Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Laura

Laura

26-05-2016 om 06:50

Hoeveel sparen ?

Naar aanleiding van het draadje hieronder, waarin ik me een hoedje schrik als ik het spaartegoed zie van sommige
Vraag ik me af wat je spaart van je salaris?
Zoals wij leven, 2 volw 1 puber , inkomsten
3172€
vaste lasten, ( abonnementen niet inbegrepen)
2179€
We sparen 140€ per maand.

Dit is ex boodschappen en wat abonnementen.
Ik schat dat in rond de 500€.
Er blijft hier dus niet veel over.

Bij ons komt het op een grote hoop binnen, en binnen no time is die grote hoop ook weer leeg.

Splitsen jullie de inkomsten, en bekijk je dan wat je spaart?
We verdienen samen prima, komen ook goed uit, maar ik wil toch ook de spaarrekening weer eens goed gaan aanvullen!


Noet

Noet

26-05-2016 om 07:47

Sparen = eerst jezelf betalen

Ik spaar zodra het salaris gestort is.

15% van mijn inkomsten naar een algemene spaarrekening. Dat is meer dan mijn salaris want alimentatie en maandelijkse toeslagen en teruggaven vallen daar ook onder.

Dan nog een bedrag als reservering voor jaarlijkse kosten zoals contributie, gemeente belasting etc naar een daarvoor gereserveerde rekening genaamd reserveringen.

Het verschil tussen de hypotheekrente bij aanvang hypotheek met het bedrag nu op een rekening tot ik weer het minimale aflossingsbedrag heb staan en dat wordt na een aflossing weer naar boven bijgesteld. Dit gaat naar de hypotheekrekening.

€50 naar rekening dochter en 1x per kwartaal zodra de kinderbijslag gestort is een naar boven afgerond bedrag kinderbijslag.

Als er op de 20e meer dan €500 (is mijn 0 punt, minder wil ik niet op mijn rekening hebben) dan gaat het meerdere min wat ik nodig heb tot storting salaris naar de algemene spaar.

Alle extra's (vakantiegeld, bonus, jaarlijkse belastingteruggave) gaan op de dag van storting door naar de spaarrekening en of hypotheekrekening.

Komt dan de jaarlijkse belastingaanslag bv betaal ik die in 1x vanaf de reserveringsrekening.
Weekendje weg gaat vaak van de lopende rekening en anders van de spaarrekening.

Door eerst mezelf te betalen heb ik een veel beter beeld wat ik precies kan uitgeven aan de rest.
Aan het eind van het jaar maak ik een vrij gedetailleerde maandelijkse begroting met een gekoppelde exel waar ik per maand inkomsten en uitgaven bij houdt. Die exel houd ook een jaar overzicht bij waarin ik kan zien of ik totaal onder op of boven mijn begroting zit en of ik totaal in de plus of min zit.

Noet

Noet

26-05-2016 om 07:50

Nibud advies

Het ninud advies is om 10% van je inkomen te sparen ,in geval van to dus ongeveer € 320 per maand.

Een dubbeltje

Een dubbeltje

26-05-2016 om 08:06

Wat mij opvalt

Dat je zegt boodschappen en abonnementen schat ik rond 500 euro. Als je een kasboek bijhoudt, ik doe dat digitaal in een excelbestand, weet je precies wat er in en uitgaat. In dit kasboek voor een heel jaar, wat we per week bijwerken, zet ik ook de te verwachten kosten in die maand. Dat geeft veel inzicht. Wat ik per maand spaar is dus ook verschillend. 300 is i.p. standaard ingesteld, maar kan ook 1000 zijn. Het kan ook zo een maand helemaal niet kunnen, afhankelijk van de overige lasten. Maar dat zie je van tevoren aankomen.

Alicia

Alicia

26-05-2016 om 08:30

hier

Standaard 250 euro per maand plus een deel van alle extra's (vakantiegeld en zo). Rekeningen zoals OZB, verzekeringen en wegenbelasting gaan hier per maand, dus daar hoef ik niet apart geld voor te reserveren. Boodschappen zitten hier ook op ongeveer 500 euro per maand, exclusief de spullen voor de huisdieren. Aflossen van de hypotheek doe ik niet extra, ik heb een annuïteiten hypotheek.

