Home » Forum » Weekendje weg met de familie

weekendje weg met de familie

51 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
anoniempje
weekendje weg met de familie

Mijn schoonouders zijn in juli 55 jaar getrouwd. Nu willen ze een paar dagen weg met het hele gezin (kinderen en kleinkinderen). Mijn schoonouders willen graag naar Preston Palace, maar mijn man (en ik ook) en zijn zussen hebben daar echt helemaal geen zin in. In tegenstelling tot schoonouders houden mijn man en zijn zussen helemaal niet van massaal vakantie vieren, dat is toch een beetje het gevoel wat we hebben bij PP. Waar we het meest tegenop zien is dat het in juli heerlijk weer is (hopelijk net zo'n zomer als vorig jaar) en wij dan de hele dag op een overdekte kermis en in een subtropisch binnenbad door moeten brengen. Want ik heb geïnformeerd, alles is binnen.

Daarnaast zit onze zoon net in groep 8 en vallen deze dagen net in de laatste week van zijn school. Hoewel ze niet veel meer doen denk ik, is het wel een bijzondere tijd afscheid nemen van je klasgenoten waar je acht jaar bij in de klas hebt gezeten. Heb dit al voorzichtig aangegeven maar mijn schoonouders vinden dat ze maar 1 keer 55 jaar getrouwd zijn en dat we dat er maar voor over moeten hebben. Toen ik zei dat onze zoon maar 1 x afscheid neemt van de lagere school werd mij dat niet echt in dank afgenomen.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Kaplablokje
Volgens

de beleidsregel uitleg 'specifieke aard van het beroep' en 'andere gewichtige omstandigheden als bedoeld in de Leerplichtwet 1969 (https://wetten.overheid.nl/BWBR0031787/2012-07-01) krijgt je zoon geen vrij voor een 55-jarig huwelijksjubileum (tenzij je het onder andere gewichtige omstandigheden wilt scharen, maar dat ligt in dit geval gelet op de systematiek van de regeling niet voor de hand en bovendien zou je dan om diezelfde reden aan maximaal één schooldag moeten denken - en je wilt de regeling helemaal niet ruimer uitgelegd hebben). Daar zou ik me achter verschuilen. Ik houd mijn kind niet thuis als dat niet mag. Ik denk ook dat hij dat afscheid gewoon mee moet maken. Voor zover je dan alsnog een tijdje kunt gaan, groep 8 krijgt vaak eerder vakantie, zou ik gewoon naar de uitverkoren locatie gaan. Het is aan je schoonouders om de locatie te kiezen. En ze zijn maar één keer 55 jaar getrouwd en of het 60-jarig huwelijk gevierd kan worden is ook maar de vraag. Dus voor zover het met school verenigbaar is, zou ik wel gaan.

Raffie
huh?

tijdens de laatste schoolweek? Waarschijnlijk is er dan een musical, en nog veel meer afscheidsrituelen. Voor de meeste kinderen de leukste week van de hele basisschool! Dat wil je een kind toch niet ontnemen? En dat afscheid nemen lijkt me juist heel belangrijk, of je het nou leuk vindt of niet!

Ik begrijp echt niet dat opa en oma daar geen rekening mee willen houden, en de reden maar 1 keer 55 jaar getrouwd is natuurlijk onzin, want dat kan je ook een weekje later vieren, die laatste groep 8 week is niet te verplaatsen en nooit meer over te doen!

wat ik zou doen: eerst informeren of school al weet hoe de laatste week eruit ziet en of dingen inderdaad samenvallen met het weekendje (is het een weekendje of een midweek?). Bij ons deden ze vanaf donderdag echt niks meer, hoefde ze ook niet naar school, dus dan kan hij gerust weg.
Als hij toch dingen zou missen hierdoor, zou ik niet gaan. punt.

