Home » Forum » Principiële pieters

Principiële pieters

130 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vesper Lynd
Principiële pieters

Hebben jullie in de familie nog last van principiële pro- en antipieters?
Mijn zus en zwager (alsook de rest van de familie) zijn pro Zwarte Piet. Ik vermoed dat dat de reden is dat ze ze dit jaar hebben uitgenodigd om ons Sinterklaasfeest op te luisteren. Ik zelf ben anti maar kan me er voor zo'n avondje wel overheen zetten, met het oog op mijn gelovige neefje. Puberdochter daarentegen gaat met grote tegenzin mee op voorwaarde dat ze niet met ze hoeft te praten en/of op de foto. Dochter heeft ook speciaal pakpapier gekocht waarop geen pieten staan. Jongste was eigenlijk pro maar twijfelt nu. Een gesprek met mij over tradities vatte ze samen met 'als Zwarte Piet blijft mogen vrouwen straks niet meer werken' - haha ik snap nu ook waarom begrijpend lezen zo moeizaam gaat ;-)
Hoe gaat dat bij jullie?

Pug
hier

Wij zijn er absoluut niet mee bezig. De kinderen heb ik nog niet één keer gehoord over de kleur van de pieten en ik voel ook geen noodzaak om het er met ze over te hebben.

vlinder72
niet mee bezig

Mijn zoon geniet van deze periode. Hij gelooft nog heilig. Over de kleur van de pieten praten wij niet. Het interesseert hem ook niet. Als hij maar pepernoten en cadeautjes krijgt.

Pirata
Mijn kinderen

Mijn kinderen maken zich er niet druk om. Zelfs de gelovige niet, hoewel ze zeggen dat zwart traditioneel is. Al die gekke kleuren vinden ze niet mooi.
De gelovige weet overigens donders goed dat het schmink is.
Op het werk Sinterklaas gevierd en er was niet één gedicht met "Zwarte" piet erin. Wel allerlei andere pieten.

Klaas
Sja

Zeurpieten kennen we wel

Dendy Pearson
Niet mee bezig

Het is in onze omgeving geen punt. Pieten in alle soorten en maten. Voor elk wat wils, zoals st. Nicolaas al zei.
De kinderen boeit het niet en de volwassenen ook niet.

Ben blij toe, want ik heb mijn buik vol van dat principiële gedoe.

Nur
Geen Piet

Ik boycot Piet wel (althans de zwarte variant). Ik heb sinterklaas papier zonder piet en ook andere artikelen zonder Piet.
Maar in de praktijk maakt het weinig uit want Piet speelde sowieso al niet echt een rol tijdens ons persoonlijke sinterklaasfeest. Ik heb nooit een sinterklaas of pieten thuis uitgenodigd bijvoorbeeld.
Mijn kinderen zijn ook anti- zwarte piet. Alleen de twee jongsten ontgaat het allemaal nog en we voeren die discussie ook verder niet waar ze bij zijn.
Hoewel we die discussie nu ook verder niet meer hebben. Dat is voor mij afgesloten. De verandering is in gang gezet en langzaam maar zeker zal dit de overhand krijgen, eerst in de grote steden en uiteindelijk ook in de kleine dorpjes. Daar gaat nog wel een generatie overheen maar dat moet je ook de tijd geven.
En ik concentreer me liever op andere dingen nu zoals pepernoten en cadeautjes.

Klaas
Sinterklaas

Volgend jaar ook geen Sinterklaas meer want zijn roots liggen in Turkije en dat is politiek ook niet correct.

Nur
Klaas

Dat snap ik niet? Waarom is het een probleem dat de Sint van Turkse afkomst is?

Juno
Buurmeisje

Mijn buurmeisje van drie heeft het over de Rode Zwarte Piet en de Blauwe Zwarte Piet. Zwarte Piet is voor haar de naam en nu wordt er een kleurtje voor geplakt om ze te onderscheiden. Roetveegpieten zijn niet echt want hebben geen kleur volgens haar.

Kaaskopje
Klaas

Herhaalt hier hoe discussies op Facebook verlopen.

Kaaskopje
Niet aan de orde

In mijn gedachten zou ik degenen die een statement lijken te willen maken door nadrukkelijk een zwarte Piet in te huren of uit te nodigen, irritant vinden. Maar ja... voor de lieve vrede en het nadrukkelijke belang van een leuke sfeer voor de kinderen, zou ik er tijdens de feestavond zelf niet moeilijk over doen.

