Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Eigen risico zorgverzekering, hoe zit het?

Hoe zit het ook alweer met de zorgverzekering en het eigen risico. Als je het niet gebruikt/opmaakt krijg je het dan uitgekeerd?

Ik zit met een blessure en zou eigenlijk naar de fysiotherapeut willen. Maar nu komt het er op neer dat i k het zelf moet betalen. Het valt onder mijn (nog niet aangesproken) eigen risico. Ik overweeg om nog wat maanden aan te rommelen en pas volgend jaar te gaan.

Ik vind het veel 350 euro eigen risico... En merk dat het me nu tegenhoudt. Mijn blessure is niet zo erg maar stel je voor als je echt geen cent te makken hebt en het schiet in je rug... (


Vic

Vic

15-08-2013 om 14:49

Fysio

Fysio valt toch voor het grootste gedeelte onder je aanvullende pakket? Het eigen risico is inderdaad een heel bedrag. Bij mij wordt het 'gelukkig' gelijkmatig over het jaar volgemaakt. Ik heb begrepen dat je het bij sommige verzekeraars in delen kunt betalen als je het in een keer hebt aangesproken.

Vic

Vic

15-08-2013 om 14:51

Opgezocht

Fysiotherapie valt idd pas vanaf de 21e behandeling onder het basispakket. De eerste 20 moet je dus sowieso zelf betalen (of dmv een aanvullende verzekering).

Serra

Serra

15-08-2013 om 14:56 Topicstarter

Klopt

Ik heb een aanvullende verzekering voor fysio. Of zelfs in de basis. Dat weet ik 123 niet. Maar hoe dan ook wordt eerst mijn eigen risico aangesproken... (

Wat ik niet weet is of het eigen risico wordt uitgekeerd als het niet gebruikt wordt. Dat zou betekenen dat ik in januari 350 euro krijg en met dat vooruitzicht ben ik eerder geneigd mijn blessure nog even aan te kijken...

Vic

Vic

15-08-2013 om 15:03

Dat kan niet

Het eigen risico geldt alleen voor je basisverzekering. Dus als dit je eerste fysio behandeling is, gaat die op je aanvullende verzekering. Ik denk dat je je verzekeraar even moet uitleggen hoe het werkt. Bij mij is het ook wel eens verkeerd gegaan.

amk

amk

15-08-2013 om 15:28

2x eigenrisico

je hebt het verplichte eigenrisico op het basispakket en dan nog een eventueel vrijwillig eigenrisico.
Eerst wordt gekeken of het onder het verplichte eigen risico valt. Dat is bij fysio de eerste 20x niet het geval. Dan wordt gekeken of je aanvullend verzekerd bent en of je daar een eigen risico op hebt. Ben je aanvullend verzekerd en heb je geen eigen risico zijn de eerste x behandelingen (afhankelijk van je aanvullende verzekering) voor de verzekering.
Heb je wel een eigen risico op je aanvullende verzekering dan zul je idd moeten betalen. Nu zijn de kosten van een fysio over het algemeen beperkt. 20 - 40 euro per behandeling.

Jacquel

Jacquel

15-08-2013 om 16:42

Niet uitgekeerd

Je krijgt je ongebruikte eigen risico NIET uitgekeerd. Officieel is het nl. bedoeld om mensen ervan te weerhouden om voor elk wissewasje naar de dokter te gaan. Maar eigenlijk is het gewoon een bezuinigingsmaatregel. Dus ze gaan je zeker niet het ongebruikte deel uitkeren. Dat is overigens bij geen enkele verzekering het geval.

Jacquel

Jacquel

15-08-2013 om 16:48

Opsparen

Zoek even uit hoe het zit met je eigen risico (ER) als je een aanvullende verzekering hebt. Als je denkt dat je meer dan 20 behandelingen nodig hebt, is het handig om die in één jaar te krijgen. Dan heb je nl. maar één keer te maken met het ER. Als je in bv. november, december 2013, januari, februari 2014 de behandelingen ondergaat, heb je in beide jaren met het ER te maken, dus zo'n 700 euro.

