Home » Forum » Wat is nou echt het geheim van een goed huwelijk

Wat is nou echt 'het geheim van een goed huwelijk'?

90 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Arawen
Wat is nou echt 'het geheim van een goed huwelijk'?

Even naar aanleiding van dat nieuwe TV programma, waar ik vorige week geïnteresseerd heb zitten kijken naar de eerste aflevering; 'Het Geheim van een Goed Huwelijk'. Voor wie er nog niet van heeft gehoord; het programma is een sociaal experiment, waarbij wordt getest of de wetenschap een betere 'matchmaker' is dan wijzelf. Ofwel, of koppels die door de wetenschap bij elkaar zijn gebracht, een betere kans op een langdurige relatie hebben dan koppels die elkaar zelf hebben gevonden. In de eerste aflevering, vorige week, trouwden 4 stellen. 2 'natuurlijke'koppels en 2 koppels die elkaar in het stadhuis voor de eerste keer zagen.
Zoals gezegd, ik vind het een interessant idee. Want is nou echt die factor die zorgt dat je het met elkaar door de jaren heen vol houdt? Is dat gelijkheid van interesses en karakter, wat je kunt meten met wetenschap, of is het toch die geheimzinnige 'chemie'??
Hoor graag jullie idee hier over. Om zelf een aftrap te geven; ik las een tijd geleden een Engels stuk over de kern van een goede relatie, gebaseerd op het 'Lust, Laughter and Loyalty' principe. Die 3 vormen een soort van positieve vicieuze cirkel, die het door de jaren heen leuk weet te houden. Ik vond dat een goeie en ik geloof daar wel in. Jullie zijn allemaal ervaren genoeg op relatie-gebied, wat vinden jullie?? Wat is nou het echte Geheim van een Goed Huwelijk?

Katniss
Als ik het wist

Ik denk dat je dat alleen kunt weten als je al langer dan 15 jaar samen bent en elkaar nog steeds de leukste vindt. Dat zijn er niet zoveel, schat ik in want er zijn toch veel mensen bij elkaar uit gewoonte en in verband met de restschuld.

Ginny Twijfelvuur
Ach Katniss

Wat zie jij het zwart...

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Persoonlijk geloof ik ook wel in de Lust, Laughter, Loyalty theorie. En wat hier ook wel helpt is elkaar eens wat gunnen en een niet al te best geheugen.... Ouwe koeien blijven bij voorkeur in de sloot. En tenslotte hebben wij afgesproken dat we gewoon niet gaan scheiden. Tot nu toe houden we ons daar allebei aan.
En wat ik eigenlijk ook wel geloof is dat je het voorbeeld van je ouders onbewust meeneemt bij de partnerkeuze. Mijn moeder heeft een tegenpool van haar vader uitgezocht en ik op mijn beurt ook weer. Bij mijn moeder heeft dat niet goed uitgepakt en bij mij dus blijkbaar wel.

Katniss
Wat ook scheelt

Het scheelt ook als je er allebei hetzelfde in staat. Je kunt nog zo goed je best doen maar als je partner een liefdeloze hork is die het niet nauw neemt met trouw ben je nog nergens.
Klinkt ook best wel zwart ;-)

mugh
chemie

Ik kan er ook niet helemaal de vinger opleggen maar ik denk dat ik toch ga voor de chemie. Ik ben al 30 jr gelukkig met met mijn man en ik kan uit de grond van mijn hart zeggen dat ik hem nog steeds de liefste /leukste vind.

Jaina
Lastig

Het geheim van een goed huwelijk...

Ik zou zeggen dat een huwelijk een betere kans van slagen heeft als beide partners een redelijk gelijke achtergrond hebben, een gelijke kijk op het leven, dezelfde normen en waarden, dezelfde wensen voor de toekomst...
En daarnaast dat je veel gemeen hebt wat betreft interesses en hetzelfde gevoel voor humor en dergelijke.
En elkaar nog steeds aantrekkelijk vinden.

Maar goed dat is natuurlijk allemaal theorie. In de praktijk is het lastiger. Mijn man en ik hebben weinig gedeelde interesses, we doen heel veel apart van elkaar, we hebben een hele andere achtergrond. Wel delen in sommige opzichten dezelfde kijk op het leven (en in andere opzichten weer helemaal niet)

Ik kan wel met hem lachen en ik vind hem aantrekkelijk dus in dat Lust, Laughter and Loyality kan ik me wel vinden.

Overigens ben ik het wel met Katniss eens dat de factoren 'gewoonte' en 'gemak' ook niet te onderschatten zijn in veel huwelijken. En dat maakt een huwelijk ook niet perse slecht.

