een tactvolle en vriendelijke manier. Ik heb de indruk dat dat moet lukken.

Nadia
Niki

Helemaal eens met jou.

Ik doe niet moeilijk. Ik wil vriend gewoon vragen, zit helemaal op jouw lijn of jij op de mijne :-). (fijn trouwens jouw reactie van de andere kant, zo zit ik er precies in, ik wil geen kant kiezen, dat weet vriendin trouwens ook, want ze weet dat we al met vriend afgesproken hebben).

Maar mijn man wil onze vriend niet vragen. Hij doet dus moeilijk :-(.

Dus daarom wilde ik polsen of iemand ideeën heeft, ook hoe ik mijn man mee kan krijgen om vriend gewoon wel te vragen.

wil40
Niet vragen.

Ze hebben al 3,5 jaar een relatie en ze heeft nooit interesse getoond om jullie te ontmoeten.

Ik zou de relatie met vriendin en aanhang en met vriend en kinderen warm houden.

Nadia
Wil

Jij schrijft: Ze hebben al 3,5 jaar een relatie en ze heeft nooit interesse getoond om jullie te ontmoeten.

Hoe weet jij dat zij nooit interesse heeft getoond?
Ik heb van mijn man gehoord dat hij van onze vriend hoorde dat zij niets met ons wilde afspreken (of zoiets). Volgens mij is dat al een tijd geleden geweest. Dus het kan best veranderd zijn in de tussentijd.

Jij schrijft: Ik zou de relatie met vriendin en aanhang en met vriend en kinderen warm houden.

Jij schrijft dus : de relatie met onze vriend en kinderen warm houden. Dus... niet vragen met oud en nieuw? Of wel vragen? Dat vind ik nl een manier om de relatie warm te houden:-). Te laten zien dat we het graag met hem en de kinderen (en al dan niet zijn vriendin en haar kinderen - hoe meer zielen hoe meer vreugd, dat idee).

bieb63
Ingewikkeld. Maar dit zou mijn mening/insteek zijn:

allereerst: niet voor andere denken en invullen.

Verder: je geeft aan al jaren O&N met je vriendin te vieren (eerst met de inmiddels ex en ook vriend van jullie), daarna met haar alleen. Ik vind dus eigenlijk dat je haar sowieso gewoon moet vragen, ook al heeft ze iets gezegd over mss weggaan met haar vriend. Jullie doen dit al jaren, dus ook dit jaar vraag je haar (ook al zijn haar kinderen er niet bij, dat is jammer, maar niet anders). Vraag haar gewoon en zij kan zelf aangeven of ze wel of niet komt (ivm evt. iets anders gaan doen met haar vriend). Op die wijze heb je haar niet ineens overgeslagen.
Pas wanneer zij nee zegt, vraag je het aan haar ex. En dan zou ik bijv. voorstellen om af te spreken voor die tijd samen even koffie of borreltje te drinken met zijn vriendin erbij om te kijken of dat leuk klikt. Sowieso is het toch echt ontspannender om een dergelijke avond samen te vieren als je elkaar als eens ontmoet hebt...... Lijkt mij.

Triva
nou

Als die vrouw jullie in 3,5 jaar tijd niet wilde ontmoeten zal ze daar niet opeens zin in hebben met oud en nieuw maar ja vragen kan altijd. Doe dat dan via mail/sms/app zodat je vriend niet meteen antwoord moet geven maar er even over kan nadenken.

Waarom wil je het zo graag vieren met iemand die geen interesse in jou heeft?

Pagina's