Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-06-2019 om 19:18

Individueel keuzebudget

Vanaf volgend jaar krijgen wij een Individueel Keuzebudget. Het is allemaal nog een beetje vaag, maar ik begrijp uit de (summiere) informatie dat je bovenwettelijke vakantie-uren, vakantiegeld en eindejaarsuitkering in een pot worden gestort die je op door jou gewenste momenten kunt laten uitbetalen of in uren kunt opnemen. De wettelijke vakantie-uren en ATV-uren blijven ongewijzigd.
Nu lijkt het mij best fijn om maandelijks de opgebouwde bedragen te laten uitkeren, maar dan moet je wel de discipline hebben om het te sparen (anders kun je nooit op vakantie). Wie heeft dit ook, en waar kiezen dan de meeste collega’s voor? Is er een methode gunstiger, wordt bijv je vakantiegeld dan normaal belast (als je het maandelijks laat betalen)?


Hier

Wij hebben dat ook, en iedereen doet het weer anders. De een laat elke maand uitkeren, de ander alleen in december. Sommige mensen kopen verlof bij, veel mensen met kinderen laten in mei vast wat komen (vakantiegeld).

Het is maar net wat je wilt.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-06-2019 om 19:43

Wat je wilt

Ik weet dus niet zo goed wat handig is. Van mij hoeft er niets te veranderen. Net zoals die bovenwettelijke uren. Ik heb ze nog van drie jaar staan. Daar wil ik best geld voor, maar straks heb je ze toch ineens nodig. Terugboeken kan niet meer als je eenmaal hebt laten uitbetalen.

Flavia

Flavia

16-06-2019 om 19:49

Geen keuze = geen wijziging

Bij ons betekend het vooral dat als je aan het begin van het jaar geen keuze maakt qua uitbetalen hetzelfde ritme als nu wordt aangehouden, extra in januari (13e maand), mei (vakantiegeld) en december (openstaand budget) dan kun je in april nog een bonus uitbetaald krijgen daar heb je zelf dan weer geen zeggenschap over.

Het sparen voor vakanties en andere grote uitgaven veranderd er voor mij niet echt door. Sparen die ik een dag nadat mijn salaris gestort is naar diverse potjes, reserveren voor uitgaven die 1x per jaar komen, grote uitgaven, buffer en etc. 1x per jaar naar kijken en wat fine tunen.

Hier niet

'Bij ons betekent het vooral dat als je aan het begin van het jaar geen keuze maakt qua uitbetalen hetzelfde ritme als nu wordt aangehouden, extra in januari (13e maand), mei (vakantiegeld) en december (openstaand budget)'

Bij ons niet. Als je geen keuze maakt, krijg je alles in december.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-06-2019 om 20:03

December

Hier is dat ook zo, bij geen keuze krijg je het in december. Dat lijkt me fiscaal niet zo gunstig, om het jaar te beginnen met zo’n schip met geld extra. Het gaat om 17% van je jaarsalaris.
Wordt het ‘normaal’ belast als je het in 12 keer laat betalen?

Snap ik niet

Je loonbelasting hangt af van je verzamelinkomen over het hele jaar. Dan maakt het toch niet uit of je twaalf keer een beetje krijgt of alles in 1 keer?

Flavia

Flavia

16-06-2019 om 20:11

Vermogensrendementsheffing

De uitbetaling is hetzelfde belast of je je hele salaris nu in 1x of in 12x uitbetaald krijgt. Dat wordt net als altijd gecorrigeerd bij de jaarlijkse aangifte.

Waar jij je druk om maakt is de vermogensrendementsheffing, als je niet boven het vrijgestelde bedrag uitkomt met die 17% extra maakt dat niet uit. Maar dat staat los van de uitbetaling, voor velen de reden om in december nog een extra hypothecaire aflossing te doen.

Marinade

Marinade

16-06-2019 om 20:15

Bijzonder tarief

Heb even gekeken op mijn salarisstrook. Ik laat maandelijks uitbetalen en de IKB-uitbetaling wordt volgens het bijzonder tarief belast. Logisch ook wel, dat is bij vakantiegeld en eindejaarsuitketingen ook. Die componenten zitten nu in je IKB “verstopt”, maar zijn er nog steeds.

In mijn cao (sociaal werk) geldt ook: geen keuze = uitbetaling van je gehele resterende budget in december. Als je de zaken bij het oude wilt laten dan zul je iig je vakantiegeld moeten “aanschaffen”. En eventuele bovenwettelijke uren, als die ook als geld in het budget zitten, moeten kopen.

Triva

Triva

16-06-2019 om 22:32

Oef

"Wordt het ‘normaal’ belast als je het in 12 keer laat betalen?"

