Home » Forum » Vriendin is nogal extreem

vriendin is nogal extreem

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Herfstblaadje
vriendin is nogal extreem

Een paar jaar geleden leerde ik op een feestje bij een (vage) vriendin de schoonzus van die vriendin kennen. Grappig type, vol enthousiaste verhalen. Lang verhaal kort, er ontwikkelde zich een vriendschap tussen ons. Ik was nog niet lang gescheiden en kon wel wat lol gebruiken en zij was overal voor in (haar man werkt in ploegendiensten, die was vaak niet thuis en ze heeft geen kinderen). Wat ik vreemd vond (toen) was dat er mensen waren waarmee ze ooit bevriend was geweest, die ze nu intens haatte. Ik ben zelf meer van het langzaam laten doodbloeden als ik een vriendschap niet meer zie zitten, dan hoeft niemand de ander te haten.
Na een tijdje bevriend te zijn, begon het me op te vallen dat ze af en toe tegen me loog (100% zeker en aantoonbaar). Ze moest bijvoorbeeld uit eten met haar schoonouders, ze stuurde me zelfs een foto vanuit een restaurant en dan kwam ik erachter dat ze met een andere vriendin op pad was geweest (de foto was van een paar dagen eerder). Ik zit er helemaal niet mee als ze met iemand anders weg wil, dus waarom daarover liegen? Ik dacht dat ze wel heel onzeker moest zijn als ze dacht dat ze tegen me moest liegen, dus ik heb het er verder bij gelaten, ook al gebeurde het steeds vaker. De vriendin waar ik haar had leren kennen zei dat zijzelf haar schoonzus liever wat op afstand hield, omdat ze nogal extreem uit de hoek kon komen. Vriendin had via via gehoord dat ze ook heel wraakzuchtig kon zijn. Ik nam het maar met een korreltje zout (schoonzussengedoe, dacht ik).
Wat naast het liegen ook vaker gebeurde is dat ze dingen verzweeg, zodat ik later voor het blok werd gezet. Ze nodigde bijvoorbeeld allemaal mensen uit om mee te gaan naar een feest waar wij samen heen zouden gaan. Op zich kan me dat niet schelen, hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar overleg het even. Of ze verzette een afspraak zonder te vragen of het nieuwe tijdstip wel schikte.
Een paar weken geleden was er weer zo'n voorval en liet ik duidelijk merken dat ik er dit keer geen zin in had om mee te veren. Ze was woedend! Laaiend! Wie ik wel dacht dat ik was.
Sindsdien bestookt ze me via email en whatsapp met eisen. Ik moet excuses aanbieden, ik moet weten wat ik haar heb aangedaan, ze staat voor paal tegenover iedereen, enz.
Inmiddels vermoed ik dat er ergens een stoornisje moet zitten. Ik ga geen etiketten plakken, maar dit kan niet normaal zijn. En ik zie nu ook een patroon in de eerdere vriendschappen die bij haar zijn fout gelopen (wat natuurlijk nooit haar schuld was).
Langzaam laten doodbloeden gaat hier niet werken en ik heb geen zin in wraakacties. Ze weet wel waar ze me mee kan kwetsen als ze dat zou willen. Wat is wijsheid?

Miss
Een deel klinkt me bekent in de oren

Je hebt hier waarschijnlijk te maken met iemand met borderline.

Je kunt op internet ontzettend veel info vinden. Maar de vraag is wil je dat?
Ben je zo " close/ betrokken" bij haar?

Er vanaf komen is nog niet zo gemakkelijk... ze is namelijk erg ziek... Dat blijkt wel uit je post.
Je hoeft haar nl niet te kwetsen. Loslaten en zo min mogelijk contact zoeken lijkt mij dan het beste.
Sterkte!!

juf Ank
eens

met Miss. Je beschrijft heel veel kenmerken van borderline; liegen, haten en dan weer iemand op een voetstuk hebben (andersom) denken in extremen. En jouw 'misser' heeft haar verlatingsangst enorm aangewakkerd.
Is een heel eng type vrees ik, waar je veel problemen mee kan krijgen als je niet oppast.
Misschien kun je haar geruststellen door er nog eens rustig over te praten, als het je lukt om dit aan te gaan zonder je op te winden. Dat zal haar niet zo lukken, maar je kunt je voornemen om, wat er ook gebeurt, rustig te blijven en haar niet te hard af te wijzen. Daarna kun je het misschien dood laten bloeden.
Maar het is heel moeilijk, ik zou zelf eerder alle afstand bewaren, op hoop van zegen dat ze geen rare wraakactie bedenkt. Dat ku je zelf beter in schatten.

Ginny Twijfelvuur
Damage controle

Bied je verontschuldiging aan en veins af en toe een griepje bij volgende afspraken. Het is wachten totdat ze een nieuw slachtoffer vindt en je interesse in jou een beetje verliest.
Of ga de confrontatie aan en zit het uit.

De tactiek van je vage vriendin is zo gek nog niet.

Herfstblaadje
dank

Ik heb even gegoogled op Borderline en ik herken veel. Ik word er niet zo blij van. Gelukkig hebben we weinig gemeenschappelijke kennissen, behalve die schoonzus dan. Ik ga me rustig en kalm losweken en ik hoop dat ze snel haar aandacht ergens anders op richt.

MarSy
Zakelijk, docht duidelijk en vriendelijk

Dat werkt het beste, dus gewoon ja of nee zeggen en als zij het daar niet mee eens is, jammer dan, dit is het en niet anders.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.