Kaaskopje
Oh ja

Misschien zou ik zo rond 10 januari wel terugkomen op dit voorval en zeggen dat zwarte Piet in 2017 niet welkom is bij júllie in huis. Dan hebben ze 11 maanden de tijd om daarnaar toe te leven en kan iemand anders gastheer/vrouw zijn met pakjesavond als ze bang zijn dat het feest bij jullie daardoor totaal verpest wordt.

mira
nee

Nee, wij zijn helemaal niet bezig met de kleur van de pieten, ook de rest van de familie niet. Ik vind alles best als ze maar niet een knalkleur hebben of stroopwafel oid. Die roetvegenpieten vind ik prima. Hier in de provincie lopen trouwens nog gewoon zwarte pieten over straat en leeft eigenlijk de hele discussie niet zo.

mira
ps

Als jouw familie een zwarte zwarte piet uitnodigt en op allerlei andere manieren met een zwarte zwarte piet bezig is om jullie te jennen, dan zou ik niet gaan. Is dat niet het geval, dan zou ik me er over heen zetten om de lieve vrede en als het de volgende keer bij jullie gevierd wordt, dan kun je het anders doen. Om nou een ruzie te forceren om zoiets. Mijn beste vriendin is nu in een zware ruzie verwikkeld over kerst en waarschijnlijk zal de familie niet compleet aan tafel zijn. Is dat het waard?

gerko
wij vermijden het

Ik zelf zit er een beetje tussenin. Mijn man is echt pro en vindt alle gedoe er om heen onzin. Mijn familie is ook pro en sommigen van hen zijn echt op zo'n Geert Wilders manier pro: die anti-pieters moeten niet zeiken. En ik heb daar helemaal geen zin in. Ik kan ze niet overtuigen, dus ik vermijd het gesprek hierover.

Vesper Lynd
Niet in mijn huis

Sint is altijd bij mijn zus, dan heb ik de rommel niet ;-) In ruil mag ik met Kerst voor iedereen koken.

Kaaskopje
Aha:-)

Ik kreeg de indruk dat ze Sint en Piet mee namen naar jouw huis:-) Dan zou ik het gewoon uitzitten. Hun huis, hun keus. De discussie moet (tijdelijk) gestaakt worden op 5 december vind ik.

jolanda
mmhh

Als ze een statement willen maken dan zou ik daar toch moeite mee hebben, zeker op het feest.
Ik vind dat je dan juist niet de discussie stillegt.
Lastig, ik zou het moeilijk vinden.
Hier zal het wrs niet concreet spelen, hoop ook wel dat we het kunnen ontlopen.
Vieren met schoonouders en ik vermoed dat zeker schoonmoeder wel pro piet zal zijn, we hebben het er niet over. Maar het komt misscchien terug in surprise oid, we zullen zien.
Kinderen hier absoluut pro:(

Bromvlieg
Pakpapier

Nou, zonet zat ik wat in te pakken, er ligt altijd nog wel sintpapier van voorbije jaren. Familieleden die ik pro zwarte piet heb zien posten op FB geef ik nog wat zwartepiet pakjes, gekleurde-Pieters geef ik verpakkingen waarop zwarte piet niet voorkomt. We hebben een heel gevarieerde familiekring.

Het is een ingewikkelde discussie geworden. Van de week hoorde ik op de radio Lodewijk Asscher zeer empatisch met een pro zwartepiet dame discussiëren, respect hoor, zoveel geduld.

Pug
Bromvlieg

Nou is het hier in huis geen issue en hebben we er ook geen anderen bij op pakjesavond, maar bij het lezen van jouw post bedacht ik mij dat mij totaal niet is opgevallen WAT er op het pakpapier stond. Ik heb mij geconcentreerd op een beetje afwisselen. Maar of er pieten op stonden, geen idee.

jolanda
wauw Bromvlieg

Dat is nog eens je strategisch opstellen!
Dus feitelijk verweef je heel de politiek in het feestje, houd je rekening met ieders kleur.
Ik heb nog papier met zwarte piet liggen van vorig jaar maar kreeg het niet voor elkaar te gebruiken. Zonde maar het zal wel weggegooid worden.
Ook kwam ik thuis met een chocolade zwarte piet, voor in een schoen. Helemaal op automatische piloot, niet bij stil gestaan.

Aagje Helderder
Tjonge

Dat nu zelfs moet worden nagedacht over de vraag of het oude inpakpapier met zwarte pietjes nog kan..... Ik kan er niet goed bij hoor.

Hier was ik gematigd en kon ik best wat van de weerstand snappen en wilde ik ook wel meedenken in oplossingen. Één van de pubers hier is erg voor zwarte piet, één vol begrip voor het antizwartepietenkamp, schoolkind snapt niet wat zwarte piet met echte 'zwarte' mensen te maken heeft (is toch echt anders).
Maar als ik nu de ratjetoe aan gekleurde en witte pieten zie, het blijvend fanatisme bij de tegenstanders en een regering die verklaart dat zwarte piet echt kwetsend is, blijkt mijn genuanceerde gevoel ver te zoeken. Ik haak af en wil gewoon zwarte piet terug.

Erg? Zal wel... Maar voor iemand die verder best politiek correct is en door sommigen ook wel gezien zal worden als horend bij de linkse kerk veroorloof ik me deze uitglijder maar.

