Home » Forum » Relatie therapie 1

(Relatie) therapie

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ikke_Anoniem
(Relatie) therapie

Mijn partner en ik hebben al een tijdje een problematische relatie. Daarvoor zijn we in relatietherapie gegaan bij een erkende relatiepsycholoog, maar al snel bleek dat we beiden nog een leuke bagage vanuit verleden meedragen. Omdat dit persoon ook bekend is met systeemtherapie en hechtingsproblemen zijn we bij dezelfde persoon gebleven

Tijdens de individuele sessies valt het mij op dat de therapeut zich vooral richt op het beter laten voelen van de persoon die in behandeling is.
Als bijvoorbeeld in mijn gesprek met de therapeut wordt besproken waarom ik bepaalde zaken zo doe of waarom ik op een bepaalde manier reageer als er over mijn grens wordt gegaan, dan wordt in het gesprek met mijn partner aangegeven dat mijn manier van reageren mijn partner in een hoek drijft.
Daarbij wordt niet gekeken waarom dat zo is, terwijl dat in mijn sessie wel is verteld.

Nu begrijp ik ook wel dat de therapeut een geheimhouding heeft. Dus er kan ook niet veel verteld worden. Alleen ik zou verwachten dat de therapeut dat in zijn achterhoofd wel meeneemt tijdens de sessie met de partner. En natuurlijk vise versa ook.
Enige wat er wordt gedaan is de partner een beter gevoel te geven door aan te geven dat de manier van reageren niet goed is en ook niet gelijkwaardig.

Ik zou verwachten dat er wordt gekeken waarom mijn manier van reageren zo is (dat weet de therapeut) en waarom mijn partner eigenlijk steeds weer over mijn grens gaat.

Zoals nu lijkt wordt er alleen gekeken naar de manier van reageren en minder naar wat de reden is. Dus waarom gebeurt het. Wat de het aandeel van de persoon in het conflict. Hier wordt dus aan voorbij gegaan.

Verwacht ik teveel van de therapeut? Maak ik hierin denkfouten?

Verwacht ik teveel van de therapeut? Maak ik hierin denkfouten?

BeetjeAnders
Ingewikkeld

Ik zou de relatietherapie elders doen denk ik.
Tijdens de persoonlijke therapie lijkt het me belangrijk dat je het gevoel hebt dat de therapeut zich inleeft in jou.
Verwarrend is het als hij even later een bemiddelende rol moet spelen.

Niki73
Bespreken

Kun je dit niet met de therapeut zelf bespreken?

Ikke_Anoniem
Niki73

Als dat wat had opgelost had ik de vraag hier niet gesteld ...... ;)

Mari
hm

Misschien probeert de therapeut de ander eerst wat omzichtig te behandelen zodat hij/ zij niet dichtslaat. Als je nog bij hem/ haar apart in behandeling bent zou ik rechtstreeks vragen waarom dit gebeurt en ook zeggen dat jij je er onprettig over voelt. Oh ik lees net dat het niets oploste. Wat gaf de therapeut voor reden dan?

Het kan ook zijn dat je manier van reageren, hoe terecht ook, de boel doet vastslaan tussen jou en je partner. Dat jij de oorzaak en de reactie moet scheiden en meer te winnen hebt bij bijvoorbeeld rustig je grenzen aangeven, ik noem maar wat. Dan vind ik het wel valide

Maar als jij niet op tijd gezien wordt door therapeut in wat het gedrag van partner je doet (dus even afgezien van je reactie) zou ik weg gaan.

OokZo
Onze beste therapeut

Wij hebben wel een paar relatietherapeuten versleten. De beste gaf ons allebei het gevoel gehoord te worden. Hij toonde begrip voor mijn ex (hoe gestoord hij zich ook gedroeg) omdat hij was wie hij was. Tegelijkertijd gaf hij aan mij aan: dit is hoe hij is en hij gaat echt niet veranderen. En andersom. Hij probeerde op een goede manier duidelijk te maken dat wel beter uit elkaar konden gaan, zonder dat zo te zeggen. Ik stond eerst met mijn mond vol tanden (gaat hij die mishandeling nu echt niet veroordelen?), maar achteraf heb ik grote bewondering voor deze therapeut.

Ikke_Anoniem
OokZo

Ik kom niet verder met deze therapeut.
Maar eens op zoek gaan naar een andere tot de goede gevonden is.
Iedere therapeut doet wel een intake.

Ikke_Anoniem
Vanzessen

Heeft er iemand ervaring met Vanzessen (www.vanzessen.com)?

Als we de informatie op de site lezen dan heeft dat een aantal raakvlakken met wat wij zoeken.

Iemand ervaring met deze therapie?

Stip
Geen ervaring

Wel een heel goede indruk van deze website.
Via via wel heel goede verhalen gehoord over zijn aanpak en persoonlijkheid.
Wij hadden al een peut maar we waren anders zeker bij hem terecht gekomen. .

Ikke_Anoniem
Stip

Dank je.

We gaan contact opnemen met die peut. Ik heb er zelf ook een goed gevoel over.