Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Bijlesjuf

Bijlesjuf

11-04-2012 om 17:42

Eigen praktijk opstarten


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fransien

Fransien

13-04-2012 om 13:24

Ingridt

Mij lijkt orde houden echt vreselijk, ik vind kennis overdragen heel leuk, een methode vinden waarop ik die kennis zo kan uitleggen dat het in dat koppie past ook, maar die klas en orde, pffft. Eigenlijk ben ik heel verlegen en kruip ik het liefst onder tafel als ik voor een groep moet presenteren. Hoe doe jij dat met orde houden?

mirreke

mirreke

13-04-2012 om 13:28

Tja en toch (uurtarieven)

In november werd nog gedacht dat de uurtarieven van zzp'ers in 2012 weer zouden gaan stijgen, maar nu is toch anders gebleken: http://zzp-centrum.nl/nieuws/uurtarief/uurtarieven-zzp-ers-fors-gedaald.html
En de tarieven waren vanaf 2008 al fors gedaald!
Nou heb ik zelf overigens de indruk dat het laagste punt geweest is, maar ik ben in mijn eentje natuurlijk niet representatief. Ik werk trouwens internationaal, en ben zeker niet afhankelijk van Nederlandse werkgevers. Maar voor mij zelf zou 40 euro ex btw zeker teveel geld zijn, voor mijn bijlessende zoon... Dan liever in een groepje van vier en dan 12,50 per uur )

Rekenniveau

"Zij staat niet zover boven de stof dat ze de rekentrucs kan doorzien, wanneer zijn ze toepasbaar en wanneer moet je op de normale manier rekenen"

Dus als een b of hb kind met een andere oplossing voor een rekenprobleem aan komt, zal zij meteen zeggen dat dat niet goed is, omdat ze het zelf niet snapt..

Dat moet ook niet

Ingrid:"Maar (hoe krom het argument ook is, dat snap ik ook wel)...die loodgieter huur je niet standaard 1 of 2 uur per week in."
Dat klopt. Maar je moet ook helemaal niet willen dat leerlingen weken achtereen elke week bijles komen halen. Dat gaat echt te ver. Dat wekt ook idiote verwachtingen, alsof je inderdaad de pretentie hebt om er een gymnasiast van te maken. Ook daar moet je ver van blijven.
Je helpt ze op de been voor een twee of driehonderd euro. Daarna moeten ze samen zelfredzamer zijn dan ze waren. Desnoods met behulp van online pdf-jes (die dan weer een beetje kosten). Maar je kunt ze ook naar OO verwijzen, want P. verstrekt oefeninformatie helemaal gratis.
En ja, dat blijft een bak met geld. Maar dat moet dan ook een investering zijn: meer kennis over leren en leerbaarheid vergaren binnen het gezin. Kind nummer twee of drie kunnen ze misschien wel zelf helpen.
Groet,
Miriam Lavell

mirreke

mirreke

13-04-2012 om 13:41

En ik sluit mij dan ook helemaal aan

bij de bijdrage van IngridT. Die ene keer loodgieter (of zoals laatst de vaatwasserreparateur) lukt nog wel, maar standaard 200 euro per maand extra is me nogal een verschil.

mirreke

mirreke

13-04-2012 om 13:50

Hmm miriam

Zelfs huiswerkbegeleiding op school is zo duur... en daar gaan kinderen toch echt het hele jaar naartoe.

Fransien

Fransien

13-04-2012 om 14:02

Henk

Dus als een b of hb kind met een andere oplossing voor een rekenprobleem aan komt, zal zij meteen zeggen dat dat niet goed is, omdat ze het zelf niet snapt...
Weet ik niet, maar ze zal het niet snappen omdat ze de verschillende manieren om een probleem te benaderen niet goed beheerst, het was in haar geval echt niet een automatisme dat een deling een breuk is en omgekeerd, 'maar het staat er toch echt anders, en waarom moet je dan een andere notitie gebruiken, dan is het toch anders' waren letterlijk haar woorden.