Oh ja, de locatie kiezen ze natuurlijk zelf. ten minste, als zij betalen...

rutiel
Locatie

Het valt mij op dat je nogal uitgebreid uitlegt waarom de gekozen locatie jou niet aanspreekt. Kan het zijn dat dit meespeelt in het feit dat het nu vrij hoog wordt opgespeeld? Ik weet niet hoor hoe je het gebracht hebt, maar misschien zijn je schoonouders daardoor wat gepikeerd geraakt en was het tweede argument (het valt in de laatste schoolweek) niet meer bespreekbaar?
Ik bedoel: een opmerking als "Superleuk idee zeg, maar zou het een weekje later kunnen?" klinkt toch anders als "Wat? PP? Hmmm... okee... En trouwens: zoonlief heeft dan net de laatste week op de basisschool. Kan het niet een weekje later?"

Limi
Laatste week

Is toch sowieso moeilijk met vrij krijgen ivm mensen die goedkoper willen vliegen? Dus behalve de jubileumdag zelf (als 55 jaar tenminste geldt) zou ik zeggen dat je niks anders kunt krijgen.

Nog andere kinderen in de familie?

40er
Almelo

https://youtu.be/48BWq9rDOlw

In Almelo is altijd wat te doen 😉
Maar ik ging echt niet in de laatste schoolweek van de basisschool weg hoor. Hier waren ook allemaal activiteiten, mijn zoon zou het jammer hebben gevonden om er dan niet te zijn!
Misschien in het weekend er na gezamenlijk weg?

vlinder72
Ook niet

Ik zou mijn kind hiervoor niet van school weghouden. Overigens krijg je bij ons ook geen vrij voor een 55 jarig huwelijksfeest. Dat is niet een erkend jubileum jaar. Vijftig jaar wel maar dan ook maar 1 dag.

Bestemming is ook niet mijn keuze maar als mijn ouders naar zoiets toe willen en ze nodigen ons uit dan zouden wij mee gaan. Ik zou er ook niks over zeggen. Smaken verschillen nou eenmaal.

Mijn kind school laten missen is iets anders. Dat is niet bespreekbaar. Dat doen wij niet. Dan moeten ze het maar in een weekend plannen of zodra de vakantie is begonnen.

Plakband
Mijn 2 centen

Je hebt het over een weekendje weg in je titel, maar daarna moet je kind ineens vrij van school? Het weekend kun je toch gewoon met het hele gezin mee? Vrij krijgen je kinderen er niet voor nee. En ik zou no way een groep 8-er in de laatste week van school thuis houden. Dat is de leukste week van je schooltijd. En het is belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen.

Verder, PP is ook absoluut niet mijn idee van een gezellig en ontspannen weekendje weg. En zeker in de zomer niet. Mijn ouders nemen de familie ieder jaar mee ergens heen, maar zij laten het altijd aan ons over om iets te bedenken. Juist omdat ze dan zeker weten dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft. Geeft ons wat meer werk, maar inderdaad hebben we dan in ieder geval iets waar niemand met tegenzin heen gaat. En er wordt ook in overleg een datum geprikt. Meestal het Paasweekend omdat iedereen dan langer vrij heeft (aantal mensen in het onderwijs, die kunnen niet zo makkelijk vrij nemen/krijgen buiten de vakanties om). Volgend jaar zijn ze in mei 50 jaar getrouwd, maar we gaan dus met Pasen weg. Ook al zouden we allemaal voor dit jubileum wel vrij krijgen.

Tot slot: laat het bakkeleien over aan je man en zijn zussen. Het zijn hun ouders. Jij als 'schoon' zal het toch minder makkelijk goed doen denk ik. Het kan wel helpen als jullie een gezamenlijk standpunt bepalen. En dan zou ik wel water bij de wijn doen voor wat betreft de locatie (het is maar een weekend) maar niet wat betreft het tijdstip.

anoniempje
even voor de duidelijkheid

de dag zelf is op maandag. Ze willen van zaterdag of zondag t/m woensdag... Ik heb al geopperd een weekje later, dan is er wat mij betreft niets aan de hand, maar daar staan ze totaal niet voor open.

Raffie
Nou dat lijkt me duidelijk

Jouw zoon gaat echt geen vrij krijgen op de maandag, dinsdag en woensdag van die week, dus jullie kunnen niet mee!

wil40
Sorry.

Hartstikke leuk, maar de kinderen hebben dan geen vrij.
Moet het toch persé die week? Heel jammer, maar dan gaan wij dus niet mee.

Ik ben een zeer flexibel mens, zou ook niet zeuren over de locatie, maar....school is school.