Moni

Moni

26-05-2016 om 09:18

Hier net zoiets als Noet

Maar dan niet met al die aparte rekeningen.
Geld dat niet direct nodig is, gaat meteen naar de spaarrekening.
Dat geldt ook voor vakantiegeld.
Zodra salaris is uitbetaald, gaat alles wat er nog op stond (behalve wat reserve) meteen naar de spaarrekening.
Betalingen gaan zoveel mogelijk per maand.

Natuurlijk geven we ook wel spaargeld uit, voor iets groots. Maar op maken we het nooit. En zo is het na 25 jaar aardig gegroeid.

Lou

Lou

26-05-2016 om 09:23

niet georganiseerd

Wij doen maar wat eigenlijk. Ik heb wisselende inkomsten, soms gaat de helft naar de spaarrekening, soms ook maanden niets. Ik ben al blij dat we het ook redden als ik (heel) weinig verdien. Alleen de studiepot voor kind wordt maandelijks bijgehouden met 50 euro. We lossen niets af aan de hypotheek, maar dat is dan ook een flink deel spaarhypotheek, we kunnen de rest nog prima financieren tijdens ons pensioen. Soms denk ik: moet ik niet ook iets organiseren met kasboeken en overzichten en vaste percentages sparen op vaste dagen of zo, maar daar heb ik dan weer geen zin in... Kennelijk gaat het ook zonder organisatie goed zoals het gaat. Niet dat dit een tip is hoor!

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2016 om 09:58

Nibud

Met een inkomen van rond de 3000 euro en het huis waarin we wonen, zou ik ook 10 procent kunnen sparen, maar voor mensen die onder de 2000 euro zitten ligt dat toch anders lijkt mij.

Noet

Noet

26-05-2016 om 10:01

nee kaaskopje

dat percentage is gebaseerd op een gemiddeld bestedingspatroon bij een bepaald inkomen. Dan blijkt het dus verstandig te zijn gemiddeld 10% of meer bij welk willekeurig inkomen te sparen. Ook bij een bijstandsuitkering.

Noet

Noet

26-05-2016 om 10:02

aanvulling

alleen bij een bijstandsuitkering zal het voornamelijk gebruikt worden voor jaarlijks terug komende dingen en een potje voor vervanging van spullen (een wasmachine kost net als brood voor iedereen even veel) en niet zo snel als gewoon achter de hand omdat je toevallig overhoud.

Rente

Rente

26-05-2016 om 11:55

hier

Hier ook ongeveer zoals Noet.
Ik heb een staatje gemaakt van al mijn vaste lasten en weet dus precies wat er wanneer uitgaat, wanneer ik iets minder uit kan geven omdat bepaalde rekeningen er aan gaan komen. Ik pas de opgehoogde bedragen ook altijd meteen aan.
Eigen risico heb ik ook gewoon door 12 mnd gedeeld, dat valt voor mij onder de vaste lasten omdat mijn gezondheid te wensen overlaat; elk jaar gaat dat gewoon op.

Ik heb een budget voor mijn boodschappen en ga daar zelden tot nooit overheen.

Na het overlijden van mijn vorige huisdieren heb ik geen nieuwe huisdieren meer genomen. Abonnementen heb ik niet, kleding koop ik eens per jaar van een van te voren vastgesteld en ingeschat bedrag.

Elke maand gaat het geld dat ik niet nodig heb naar de spaarrekening. Gewoon 1 rekening, niet meerdere rekeningen.
Op de lopende rekening heb ik ook altijd zo'n 500 euro staan. Als mijn salaris binnenkomt kijk ik wat er over is van de vorige maand en stort dat door naar de spaarrekening.
Muntgeld tot en met 1 euro spaar ik in een potje en daar betaal ik bv de thuiskapster van, een kadootje enz.