Fransien

Fransien

13-04-2012 om 14:07

Die rib uit je lijf

Die rib uit je lijf heeft mijn collega ook moeten betalen, haar kind heeft last van leesproblemen en geconstateerde dyslexie maar valt niet zover uit (goed stel hersens) dat hij aan de criteria voor vergoeding in aanmerking komt. Ondertussen komt er niet uit wat erin zit en betaalt mijn collega zo'n 250 euro per maand aan bijles uit eigen zak. Zij doet het liever dan dat haar zoon op een te laag onderwijstype terechtkomt en zijn dromen niet kan verwezenlijken (wil dierenarts worden en heeft daar de hersens voor, en kan goed met dieren omgaan). Zij rijdt liever in een kleinere auto en bezuinigt op de vakantie. Zij (en ik) beseffen ook dat ze in de luxe-positie zit dat zij het zich kan veroorloven.

Wat zeg je nou?

Mirreke:"Zelfs huiswerkbegeleiding op school is zo duur... en daar gaan kinderen toch echt het hele jaar naartoe."
Je bedoelt dat huiswerkbegeleiding op school 40€ kost en dat daar flink gebruik van gemaakt wordt?
.... wat is het probleem van Fransien dan nog?
Overigens vind ik dat een echte melkkoe. Ja, ouders geven dat uit, ook ouders die ervoor moeten sparen. We zijn het niet zo gewend in Nederland, maar in de rest van de beschaafde wereld is het vrij gebruikelijk dat ouders naast school nog eens duizenden euros aan onderwijs/ondersteuning uitgeven.
Maar eerlijk duurt het langst. Het is een dienst waaraan steeds opnieuw behoefte ontstaat bij steeds weer nieuwe leerlingen. Je hoeft ze helemaal niet maanden en jaren aan je vast te plakken om werk te houden. Dat wel doen suggereert eens te meer dat het je om de centen te doen is.
Eerlijk geld verdienen levert de consument net zoveel op als de aanbieder: iedereen tevreden.
Groet,
Miriam Lavell

Inderdaad

"We zijn het niet zo gewend in Nederland, maar in de rest van de beschaafde wereld is het vrij gebruikelijk dat ouders naast school nog eens duizenden euros aan onderwijs/ondersteuning uitgeven."

Onze jongste heeft laatste jaar VO ook bijles gehad, Wiskunde leraar raadde het aan ! Ik dacht, kan jij dan niet even wat duidelijker zijn, na school nog even wat extra uitleggen, maar nee hoor, daar is een "tutor" voor. (Ex) leraren die zo een zakcent(je) bijverdienen, heeeel gewoon hier. Maar dochter-student heeft nu ook een klantje, tutors zijn niet aan te slepen is deze pre-examen tijd, ze werd zelfs gevraagd !
Hier is het uurloon £25- £45 per uur, dochter vroeg £10, maar krijgt £15.

Fransien

Orde houden.

Tja, kweeniet. Ik heb zelf het gevoel dat het vooral te maken heeft met dudelijkheid en overwicht. Ik heb voor mezelf een heel duidelijk idee van hoe ik het wil hebben in de klas & wat ik verwacht van de leerlingen. En volgens mij straal je dat dan ook uit. Ergens diep in mijn hart weet ik gewoon heel zeker dat ik zo'n klas kan inpakken met wat ik te bieden heb, en dat ik ook iets van ze terug mag verwachten. Ik ben ook een erg 'aanwezig' type. Opgewekt & enthousiast, maar heel duidelijk in wat ik wil & wat ik niet wil.

So far werkt het...

Ingrid

Fransien

Fransien

13-04-2012 om 18:20

Trukendoos

Nou, mijn ideeen voor de trukendoos worden steeds uitgebreider, taal in blokjes lijkt inderdaad erg leuk, en sleeplezen, en 'ik leer anders' heeft ook handige methodieken, misschien is de matrixmethode ook wel wat. Meer ideeen zijn van harte welkom.
Ik ben nog steeds aan het broeden, een eigen bedrijf is nou ook weer niet iets wat je zomaar doet, maar het lijkt me wel ontzettend leuk. Nou manlief nog wat enthousiaster krijgen, hij ziet met name de enorme hoeveelheid werk in de beginperiode naast mijn reguliere baan (ben niet zo van het schoenen weggooien voordat ik nieuwe heb) en het regelwerk en de onzekerheid als ik echt voor mezelf bezig ben. Nou ja, in de komende tijd zal het meer vorm gaan krijgen, maar jullie input is ontzettend fijn, zeker ook de kritische reacties.