Je had niet moeten zeggen dat het afscheid voor je kind van de basisschool ook belangrijk is. Doet niet ter zake blijkbaar, hij heeft dan nog geen vakantie, einde discussie.
Of liever, géén discussie.

Watervrouw
Onder schooltijd

Laatste schoolweek of niet, zomaar vrij nemen van school zou geen optie voor mij zijn. Er valt in Nederland ook niets te nemen wat dat betreft. Ik zou desnoods op zondagavond naar huis gaan.
De locatie lijkt mij ook niet zo leuk maar ik zou het wel leuk vinden om met het hele gezin en rest van de familie uitgenodigd te worden en zou er niets van durven te zeggen. Ik neem aan dat het bruidspaar een en ander goed overwogen en bedacht heeft en ik denk dat de kinderen het heel leuk gaan vinden. Als jullie 55 jaar getrouwd zijn kiezen jullie lekker zelf.

Persephone
Op zondagavond naar huis dus

Nou, er is een heel simpele oplossing voor een op zich al even simpel probleem: jij en zoon gaan zondagavond naar huis. Hij moet immers op maandag gewoon naar school. Klaar.

Limi
zondagavond

Ja, dan naar huis.
Ik denk dat je man dan ook wel mee wil ;-)

Wat deden deze mensen toen ze 50 jaar getrouwd waren? Ik vind 55 zo'n vreemd aantal om ineens iets te gaan doen, of doen ze iedere 5 jaar iets groots? en toen zat je eventueel ook met school.

En hebben de zussen van je man geen kinderen?

vlinder72
man

Hier moet je man heel kort en duidelijk in zijn. Leuk dat ze iets willen gaan doen. Jullie gaan graag mee maar jullie zoon moet naar school en jullie gaan geen vrij vragen. Hij krijgt toch geen vrij want een 55 jarig huwelijksfeest is geen erkend jubileumjaar.

Dus of in het weekend of in de vakantie. Doen ze het toch door de week dan gaan jullie op zondagavond naar huis omdat jullie zoon weer op maandag naar school toe moet.

Stickertje
55 jaar is geen reden voor bijzonder verlof

Dus zondagavond naar huis. Geen woorden aan vuil maken. Presenteren als voldongen feit, niet meer uitleggen, opa en oma willen het toch niet begrijpen als ik het zo lees.
Sein wel even de directeur in als je daar op goede voet mee bent, dat deze met je mee praat, in het geval dat oma zelf de school even belt om e.e.a te checken.

Dat de directeur niet zegt tegen oma: "Nee hoor ik heb van de moeder van Bas geen vraag gehad voor verlof maar als ze het gevraagd had had ik wel toestemming gegeven voor zo'n bijzonder en langer weekendje weg, want Bas kan best wat missen en zo'n feestje van opa en oma daar moet hij bij zijn."
Niet geheel eigen ervaring maar wel van een mede ouder op de basisschool gehoord dat oma zelf de school had gebeld om een en ander te regelen, wat ouders niet wilden regelen en die zich achter de wettelijke bepalingen verscholen. Toen de directeur oma toezeggingen had gedaan moesten ouders dus verlof aanvragen en mee met het dagje uit van oma dat ze niet zagen zitten voor hun kind. Denk aan een dagje Rijksmuseum met een ADHD'er die dan de hele dag door het museum stuitert en iedereen tot last is.

vlinder72
stickertje

Goede tip. Daar zou ik nou nooit aandenken maar ik zie mijn ouders ook zo de school bellen.

Limi
?

Ik snap niet dat een directeur met een oma mee praat als de.ouders zelf niks gevraagd hebben. En dan telefonisch ook nog.

Voor verlof moesten wij papieren onderbouwing aanleveren en dan wilde hij nog geen toezegging doen voordat hij het had gelezen. Ik kan me niet voorstellen dat hij een volstrekt onbekende telefonisch toezeggingen gaat doen.

Stickertje
Een verbaal niet zo sterke directeur.

Die door een nogal hoog van de toren blazende oma dingen in de mond liet leggen. De directeur scheen tegen oma gezegd te hebben dat hij zou kijken wat hij kon doen als ouders verlof aanvroegen. Dat de gelegenheid wel heel bijzonder was. Dat oma dat zag als "toezegging" maakte dat ouders van oma een papieren verlofaanvraag MOESTEN indienen.

