Home » Forum » Vriendschap verbreken of niet

Vriendschap verbreken of niet?

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Stampertjebloempje
Vriendschap verbreken of niet?

Om zo min mogelijk herkenbaarheid aan mijzelf te geven, zal ik voor onderstaand verhaal niet al te veel in detail treden. De namen die ik noem zijn NIET de echte namen!

Alvast bedankt voor het lezen van onderstaande lange tekst.
Een aantal jaar geleden kwam ik via via in een vriendengroep terecht. We deelden dezelfde hobby en gingen dan regelmatig met zijn allen wat doen, wat met deze hobby te maken had. Een van die vrienden was Bas. Bas vond mij erg leuk en had ook letterlijk gezegd dat hij wel iets met mij wilde beginnen. Behalve een goede vriendschap, zag ik voor de rest niet veel in hem. We bleven elkaar gewoon als vrienden zien en we gingen ook weleens wat gezelligs met zijn tweeën doen. Moet kunnen imo en ik was erg duidelijk naar hem geweest dat ik geen relatie wilde.
Later in de jaren kreeg ik een vriend en Bas wilde opeens geen dingen samen meer doen. Ergens wel begrijpelijk, maar toch jammer. De relatie ging na een paar jaar uit en ik kreeg een relatie met mijn huidige vriend, die in dezelfde vriendengroep zat (ja zat, maar waarom dat komt later). Ook toen wilde Bas nog steeds niet samen afspreken. Iets wat ik heel jammer vind, want ik zag hem als een van mijn beste vrienden en ik ben ook zo opgegroeid, dat je makkelijk met mannen bevriend kan zijn, zonder dat er meer is.

Een paar jaar geleden kwam er nog een nieuwe man (Tim) in de vriendengroep en het was eigenlijk wel duidelijk dat hij nogal moeite met mij had (door een vorm van autisme heb ik nog weleens moeite om op een goede manier te communiceren met anderen, waardoor niet alles even goed overkomt). Nare opmerkingen en grappen maakte hij gewoon in het bijzijn van anderen. Aan de andere kant konden we ook gewoon lachen met elkaar. Ik zag niet in dat hij mij eigenlijk helemaal niet mocht, dat hoorde ik later pas van mijn vriend (hij heeft zelfs tegen hem gezegd dat hij weg moest gaan bij mij). Ik zag zijn grappen als gewoon een grapje onder vrienden.
Tim maakt graag anderen zwart tegen de een, maar maakt die ene weer zwart tegenover de ander. Dus hij vertelde bijv. tegen mij nare dingen over Bas, maar vertelde tegen Bas weer nare dingen over mij en zo deed hij dat bij meerdere in de groep. Op een gegeven moment zijn mijn vriend en ik daar achter gekomen en hebben daarvan wat gezegd tegen hem persoonlijk. Vanaf toen zijn er ook door hem in de gezamenlijke Whatsapp groep wat sneren naar ons gegeven.

Begin vorig jaar, merkten we dat we niet meer uitgenodigd werden voor leuke uitjes. Natuurlijk hoefden we niet altijd mee, maar naar 2 of 3 keer niet mee gevraagd te worden, ga je je toch wel zorgen maken. De whatsappgroep was o.a bedoeld om data af te spreken voor uitjes. Het was op een gegeven moment wel duidelijk dat er een nieuwe groep was aangemaakt zonder mijn vriend en ik er in.

In de zomer van vorig jaar waren ze weer met zijn allen weg en toen ik vroeg waarom wij weer niet meegevraagd werden, kregen we halve waarheden te horen. Ik had duidelijk gevraagd of ze eerlijk wilden zijn, maar dat deden ze niet (de stumperts). Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet het antwoord, hebben wel wat ideeën, maar weten dus niet of deze juist zijn.