Echt een fijne gedachte

" het was in haar geval echt niet een automatisme dat een deling een breuk is en omgekeerd, \'maar het staat er toch echt anders, en waarom moet je dan een andere notitie gebruiken, dan is het toch anders\' waren letterlijk haar woorden.

Dat vind ik niet echt een fijne gedachte, hoe kan die nu ooit kinderen rekenen leren??

lentevogel

lentevogel

14-04-2012 om 09:50

Toevallig net met de rt-man

Toevallig heb ik net met de rt-leerkracht van mijn dochter dit onderwerp besproken. In de 50, academisch geschoold en meer dan 30 jaar ervaring voor de klas.
Hij was er niet vanaf te brengen dat het getal waar je door deelt bij een staartdeling de teller zou zijn bij een breuk.
Met geen mogelijkheid!
We blijven toch maar bij deze man want verder heeft hij onze dochter enorm goed geholpen. Hij kan heel goed aansluiten bij haar leerstijl.

lentevogel

lentevogel

15-04-2012 om 09:01

Ja, maar we waren in gesprek dus geen pen en papier bij de hand.
Wil jij misschien mijn dochter rt geven?
Oosten van het land, we betalen nu 49 euro per uur!

Fransien

Fransien

16-04-2012 om 13:15

'wat als het niet werk?'
Tsja, dan ben je eerlijk, dan bij je niet de goede rt-er voor dit kind. Niets mis mee, niemand kan alles.
Ik ben er ook wel bang voor, stel je voor dat ik tot nu toe alleen maar makkelijke kinderen hebben gehad, hoewel de helft (al dan niet terecht) een stempeltje had (add, ass, hb, zwakbegaafd). Van eentje heb ik het stempel af kunnen krijgen (sbo doet aan iq-testen, schoolbegeleidingsdienst testte < 70, kind haalde C's op de LVS-cito's in groep 8, was gelukkig zo overduidelijk met elkaar in tegenspraak dat de psycholoog er toch nog eens naar ging kijken...)
Samen een praktijk opzetten ?

mirreke

mirreke

16-04-2012 om 13:16

P, jij lijkt me er echt iemand voor

Je kunt ook langzaam beginnen, eerst eens n vriendje van je kinderen of zo.
Je mag bijverdienen naast je huidige baan, je vermeldt dat op het belastingformulier onder het kopje overige inkomsten, daar hoef je verder nog helemaal geen bedrijf voor te hebben. Werkt het, dan komen er vanzelf meer naar je toe, of briefje op school ophangen.
Ik denk dat het wel werkt, al was het maar omdat 1 op 1 veel beter en enthousiasmerender werkt dan 1 op 25 tot 30...
Of zet een site op met tips en trucs.

Fransien

Fransien

16-04-2012 om 13:19

Rekenen

Wat mij opviel is dat er heel veel aan methode's en modellen zijn voor dyslexie(-behandeling) en beelddenken. Er is weinig specifiek gericht op rekenen (alleen het ouderwetse cijferen met het grote rekenboek). Als ik met leerkrachten spreek hoor ik ook vaak 'dat iemand nou eenmaal geen rekenknobbel heeft' of 'maar rekenen is ook best heel erg pittig'.
Ben ik nou gek dat ik basisschoolrekenen echt niet moeilijk vind en dat ik denk dat echt iedereen dat moet kunnen leren?

lentevogel

lentevogel

16-04-2012 om 14:51

Fransien

Ik ben het helemaal met je eens.
Een van de oorzaken zie ik in het rekenonderwijs op de Pabo. Ik heb tien jaar geleden op de pabo gezeten, en er was een rekentest die je moest halen maar verder niets. Alleen maar gewauwel. Gevolg: een hele generatie leerkrachten kan problemen alleen maar aan kinderen wijten omdat ze niet de reflectie en basiskennis hebben om hun eigen instructie onder de loep te nemen.

