Home » Forum » Wel of niet naar crematie

Wel of niet naar crematie?

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Daantje
Wel of niet naar crematie?

Ik zit heel erg in dubio.
Ga ik naar de crematie of de dierentuin?
Helaas is mijn lieve tante overleden. De uitvaart is vrijdag. Maar ook deze vrijdag hebben mijn kinderen studiedag en heb ik beloofd dat we naar de dierentuin gaan.(Heb al de kaarten in huis.)
Ik weet echt niet wat ik moet gaan doen.
Ik wil mijn kinderen niet teleurstellen (ze zijn 4 en 5). Die snappen dat niet zo goed denk ik. Maar ook wil ik mijn familie niet teleurstellen....

Wat zouden jullie doen?

Dendy Pearson
Wat wil je zelf?

Ik zou me niet zo druk maken over wat anderen willen. Die crematie kan je maar één keer doen, de dierentuin loopt niet weg. Dit is iets wat je je kinderen best uit kan leggen. En teleurstelling hoort er soms bij.

Als je naar de crematie wil gaan kun je misschien iemand anders regelen die met je kinderen op stap wil gaan?

Dees
Naar de crematie

Van je lieve tante kun je maar 1 keer afscheid nemen.

Anneque
Even denken

Je vertelt niet wat je zelf wil. Je lijkt te moeten kiezen tussen wat je familie wil, en wat je kinderen zouden willen. Maar het is een lieve tante, begrijp ik? Misschien wil je gewoon zelf wel graag afscheid nemen? Dat zou ik sowieso eens meewegen.
Verder: is er familie die op jou leunt, voor wie jij er speciaal wil zijn?
Kennen jouw kinderen de tante? Dat zou voor mij belangrijk zijn. Als ze haar (goed) kenden, zou ik ze waarschijnlijk meenemen (mits je inschat dat ze zich kunnen gedragen). Het hoort bij het leven: de dood schopt soms dingen in de war. Dat valt aan kleuters wel uit te leggen, is mijn ervaring. En ook al kun je zelf afscheid nemen wanneer je wil, zo'n plechtige gebeurtenis waarbij je dat gezamenlijk doet, is er maar één keer.

Maar goed, dit zeg ik allemaal vnl omdat jij het over een "lieve tante" hebt. Bij ver-wegfamilie die de kinderen niet kennen, zou ik misschien anders beslissen.

Wilgenkatje
afscheid nemen kan maar een keer

ik zou naar de crematie gaan en tante de laatste eer bewijzen.
De4 dood schopt plannen in de war, zoals Anneque al zegt hoort dat bij het leven, hoe rottig het ook is.

En daarnaast - ik zou het, geredeneerd vanuit je vader/moeder (naast familielid van deze tante), ook best verdrietig vinden als mijn dochter niet bij een uitvaart is, omdat ze haar kinderen heeft beloofd met hen naar de dierentuin te gaan.

40er
Condoleren?

Kun je ook bv de avond ervoor condoleren? Gebeurd hier vaak. Dan zou ik dat doen.
Wij hadden het in de herfstvakantie. We wilden echt naar de uitvaart. Zijn later in de middag weg gegaan.

Stickertje
Dierentuin kan altijd nog, afscheid van tante niet.

Je hebt het over lieve tante, ze zal iets meer voor je betekenen dan de andere tantes die je hebt neem ik aan? Dan zou ik zeker naar het laatste afscheid gaan, een dagje dierentuin kan altijd nog of is er inderdaad iemand (de vader van de kinderen) die dat dagje dierentuin kan doen?

Ik had ooit een uitvaart op de dag dat mijn zoon kampioen kon worden. Ik ben naar de uitvaart gegaan en man stond langs de lijn, het kon niet anders. Bij een uitvaart in eigen dorp had ik in mijn nette pak een halve wedstrijd kunnen kijken en dan naar de uitvaart kunnen racen, nu moest ik rijden naar de andere kant van het land en kon het niet allebei. Zoon kende de overledene niet dus hoefde niet mee, het kan zijn dat ik bij een andere oom of tante anders beslis.

Daantje
.

Alvast bedank voor jullie reacties.
Ik ga er vandaag nog even goed over nadenken.
De kinderen kennen haar niet zo goed. Die wil ik zoiezo niet meenemen. Moet dus ook opvang voor hun zoeken.
Ik laat nog van me horen

Kaaskopje
Hoe laat is het?

Voor alles gecondoleerd.

Hoe laat is de crematie? En hoe ver rijden is de dierentuin? En iemand vroeg of je niet naar de condoleance kunt gaan, is dat geen goed idee?

Wat je kinderen betreft: ze zijn wel klein, maar aangezien ze al op school zitten, hebben ze vast al geleerd om stil te zitten. Als je crematie en dierentuin kunt combineren zou ik ze dus gewoon meenemen. Hetzelfde geldt voor de condoleance. Dan kunnen ze best mee. Tenzij het een complete avondwake is, zoals bij mijn schoonouders, dan is het wel een lange zit in de avond.

Je zou ook kunnen overwegen om de kinderen sowieso mee te nemen, tegen ze te zeggen dat de dierentuin een ándere keer ingehaald wordt, maar dat jullie na de crematie iets anders leuks gaan doen. Je zou met de dierentuin kunnen overleggen of je de kaarten op een andere dag mag gebruiken, zaterdag bijvoorbeeld. Ik zie bijvoorbeeld bij Wildlands in de voorwaarden staan dat toegangskaarten onder geen beding doorverkocht mogen worden, dus zou het wel sympathiek zijn als je iets kunt regelen in geval van overmacht.

