Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Yoeki

Yoeki

02-06-2020 om 17:24

Burnout (niet door werk) en werkgever zit dwars...

Door een complexe samenloop van omstandigheden in (vooral) mijn privé leven ben ik volgens mijn huisarts burn-out. Als ik kijk naar de klachten denk ik dat hij gelijk heeft, ik heb geen zin om nu alles te vertellen maar ik geloof wel dat het klopt. Ik kan werkelijk niets meer aan. Hij raadt me aan om me ziek te melden van mijn werk (onderwijs) en stuurt me naar een therapeut. Mijn leidinggevende is "not amused" en zet me onder druk om door te blijven werken, omdat ik "niet door werk ziek ben" en ook omdat het nu "alle hens aan dek" moet zijn op school. Ze vindt dat ik die 3 weken nog aan moet kunnen, over 3 weken begint de zomervakantie. Ze liet ook doorschemeren dat een ziekmelding mijn promotie naar een hogere schaal volgend jaar in gevaar zou brengen, omdat er "toch wel naar dit soort dingen gekeken wordt".
Ik twijfel heel erg: op het ogenblik slaap ik 2 keer 2 uurtjes per nacht, komt er werkelijk niets uit mijn handen en heb ik de concentratievermogen van een zeekoe met ADHD. Ik moest vandaag naar mijn werk voor het eerst in weken en kreeg onderweg een enorme paniek aanval, ik moest even uit de trein stappen en na 30 minuten pas weer in staat om erin te stappen. Wat is wijsheid in dit geval?
Yoeki


Erika

Erika

02-06-2020 om 17:42

Moeilijk

Ik snap je werkgever een beetje, want die denkt ook, hou je priveproblemen thuis. maar aan de andere kant, als jij beide benen breekt omdat je thuis van een trappetje valt, kun je ook niet werken en kan hij er ook niks van zeggen.

Dat je promotie naar een hogere schaal niet doorgaat misschien kan ik me wel voorstellen. Als werkgever zou ik iemand die nu een burn-out heeft ook niet een promotie geven. Wie weet wanneer je weer beter bent, dat kan lang duren. Lijkt me logisch.

Beterschap. En als jij je wil ziekmelden, meld je je ziek. Je hoeft geen toestemming van je werkgever te vragen of je je kunt ziek melden, zo werkt dat niet.

Nee

Je huisarts heeft je een advies gegeven.
Dat zou ik volgen.
Burnout moet je serieus nemen.

ElenaH

ElenaH

02-06-2020 om 19:21

Nou

Burnout is per definitie door werk. Als het door privézaken komt, heet het overspannen. Maar los daarvan zou ik inderdaad het advies van de huisarts serieus nemen. Dat het je die promotie kan kosten, is dan maar zo. Dat lijkt me nu even niet belangrijk.

Jesse_1

Jesse_1

02-06-2020 om 20:10

ElenaH

Hoe kom jij aan deze definitie van Burn-out?

ElenaH

ElenaH

02-06-2020 om 20:28

Vroegah

Uit de tijd dat ik er zelf een had.

bergmarmot

bergmarmot

02-06-2020 om 21:53

ElenaH

"Burnout is per definitie door werk. Als het door privézaken komt, heet het overspannen."

Welnee. Overspannenheid is een voorportaal van een burn-out. Google er eens op, er is van alles over te vinden.

Jesse_1

Jesse_1

02-06-2020 om 22:25

Phryne Fisher

Phryne Fisher

02-06-2020 om 22:27

Burn-out

Als je een burn-out hebt kun je niet werken, dat is dan onmogelijk door fysieke beperkingen. Je bent dan ook niet hersteld na een paar weekjes rust.
Het klinkt alsof je niet kunt werken nu, en de huisarts is het daarmee eens. Daar kun je dus beter naar luisteren voordat je straks zo ver heen bent dat je nooit meer kunt werken.

Ziek is ziek

Ziek is ziek, de oorzaak maakt niet uit. Gewoon ziekmelden, en aan de baas laten weten dat je eventuele discussies wel voert met de bedrijfsarts.

Ik zou ook maar vast lid worden van de vakbond.

Groeten,

Temet

Ineda

Ineda

02-06-2020 om 22:51

Wat is wijsheid?

Wat zou je een vriendin aanraden?