Aan de andere kant: hoeveel is je gezondheid je waard? Het is nog 4,5 maand tot het nieuwe jaar. Wil je echt zo lang rondlopen met een klacht, die mogelijk alleen maar erger wordt?

nathalie

nathalie

15-08-2013 om 18:35

Het lijkt er op

dat dat eigen risico doet wat het moet doen namelijk mensen goed laten nadenken over noodzaak van een behandeling. Als het zomaar in de vergoeding zat (lees als iedereen had meebetaald) had je al bij de fysio gezeten maar nu het er op lijkt dat je zelf moet meebetalen denk je hmmm... kan het misschien nog wel even uitzingen. Als het echt voor je gezondheid niet zonder kan dan zou ik die 20-30 euro per behandeling er voor over hebben. Bedenk dat zonder die ER de maandpremies nog hoger zouden zijn dus dan was je dat geld ook kwijt geweest.
En als je een aanvullende verzekering hebt waar fysio inzit heb je al extra premie betaald en krijg je je eerste fysio vergoed (want geen ER over de aanvulling) dus helemaal geen zorg erover.

amk

amk

15-08-2013 om 19:21

Nathalie

je kunt bij de aanvullende verzekering wel een eigen risico hebben. Het vrijwillige dat is van toepassing op zowel de basis als de aanvullende verzekering omdat het vrijwillig is.

nathalie

nathalie

15-08-2013 om 19:59

O, ok amk

Ik vergat het vrijwillige ER wat je er nog bovenop kunt nemen. Maar is het niet tegenstrijdig om je aanvullend te verzekeren (meest niet zulke grote posten, fysio, brillen etc.) omdat je denkt dat je een verzekering daarvoor nodig hebt (niet zelf kunnen betalen) en dan daarvoor eerst nog een eigen risico te willen betalen voor je dat kunt aanspreken? Dat schiet zijn doel dan een beetje voorbij.

Vic

Vic

15-08-2013 om 20:27

Is dat zo?

Ik kan het al googelend niet vinden maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat het vrijwillig eigen risico geldt voor je aanvullende verzekering. Die premies zijn al zo hoog. Bovendien kiezen meestal mensen die weinig zorgkosten maken voor een hoger eigen risico. Die mensen hebben dan vaak ook geen aanvullende verzekering nodig.

Dalarna

Dalarna

15-08-2013 om 22:37

Nee

Op aanvullende verzekeringen zit geen vrijwillig eigen risico.

amk

amk

15-08-2013 om 22:50

Dalarna

je hebt geen verplicht eigen risico op je aanvullende verzekering een vrijwillige kan wel omdat dit tot premie verlaging leidt.
Ik ken genoeg mensen die wel een aanvullende verzekering hebben en een vrijwillig eigenrisico omdat ze dat stuk zelf prima kunnen dragen als het nodig is maar een deel van het risico toch willen afdekken.

Dalarna

Dalarna

15-08-2013 om 23:00

Amk

Laat eens een voorbeeld zien want ik kan die niet vinden. Het is inderdaad heel onlogisch dat je een aanvullende verzekering gaat nemen omdat je verwacht daar kosten te krijgen en vervolgens een eigen risico neemt omdat je niet verwacht daar kosten te krijgen. Bij mijn verzekeraar kan het niet.

Serra

Serra

15-08-2013 om 23:10 Topicstarter

Dank

Dank jullie wel voor het meedenken en de reacties. Ik ga morgen eens bellen met de zorgverzekeraar. Dan weet ik het zeker in mijn geval.

Goed dat het ER bewuster na doet denken. Ik heb geen "erg" ding maar wel een vervelend. Tja en als ik het dan kan rekken, en dat scheelt me een paar honderd euro, dan wil ik dat wel overwegen. Het lastige vind ik het voor mensen die echt geen cent te makken hebben. Dan is er geen sprake meer van het zelf betalen ervoor over hebben. Als je het niet hebt, heb je het niet...

Ik herinner me van een aantal jaar geleden wel dat ik geld kreeg teruggestort. Zal dat onder de oude regels nog zijn wellicht. Maar goed, voor nu even bellen hoe en wat.

