Home » Forum » Wel of niet reageren op reactie buurvrouw

Wel of niet reageren op reactie buurvrouw

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tol
Wel of niet reageren op reactie buurvrouw

Hallo,

ik heb jullie advies nodig. Mijn vriend en ik doorlopen nu best wel een moeizame periode: verhuisd, ouders geworden van een tweeling, drukke banen, noem maar op. Veel moeheid en daardoor lopen conversaties soms best wel hoog op. Zo hoog zelfs, dat ik veel zit te huilen. Dit heb ik gemiddeld nu 1x per maand. Ik ga daarvoor nu naar een psycholoog. De buien worden minder en minder heftig. Ook gaan wij sinds een maand naar een relatietherapeut.

Ik dacht dat ons huis redelijk geluidsdicht was, maar zo blijkt van niet. Vorige week vrijdag tijdens koningsnacht hadden we helaas weer een dergelijk hoogoplopend conflict. Nadat we het hadden bijgepraat ging we samen nog naar een bbq van een vriendin van me. Tijdens de bbq kreeg mijn vriend een bericht via fb van de buurvrouw. Ze schreef daarin dat ze mij hoorde huilen en dit vaker heeft gehoord. Ze vroeg hoe het met mij ging. Gaf aan begrip te hebben voor onze drukke (tweeling) bestaan. Ook vroeg ze of ze ons ergens hierbij kon helpen. Ik kreeg hier een beetje een dubbel gevoel van. Ene gevoel van: wat lief dat ze hulp aanbiedt, andere kant van: waarom neemt ze geen contact op met mij i.p.v. met mijn vriend? We wonen nog amper een jaar in deze buurt, dus zo 'close' zijn we nog niet. Mijn vriend zijn reactie was voornamelijk het laatste. Hij wil haar een bericht terugsturen dat ze de vraag hoe het gaat en of ze kan helpen beter aan mij kan stellen.

Wat is hier nu wijsheid in? Hoe kan mijn vriend nu het beste reageren? Ik ben benieuwd hoe jullie hierin staan.

wil40
Wat een lieve buurvrouw!

Ze klinkt oprecht belangstellend en behulpzaam. Beter een goede buurvrouw dan een verre vriend.
Waarom ze contact zoekt via je vriend? Geen idee, maar ik vind dat niet raar ofzo. Misschien voelt dat voor haar wat minder direct naar jou toe, mannen zijn ook wat nuchterder, ook in hun antwoorden?
Drink eens gezellig wat met haar, kan je inschatten of je haar beter wilt leren kennen of het contact liever opvlakkig houdt.
Wat je vriend kan antwoorden?
"Bedankt buurvrouw voor je belangstelling, Tol neemt zelf even contact met je op".
En dan stuur jij haar morgen even een berichtje.

Ava
Denk

Ik denk dat ik niet zou reageren. Betrokken en geïnteresseerd zijn en bemoeizuchtigheid kunnen makkelijk in elkaars verlengde liggen. Blijf haar vriendelijk groeten als je haar tegenkomt en mocht ze er over beginnen zou ik haar vriendelijk bedanken voor haar belangstelling, meer niet.

Wilma
Buurvrouw

Ik denk dat het onhandigheid is van de buurvrouw. Misschien vindt ze het te pijnlijk om rechtstreeks aan jou te vragen, jij bent degene die ze hoort huilen.
Het is duidelijk dat ze zich zorgen maakt. Misschien ook wel onhandig via de app. Ik zou haar bedanken voor de zorgen en oplettendheid, maar ook zeggen dat jullie "er aan werken", dat je niet wist dat het zo gehorig was. Je hoeft niet je hele ziel en zaligheid op tafel te leggen. Ze appt naar je vriend. Misschien kunnen jullie samen morgen even langsgaan. Anders kan hij terugappen met nadrukkelijk de groeten van jullie allebei er onder? Ik zou er niet zo'n punt van maken dat ze naar je vriend appt en niet naar jou. Jullie zijn een goed stel dus jullie kunnen dat hebben lijkt me.
Ik heb het ook eens gehad. Ik had scènes met mijn dochtertje en de buren hoorden dat. Ze vertelden mij dat ze alles hoorden. Ik schrok daarvan maar heb er niet zo op gereageerd. Nog steeds wel goed contact met de buurvrouw, de scènes zijn overgegaan. Het was erg ongemakkelijk allemaal, ik denk ook wel voor de buurvrouw. Maar beter dat ze het tegen mij zei dan geroddel in de buurt. Dat is écht vervelend!
Veel sterkte, ik hoop dat jullie baat hebben bij de relatietherapie!

juf Ank
ik denk

dat je buurvrouw bewust naar je vriend appt omdat ze denkt dat je vriend misschien agressief is naar jou en zij hem op die manier indirect op zijn verantwoordelijkheid wil wijzen om jou geen pijn te doen.
Hoe dan ook ik vind haar manier van doen heel sympathiek en als ze jou aardig lijkt zou ik inderdaad contact leggen.