Geheel ot (zomervakantie)

De zomervakantie begint officieel pas over 5 weken. In onderwijsland werd gejammerd over de achterstanden die onze bloedjes oplopen door de sluiting van de scholen. Nu gaat het VO op een kier, je zou je kunnen voorstellen dat ze dan gewoon de tijd totdat de vakantie echt begint, benutten. Maar nee hoor "er zijn nog drie weken onderwijs" aldus de school van zoon. En ook Yoeki's leidinggevende vindt dat de vakantie al over drie weken begint.

Zucht.

Groeten,

Temet

ElenaH

ElenaH

03-06-2020 om 06:22

Inderdaad

Ik zie dat de definitie inderdaad veranderd is de afgelopen jaren. Grappig. De behandeling trouwens ook. In 'mijn' tijd had je trajecten waarbij je juist zo snel mogelijk weer naar je werk ging, desnoods een uurtje per week.

Yoeki

Yoeki

03-06-2020 om 08:22

Ja burnout

Jesse, ik kan op alle symptomen van website met ja beantwoorden, op 2 na: ik voel geen walging t.o.v. mijn werk maar wel t.o. van de privé omstandigheden die de burn-out hebben veroorzaakt. Vooral uitgeput zijn en niet meer kunnen genieten. Ik moet bij wijze van spreken even een siesta houden als ik boodschappen gedaan heb.
Yoeki

Tine Winkel

Tine Winkel

03-06-2020 om 09:10

helemaal eens met Temet #10

oorzaak van ziekmelden (vanuit thuis of werk) maakt niet uit. Stel dat je een ongeval had gehad in een weekend (dus vanuit huis) - dan had je je ook ziek moeten melden. Wat wel interessant is, is de vraag of je nog wel tot iets in staat bent, bv. vervangend werk. maar als ik je laatste post (#14) lees, lijkt me dat niet zo...

Sterkte!

Triva

Triva

03-06-2020 om 10:52

een huisarts

gaat niet over werk, je leidinggevende ook niet, de bedrijfsarts wel.

Stelle

Stelle

03-06-2020 om 11:55

Op scherp stellen

Je kunt er ook voor kiezen je bereidwillig op te stellen.
Dus bijv samen onderzoeken (al dan niet met bedrijfsarts) wat je mogelijk wel zou kunnen doen.
Bijv wat ondersteunende zaken op je nemen, thuis bijv.
Waarbij je kunt bijv ook kunt aangeven dat je zaken probeert maar niet weet of en hoe ze je gaan lukken.
De uitkomst kan dan hetzelfde zijn maar werkgever is dan mogelijk wat opener en kan je weinig kwalijk nemen.
Een arbeidsconflict lijkt me nu niet in je voordeel.

Bedrijfsarts

Ik zou er niet van uitgaan dat je na 6 weekjes zomervakantie weer zomaar op volle kracht kunt beginnen. Ik denk dat de bedrijfsarts betrokken moet raken om jou na de zomervakantie goed te laten reintegreren.

Gewoon ziekmelden, en pak die laatste weken voor de vakantie om een goede start te maken met je therapie.

Yoeki

Yoeki

03-06-2020 om 12:40

Ineda

Ik zou een vriendin aanraden om te herstellen en aan zichzelf te werken zodat het niet meer gebeurt.
In dit geval ben ik zeker niet mijn eigen vriendin, omdat ik veel te lang doorgegaan ben.
Yoeki

Miekemieke

Miekemieke

03-06-2020 om 13:06

blijven werken

Als je dus overspannen bent geraakt door prive omstandigheden dan zou ik juist naar het werk gaan, weg van die prive omstandigheden. Zie het als een eilandje waar je kunt ontsnappen aan je problemen.

Denk ook aan je collega's die kunnen helemaal niets doen aan jouw prive omstandigheden maar zullen anders wel geconfronteerd worden met een grotere werklast als jij ziek thuis bent en dus burn out kunnen krijgen.

Triva

Triva

03-06-2020 om 13:28

Miekemieke

Goed punt, want als het wel je werk was waardoor je de burnout hebt ga je ook thuiszitten toch?

Yoeki

Yoeki

03-06-2020 om 14:10

Miekemieke

Vandaag weer een paniekaanval onderweg naar mijn werk. Ik ben bang dat dit ook niet gaat lukken.
Yoeki

Miekemieke

Miekemieke

03-06-2020 om 20:04

Yoeki

Een paniekaanval is naar, ik heb er last van (gehad) op mijn werk en in het sociaal verkeer. Er voor weglopen helpt niet en het wordt alleen maar erger. Accepteer dat je het hebt, legt het uit aan mensen er is veel begrip voor. Kijk naar oplossingen om het minder te maken. Een voorbeeldje, ik moest bepaalde handelingen verrichten bij een patient in een kamer maar ik kreeg een paniekaanval als de deur dicht ging, voor de privacy moest die deur dicht maar ik heb dat opgelost met een ouderwets kamerscherm.