Ginny Twijfelvuur
Klopt Katniss

En het is ook allemaal vast wel waar wat je zegt. Maar ik vind je inschatting nogal tja, pessimistisch. Maar goed misschien vormt hang naar gewoonte en gemak wel inderdaad De basis voor een goed huwelijk....

Dendy Pearson
Ik denk

dat rust heel belangrijk is. Tijd voor elkaar. Dat je niet door werk enz. lang mekaar heen loopt te rennen om het gezin draaiende te houden.

Mijn man en ik zijn wel tegenpolen. Hebben ook niet echt dezelfde interesses. Maar we zitten wel op dezelfde lijn als het gaat om politiek, opvoeding en normen/waarden. Ik denk dat dat wel fijn is om het leuk met elkaar te houden.

Ilva
Moeilijk

Ik ben 16 jaar getrouwd en ik vind hem nog steeds de leukste man die ik ken. Hij is lief en romantisch (veel romantischer dan ik, haha). We hebben niet dezelfde hobby's maar steunen elkaar in alles. Hij is er altijd voor de kinderen en ik zou niet weten wat ik zonder hem zou moeten. Hij is er altijd voor me. We hebben heel wat meegemaakt maar tussen ons zijn er nooit problemen geweest.

Chemie is denk ik wel belangrijk, nog voor wij elkaar gekust hadden wist ik al dat hij altijd voor mij zou opkomen. Dus toen wij elkaar net een paar dagen kende (op vakantie, dus we zagen elkaar wel de hele dag) en er gebeurde iets waar de groep gesplitst moest worden, wist ik dat hij mij nooit achter zou laten en zou zorgen dat mijn deel van de groep opgehaald zou worden (midden in de jungle). En dat is ook gebeurd.

Astrid
Hier

had ik een tegenpool van mijzelf en dat ging fout. Ik zou ook nooit scheiden, ik zou er voor waken dat dat niet gebeuren zou. Tja...ik heb het lang volgehouden en toch kwam daar die dag. Het is gewoon één van de vele voorbeelden van de realiteit. Zo kan het leven lopen.

Het geheim van een goed huwelijk is volgens mij dat je er allebei inzit. In actief bent. Niets voor lief neemt.
En het allerbelangrijkste in een huwelijk, in wat voor relatievorm dan ook is communicatie.
En tegen een muur communiceer je eenzijdig, dus dan kom ik toch weer bij mijn geheim: dat je allebei in dat huwelijk zit en niet 1 alleen.

Ad Hombre
Zwaan

Ik ga wel voor het Lust, Laughter and Loyalty principe. Na 27 jaar relatie ben ik nog even verliefd en hebben we nog even veel sex als in het begin (als het niet meer is).

Ik hoor van anderen dat dat niet gebruikelijk is. Mijn broer en schoonzus hadden laatst nog een meningsverschil of ze het nou wel of niet nog 1 keer per week deden. Ik hou me dan maar buiten de discussie.

Blijkbaar zijn wij een 'swan' couple:
http://www.reuniting.info/science/scientists_discover_true_love

Katniss:
"Ik denk dat je dat alleen kunt weten als je al langer dan 15 jaar samen bent en elkaar nog steeds de leukste vindt. Dat zijn er niet zoveel, schat ik in want er zijn toch veel mensen bij elkaar uit gewoonte en in verband met de restschuld."

Die bespiegeling heeft ook een component van cognitieve dissonantie in zich. Voor mensen bij wie het relatieleven minder van een leien dakje gaat is het een troostrijke gedachte dat die stellen die wel bij elkaar blijven toch ook niet zo'n fijn leven zullen hebben. Uit die hoek komen ook de verhalen over 'seriele monogamie', wat dan een meer natuurlijke levenswijze voor de mens zou zijn.

Maar, sorry to burst your bubble, sommigen hebben wel een fijne en langdurige relatie. Tenminste totdat een van de zwanen wegvalt, dat vindt de achterblijvende zwaan natuurlijk niet fijn...

Ad Hombre
Huwelijk

We zijn trouwens niet eens getrouwd, geen idee of dat verder nog relevant is...

Jo123
tja

Hier ook al 23 jaar samen, 16 jaar getrouwd en hier gaat het ook nog steeds heerlijk! Voor mij is bv de sex best wel belangrijk en gelukkig zit dat nog steeds goed. Ook nemen we echt tijd voor elkaar, vanavond als kind weg is naar sport duiken wij samen onder de douche. En nee, dat hoeft niet op sex uit te draaien, je rug laten wassen is ook heerlijk.
Verder elkaar vrij laten, ieder je eigen ding kunnen doen, maar ook dingen samen doen.
En lol hebben we ook nog steeds samen. Lust, laughter en loyalty werkt hier dus wel.

