Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Budgetwonder

Budgetwonder

27-06-2010 om 14:28

Budget voor kleding, uitjes, cadeautjes

In mijn begroting houd ik na aftrek van alle vaste lasten (inclusief sparen), de boodschappen en benzine, 450 euro over voor kleding, uitjes, cadeautjes etc. Ook vaste dingen die een keer per jaar komen (schoolgeld, ANWB e.d.), en onderhoud van huis en auto, moeten hiervan. Vooraf dacht ik dat het bedrag ruim voldoende zou zijn maar ik zit er iedere maand boven. Dat kan ook door de afgelopen dure maanden komen (relatief veel verjaardagen, nieuwe kraan gekocht plus nog wat andere noodzakelijke dingen), want 450 euro is toch niet heel weinig?

Ook gehad

gezin, koophuis, geen auto.
Hier was het te krap.

Het is ook wel een erg ruime categorie, je zult moeten budgetteren en verfijnen hoeveel je waaraan wilt uitgeven.

Alleen al onderhoud huis, daar kan je zo 1 a 200 euro per maand voor apart zetten als je je huis in de conditie wilt houden waarin het op dit moment verkeert. Schilderwerk, dak, grote dingen binnen... dan is zo'n bedrag als reservering snel weg.

Budgetwonder

Budgetwonder

27-06-2010 om 21:12

Meer specifiek maken?

Tja, in feite is die 450 euro bestemd voor alle uitgaven behalve vaste lasten plus boodschappen en benzine. Kleding heb ik begroot op 150 euro per maand (1 volw, 2 kind), en uitgaven voor het huis (net verhuisd, dus klein kluswerk) 100 euro per maand. De afgelopen maand heb ik 4 verjaardagen gehad, totaal aan cadeautjes 150 euro, maar tot december heb ik geen geplande verjaardagen meer. Ik denk dat ik vooral moeite heb met de afspraken met mezelf. 100 euro voor klusdingetjes is zó uitgegeven, en dan wil ik toch iets meer doen. Er zit nog wel wat ruimte in mijn saldo (heb de inkomsten krap en uitgaven ruim geschat), maar ik geef nu meer uit dan er in komt ;-(
Misschien is het wel handiger om mijn spaarbedrag (nu 250, voor buffer en groot onderhoud) te verhogen? Of de boodschappen goedkoper (nu 550 per maand).

Kaaskopje

Kaaskopje

27-06-2010 om 21:35

450 euro over?

Voor de een is 450 'over' veel en voor de ander weinig. Voor mij is het veel. Ik kan me niet heugen dat ik dat 'over' had.
Misschien moet je eens kijken of je niet te gul bent met cadeautjes en er is toch niet elke maand onderhoud aan het huis?

Kaaskopje

Kaaskopje

27-06-2010 om 21:43

Alles hangt af van wat er binnenkomt

Als jij 550 euro uitgeeft aan boodschappen weet ik niet in welke verhouding dat staat met de inkomsten. Als de vaste lasten al zo rond de 1000 euro liggen, ik noem maar wat en je inkomen is 2000 euro, dan heb je nog duizend euro over om van te leven. 550 euro boodschappen vind ik in die situatie niet te veel. Het is ook niet weinig. Ik weet wel dat je zo aan dat bedrag zit.

Inge M

Inge M

27-06-2010 om 23:04

Vier verjaardagen, 150 euro?

Dat lijkt mij wel erg veel. Ik hoop dat er minstens een bruiloft bij zat en twee verjaardagen van je eigen kinderne? Anders zou ik dit bedrag nooit halen.
Hier zit misschien een grote winst te behalen?