Ik doe het strak. Weet wat er inkomt, weet wat er uitgaat en houd er een ijzeren dicipline op na. Want ik weet dat er jaren ter overbrugging komen waarin mijn inkomen sterk daalt en daar ben ik nu voor aan het sparen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2016 om 12:17

Noet

Verstandig is niet hetzelfde als mogelijk.

Alicia

Alicia

26-05-2016 om 12:38

Noet en Kaaskopje

'een wasmachine kost net als brood voor iedereen even veel'

Op zich wel, maar ik heb me enorm verbaasd over de verschillen in prijs bij wasmachines. Toevallig had ik een nieuwe nodig, maar de prijzen verschillen van tot 239 euro tot 1.690 euro (en dat is dan nog in de aanbieding, normaal kost die wasmachine 2.299 euro!). Ik heb er een uitgekozen van 325 euro omdat ik graag een Bosch wilde hebben, maar je kunt dus net zo makkelijk vijf keer zo veel kwijt zijn.

'Verstandig is niet hetzelfde als mogelijk.'

Kaaskopje, je blijft het punt missen. De onverwachte kosten komen, ook voor mensen met een bijstanduitkering. Dan moet je dus afbetalen, terugbetalen, aflossen, noem maar op. Dat maandbedrag ben je ook kwijt. Dus (!) is het mogelijk. Zodra je klaar bent met afbetalen/terugbetalen/aflossen, ga je door met datzelfde bedrag maandelijks opzij zetten. Dat kan, want in de maanden dat je afloste kon je ook zonder dat bedrag. MOEST je zonder dat bedrag. Dus blijf je dat doen, maar dan om een spaarpotje op te bouwen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2016 om 12:44

Alicia

Dus als ik mij door dat afbetalen geen nieuwe kleren kan permitteren, moet ik op dezelfde voet doorgaan als ik de afbetaling gedaan heb? Je weet werkelijk niet waar je het over hebt geloof ik.

Alicia

Alicia

26-05-2016 om 12:46

kaaskopje

'Dus als ik mij door dat afbetalen geen nieuwe kleren kan permitteren, moet ik op dezelfde voet doorgaan als ik de afbetaling gedaan heb? Je weet werkelijk niet waar je het over hebt geloof ik.'

Als je 'nieuwe' kleren nodig hebt, koop je ze op marktplaats. Doe ik ook al jaren, dan kost een winterjas 15 euro.
Geloof me, ik weet PRECIES waar ik het over heb.

Laura.

Jouw vaste lasten zijn 2179,- ex bodschappen en abo's. Dat is veel aan vaste lasten . Ik heb de zelfde samenstelling qua gezin, 2 volw en 1 puber, maar mijn vaste lasten zijn veel lager.
Wil je een overzicht van je vaste lasten hier neerzetten? Hoeft natuurljk niet maar ik vind het gewoon echt veel. Misschien valt daar wat te bezuinigen?

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

26-05-2016 om 12:59

Alicia

Je schreef: Kaaskopje, je blijft het punt missen. De onverwachte kosten komen, ook voor mensen met een bijstanduitkering. Dan moet je dus afbetalen, terugbetalen, aflossen, noem maar op. Dat maandbedrag ben je ook kwijt. Dus (!) is het mogelijk. Zodra je klaar bent met afbetalen/terugbetalen/aflossen, ga je door met datzelfde bedrag maandelijks opzij zetten.
Dat kan, want in de maanden dat je afloste kon je ook zonder dat bedrag. MOEST je zonder dat bedrag. Dus blijf je dat doen, maar dan om een spaarpotje op te bouwen.

De laatste zin geeft in mijn ogen aan waar jij het punt mist.
Dat je een x-aantal maanden een bedrag aflost gaat ten koste van andere dingen in je huishouden. En ja, dat kan. Je kunt bepaalde aankopen voor een x-aantal maanden uitstellen. Maar vroeg of laat komt toch het moment dat dat niet meer haalbaar is. Dan moet je kind schoenen hebben, omdat die andere niet meer passen. En al kosten die misschien maar €15 euro (omdat het een aanbieding is en goed afgeprijsd)het is wel weer €15 wat je dan extra kwijt bent.