Ff zo
Communicatie en vrij laten

Van oudere mensen (40 jaar of nog (veel) langer) bij elkaar hoor ik regelmatig dat belangrijk is dat je elkaar vrij laat. Sluit ik me bij aan. Betekent niet naast elkaar leven, maar ook niet elkaar te veel beperken.

Daarnaast denk ik dat communiceren met elkaar belangrijk is. Als een van de twee dat niet kan of wil dan wordt het wel heel moeilijk in je eentje. Dus eens met Astrid. Overigens zit ik al meer dan 25 jaar in mijn relatie ondanks dat het moeilijk communiceren is met mijn (moeilijke) man.

Maar heb zelf dus helaas geen geweldig huwelijk. Ben jaloers op mensen die dat wel hebben. Maar je kan helaas niet alles in het leven hebben.

Sex is volgens mij minder belangrijk (niet ONbelangrijk), maar intimiteit moet er denk ik wel zijn (inderdaad: bijv rug wassen onder de douche zonder sex) en fijn als de partners wat dat betreft een beetje op hetzelfde niveau van intimiteit zitten.

Vergrootglas
Hier

Wij zijn nu 26 jaar bij elkaar en 22 jaar getrouwd.

Wij hebben het nog steeds prima samen. Echt heel gezellig en mijn man is nog steeds bij verre mijn meest favoriete mens.

Ik denk dat het voor onze relatie belangrijk is dat we bovenal vrienden zijn. We vinden elkaar gewoon erg leuk. Kunnen met en om elkaar lachen, verdragen elkaars irritante eigenschappen en kunnen elkaar daar ook over aanspreken.

Ook vind ik openheid heel belangrijk en prettig. Als het eens een tijd wat stroever gaat, dan merk ik dat ik gesloten word, me minder uit. En dan duurt het een paar dagen, maar dan gooi ik de boel toch maar weer open. Omdat dat het beste werkt.

En verder vind ik het belangrijk dat we elkaars eigenaardigheden en hebbelijkheden accepteren en niet proberen te veranderen. We zijn best wel heel erg verschillend. Mijn man is heel sportief, ik haat sporten. Ik ben gelovig en ga naar de kerk, hij niet. Ik ben gek op lezen, hij is gek op computers en elektronica. Ik hou van de natuur, tuinieren buiten zijn, hij kan nog net een eend van een zwaan onderscheiden.

Maar dat is dus geen belemmering. We hebben namelijk ook heel veel dingen gemeen. We zijn gek op cabaret, houden van dezelfde manier vakantie-houden, houden heel veel van dezelfde muziek, hebben qua woninginrichting en mode ongeveer dezelfde smaak, houden allebei van kunst, zijn ongeveer even opgeruimd (niet zo erg opgeruimd dus), vinden hetzelfde eten belangrijk.

Dat lust, laughter and loyalty, dat weet ik niet. Die dingen zijn er ook wel, maar dat vind ik meer het gevolg van een goede relatie, dan dat ik het elementen vind die je relatie goed kunnen máken. (behalve loyaliteit dan misschien)

Evanlyn
of heerlijk samen mopperen

Als wij tweeën nou even de baas van de wereld konden zijn, dan zouden alle problemen opgelost worden. Wij snappen en kunnen namelijk alles veel beter dan de mensen die daar in het echt over gaan.

En gelukkig kunnen we om die neiging dan ook wel weer lachen. Dus veel laughter. En geen taboes, over alles kunnen praten, dat lijkt me ook belangrijk. En respect: we plagen elkaar wel, maar we gaan nooit te ver en kleineren elkaar nooit.

Ad Hombre
Af

En we geven nooit op elkaar af tegenover anderen! En we delen geen intieme details met anderen. ( behalve met wildvreemden of fora dan natuurlijk, maar dat telt niet ;)

tante Sidonia
en ik mag ook meepraten

want al 161/2 gelukkig getrouwd.
Bij ons zijn vlg. mij de grote pijlers: LOL, respect en elkaar vrij laten.
Humor heeft altijd een grote rol gespeeld.Hele stomme dingen in de ogen van anderen, maar wij snappen elkaars humor gewoon. Ook zoonlief snapt er soms de ballen van en staat ons aan te kijken of we gek zijn, maar ja daar is hij puber vor.
Respect is ook belangrijk. Elkaar niet de les lezen, netjes vragen, niet commanderen, in gezelschap elkaar niet afvallen, (vooral met zoon/opvoeding niet) en ruzie maken zonder schelden of valse streken.
We doen ook veel dingen apart en nemen nooit vanzelfspreend aan dingen altijd maar samen te moeten doen. Sommige anderen vinden het bijv. heel bijzonder om niet gelijktijdig naar bed te gaan, maar dat doen wij bijna nooit. Nooit bij stilgestaan dat je daar je aan stoort. En verder ook; allerlei bezigheden vind de een leuk, de ander niet, dus doen we die toch heerlijk apart?
Van die dingen. Het gaat ook eigenlijk helemaal vanzelf met deze man. Dat is voor mij uniek!