Fiorucci

Fiorucci

16-08-2013 om 08:28

Serra

Ik betaal elke maand aan mijn verzekeraar een deel eigen risico. Als aan het eind van het jaar een deel niet gebruikt is, krijg ik dat terug.

Jacquel

Jacquel

16-08-2013 om 09:10

Fiorucci

O, vandaar Serra's vraag. Ik ken dat systeem niet. Bij mijn eigen verzekering innen ze steeds bij mij een door hen betaald bedrag, totdat ik het volledige ER betaald heb. Daarna stoppen ze ermee en zijn de rekeningen voor hen. Dat je bij andere maatschappijen dat ER van tevoren aan ze betaalt en bij niet-gebruik terugkrijgt, wist ik niet. Kennelijk is dat hoe dat bij Serra werkt. In dat geval krijgt ze inderdaad 350 euro terug. Altijd leuk meegenomen.

Jesse_1

Jesse_1

16-08-2013 om 09:35

Nee, serra weet het niet

"Kennelijk is dat hoe dat bij Serra werkt."
Serra weet niet hoe het werkt, vandaar dat ze de vraag stelt. Gebruikelijk is dat je niet-verbruikt ER niet terug krijgt. Tenzij je het ER gedurende het jaar al _betaald_ hebt aan de verzekeraar, dan krijg je geld terug wat je niet verbruikt hebt. Maar dat is niet een gebruikelijke constructie dus daar zou ik niet van uit gaan.

Serra

Serra

16-08-2013 om 09:41 Topicstarter

Helaas

Nee helaas werkt dat niet zo bij mij. Vorig jaar werd ik verrast door een afschijving door de verzekeraar waarvan de aanbieder van de zorg mij over de streep had gehaald met het argument dat het volledig vergoed zou worden, baat het niet schaadt het niet etc. Maar ik ga ook vragen of ik dat ER in delen kan betalen. Spreekt me wel aan, het idee van een spaarpotje.

Andere discussie maar ik erger me groen en geel aan zorgverleners die maar zorgen en zorgen, terwijl het ook minder kan. Waarbij je als leek vaak niet in kunt schatten of iets nou echt moet of niet. Laatst ortho die voor de zekerheid nog wel elastiekjes op zou sturen, terwijl niet nodig. Waarbij ik nog de opmerking maak dat het ihkv de zorgkosten ook niet slim is. waarop assistente zegt dat het niets kost... En dat ik later pas denk: he, niets kost?? Natuurlijk kost het iets. Mij misschien niet, maar de verzekeraar wel. Kan me niet voorstellen dat het bij de service van het huis hoort, bij de ortho waar alles geld kost.

Of een oom die na jaar bij specialist op controle moest en na 1 minuut weer buiten staat (alles goed? - Ja alles goed. - Mooi, tot ziens dan).
Of met mijn fysio: ik bel de huisarts en geef bij assistente aan dat ik graag een naam goede fysiotherapeut wil op een bepaald gebied. En voor ik het weet heb ik een afspraak bij de HA. En daar gebeurt helemaal niets. Ja huisarts kijkt even en geeft aan dat hij daar niets aan kan doen, dat ik beter naar een fysio kan. Verwijzing niet meer nodig tegenwoordig maar voor de zekerheid schrijft hij er wel een.... Tjingtjingtjing!

Dus ergens hink ik wel op 2 benen... Enerzijds ben ik me bewust van de zorgkosten en vind ik er iets van. Anderzijds overweeg ik zelf ook wat het gunstigste is voor mijn eigen portemonnee.

Dalarna

Dalarna

16-08-2013 om 09:56

Jacquel

Het eigen risico verdelen over het jaar doe je natuurlijk alleen als je verwacht dat eigen risico voor een groot deel of alles op te gebruiken. Als je dat dan niet doet moet je meteen 350 euro in januari of februari betalen.

Fiorucci

Fiorucci

16-08-2013 om 10:16

Serra

Ja, dat hoort wel bij de service, net als reperaties tussendoor etc.Je betaald een bedrag per controle, je krijgt geen aparte rekening voor de elastiekjes.