Marianne

Marianne

16-04-2012 om 22:18

Fransien

Het rekenen op de basisschool is inderdaad niet moeilijk. Het lastige is soms om te begrijpen wat de kinderen niet begrijpen. Er zijn kinderen die enorm gaan twijfelen, zelf allerlei strategieen hebben bedacht die soms wel, en soms niet werken. Op maandag is 1 + 1 2 maar op dinsdag misschien niet. Of alleen als ze hun rode trui aanhebben. Vooral met breuken kan er iets onverwachts uit het hoofd van een kind komen. Wanneer je ze laat verwoorden wat ze doen kom je al een heel eind.
De telrij op kunnen zeggen is iets heel anders dan de telrij beheersen. Vorig jaar een leerling gehad die het echt, echt niet kon. Mijn duo zei ook dat we geen diagnoses mogen stellen maar als dit geen dyspraxie is, wist ze het niet. Kind had ondanks veel extra oefenen en extra begeleiding geen notie welk getal groter was, kreeg de sommen tot 10 niet geautomatiseerd en scoorde voldoende tot ruim voldoende op de overige toetsen.

Francien

Francien een vriendin van me is remedial teacher en ze heeft me het verschil uitgelegd tussen een rt-er en een bijlesjuf.

Een bijlesjuf geeft bijles, herhaalt de stof en doet niet veel meer. Da's dus wat de PABO studenten kunnen. Een rt-er is een specialist in leerproblemen. Dat gaat veel dieper. Die kijkt naar hoe het kind leert, en wat er nodig is zodat het kind het zelfstandig kan.

Even haar website om je een idee te geven hoe ze zich presenteert, en wat ze nou precies doet: http://www.leerproblemen.nu/

Er is een beroepsvereniging voor rt-ers, en daar staat ook het beroepsprofiel.

http://www.lbrt.nl/overdelbrt/beroepsprofiel.php

Dus ja, je zit wel vast aan een stuk opleiding als je werkelijk die kant op wil. Het voordeel is natuurlijk wel dat je het beroepskosten zijn, die je gedeeltelijk van de belasting af kunt trekken. Succes met je beslissing, de vraag is er zeker.

Marianne

"Mijn duo zei ook dat we geen diagnoses mogen stellen maar als dit geen dyspraxie is, wist ze het niet."
En daarom is het ook erg fijn als diagnoses niet (uitsluitend) door leerkrachten gegeven worden Dyspraxie is echt iets totaal anders dan de diagnose die doorgaans gesteld wordt bij de problemen die jij en je duo bij jullie leerling zien.
n@nny

jessica 5

jessica 5

17-04-2012 om 17:05

Fransien

Ik vond nog een interessant artikel over rekenen.
http://www.allestelt.nl/assets/allestelt2/Diversen/ArtikelNRC-Sommen%20op%20proef.pdf

Marianne

Marianne

17-04-2012 om 22:15

P., verschrijving laat op de avond

Na een lange dag moet ik eigenlijk geen dingen schrijven van een jaar geleden . Mijn hoofd dacht dyscalculie en mijn vingers tikten iets anders.
Mijn toenmalige duo is ook RT-er. Vaak maakt het voor je handelen niet zo heel veel uit of er een diagnose is gesteld; hooguit komen er wat praktische dingen uit waar we niet zelf aan hadden gedacht. Ik werk op een vrij grote school waar veel expertise is maar waar het ook mogelijk is om te zeggen dat je iets niet weet en het extern gaat zoeken. Ik heb op een aantal scholen gewerkt en ben zeer verwend met de zorg op deze. Ik ga er soms te makkelijk van uit dat het overal zo is. Laatst liep ik als moeder keihard met mijn kop tegen de muur toen ik het dossier van mijn dochter nodig had voor onderzoek. Dat was er niet. Huh? Kind dat flink achterloopt, met dyslexie in de naaste familie, dat al meerdere jaren extra zorg zowel binnen als buiten school krijgt? Uiteindelijk kreeg ik een soort van groepsplan. Onvolledig, niet SMART, geen evaluatie. Ik ken beide kanten in het onderwijs en gelukkig weet ik dat er genoeg leerkrachten zijn die zich wel bijscholen, op verschillende niveaus werken, denken aan de zone van de naaste ontwikkeling enzovoort. Ik vind het zo jammer dat er een teneur ontstaat van leerkrachten te k*kken zetten. Ik heb vaak het gevoel dat ik me moet verdedigen op het forum en dat vind ik jammer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.