Als het namelijk zo makkelijk was al jij hier doet voorkomen, dan waren voedselbanken niet nodig.
En ja, deels heb je gelijk. Sparen is belangrijk. De ellende is alleen als je rondom het minimum zit mbt je salaris, of je hebt een bijstandsuitkering dan kun je in een uitzichtloze situatie terecht komen.
Want of je nu gedisciplineerd spaart of niet, het is bijna onmogelijk om tot de situatie uit te komen waarin je jaar in, jaar uit centen loopt te tellen. Dat je je bij elke uitgave 3 keer bedenkt of het haalbaar is of niet. En dat er geen punt aan de horizon is waar je naar toe kunt werken. Dat je weet dat hoezeer je ook je best doet, dat er nooit 20.000 euro spaargeld op je rekening zal staan. Of 10.000 of zelfs "maar" 5000 euro.

En weet je, dat je een periode krap zit, daar is mee te leven. Dan heb je een punt op de horizon waar je naar toe kunt, en dan weet je, als ik nu netjes leef dan kan ik leven zonder geldzorgen. Dan is het inkomen wat ik krijg voldoende om van te leven, om van te sparen en om ook nog een keer iets leuks te doen. En met een beetje geluk krijg ik promotie, gaat mijn partner ook meer werken/verdienen en hebben we het ronduit goed.

Er zijn alleen ook meer als voldoende mensen die dat punt nooit bereiken. Omdat ze niet of laaggeschoold zijn, en alleen maar produktiewerk kunnen doen. Omdat ze van het ene flexibele baantje in het andere rollen, en nooit een vast contract krijgen aangeboden waarin de mogelijkheid is om door te groeien en meer te gaan verdienen. Omdat ze op een ochtend wakker worden met een arm die het niet meer doet, een kant van het gezicht scheef staat en dat ze blijvend letsel overhouden van die hersenbloeding.
Omdat ze op het moment dat de schulden zijn afgelost "aan de kant worden geschoven" en ingeruild worden voor een jongere leukere versie van jezelf... Omdat...Vul maar in wat de reden kan zijn waardoor mensen in een uitzichtsloze situatie terecht komen.

Om dan jarenlang gedisciplineerd te blijven bezuinigen, om jaren lang maand over te houden aan het einde van je geld is dan heel zwaar.

Even niet

Even niet

26-05-2016 om 13:04

complete chaos

Als ik eerlijk ben weet ik niet hoeveel er maandelijks precies binnen komt en ook niet hoeveel we sparen.

Ik weet mijn loon, ik weet (ongeveer) wat mijn partner verdient en daar houdt het wel zo'n beetje mee op. Daarnaast krijg ik nog kinderopvangtoeslag en kinderbijslag maar de bedragen daarvan zou ik niet precies weten.

Wat er maandelijks gespaard wordt weet ik van mijn rekening, mijn partner spaart geloof ik ongeveer het zelfde op zijn rekening. Komt denk ik neer op ongeveer 20% van ons inkomen. Maar ik zie dat eigenlijk alleen als ik de belastingaangifte doen. Althans dan zie ik hoeveel de spaarbedragen gegroeid zijn en of dat gevoelsmatig een beetje klopt.

Noet

Noet

26-05-2016 om 13:09

tv uitzending

ik heb ooit een tv uitzending gezien waarin 2 gezinnen van gelijke samenstelling met beiden een bijstandsuitkering met elkaar warden vergeleken.

Het ene gezin was in staat om elke maand 5 tot 10 euro te sparen, het andere gezin kwam elke maand ruimschoots te kort.

Het gezin dat te kort kwam voelde zich ook te kort gedaan, terwijl dat andere gezin zich gelukkig prijsden met hun dak boven het hoofd etc. Wat je zag was dat het gezin dat spaarde creatiever met dingen oplossen was: zelf wat kweken aan groenten in de tuin, dingen 'betalen' met klusjes doen voor een ander. Moeder was handig met naald en draad bijvoorbeeld. Ze hoefden dus niet alles te kopen.