Op zich mag een directeur verlof verlenen als hij de omstandigheden "gewichtig" genoeg vindt. Ik heb het zelf voor mijn kinderen een keer gekregen toen opa en oma 45 jaar getrouwd waren en een weekend weg wilden, beginnend op vrijdag middag.
De directeur kan maar beter op de hoogte zijn dat je iets niet wilt voor je kind als er een kans bestaat dat oma zelf gaat bellen en de directeur het vuur aan de schenen legt.

Kenfan
Overleg

Persoonlijk zou ik gillend gek worden van het vooruitzicht alleen al dat ik daar vier dagen zou moeten zitten,en maanden broeden op een smoes om er zelf onderuit te kunnen komen - maar ik heel weinig flexibel in dit soort dingen.

De beste optie lijkt mij dat iemand opa en oma moet zien te overtuigen dat zij niet een bestemming er door moeten drukken waar verder niemand een bal aan vindt. Degene van hun eigen kinderen met de meeste overredingskracht En dan met een alternatief aankomen wat ook in hun straatje past. Dat ze het heuglijke feit op de dag zelf graag willen vieren met hun nageslacht snap ik wel.

Is er eigenlijk al geboekt? Bij het huwelijksjubileum van mijn schoonouders is er vooraf wel overlegd, terwijl zeker mijn schoonvader een eigenzinnig type was. Dat weekend is een mooie herinnering voor de kleinkinderen, nu opa en oma er niet meer zijn. Ik geloof niet dat min kinderen, op 1 na, nou zoveel bijzondere herinneringen hebben aan de laatste dagen op de basisschool

Stickertje
Informatief

Oma hoeft niet eens gebeld te hebben als oma van... Ze kan ook puur informatief gebeld hebben, zogenaamd naar een "willekeurige" basisschool om eens te polsen wat de mogelijkheden zijn.
Sommige mensen gaan heel ver om hun zin door te drijven.
Dus de directeur oo de hoogte brengen zou ik in dit soort gevallen altijd doen.

Limi
Ja

Bedacht ik me ook later. De directeur mag natuurlijk ook helemaal niet aangeven of Max daar op school zit. Dus dan moet het wel een algemene vraag zijn.

Maar wel vreselijk dat je strategische handelingen moet verrichten omdat Nee niet wordt geaccepteerd.

Wat is dat Preston Palace eigenlijk? Een paar dagen is teveel, begrijp ik, maar is anderhalve dag wel uit te houden? Of zit je met 10 man in een huisje of zo...dat zou ik 3 uur nog niet eens trekken.

Voor het geval iemand in de familie het hier eens voorstelt. De kans lijkt me uiterst klein gelukkig.

Wilgenkatje
met de hele familie

er zijn heel wat (groot)ouders die het geweldig lijkt met z'n allen ergens heen te gaan. En ik kan me indenken dat deze jubilerende grootouders bewust voor een all inclusive locatie kiezen, dat vinden zij vast het summum van genieten en ook lekker handig omdat iedereen naar wens van alles kan nuttigen. Wat de een genieten vindt, kan een ander vreselijk vinden. Het is niet makkelijk het iedereen naar de zin te maken. Zeggen dat degene die betaalt bepaalt is praktisch, maar dat vraagt wel veel inschikkelijkheid als er in de familie veel variatie voorkomt.

In onze omgeving was onlangs ook een jubilerend stel dat voor een all inclusive locatie koos. Zij zelf vonden het mooi, de kleinste kinderen ook, de middenmoot had liever wat meer vrijheid gehad en er is dan ook tijdens het verblijf 'vergaderd' om het voor iedereen leefbaar te houden. Dat ging om twee weken in het buitenland, dus zo taai gaat TS het niet krijgen.

Dat het jubilerende paar persé die datum wil vasthouden, een maandag, dat is niet zo praktisch. Mensen die al een tijdje uit het arbeidsproces zijn, hebben daar misschien niet zoveel erg in.