Budgetwonder

Budgetwonder

27-06-2010 om 23:18

Inge

Zou wel erg zijn, als ik zou zeggen dat het partijtjes waren. Nee, dit waren verjaardagen waar ik wel voor in de buidel moest tasten (kind, ouder, vriend). En ook nog vader- en moederdag natuurlijk. Je hebt nu eenmaal van die dure maanden. Bij mij zijn dat mei en december.

amk

amk

27-06-2010 om 23:51

Maar

bij vader en moederdag als budgetverslinders kan ik me dan weer helemaal niets voorstellen.
Dochterlief maakt een knutsel voor haar vader. En we kiezen een kadootje van maximaal 5 euro. (Haar voorkeur: fel gekleurde kunsstofbloemen in een plastic vaasje)
Ik krijg iets vergelijkbaars. De opa's en oma's krijgen niets, na je lagere schooltijd doen we daar gewoon niet meer aan. Houden van laten we het hele jaar wel zien.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2010 om 02:00

Eens met amk

volgend jaar toch eens wat snoeien op het cadeau voor vader- en moederdag. Tenminste... als het je ernst is dat je meer geld over wilt houden:-)
Dat je voor kind en vriend wat royaler bent geldt voor de meesten van ons denk ik, maar waarom moet de ouder ook een duur cadeau? De ouder valt voor mij toch in de zelfde categorie als mijn zus, of vriendin. 20 Euro vind ik dan al heel netjes.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2010 om 11:15

Een ouder

Ik merk dat ik over het hoofd heb gezien dat Budgetwonder alleenstaande ouder is. Dat kan ook iets schelen. Maar je moet eten vaak toch in zulke hoeveelheden kopen dat er meer van kunnen eten. Vlees scheelt zeker. Vaak heb je wel verpakkingen van 3 stuks, maar nooit van 4, zo flauw vind ik dat altijd:-)
Maar om het mes even overal in te zetten: waarom zou je élke maand 150 euro uitgeven aan kleding? Ik zou dat ook wel willen hoor, graag zelfs, maar dat gaat gewoon niet. Ik weet niet hoeveel kinderbijslag je krijgt voor 2 kinderen? Daar kun je ook kleding van kopen.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-06-2010 om 01:23

Pelle

Ik had misschien ook moeten zeggen dat er verpakkingen zijn met 2 stuks vlees, feit blijft dat je voor een gezin van vier personen niet met een verpakking kunt doen. Het is gewoon een verkooptruc om mensen tot meer aankopen te dwingen. Ik denk dat er heel veel gezinnen met vier personen zijn, kleine moeite om daar op in te spelen voor een winkel, maar dat is dus juist niet de bedoeling. Heel af en toe stoort me dat toch wel.

Hanne.

Hanne.

29-06-2010 om 09:32

Kaaskopje (beetje ot)

Hoe proberen ze je met 'kleinverpakkingen' dan tot meer kopen te dwingen.

Je kan toch gewoon 2x2 stuks kopen als je met z'n vieren bent? Of voel jij je gedwongen om 2x3 stuks te kopen?

Puck

Puck

29-06-2010 om 09:32

Kaaskopje, valt mee vind ik

Ik heb er gisteren eens op gelet, maar ik vond het wel meevallen. Deze week is jongste een paar dagen op kamp en moet ik dus voor 3 personen eten inslaan. Nou, mooi dat bij de plaatstelijke super grotendeels per 2 of 4 verpakte dingen lagen en amper 3 persoonsverpakkingen.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-06-2010 om 00:58