Ondanks dit alles 'mis' ik een aantal vrienden van de groep, waar o.a Bas. Ik had gehoopt dat hij nog contact zou blijven houden met ons en dat we nog weleens wat samen konden doen. Pas geleden was hij jarig en hadden geen uitnodiging gehad (ik wist via via dat hij het vierde). Natuurlijk snap ik dat we niet uitgenodigd werden met de anderen, maar apart had echt wel gekund. Ik had hem via whatsapp gefeliciteerd en hij zei dat hij binnenkort langs zou komen om bij te praten. Dit is ondertussen alweer bijna 2 maanden geleden. Ik zie op FB dat hij genoeg leuke dingen doet, maar ons/mij uitnodigen om iets samen te doen, is nog niet van gekomen en we wonen redelijk vlakbij elkaar. Ik vraag mij af of ik duidelijk moet zijn naar hem, dat het mij niet duidelijk is of we elkaar nog vriend/vriendin kunnen noemen. Ik ben bang voor het antwoord. Wil een lange vriendschap niet zomaar opgeven. Hij heeft ook niet echt een eigen mening en zal dus ook niet snel (durven) toegeven aan de (oude) vriendengroep dat hij nog met ons wil optrekken.

Wat zou jullie advies zijn?

AnneJ
Laten gaan

Je kunt het initiatief bij hem laten of zelf voorzichtig contact zoeken. Drastisch vriendschappen verbreken is niet zo gewenst. Even later vind je elkaar misschien toch weer leuk en dan zit er zo'n breuk tussen.

Helemaal op de oude voet verder gaat het vast niet meer, dus je zal moeten wennen aan nieuwe constellaties van vrienden wie met wie gaat en hoe en waarom. En nog niet duidelijk is of en hoe jij daarbij aansluit. Dat zou je eens aan 'Bas' kunnen vragen?

Kortom. Waar mensen zijn is altijd gedoe. En al te toxische omgevingen zou ik zien te vermijden. Al is het tijdelijk vanwege een 'Tim'. Wie weet nu al hoe het verder gaat. Niemand toch? Dat zijn de onzekerheden van het leven en van relaties.

ElenaH
Niets doen

'Wat zou jullie advies zijn?'

Nieuwe vrienden zoeken. Je hebt duidelijk aangegeven dat je met een aantal mensen, waar onder Bas, nog contact zou willen hebben. En daar is helaas niet op gereageerd. Misschien ligt dat deels aan de ik-persoon (mensen stumperts noemen omdat ze geen zin hebben om eerlijk te zijn, komt niet erg respectvol over), misschien alleen aan Tim. Maar deze vriendschappen zijn geweest en voorbij. Geniet van de leuke herinneringen en ga door met je leven.

Lilian1
Is het nog vriendschap

Of zijn t meer kennissen geworden. Doorgaan dus en inversteren in andere contacten

Watervrouw
Jij wil de vriendschap niet opgeven...

...maar Bas en de rest hebben dit overduidelijk wel gedaan. Heel pijnlijk. Ik zou de vriendschap verder dood laten bloeden. Nadrukkelijk de vriendschap verbreken zou ik niet doen, je weet niet hoe zaken lopen en waar je wie weer tegenkomt. Dat met die nieuwe appgroep is ontzettend flauw. Laat los.

Max
Anders

Als hij voor jou dierbaar is, mag je best wat meer pogingen doen dan één appje.
Nodig hem gewoon uit, voor een etentje of wat er maar ook bij jullie past.
Houdt hij de boot af dan houdt het verder op.
Maar wie weet is hij niet zo attent in dit soort dingen.
Ik laat een hoop contacten liggen en dat zegt helemaal niets over hoe ik tov die mensen sta.

En als hij wel komt dan merk je vanzelf wel of het weer gezellig wordt.

Lou
Toch nog een poging

"Ik had hem via whatsapp gefeliciteerd en hij zei dat hij binnenkort langs zou komen om bij te praten. Dit is ondertussen alweer bijna 2 maanden geleden."