Fiorucci

Fiorucci

16-08-2013 om 10:17

Klopt dalarna

Man en zoon zijn na een kwartaal al door hun eigen risico heen ivm medicatie.

Fiorucci

Fiorucci

16-08-2013 om 10:19

Jesse

Nou, zo ongebruikelijk is dat niet. Zodra wij een brief kregen van de verzekering met deze constructie en wij dit gelijk wilden regelen, lag de site plat en was de verzekeraar telefonisch onbereikbaar..)
Bij onze vorige verzekeraar betaalden wij ook het eigen risico per maand.

Elinde

Elinde

16-08-2013 om 10:58

Zelf geld opzij leggen

Je kunt natuurlijk ook zelf iedere maand een bedrag opzij leggen. Ik heb een automatische overboeking naar een aparte spaarrekening. Heb ik kosten, dan betaal ik die van de spaarrekening. Heb ik geen kosten dan heb ik alvast een potje voor het volgend jaar.

Serra

Serra

16-08-2013 om 12:52 Topicstarter

Acuut of chronisch

Ik heb net gebeld met de zorgverzekeraar. Voor fysiotherapie maken ze onderscheid tussen chronisch en acute klachten.

Chronische klachten vallen onder de basisverzekering en worden pas na 20x vergoed.
Acute klachten vallen niet onder de basisverzekering. Ik heb een aanvullende verzekering en kan tot een bepaald bedrag per jaar declareren. Daarboven moet ik het zelf betalen.

Het eigen risico gaat alleen over de basisverzekering. In mijn geval, een acute klacht, hoef ik tot het verzekerde bedrag niets zelf te betalen. Nou ja, daar heb ik dus die aanvullende verzekering voor, waar ik per maand voor betaal

Dalarna

Dalarna

16-08-2013 om 14:10

Elinde

Dat heeft dus geen zin als je al weet dat je die 350 gaat opmaken. Als je dan niet zo'n constructie neemt ben je alles kwijt in januari of februari. Neem je wel zo'n constructie dan is dat voordeliger qua rente omdat je je geld langer bij je houdt.

nathalie

nathalie

17-08-2013 om 10:21

Mooi opgelost

Je kunt dus 'gratis' naar de fysio voor een paar behandelingen omdat je daarvoor al hebt betaald door je aanvullende premie.
Nog even over dat ER, waarom dacht je dat je dat uitgekeerd zou krijgen als je het niet gebruikt/opmaakt?? Je KRIJGT dat bedrag al doordat je minder premie betaalt. Mensen met een chronische ziekte die regelmatig op specialistenbezoek moeten en medicijnen moeten gebruiken kunnen die 350 euro gewoon bij hun premie optellen want dat bedrag moet sowieso ook betaald worden. Als je gezond bent heb je al 350 euro korting. Je zou ook kunnen redeneren dat je daar dan wat fysiobehandelingen van bekostigt op het moment dat het nodig is (mocht je geen aanvullende verzekering hebben).

Dalarna

Dalarna

17-08-2013 om 12:01

Nathalie omdat

je vroeger een noclaim had, dat kreeg je wel terug. Daar is Serra mee in de war.

Serra

Serra

17-08-2013 om 14:27 Topicstarter

Klopt.

Klopt Dalarna. Vroeger kreeg ik geld terug. Vandaar mijn verwarring/vraag.

lennest

lennest

18-08-2013 om 11:18

Zorgverzekering

Hier alleen het wettelijk eigen risico wat zo ongeveer in maart/april al op is vanwege medicijngebruik voor zowel mijn man als mezelf. Ik heb dus geen verhoogd ER. Ik betaal dus elk jaar 700 euro extra aan premie, ik mag het gelukkig per maand betalen. Verder het grootste aanvullende pakket, per maand bijna 500 euro aan ziektekosten inclusief ER. Maar als ik het niet doe, ben ik nog meer geld kwijt. Ik reken elk jaar uit of ik de betaalde premie er wel uit haal, helaas, nog steeds ieder jaar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.