Beide gezinnen hadden een totaal andere mindset. Nee, zeker geen duizenden euro's op die rekening maar wel voldoende om idd dat paar schoenen te kopen, of een wasmachine te vervangen indien nodig.

Daarom ook die richtlijn van 10% niet voor leuke dingen maar juist om dingen te kunnen vervangen, om die schoenen te kopen etc.

Spaarder

Spaarder

26-05-2016 om 13:25

Kaaskopje

Nieuwe kleren is nou net een slecht voorbeeld. Wanneer heb je nou ECHT nieuwe kleren nodig? Ja misschien nieuwe schoenen, maar vaak staan daar ook meerdere paren van in de kast.

Dat je misschien af en toe iets leuks wilt kopen, kan en mag, maar bezuinigen/sparen kan altijd. Ook op bijstandsniveau. Het is inderdaad een mindset, de knop moet om.

Maar tegelijkertijd: doe waar je je goed bij voelt. Sparen hoeft natuurlijk niet. Als je dingen nodig hebt om het leven leuk te maken, moet je dat vooral doen.

Nur

Nur

26-05-2016 om 13:44

Situatie

Ja, je ziet inderdaad dat sommige mensen prima uitkomen met een bijstandsuitkering of minimumloon en andere mensen helemaal niet en bij de voedselbank zitten en altijd te kort komen.
Dat zal hem deels zitten in verschillende vaste lasten en deels inderdaad in gedrag (roken, dure smartphone met abonnement, smart tv op afbetaling kopen, veel huisdieren...)

Ook behoeftes verschillen. Mijn zus heeft een redelijk salaris maar geeft nooit wat uit. Ze geeft niks om kleding en draagt alles af totdat het echt op draad versleten is. Ze koopt ook geen dure kleding en ze gaat er heel zorgvuldig mee om (niet te heet wassen en dergelijke). Eten geeft ze ook weinig aan uit. Het is dat ze kinderen heeft maar anders zou ze leven op noedels en brood met pindakaas. Niet omdat het moet maar uit eigen beweging want ze geeft er niks om. Maar kinderen moeten gezond eten dus er staat braaf elke dag groente op tafel. Groente die ze zelf verbouwd want dat vind ze weer wel leuk. Hun huis bestaat uit oude meubels, deels versleten en weinig luxe spullen. Ze doen ook zelden dure uitstapjes want ook wederom daar geeft ze niks om. Ze houdt van in de tuin werken, wandelen, fietsen, lezen en tekenen. Dat laatste is het enige waar ze wel wat aan uitgeeft & zelfs dat valt mee want iedereen geeft haar tekenspullen voor haar verjaardag (het enige wat ze kunnen bedenken). Nu hebben zij het verder absoluut niet arm (al zou je dat niet zeggen als je bij hun thuis komt) en ze heeft dus inmiddels een massieve spaarrekening. Ze heeft echter ook jaren van minimum loon moeten leven en toen kwam ze ook altijd makkelijk uit. Ze heeft gewoon heel weinig behoeftes.
Ik heb vriendinnen die ongeveer evenveel veel verdienen als mijn zus (gemiddeld salaris) en die echt nauwelijks uitkomen. Die gaan vaak uit eten, kopen meer kleding, kopen vaker allemaal spullen en hebben weinig overzicht over hun financieen. Het gaat goed omdat ze redelijk verdienen. Echter ik weet zeker dat als zij terug zouden vallen op de bijstand ze zich binnen de kortste keren in de schulden zullen komen en/of dat ze elke maand geld tekort zullen komen.

Maar je ziet inderdaad aan de ene kant mensen in de bijstand die prima uitkomen en zelfs op vakantie kunnen (al is het kamperen in Drenthe) en kunnen sparen & aan de andere kant mensen die van hetzelfde bedrag echt niet uitkomen en bij de voedselbank komen.

Dubbeltje

Dubbeltje

26-05-2016 om 14:05

Even niet

Dan hoop ik voor jou niet dat er grote verandering in je inkomen komt, want dan zou het dramatisch misgaan.