Ad Hombre
Typo

"behalve met wildvreemden OP fora dan natuurlijk, maar dat telt niet"

Soms gaat de hele betekenis verloren door zo'n typo. :(

Jippox
ad (ot)

Hè, jammer. Ik zag je al helemaal voor me: wildvreemden aanschietend op straat die zich geen raad weten met de stroom aan intieme details die je over hen uitstort....
Blijk je iets heel anders te bedoelen ;-)

An-nA
aan mijn man gevraagd !

Mijn man zegt: het geheim van een goed huwelijk is als je 24 uur per dag met die persoon kunt doorbrengen !

We zijn 16 jaar getrouwd.

Evanlyn
Ontbijt

Mijn vader zei altijd: je hebt een goed huwelijk als je aan het ontbijt de aanblik van de ander tegenover je kan verdragen...;-)

Kaaskopje
Jezelf de vraag stellen "wil ik oud worden met deze man/vrouw?

en als je daar hardgrondig 'ja' op kunt zeggen, moet je daar ook naar handelen. Niet van elke mug een olifant maken, accepteren dat je niet overal hetzelfde over kunt denken, elkaar de ruimte geven om dingen zonder elkaar te doen, soms tot 10 tellen, samen lachen, maar er ook voor elkaar zijn in mindere periodes. Seks is belangrijk, maar ik ben van mening dat je het ook met elkaar uit moet kunnen houden als seks op een lager pitje staat.

Wij zijn volgend jaar 30 jaar bij elkaar, waarvan 27 jaar getrouwd. We hebben de nodige narigheid op ons pad gehad en ik kan in alle oprechtheid zeggen dat die narigheid ons juist dichter bij elkaar heeft gebracht. Ik verbaas me vanuit die situatie als mensen juist uit elkaar groeien door crises in hun leven.

Engeltje
Nou, An-nA

ik denk niet dat er dan heel veel echt goede huwelijken zijn hoor. Ik kan best een keertje 24 uur per dag met manlief optrekken, doen we op vakantie en in het weekend tenslotte ook, maar ik denk dat het heel gezond is (voor onze relatie) dat we beiden werken en er een eigen hobby en vrienden op na houden.
Overigens, wij zijn al 26 jaar bij elkaar waarvan 16 getrouwd, en we zijn nog altijd elkaars maatje en we zijn nog steeds iedere dag blij als we elkaar aan de ontbijttafel zien (vrij naar de vader van Evanlyn).
Ik vind die Lust, Laughter and Loyalty inderdaad een goede, maar of dat nou de kip is of het ei, daar ben ik nog niet uit... Gelijkwaardigheid vind ik heel belangrijk, in alle opzichten. Als ik af en toe lees over mensen waarmee het moeilijk samenleven is, dan tel ik mijn eigen zegeningen maar weer eens. Wij zijn allebei heel gematigd, daarmee bedoel ik dat we geen last hebben van stemmingen, niet veeleisend zijn, niet jaloers, geen last van een ochtendhumeur of dat soort dingen die (zeker na verloop van tijd) kunnen gaan irriteren. We denken over veel dingen hetzelfde (politiek, opvoeding, waarden en normen) en hebben hetzelfde gevoel voor humor. Zelfs onze vuiltolerantie is min of meer hetzelfde. We hebben de taken in huis soort van eerlijk verdeeld (wel heel rolbevestigend, maar ja). De enige ongelijkwaardigheid zit hem in mijn onzekerheid over alles, ik leun erg op manlief voor waardering en complimentjes.
Ik kan me voorstellen dat als je over een van de genoemde zaken niet op een lijn zit, het al lastiger wordt. Laat staan als je echt heel verschillend denkt over belangrijke dingen...

Ad Hombre
24 uur

"Mijn man zegt: het geheim van een goed huwelijk is als je 24 uur per dag met die persoon kunt doorbrengen !"