Hanne, puck, pelle

Het komt in onze winkel zelden voor dat ze 4 stukken vlees in een verpakking doen. Natuurlijk zijn er gezinnen met 1 kind of gezinnen met 3 kinderen waardoor een verpakking met 3 of 5 wél handig is, maar gezinnen met 4 personen komen ook héél veel voor, maar die verpakking is er gewoon niet. Dus wordt je 'verplicht' om een verpakking met bijvoorbeeld 5 te kopen als je er maar 4 nodig hebt óf 2 dozen met 2 stuks, wat alleen maar nóg meer plastic afval geeft.
Ik zei al dat ik mij er heel soms aan stoor en dus echt niet elke dag, maar dit fenomeen vind ik echt hét nadeel van het pakgemak van de hedendaagse supermarkt. Vroeger kocht je, ook bij de supermarkt, de hoeveelheid vlees die je nodig had en die kreeg je in een zakje mee. Met een gezin wat uit vier personen bestaat moet je nu in principe áltijd uit twee 'kwaden' kiezen. Of je neemt twee verpakkingen, = extra afval, óf je neemt 1 verpakking met dan maar een stuk vlees meer. Tartaartjes? 2 of 3 in een verpakking. Sauzijsjes: 2, 3 of meteen 5. Kip: 2, 3 of 5. Nooit 4. Daar is over nagedacht. Noem het zeuren. Misschien zou je Miriam eens kunnen vragen of wat ik doe zeuren óf constateren is.

Tijgeroog

Tijgeroog

30-06-2010 om 09:09

Of... (kaaskopje)

"Of je neemt twee verpakkingen, = extra afval, óf je neemt 1 verpakking met dan maar een stuk vlees meer."

Wij zijn ook met 4, maar ik kies vaak een verpakking van 2 stuks, nu ze wat groter worden ook vaker 3 stuks, en die verdelen we dan met z'n 4en, en dat is niet heel ruim, maar toch genoeg. Een goede manier om de vleesconsumptie wat te minderen.

Geen idee

afgelopen 12 maanden hebben we een paar honderd euro uitgegeven aan reparatie van dingen in het huis, ook voor een paar honderd euro verf etc gekocht en voor een paar honderd euro interieurdingen (lamp, kleed, kist), maar ik zie vast wat dingen over het hoofd, stel dat dat 1000 euro was.

Dan alle kadootjes, pfff even geen idee, sinterklaas en kerst, verjaardagen, feestjes, ehh ergens tussen de 500 en 1000 alles bij elkaar ?

onderhoud van de auto was afgelopen week E 900 + olie en wasstraat etc 1000.

Kleding, ik denk 3000 totaal, subtotaal 6000 per jaar, dan zit ik op 500 per maand.

Afgelopen 12 maanden viel het wel mee, vorig jaar hadden we dat er verschillende dingen achter elkaar stuk gingen, nieuwe fiets die gestolen werd, juridisch gedoe met een fikse rekening en toen waren we in een korte tijd 5000 kwijt.

Oh kado's

da's we de ultieme oo vraag, hoeveel iemand uit geeft aan kadootjes.

- kinderfeestjes tussen de E 5 en E 10
- kinderen van vrienden en familie E 15 a E 30 per kind
- vrienden en familie, E 25 a E 50
- geboortes E 10 a E 40, meestal heb ik nog wel nieuwe merkkleding en dan doe ik er nog wat kleins bij, maar ik heb net ook een deken gebreid en daar was de wol al E 35.-

En dan nog de buren die je een fles wijn en bloemen ed geeft, en andere kennissen, de juf, de leidsters, de zwangere collega's, de zieke moeder van vriendinnetje, uitjes met werk die ik zelf moet betalen, kaartjes sturen met kerst, etc etc.

Geen bruiloften afgelopen jaar gehad, we hebben heel zelden bruiloften overigens.

Goh best duur inderdaad al die kadootjes !

Kaaskopje

Kaaskopje

01-07-2010 om 01:04

Tijgeroog

Ik heb 1 kind die niet zo van vlees houdt. Moederlijk genoeg wil ik het haar nog wel aanbieden, zodat ze het weer beleefd kan weigeren. Daar kan ik dus inderdaad op bezuinigen:-)

Kaaskopje

Kaaskopje

01-07-2010 om 13:42

Pelle

Vlees wat zij niet opeet eten wij op. Is het niet gelijk dan later wel. Wat is het probleem dat ik het onhandig vind om altijd te moeten kiezen uit 2 van te weinig, als ik dus wel echt vier nodig heb, of 1 van teveel? Ik heb trouwens wat aanbiedingen bekeken en zie dat er ook regelmatig 6 in een verpakking zitten. Handig voor een gezin met 6 personen, dat wel.

amk

amk

01-07-2010 om 14:45

Net als met de euro

verpakkingen van 1, 2, en 5, kun je alles maken met maximaal 3 verpakkingen.