Paddington

Paddington

26-05-2016 om 14:14

Budgetteren

Ik weet precies wat ik elke maand heb en uitgeef. Sparen doe ik niet in een grote pot, maar meerdere kleine potjes. In denk dat ik met mijn inkomen (modaal) toch 20% elke maand reserveer. Voor vervangen van spullen, dierenarts, jaarlijkse rekeningen enz.

Sinds kort woon ik samen en wij moeten samen nog even de goede manier zien te vinden. Mijn vriend ziet wel wat in mijn virtuele potjes.

Mijn ex is net als "Even niet" het gevolg is dat er uit ons huwelijk meer schulden zijn gekomen dan ik wist.

Even niet

Even niet

26-05-2016 om 14:55

Dubbeltje

Waarom zou het dramatisch mis gaan als mijn inkomen verandert?

Ik weet dat er op dit moment meer binnen komt dan dat ik uitgeef.
Ik weet dat ik relatief lage vaste lasten heb (lage hypotheek, 1 2e hands auto, lage energiekosten).

Dan kan ik precies gaan opschrijven waar ik mijn geld aan uitgeef, maar daar wordt het niet anders van. Als mijn inkomen daalt zal ik mijn bestedingspatroon moeten aanpassen.

Of het dan dramatisch mis gaat hangt denk ik meer af van of ik dan instaat ben om mijn patroon aan te passen dan dat ik nu precies weet of mijn partner 2000 of 2500 euro verdient en of ik nu weet of ik momenteel 80 of 150 euro per week aan boodschappen uitgeef.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2016 om 19:44

Alicia

Ik neem van je aan dat je weet waar het over gaat. Ik begrijp je punt. Wat mij dwars zit aan jouw mening, is dat je zo'n bedrag eigenlijk helemaal niet kunt missen. Jij oordeelt dat dat wel zo is, omdat je in zo'n periode waarin we iets afbetalen, blijkbaar ook zonder dat bedrag kunnen, maar dat voelt ook echt als een opgave.Die ruimte is er eigenlijk helemaal niet, waardoor we onszelf op bepaalde gebieden tekort moeten doen. Zo blijft iets wat stuk is stuk, tot er weer ruimte is om dat aan te pakken en dat kan pas als dat bedrag wat we eigenlijk niet kunnen missen, niet meer naar zo'n afbetaling gaat of naar een eenmalige uitgave, net wat er aan de hand is. Dan is er dus geen geld wat naar de spaarrekening kan, dan komt alles wat ligt te wachten aan bod.

Een zwakte van mij misschien, maar ik koop liever geen tweedehands kleren. Ik vind ook niet dat dat moet, dat is een keuze. Wij hebben zeer magere jaren gehad en ook in die jaren kregen de kinderen en wijzelf nog steeds nieuwe kleren. Van de kinderbijslag. Kleren die ik nieuw koop worden volledig afgedragen. Ik heb zo'n vier jaar geleden een níeuwe zomerjas gekocht voor 20! euro (ik was nogal tevreden met mezelf na die aankoop). Ik heb hem vorig jaar geverfd voor 5 euro (of zoiets) en loop er nog in. Ik ben wel aangesloten bij tweedehands Facebookgroepen, maar mijn maat komt niet vaak voorbij en als er dan iets voorbij komt is het niet mijn smaak.

Ironisch genoeg werkt mijn man middenin tweedehands kleren. Het grappige is dat hij zegt dat hij het een uitkomst vindt en niks anders meer hoeft, maar in de praktijk komt hij nergens mee thuis. Dus heb ik net maar wat uit de stad meegenomen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2016 om 20:09

Spaarder

Als je dingen nodig hebt om het leven leuk te maken, moet je dat vooral doen.===

Misschien hoor ik te veel, maar ik hoor hier een veroordeling in. Je oordeelt, lijkt wel, zonder te weten hoe ik leef. En dat oordeel is gebaseerd op dat ik geen tweedehands kleren koop. Is dat nu niet wat kort door de bocht?