Mmm, je man heeft misschien wel een beetje een punt. Wij hebben begin deze eeuw ons werk on-hold gezet en zijn een jaar gaan rondreizen. En hebben dus een jaar lang nagenoeg 24 uur op elkaars lip gezeten.

Als je dat volhoudt zonder dat je genoeg van elkaar krijgt zegt dat wel wat over je relatie denk ik. Ik denk dat dat in veel relaties geen groot succes zou worden.

Sindbads vrouw
Ooit.....

Ooit (als ik later groot ben) dan ga ik een workshop van 1 weekend geven onder het motto: Scheiden of blijven.
Dan laat ik de stellen samen op de tandem naar een locatie toe fietsen, Dan moeten ze een tent opzetten met een summiere gebruiksaanwijzing om 's avonds te slapen, en dan worden ze ook nog geacht om een grote ruimte te behangen onder tijdsdruk :-)

Kunnen ze dat, dan zit er nog muziek in het huwelijk :-)

Nee, alle gekheid op een stokje, ik denk dat het te maken heeft met communicatie, elkaar los laten, en ook dingen samen doen.
Echt gezien worden door die ander, echt gehoord worden door die ander.

En voor de nieuwsgierigen onder ons: wij zin 31 jaar samen, 28 jaar getrouwd, en ik denk dat ik hem in de 1e 25 jaar 15 jaar gezien heb. Dat scheelt ook. Tegen de tijd dat we elkaar waren, ging hij weer te varen :-)

Evanlyn
Aha...

Vandaar de naam, ik vroeg het me al af. Brengt hij ook goud en juwelen mee, of dat nou weer niet?

Ginny Twijfelvuur
Hahaha Sinbads vrouw

Voor dat soort klussen hebben wij een uitgekiende taakverdeling. Mijn man doet het werk en ik sta kirrend en applaudiserend aan de kantlijn. Iedere andere vorm van taakverdeling leidt geheid tot ruzie. Het heeft een jaar of 20 geduurd voordat ik dat doorhad, maar sindsdien kunnen wij prima samen klussen.

Grootste probleem zou denk ik de tandem worden. Doodeng vind ik die dingen.

Enne: ik had ook niet door dat jouw nick een verwijzing was naar het beroep van je man.

Sindbads vrouw
Mijn nick, helemaal OT

Goud en juwelen neemt hij niet mee, een credit card om te betalen en een bankrekening voor zijn loon is veel handiger :-)

En mijn nick is ooit ontstaan omdat ik iets wilde schrijven wat te maken had met mannen die voor hun werk vaak weg waren of zo, dat weet ik niet meer precies. Ik wilde dat toen niet onder mijn "normale" account naam doen, en om de ene of andere manier is dat zo gebleven.

Barvaux
Ginny

'Voor dat soort klussen hebben wij een uitgekiende taakverdeling. Mijn man doet het werk en ik sta kirrend en applaudiserend aan de kantlijn. Iedere andere vorm van taakverdeling leidt geheid tot ruzie. Het heeft een jaar of 20 geduurd voordat ik dat doorhad, maar sindsdien kunnen wij prima samen klussen.'

Toch kan het anders: ik pak de gebruiksaanwijzing en ik zeg wat mijn man moet doen. Ik smeer het behang in (of hij de muur bij behang waarbij je de muur kunt insmeren) en ik zeg wat hij moet doen.

Werkt ook perfect ;)

Sindbads vrouw
Oja Ginny twijfelvuur

Dat je die verwijzing niet doorhad: helemaal niet erg. Dat vind ik zelfs wel fijn, bedenk ik me zo. Ik ben namelijk ook meer dan de vrouw van, meer dan de vrouw van de man die niet veel thuis was.

Ik denk trouwens dat behangen, tent opzetten, en tandemen hele goede indicaties zijn van hoe je met elkaar omgaat, of hoe je dat soort situaties oplost.

Je moet namelijk een manier vinden om met elkaar door een deur heen te gaan, wil je het gestelde doel behalen. Je moet weten wat elkaars sterke en minder sterke vaardigheden zijn, dat ook kunnen accepteren, en daarmee samenwerken, anders kom je er niet.

En tandemen is daar een heel goed voorbeeld van, de achterste moet op de voorste kunnen vertrouwen dat die letterlijk het stuur in handen heeft, en bepaald. De voorste moet weliswaar sturen en bepalen waar de rit maar toe gaat, maar als die geen rekening houdt met de achterste qua tempo of andere dingen (angst om te vallen etc) dan wordt het lastig fietsen. Als achterop niet meewerkt, dan krijg je die tandem namelijk de bocht niet om, om over de verschillende vormen van stiekeme sabotage nog maar niet te spreken :-)

Pagina's