Kaaskopje
Als je durft...

zou je op de buurvrouw af kunnen stappen als je haar ziet en tegen haar zeggen dat je het ontzettend lief vindt dat ze heeft gevraagd wat ze voor jullie kan doen. Zo weet ze meteen dat haar boodschap ook bij jou terecht is gekomen en kun jij uitleggen dat jullie een lastige tijd doormaken, maar 'er wordt aan gewerkt!'.

Dees
Juf ank

Ik ben het met je eens, de Buuf weet niet wat er gebeurd achter de muren maar hoort jou wel regelmatig huilen. Dit is haar manier om aan je vriend te laten weten dat ze het hoort. Ik zou dus kort laten weten dat het verhuizen en een tweeling krijgen je niet in de koude kleren is komen te zitten en je even in een dip zit. Geef aan dat je vriend je gelukkig heel goed steunt. Heb je gelijk haar zorg weggenomen en het verhaal van relatietherapie achterwege gehouden.

Elsa
eens

Met voorgangsters die denken dat buurvrouw het juist aan je man wil laten merken dat ze het gehoord heeft.

Ik zou zo reageren als juf Ank.

Je schrijft trouwens: "Vorige week vrijdag tijdens koningsnacht hadden we helaas weer een dergelijk hoogoplopend conflict.
Mocht dan blijken dat ze ook hem heeft horen schreeuwen, dan kan je aangeven dat het inderdaad af en toe best zwaar is, maar dat het inmiddels gelukkig al beter gaat. En lief dat ze zich zorgen maakt, maar komt goed. Relatietherapie zou ik niet meteen vertellen omdat je haar nog niet zo goed kent.

En ik zou vooral ook haar aanbod om te helpen aannemen! Als je denkt dat ze ergens mee kan helpen. Misschien een keer oppassen, zodat jullie even samen een hapje kunnen gaan eten?

Of misschien kan ze op een werkdag een keer eten voor jullie koken. Scheelt stress.

Als ze dus serieus hulp wil bieden is dat natuurlijk erg fijn.

Sterkte met de drukte. Een kind is baas 2 banen al flink druk en wennen, twee na elkaar vond ik ook pittig en na een tijdje even te pittig (even een week ziek thuis geweest en een half jaar 1/2 dg minder gewerkt), twee tegelijk lijkt me ook erg zwaar.

tsjor
Huilbuien

'Dit heb ik gemiddeld nu 1x per maand.' Kan daar ook een andere oorzaak voor zijn? Kan extra vitamine B helpen? Ik dacht vooral B12. Bij mij scheelde extra vitamine B12 innemen aanzienlijk in emotionele stabiliteit, zowel bij mezelf als later bij mijn zoon.
Als mensen hier vragen: wat moet ik doen, ik hoor de buren vaak ruziën en de buurvrouw vaak huilen; dan zal het advies meestal zijn: neem kontakt op en praat met hen. Nu is het de vraag of het met de man of met de vrouw moet zijn, buurvrouw zal daarover ook wel getwijfeld hebben. Of ze had alleen het telefoonnummer van je man. Jullie zijn druk, dus het is voor de buurvrouw ook niet gemakkelijk om tijd te vragen om uitgebreider kennis te maken met elkaar.
Ik zou het positief waarderen en inderdaad iets concreets aan hulp vragen. Iets wat jou / jullie ontlast.Een hulpvaardige buur kan een verademing zijn in deze drukke periode van je leven.

Tsjor

Dora
Ongemakkelijk

Het is natuurlijk wat ongemakkelijk dat je nu weet dat de buren je horen, maar wel lief dat ze jullie hulp aanbiedt in plaats van te gaan roddelen. Bij ons kreeg iedereen die binnen kwam een baby en een flesje in zijn handen gedrukt. Je moet wel. Maar onze buren aan een kant zaten alleen maar te roddelen: dat ik die kinderen niet aan kon, dat ik ze niet opvoedde enz. Ze zijn nu groot, maar ik ben me nooit lekker gaan voelen in de buurt. Nog even wachten tot alle eindexamens klaar zijn, dan verhuizen we.

Niki73
Heel lief

Ik vind het heel lief van de buurvrouw.

Volgens mij hoef je er niet veel achter te zoeken dat ze je vriend appt. Waarschijnlijk wil ze jou niet kwetsen. Of misschien vindt ze dat hij jou te hard aanpakt en wil ze hem laten weten dat hij daarmee niet ongemerkt zijn gang kan gaan. Dat kunnen wij natuurlijk niet weten.

Volgens mij steekt ze gewoon haar hand uit. Aan jou de keuze om die aan te nemen of om gewoon even te zeggen: bedankt, het zijn tropenjaren, maar we hebben al hulp.

Mijntje
Niet lief

Ik vind het helemaal niet lief :-)
Ze had je gewoon aan kunnen spreken tijdens de bbq. Ik zou me gepasseerd voelen dat ze het via je vriend speelde. Alsof jij een slachtoffervrouwtje bent.