Ik koop vaak juist wat meer, en vries dat gewoon per stuk in. Wij delen meestal 1 stukje vlees/vleesvervanger met z'n 2. Krijg je meer dan voldoende binnen.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-07-2010 om 17:36

Amk

Hoeveel vlees je eet is heel persoonlijk. Een saucijsje door tweeën snijden zou ik wat sneu vinden. Ik ga uit van ongeveer 100-125 gr. per persoon.
Zullen we het hierbij laten wat de hoeveelheid vlees in een pak betreft? Het is mijn privé-ergernis zo te zien dat er geen vier stukjes in een verpakking zitten.:-)

Jesse_1

Jesse_1

01-07-2010 om 19:06

Toch nog ff kaaskopje ;-) o.t.

Het is juist mijn 'ergernis' dat er vaak 2, danwel 4 stuks vlees in een verpakking zitten, zodat wij met een gezin van 5 juist lastig zitten (toen de kinderen kleiner waren, kwamen wij met 4 stuks dan juist wel uit). En met 2 of 4 kom je nóóit aan 5. (Dus dan koop ik 6 en gooi er één in de vriezer, welke ik vervolgens vergeet er weer uit te halen en zo...). Als het mij echt niet uitkomt, vraag ik ook wel eens aan de vleesafdeling om voor mij 5 te verpakken, maar ja, dat kost ook weer extra verpakkingsmateriaal...
Misschien moeten we van supermarkt ruilen? ;-)
Jesse

liora

liora

01-07-2010 om 20:12

Mensen mensen

Buffer buffer buffer

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2010 om 00:36

Jesse

Goed idee, alleen wat ver fietsen:-)

Minder vlees

we eten hier nu zo'n 2 a 3 keer per week vegetarisch sávonds. Een keer omelet, een keer corn en een keer vis. De bedoeling was om 1 keer per week geen vlees te eten maar dat zijn inmiddels dus geregeld 3 dagen per week.

En inmiddels mis ik het dan ook niet. Dus misschien een aanrader voor andere carnivoren. Een keer omelet scheelt ook weer in de centen, vis en corn zijn dan weer vergelijkbaar in prijs met een goed stukje vlees.

Wat voor uitjes doen jullie allemaal?

wij afgelopen half jaar:

- 3 dagen texel, met 2 dingen waar je entree voor moest betalen en uit eten geweest
- dagje linnaeushof
- de zomervakantie 2 weken op de camping met elke week een paar uitjes naar musea en grotten etc
- herfstvakantie 4 dagen Belgie in een huisje met misschien 2 uitjes.

En dat was het dan wel.

Verder fietsen, zwemmen aan het duinmeertje en wandelen we regelmatig maar dat is allemaal gratis. Ik hou vooral van uitjes die gratis zijn.

angelina ballerina

angelina ballerina

02-07-2010 om 16:27

Wat wij deden dit jaar

-oktober weekendje centerparcs

-november met man weekendje thermea 2000

-kerstvakantie met de kids naar de winterefteling

-in mei een weekje zandvoort

-en morgen lekker 3 weken kamperen (in een vacance soleil tent) in Frankrijk

Daarnaast hebben we een jaarkaart voor Malkenschoten en zijn we regelmatig naar ballorig of het zwembad geweest, vooral in de winter.
Met mooi weer doen wij ook meer gratis uitstapjes maar dan hou ik wel weer van wat drinken op een terasje, ergens lunchen etc.
Al met al geven wij er best veel geld aan uit denk ik terwijl wij zeker niet echt veel geld verdienen, gewoon gemiddeld, maar dit is waar wij van genieten. Op andere dingen bezuinigen we weer.