Aagje

Astrid
Pfff

Idd zijn dat ook wel doodzondess. Chocola ook maar ontkleuren dan en een rolletje papier..meen je dat? Ook dat je dat dan met pijn in je hart bij t oud papier doet? Kijken wie welk kadopapier krijgt...Wat vreselijk krampachtig allemaal. Straks kunnen we zeggen dat het hele families verscheurde. Toch jammer dat mensen dat elkaar en kinderen aandoen. Zo Star.

jolanda
snap het niet

Ik snap niet zo goed wat er star is aan het ontwijken van zwarte piet als symbool.
Eerlijk gezegd vind ik dat ook weer in hokjes plaatsen en niet bevorderlijk voor onderling begrip.
Voor mij was zoals 'voor iedereen' zwarte piet iets dat erbij hoort.
Nu kijk ik er anders tegenaan en wil ik het dan ook niet meer gebruiken.
Kost alleen wat omschakeling.

Vesper Lynd
Precies

Ik ben zelf ook niet bij het eerste gerommel 'om gegaan'. Dat kwam pas na de documentaire van Sunny. Ik begrijp de mensen ook wel die angstvallig blijven vasthouden aan onze cultuur. Ze bewaren goede herinneringen aan hun sintfeesten met Zwarte Piet en zijn bang dat dat verdwijnt. Het werkt ook niet echt mee dat Sylvana en consorten zo hard de discriminatiekaart spelen. Niemand wil een racist genoemd worden, en zo voelen de propieters dat ook niet. Geef het een paar jaar, en dan is iedereen er wel aan gewend.

Kaaskopje
Astrid

Chocola ook maar ontkleuren dan===

Hoe Bromvlieg het heeft aangepakt vind ik heel tactvol. Als je zo iedereen het gevoel kunt geven dat je rekening met zijn of haar opvattingen houdt is dat alleen maar toe te juichen. Als ik nog zwarte Pieten papier had gehad, zou ik het denk ik uit zuinigheid nog wel gebruikt hebben, maar wel met het gevoel dat het daarmee klaar is en volgend jaar zonder.

Wat betreft de chocola: van zo'n opmerking raak ik echt geïrriteerd, het is zo ontzettend kinderachtig. Jij bent niet de enige hoor die dat doet, daardoor is mijn irritatieniveau ook zo laag inmiddels. Het zegt alles over hoe de discussie gevoerd wordt. Als een stel kleuters. "Zullen we blanke vla dan ook maar afschaffen?" "Mag zwarte en witte peper nog wel??" Denk even na!

M Lavell
Voor de lieve vrede

"Mijn zus en zwager (alsook de rest van de familie) zijn pro Zwarte Piet. Ik vermoed dat dat de reden is dat ze ze dit jaar hebben uitgenodigd om ons Sinterklaasfeest op te luisteren. "
Dan zou ik niet gaan.
Voor de lieve vrede kun je over pakpapier, een zwart geschilderd neefje, een surprise of gedicht over het onderwerp heen stappen. Maar kennelijk is het zus en zwager niet om de lieve vrede te doen en nodigen ze dus nog eens extra een zwarte piet uit.

Kinderachtig. Zou ik mijn kinderen niet aan bloot stellen.

Astrid
ach Kaaskopje

Daar kwam Jolanda mee, niet ik, ik reageer er alleen maar op.
"Ook kwam ik thuis met een chocolade zwarte piet, voor in een schoen. Helemaal op automatische piloot, niet bij stil gestaan."

Dus je reactie hoe een kleuter zou reageren en dat ik of anderen na moeten denken met een uitroepteken erachter zegt niet zoveel over mij. Wel over hoe belangrijk en waar jij jouw mening vindt dat je het meent te moeten zeggen met stemverheffing om mij tot de orde, jouw orde, te roepen.

Ik vind alleen dat er star mee wordt omgegaan.
Een rolletje papier, een chocoladepiet...alsjeblieft, dan begin je toch lekker volgend jaar?

Kaaskopje
Miriam

Ik zou het dit jaar denk ik toch niet op de spits drijven omwille van de kinderen. Die zouden niet snappen dat de plannen opeens omgegooid worden, als het altijd met de complete familie gevierd wordt. Is het voor 2017 nog steeds zo dan zou ik ze er halverwege het jaar op voorbereiden, dat we het voortaan alleen met het gezin vieren. Maar ik ben het verder met je eens. Ook hier zeg ik, dat het iets over het niveau zegt, als je via dit soort acties nog even lekker puh extra nadruk legt op de meningsverschillen.

Kaaskopje
Nee Astrid

Jij maakt de opmerking over het ontkleuren van de chocola. En dat is kinderachtig.

Ik zou de chocolade-Piet lekker laten opeten en het wegschrijven onder 'foutje'. Volgend jaar beter. Ik lees niet dat Jolanda de choco-Piet heeft weggegooid.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.