Als ze jou had aangesproken had ik het wel aardig gevonden. Mijn buurman (aan 1 kant) heeft mij ook wel eens gevraagd of hij me kon helpen met mijn jongste kind, dat vond ik aardig. Andere buren zijn alleen maar nieuwsgierig 'wat heeft ie?' omdat ze elke dag het busje zien voorrijden. Naar de straatborrel ga ik daarom niet meer. Dan horen ze me alleen maar uit en in iets anders zijn ze niet geinteresseerd.

In dit geval zou ik die buurvrouw toch aanspreken en het in het algemeen uitleggen. Ze hoeft niet alles van je te weten. Maar face en face en niet via de mail/telefoon. Dan kan je meteen zien hoe oprecht ze is.

Zorg goed voor jezelf! De trein kan niet net zo hard door denderen nu je tweeling nog zo klein is!

Niki73
Daar sta ik anders in, Mijntje

Toen ons gezin in zwaar weer zat omdat onze dochter zeer ernstig ziek was, heb ik van verschillende kanten, direct en indirect, hulp aangeboden gekregen. Ik vond het hartverwarmend. Ik vind het zelfs leuk als verre buren op buurtborrels vragen hoe het nu (ruim 10 jaar nadien) met mijn dochter gaat, ook zonder dat ze hulp boden of bieden. Ik ervaar dat als interesse tonen, niet als uithoren. Het is de band met mijn buren zeker ten goede gekomen. Ik vertel natuurlijk zo veel en en zo weinig als ik wil vertellen, dochter komt nu ook op een leeftijd dat ze zelf kan en durft vertellen hoe het gaat, en ook wanneer ze vindt dat het mensen niets aangaat. :-)

Mijntje
niki

Ik vind het alleen zo omdat ze het niet rechtstreeks aan TS vraagt.
Anders niet.

Mijn ervaring is een andere, maar er is ook geen sprake van herstel en dat stoot mensen af, helaas.

Kenfan
Spontaan en discreet

Je moet best even een drempel over om een vage bekende in zo'n precaire situatie hulp aan te bieden. Ik vind het niet zo vreemd dat buurvrouw TS via haar vriend benadert. Ze zal TS wat kwetsbaarder inschatten op dit moment en wil haar niet lastig vallen . In mijn ogen is dat discreet en heeft het niets met slachtofferig vrouwtje te maken, maar toont begrip dat mensen door omstandigheden tijdelijk wat van de leg af kunnen zijn. Kan zijn dat zijn dat een indirecte waarschuwing is, maar ik krijg uit de OP de indruk dat beiden hun stem verheffen bij een ruzie.

Ik kwam een keer thuis van boodschappen doen en trof ineens de buurvrouw met mijn jongens gezellig achter Kolonisten van Catan aan. Bleek dat ze de heren zo luidruchtig elkaar de hersens had horen inslaan dat ze maar even aangebeld had en ze tot bedaren had gebracht. Ik kon het wel waarderen, zo'n spontane adequate actie.

Dora
Kenfan

Wat mooi, en fijn dat hun hersens gespaard zijn gebleven!

Ik ben zelf ernstig ziek geweest, maar van de buren heb ik helemaal niets gehoord. Toen ik een jaar later weer opkrabbelde, kwamen ze alleen maar klagen dat de kinderen zoveel lawaai maakten. Het kan natuurlijk zijn dat ze niks van mijn ziekte wisten, maar ik vind het hier nog steeds niet gezellig en ben blij als ik kan verhuizen (over 2 jaar). Ik zou hulp met beide handen hebben aangegrepen.

Niki73
Mijntje

Ik snap het Mijntje, maar niet iedereen stelt de directe aanpak op prijs of heeft daar het lef voor.

Hier is de ziekte gelukkig voorbij, maar de opgelopen handicaps gaan nooit meer weg en ze zal misschien wel haar leven lang revalidatie moeten doen. In het begin ging ze elke dag, nu is dat nog maar twee keer per maand, dus dat is goed te doen. Ondertussen ontwikkelt dochter zich tot een mondige jongedame die het ondanks alles goed doet op school. Misschien zit er wat sensatiezucht achter bij sommigen, maar daar haal ik mijn schouders over op. Voor roddels heb ik geen tijd, ze doen maar.

Kenfan, wat een goede reactie van jouw buurvrouw. :-)

Wilgenkatje
@Mijntje

volgens mij was die buurvrouw niet bij de barbecue. TS en vriend waren bij een vriendin op een barbecue toen hij dat fb-berichtje binnen kreeg. Dus live vragen was niet aan de orde. Over iets precairs praten in een groep/bij een barbecue lijkt me sowieso niet prettig. Helemaal niet gek om het op deze wijze aan te kaarten.

Hoe is het nu, TS? Kun je wat met wat wij meedenkers aandragen?