Mijntje
begrafenis

Ik zou naar de begrafenis van je lieve tante gaan. Voor jezelf, uit respect voor haar maar vooral voor je familie.
Kinderen moeten leren met teleurstellingen om te gaan, en ook leren dat dood bij het leven hoort. En je wordt maar 1 x begraven :-)

Mijntje
meenemen

Kinderen meenemen zou ik geen moeite mee hebben. Als je kinderen weg houdt kunnen ze daar meer last van krijgen later (mijn eigen ervaring) Bovendien is het goed 'oefenen' met iemand waar ze minder emotionele band mee hebben. Dan wetten ze hoe zoiets gaat. Vier en vijf is zeker niet te jong, je kan ze ook iets in handen geven tijdens de dienst.

Kyana
Gaan

Ik zou sowieso naar de crematie gaan. Dat kan maar 1x. Uit respect voor de overledene en voor de familie maar ook voor mijzelf zou ik gaan.
De dierentuin kan zaterdag wel of later een keer.

Aan de kinderen zou ik het dan uitleggen, Die snappen dat op die leeftijd best en als je een leuke oppas regelt dan hebben ze vast ook een fijne dag. Je gaat uiteindelijk tenslotte wel naar de dierentuin, alleen vandaag even niet.

kinderen mee weet ik niet. Hangt er van af. Er zijn kinderen die ik echt niet mee zou nemen als het niet zou moeten omdat ze nauwelijks stil kunnen zitten en hun mond kunnen houden. Er zijn ook kinderen die prima een uurtje stil kunnen zitten zonder wat te zeggen. Je hebt kinderen die erg onder de indruk zouden zijn van de emoties van anderen en kinderen die daar iets afstandelijker mee om kunnen gaan.
Ik zou ze alleen meenemen als het rustige, brave kinderen zijn.

Daantje
Ik ga

Dank jullie wel voor jullie berichtjes.
Ik ga naar de uitvaart, maar ga daarna toch nog met de kinderen naar de dierentuin. Het word dan wel een korte middag. En daarna gaan we nog ergens pannenkoeken eten.
Mooi moment om een verdrietige dag af te sluiten.

Thx

Kenfan
Uitvaart is geen oefenexcursie voor kleuters

Allereerst wil ik Daantje sterkte wensen op zo'n dag met gemengde gevoelens. Mijn ervaring is dat zo'n afsluiting, ervaren dat het leven doorgaat, heel troostrijk kan zijn.

Ik wil wel even een kanttekening plaatsen bij het advies om kleine kinderen mee te nemen bij de begrafenis van een ver familielid. Doe dat niet zomaar, maar overleg dat met de betrokken familie en wel op zo'n manier dat ze ook kunnen weigeren.

Misschien laat ik me nu kennen als een ontzettende brombeer, en is het uitzonderlijk dat ik niet vertederd raak bij de aanblik van willekeurige kleine kinderen. Ik heb het echt als heel storend ervaren dat de kleintjes van mijn nichten had doorlopend door de uitvaartdienst van mijn vader zaten te kwetteren. Ook op de bandopname hoor je ze.

Als je al wilt oefenen met afscheidsrituelen is het beter om een huisdier te nemen met een beperkte levensduur en niet het verdriet van een ander.

Kyana
Nee hoor

Ik ben het helemaal met je eens Kenfan. Ik zou zelf alleen (kleine) kinderen meenemen naar een begrafenis als zij de overledene goed zouden kennen en het een toegevoegde waarde heeft als ze er bij zijn. Dus bijvoorbeeld bij een oma/opa, een tante/oom etc.
Ik zou ze niet meenemen naar een begrafenis van een voor hun onbekende of iemand die ze niet echt goed kennen.
En als je besluit kinderen wel mee te nemen moet je er ook voor zorgen dat ze stil zijn. Dat moet je ook in kunnen schatten.
Mijn kinderen gaan elke week mee naar de kerk dus ik heb wel redelijk inzicht in hoe rustig ze zich gedragen.
Kleuters en ouder gaat meestal prima maar een peuter kan gewoon lastig zijn. Dan kan je beter het kind bij een oppas laten of eventueel een oppas meenemen.

Kyana
Daantje

Lijkt me een hele goede oplossing.

Anneque
Ja hoor, eens

Alleen kinderen meenemen wanneer ze zich kunnen gedragen. En áls dat zo is, én ze kennen tante, kan het een waardevolle ervaring zijn.

Veel sterkte, Daantje.

Kaaskopje
En als kinderen zich niet gedragen

dan trek je je terug en wacht je tot je kunt condoleren. Zo zou ik het doen ingeval van Daantje, stel dat zo'n situatie zich zou voordoen.

Lilian1
Oppas mee naar de dierentuin?

Kan iemand anders mee naar de dierentuin? Papa,opa of oma, oppas? Dan kun jij rustig naar de uitvaart en evt nog wat nakletsen met familie en zij hebben een langere dag in de dierentuin. Dan sluit je met het pannenkoeken eten weer aan?

Brenda
Ik zal naar crematie gaan, dierentuin kan altijd nog

Ik zal naar de crematie gaan, diertuin kan altijd nog.

Ik ben wel voor dat je beloftes na moet komen maar soms komen er eenmaal dingen tussen waar je niets aan kunt doen. Hier moeten kinderen ook mee om kunnen gaan.

Ik zal echter wel oppas voor ze regelen.

Ik zal wel op korte termijn een datum plannen om dan te gaan.