Ik zou er geen bergen energie meer in steken. Maar nog een laatste poging vanwege dat laatste whatsappje kan misschien toch ook geen kwaad. Zeker als jij zelf de vriendschap niet wilt opgeven. Wie weet durft Bas niet meer omdat hij zijn antwoord heeft uitgesteld en uitgesteld. En wie weet wat er dan toch nog uit kan komen. Ook al ben je daar bang voor, want het kan natuurlijk best dat het een ellendige afspraak wordt... Maar dan weet je dat maar. Kortom, als de laatste app van Bas iets was als: "ik kom binnenkort langs" dan zou ik hem nu met een concreet voorstel terug appen: "Morgen 17 uur?"

wil40
Moeite voor Bas.

De vriendengroep kan je loslaten, dat is wel duidelijk. Maar Bas, die is je toch wel extra dierbaar. Hij heeft een appje gehad voor zijn verjaardag en verder blijft het wat stil aan twee kanten.
Bas zou ik nog een kans geven, wat Max ook zegt. Nodig hem uit bij jullie en als hij daar geen zin (meer) in heeft dan houdt het op.
Bewust de vriendschap verbreken hoeft niet, het is niet gelijk alles of niets.

Flanagan
Bas

Is het niet mogelijk dat Bas liever geen contact meer heeft vanwege nog altijd stille verliefdheid voor jou, terwijl je een vriend hebt. Misschien is het aan jou hem als vriend los te laten.

Enna M.
dat was ook mijn gedachte

Dat Bas nog steeds voor je valt en jij inmiddels iemand anders als partner hebt. Verder ben ik het eens met Max, voor een dierbare vriend is meer moeite doen dan 1 appje in 2 maanden niet vreemd. Maar ik moet zeggen, ik vind dat zelf ook lastig hoor. In mijn omgeving ben ik meestal degene die het initiatief neemt om wat af te spreken en dan bekruipt mij wel eens het geval dat ik meer sta te springen om contact dan de andere partij... aan de andere kant is het altijd gezellig en hoorde ik laatst nog van iemand dat die mij zo zelfverzekerd vind overkomen en onzekerheid op dat gebied niet van mij verwacht had. Dus....

Soms zou ik best terug willen naar het bel-tijdperk, als je iemand live spreekt is het makkelijker de koe bij de horens te vatten met dit soort dingen.

Stampertjebloempje
Dank

Dank voor jullie antwoorden tot nu toe. Ik zal ze even proberen om globaal te antwoorden.

Misschien is het inderdaad niet echt respectvol om mensen 'stumperts' te noemen, maar nog erger vind ik dat iedereen er om heen draaide toen ik naar de waarheid vroeg. Er was duidelijk iets mis met mij en/of mijn vriend volgens hen, anders waren we nog steeds welkom op de uitjes etc. Zelf heb ik het idee dat ze gewoon ons zelf op deze manier er achter hebben laten komen dat we niet meer 'gewenst' waren, maar dat ze dat liever niet direct zeiden (wat ik mij ergens ook wel weer kan voorstellen, maar fijn is het zeker niet).

Of Bas nog steeds gevoelens voor mij heeft, durf ik niet te zeggen. Hij is hier , na de breuk, al 1 of 2 keer langsgeweest, we praten dan over koetjes en kalfjes en onze hobby. Ik probeer dan enthousiast te zijn, maar dat is moeilijk , want ik wil dan het liefst aan hem vragen wat er nu aan de hand is, maar dat verpest de sfeer weer en ik weet dat hij toch niet eerlijk is. Bang om mij/ons te kwetsen. De kans dat hij daarna echt nooit meer wilt komen is groot. Wat een ding zeker is is dat Tim en nog een uit de groep, nog al de pik op ons heeft en nog steefs roddelt over ons . Dit is namelijk verteld door iemand uit de groep, waar we nog wel goed contact mee hebben. Als die 2 er niet bij waren gekomen, dan was het misschien heel anders geweest.... Helaas is Tim goed in mensen tegen elkaar opzetten, maar ziet de rest dat niet .

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.