Onze uitjes

in sept. naar Walking' with dinosaur in Ahoy. Vervolgens door naar hotelletje in Noordwijk. Met dus de nodige etentjes. Herfstvakantie weekje Winterswijk plus 2 dagen kasteel Geulzicht in Zuid-Limburg. Kerstvak. paar daagjes Ameland. Voorj.vak. thuis. Meivakantie naar Zuid-Limburg een weekje in een huisje en 1 overnachting in b&b Dalauro. Pasen naar Callantsoog. Met mijn verjaardag in april 2 dagen naar Ameland. Vorig weekend dagje naar Schiermonnikoog. Zaterdag over een week 2 weken naar Sellingen samen met zoon en met eenvriendin die ook een zoon heeft, daarna een weekje thuis, daarna 2 weken gezinsvakantie in Zuid-Limburg. In aug. nog 2 dagen naar de Achterhoek, samen met echtgenoot. Vaak uit eten, samen met vrienden. Op een zaterdagmorgen vanuit het Noorden naar mergelgroeve 't Rooth rijden om fossielen te zoeken. Regelmatig zeilboot huren. Doe dingen in Industrion (heet nu anders trouwens Discovery Continium ofzo) Dit zijn zo wat uitjes van het afgelopen jaar die me te binnen schieten. 'k Ga nu in Sellingen een caravan uitproberen of dat iets is voor ons. Zo ja, dan wordt er zo'n ding aangeschaft na de vakantie. Ja, wij geven een hoop geld uit aan uitjes.
Vorig weekend, dagje Schier, kost ons toch gauw 300 euro. (boot, restaurantje 's mo, 's mi, 's av) We waren met 5 personen.
Janitha

liora

liora

02-07-2010 om 22:05

Hier

Ik ben hier dan toch matig in. In november met oudste naar Disneyland geweest. Nu in de zomer een week huisje Texel.

Verder weleens naar speeltuin, Artis (jaarkaart), geitenboerderij, parken. Ook ga ik regelmatig naar een museum. Oud Valkeveen ook vorig jaar gedaan en ook dit jaar weer. Dat is het wel.

Liora
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Polly Shearman

Polly Shearman

03-07-2010 om 14:41

Oei

wij hebben maar een heel matig butget maar wij gaan toch wel heel vaak uit.
Minstens elk jaar een weekendje of 2 weg, naar zo'n park via aanbiedingen van bungalows.nl ofzo
we hebben jaar abo op dierentuin, waarmee je ook naar andere dierentuinen kan, voor minder geld.
Met kerst meestal een weekje weg, ook naar een park.
in de zomer kamperen, vorig jaar trouwens door omstandigheden niet op vakantie geweest, in de zomer.
Oh en manlief gaan ook sinds 2 jaar, een weekend per jaar samen weg, zonder zoons.
Oh en ik ga meestal nog een nachtje weg met 1 zoon, om even alleen aandacht te geven.
Verder regelmatig uit eten, bioscoop, zwembad, speeltuin enz.

Ik ben wel een krent, ik let vreselijk op de aanbiedingen enz. want anders was dit alles natuurlijk niet mogelijk.

Nu gaan we ieder weekend fietsen( trainen voor grote vakantie) en dan onderweg ergens koffie drinken en een ijsje eten. Dat is echt een uitje hoor!

Oh en de afgelopen jaren hebben we ook heel vaak weekendjes gratis gekampeerd, in april en sept, dan heb je van die aanbiedingen, gratis kamperen, op een grote luxe camping ( meestal roompot) heerlijk genieten van het luxe zwembad!

greot, pol

liora

liora

03-07-2010 om 15:10

Gratis polly?

Polly,

Je weet dat ik niet op een duizendje meer of minder hief te letten, maar voor Roderik vind ik het goed eens te zien hoe het eenvoudige leven eruit ziet. Dus tip me even als er weer zo'n gratis aanbieding is ok?

Kan ik lekker aan de pinot gris op de camping!

Willemijn

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.