Thursday Next

Thursday Next

26-05-2016 om 20:58

net zoiets als "even niet"

Wij houden ook niet echt de uitgaven & inkomsten bij.
we krijgen genoeg binnen en storten elke maand/paar maanden op de spaarrekening wat er over is.
hoeveel ik precies uitgeef aan boodschappen ed. weet ik niet, hypotheek ook niet uit mijn hoofd maar dat is snel na te kijken.
Ik heb er gewoon geen zin in om dit bij te gaan houden.
Als een van onze inkomsten komt te vervallen dan zullen we dat uiteraard wel gaan doen. Een aantal jaar geleden gebeurde dat doordat het bedrijf waar ik werkte failliet ging. Maandenlang geen salaris want het duurde even voordathet faillisement er echt door was en alles geregeld was. In die tijd hebben we zeker op uitgaven gelet, het gered met alleen het salaris van partner en geen spaargeld aangesproken.

Ping

Ping

26-05-2016 om 21:06

waarom een aparte draad?

Ik begrijp niet waarom hier een apart draadje over moet komen, maar OK.
Ik ben die uit die andere draad met zo'n hoog spaarbedrag. Hoe komt dat op die spaarrekening? Elke maand 300,- (heu, denk ik) automatisch. En als het saldo op mijn betaalrekening me te hoog wordt, gaat de rest ook door naar de spaar.
Het gespaarde deel van de hypotheek wat ik volgens NIBUD ook moest meerekenen staat hier natuurlijk nog buiten.
Net als Even niet, gis ik over de bedragen die hier binnenkomen en naar de spaarrekening gaan. Het gespaarde bedrag heb ik nagevraagd bij mijn man dus dat klopte wel . Ik ben een sloddervos qua financieen, maar ik heb erg veel geluk gehad bij mijn loopbaan waardoor ik er nu goed bij zit. De tijden dat ik statiegeldflessen moest inleveren voor een zakje goedkope macaroni kan ik me ook nog wel heugen.

Spaarder

Spaarder

26-05-2016 om 21:07

Kaaskopje

Nee zo is het niet bedoeld. Het is geen oordeel, iedereen moet lekker doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Jij leeft jouw leven en ik het mijne. Als je maar in je achterhoofd houdt dat alles wat we doen keuzes zijn.

Dus sparen kan wel, maar je zal er dingen voor moeten laten. Als je dat niet wilt, dan doe je het niet. Simpel.

bieb63

bieb63

26-05-2016 om 21:25

appels met peren vergelijken

Je kunt sowieso niet de ene persoon met bijstand c.q. minimumloon vergelijken met de ander (en dan heb ik het niet over evt. behoeftes).
Los van de evt. toeslagen die je krijgt, kunnen er zo ontzettend veel andere dingen meespelen, dat je niet kunt zeggen dat iemand met een dergelijk laag loon 'net als een ander met een dergelijk laag loon' de mogelijkheid heeft om maar IETS te sparen (nog los van evt. niet te voorkomen schulden). Om een paar dingen te noemen:
- het aantal kinderen dat je hebt (of misschien wel geen..)
- de regio waar je woont (woonlasten! zoals huur, maar ook gemeente belastingen)
- de afstand tussen evt werk en huis (reiskosten!)
- de gezondheid van jezelf of gezinsleden (eigen risico, zorgkosten buiten de verzekering enz enz)
- pech die je hebt met (oude) noodzakelijke spullen die vervangen moeten worden.
En zo zijn er nog talloze zaken, die niet in de categorie 'luxe' of eigen keus horen.

Spaarder

Spaarder

26-05-2016 om 21:31

bieb

Deels eens, deels niet. Je ziet namelijk mensen/gezinnen in een vergelijkbare situatie die totaal anders leven. Dan heb je het wel echt over keuzes maken. En dat mag, begrijp me niet verkeerd, het is maar net waar iemands prioriteiten liggen. Ook voor een YOLO instelling is wat te zeggen, alleen dan is het zoals het is en is er geen reden tot klagen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.