Jo Hanna

Jo Hanna

05-06-2020 om 10:22

Bedrijfsarts

Ik zou tegen de leidinggevende zeggen dat Ik er wel voor open sta wat zij wil maar dat ik wil overleggen met de bedrijfsarts of het verantwoord is om het te doen. Dan krijg je een vragenlijst met een waslijst aan klachten die je dan naar waarheid invult en dan trekt de bedrijfsarts na een kort gesprek aan de rem.

Eigenlijk weet je zelf al dat het niet meer gaat. Maar soms moet er een formele weg bewandeld worden en moet er een handtekening van een professional onder. Jij hebt je welwillend opgesteld maar hé, je gaat natuurlijk niet in tegen het advies van een bedrijfsarts!

Jo Hanna

Jo Hanna

05-06-2020 om 10:37

Eilandje

Naar je werk om bij te komen van een lastige privésituatie kan, zolang je functioneren nog niet is aangevreten door de druk en de stress. Als inmiddels je hele fysieke en mentale systeem in een noodtoestand is geraakt gaat die vlieger niet meer op.

Ik vind de schuldgevoel-kaart niet zo fraai Mieke. Zou je iemand met ernstige fysieke klachten ook zo op zijn verantwoordelijkheid naar collega’s wijzen? Ik denk het niet. Waarom dan wel bij iemand met mentale klachten? Tenzij jij het allemaal niet zo ernstig inschat natuurlijk. Maar waar is dat oordeel dan op gebaseerd?

Daarom heeft TS een bedrijfsarts nodig, om haar tegen het ongefundeerde optimisme van haar leidinggevende te beschermen.

Flavia

Flavia

05-06-2020 om 11:21

Dat is ook de reden dat je je alleen ziek moet melden zonder uitleg. En verwijzen naar de bedrijfsarts.

Miekemieke

Miekemieke

05-06-2020 om 13:16

Jo Hanna, de schuldgevoel kaart

Is zeker niet fraai maar ik heb te vaak en te lang het werk voor zieke collega's erbij gedaan. Ook collega's gehad die ondanks hun problemen toch het werk wisten te doen met hier en daar wat ondersteuning en zo ben ik zelf ook.
Overigens is het al lang en breed wetenschappelijk aangetoond dat thuis blijven niets oplost.

bergmarmot

bergmarmot

05-06-2020 om 14:26

Mieke

"Is zeker niet fraai maar ik heb te vaak en te lang het werk voor zieke collega's erbij gedaan."

Dat is niet de schuld van de betreffende collega's, maar van het management. De manager heeft zijn/haar zaakjes niet goed voor elkaar. Je richt je pijlen op de verkeerde.

Jo Hanna

Jo Hanna

05-06-2020 om 18:00

Eens met bergmarmot

Als jij overbelast raakt omdat er zieken zijn Mieke, is er een organisatorisch probleem en een management wat de druk bij de medewerkers neergooit in plaats van het probleem op te lossen op het niveau waar het thuishoort.

Jij blijft volharden in de overtuiging dat jij kan bepalen of iemands problemen serieus genoeg zijn om zich te mogen ziek melden. Dat is behoorlijk grensoverschrijdend. Dat wetenschappelijk is aangetoond dat thuisblijven ‘niets oplost’, lijkt me erg kort door de bocht. Het is niet gezegd dat TS maandenlang moet thuisblijven maar een periode om je hoofd leeg genoeg te krijgen om te weten wat er nou eigenlijk aan de hand is en wat je volgende stap moet zijn, kan zinvol zijn. Maar laten we die inschatting nou maar gewoon aan een deskundige overlaten.

Yoeki

Yoeki

06-06-2020 om 12:34

Miekemieke

en hoe moet ik het leerlingen van pakweg 11 of 12 jaar uitleggen dat ik een paniekaanval heb, hoe zie je dat voor je.
Yoeki

Uitleggen.

Dat hoeft ook niet, aan iedereen uitleggen hoe je je voelt op zo'n moment. Weggaan uit de situatie. Een leerkracht kan zich ook wel eens niet lekker voelen. Overgeven, diarree, migraine aanval of een paniekaanval. Dat begrijpen kinderen prima.
Een paniekaanval in een klaslokaal brengt geen gevaar met zich mee, als de buschauffeur het heeft is het gevaarlijker voor de medemens.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.