Mensen die mekkeren over die 55 jaar en waarom dat zo nodig gevierd moet worden. Tja, er kunnen dingen gebeuren (sterker, ze gebeuren vaak!) waardoor je extra beseft dat ons bestaan begrensd is en dat we niet tot in der eeuwigheid van alles met elkaar gaan beleven en vieren. Die erkende 60 zal er misschien nooit komen, of de gezondheid van het stel laat het dan niet meer toe groots uit te pakken.

TS, laat de eigen familie het samen bespreken, en ach, dan zit je toch een keer in PP. Heb je dat ook eens gezien, bekijk het als een excursie. Alles staat en valt met verwachtingen.

Wilgenkatje
oh ja en nog wat

Je wordt niet opgesloten in PP. Als het buiten heerlijk weer is, ga je daar lekker van genieten met een paar anderen uit de familiekring die daarvoor te porren zijn.

AnneJ
Gewoon doen

https://v2.prestonpalace.nl/over-ons/nieuws/fietsverhuur

Die schooltijden zou ik nog eens onder de aandacht brengen. Verder zou ik het heel sociaal vinden als iedereen die ruimte, wat is nou een paar dagen op een mensenleven, zou inruimen om het 55 jarig huwelijk en al degenen die daaruit voortgekomen zijn, het gezin voor een laatste keer bij elkaar, samen te vieren.

En je kunt ook even gaan fietsen, er is ook leven buiten het complex.

aarbei
55 jaar

"Ik vind 55 zo'n vreemd aantal om ineens iets te gaan doen"

Vreemd? Ik denk dat de meeste mensen dat niet eens halen. De echtelieden zijn waarschijnlijk minimaal 75-80 jaar. Dan ga je niet nog een keer 5 jaar wachten 'omdat het dan pas mag'.

Ik snap dus heel goed dat ze willen uitpakken. Maar waarschijnlijk is de relatie met de kinderen niet optimaal, anders zouden ze niet zo lopen zeuren over Preston Palace. Ik bedoel: wees blij dat je dit nog samen kan vieren. Voor zo'n weekendje mag je best je eigen voorkeuren wat aan de kant schuiven.

En nee, natuurlijk ga je geen vrij vragen van school voor de maandag/dinsdag, en al helemaal niet voor een groep8 kind. Hoef je ook niet over te discussiëren, je meldt het gewoon. 'wij zijn er alleen in het weekend, kinderen zijn leerplichtig, ik kan ze niet zomaar thuis houden'. Klaar.

Angela67
of . . .

je zegt ja, maar je weet dat je zondagavond naar huis gaat. Dat hoef je niet nu al te gaan zeggen, dat zou de sfeer teveel verpesten. En het is ook niet zo dat je het wilt verbloemen, maar het is niet helpend om het nu te zeggen. Een paar dagen van tevoren is vroeg genoeg. Dit kan alleen als kindlief het niet weet/hoeft te weten/er niet over gepraat wordt. Je wilt kind niet in problemen brengen/in complot trekken.
gr Angela

wil40
Angela.

Dan heb je betaald voor een heel gezin van Za/Zo t/m Woensdag en dat dus voor Jan met de korte achternaam.

Angela67
Kosten

Dan ga je met 1 kind en 1 volwassene terug en betaalt het.
Gr Angela

Arda
Nee

Dat stiekeme wat Angela voorstelt zou ik zeker niet doen. Ik zou gewoon eerlijk tegen opa en oma zeggen dat school voorrang heeft maar dat je een week later wel mee wil. Dat je Preston Palace niet leuk lijkt kan ik me voorstellen maar het is hun feestje dus daar zou ik geen bezwaar tegen maken. Voor kinderen is het vast wel leuk daar en zelf zou ik een goed boek meenemen en dan vermaak ik me ook prima.

Miekemieke
waarom

moet een feestje meerdere dagen duren, dit even voor de mensen die het jubileumjaar wel belangrijk vinden. Een hele dag vind ik al behoorlijk wat en die schoonouders zullen op leeftijd zijn, trekken die dat? Weten ze goed waar ze aan beginnen en waarom staan ze helemaal niet open voor overleg? Pp ken ik van de stagiaires die gaan er heen met een vriendje, hoop gegil en gekeet en veel drank.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.