Valt me tegen dat jij dat niet weet, ik moet dit soort dingen bijna wekelijks uitleggen aan laagopgeleiden die elkaar bang maken

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-06-2019 om 23:07

Triva

Ik weet wat de gevolgen zijn, maar ik wist niet wat de criteria zijn voor het toepassen van het bijzonder tarief. Stel dat je voor januari aangeeft dat je elke maand hetzelfde bedrag wilt ontvangen, dan is de noodzaak er toch niet meer om er het bijzonder tarief over in te houden?

Tuurlijk wel Phryne

Of je het nou in één keer in dec laat betalen of maandelijks dat geld valt onder het bijzondere tarief. Helaas wel

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-06-2019 om 00:31

Fanny

Stel ik krijg elke maand 4000 bruto, gewoon salaris, dan gaat daar de normale tabel over. Nu wil ik mijn IKB in 12 gelijke delen. Dan weet mijn werkgever dat het elke maand zeg 4500 moet worden, en kan dan toch gewoon daar de normale tabel op hanteren? Er is dan niet een teveel aan heffingskorting waarmee hij rekening hoeft te houden.
Maar kennelijk zijn ze niet zo snugger of kan het systeem zoiets niet aan.

Ik begrijp het anders

Na rondsnuffelen bij Nibud en Belastingdienst begrijp ik t anders. Precies zoals ik zei.
Jouw loon van 4500 bestaat dan uit twee delen: over 4000 betaal je een tarief en zijn en heffingskortingen, over 500 betaal je n ander tarief.

Maar Fanny

Als ik aan het eind van het jaar mijn belastingaangifte doe, staat er alleen een totaalbedrag op mijn loonstrookje. Ik houd bij de aangifte helemaal geen rekening met een bijzonder tarief. Hoe werkt dat dan?

Oh, ik snap het al

Dat bijzondere tarief is gewoon het tarief van de eerstvolgende belastingschijf. Omdat in in totaal meer gaat verdienen dan de grens van de 1e schijf.

Flavia

Flavia

17-06-2019 om 07:03

Bescherming

Het is wettelijke 'bescherming' van de werknemer.
Door over het 'extra' inkomen een hoger tarief te hanteren is de kans kleiner dat er een naheffing komt waar de werknemer geen geld voor heeft gereserveerd.

Emmawee

Emmawee

17-06-2019 om 07:46

Bij ons...

Wij kiezen voor één jaar, maar als je halverwege het jaar je keuze wilt aanpassen, kan dan. Het wordt een beetje ontmoedigd, om de administratie niet onnodig te belasten, maar als je er een goede reden voor hebt, dan kan dat gewoon.

Als jij je bovenwettelijke vakantiedagen steeds overhoudt, is het handig deze te laten uitbetalen. Als je halverwege het jaar voorziet dat je ze toch nodig hebt, pas je je ikb aan. Je krijgt dan een lagere eindejaarsuitkering (of een lagere maandelijkse uitkering vanaf dat moment, als je daarvoor hebt gekozen.)

Bij ons kiezen de meeste collega's trouwens voor uitbetaling in mei en december (omdat we daar zo aan gewend zijn) en omdat we met vrijwel alleen maar parttimers werken en overuren maken en die weer compenseren, laten de meesten hun bovenwettelijke vakantie-uren geheel of gedeeltelijk uitbetalen.

Overgangsjaar

Houdt er rekening mee dat je in het overgangsjaar 19 maanden vakantiegeld uitbetaald krijgt (van juni vorig jaar t/m december dit jaar). Dat heeft wel consequenties voor belastingen en toeslagen.

Als je je zo'n eenmalig hoger jaarinkomen niet kunt veroorloven, moet je dus 7 maanden vakantiegeld belastingaftrekbaar zien "uit te geven". Je kunt bijvoorbeeld je jaarruimte en verrekeningsruimte gebruiken om extra pensioen te kopen. Of je kunt op je werk extra vaknatiedagen bijkopen (waarschijnlijk hoef je die niet in dat ene jaar allemaal op te maken).

Klopt Syboor

'Houdt er rekening mee dat je in het overgangsjaar 19 maanden vakantiegeld uitbetaald krijgt (van juni vorig jaar t/m december dit jaar). Dat heeft wel consequenties voor belastingen en toeslagen.'

Ja, dat viel bij veel collega's behoorlijk verkeerd hier.

Teuntje

Teuntje

17-06-2019 om 17:44

Hier ook

een IKB. Als je niets kiest dan wordt in december de pot uitbetaald. Maar je kunt er best wat mee, behalve per maand laten uitkeren. B.v. geld uit IKB verkopen voor extra vakantie, of de vakbondscontributie uit IKB laten betalen waarbij je het van je bruto salaris betaalt en niet van je netto. Of gebruiken voor de aanschaf van een fiets, ook met dat bruto/netto voordeel. Als je toch een nieuwe fiets wilde kopen is dat best een leuke deal.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-06-2019 om 18:34

Overgangsjaar

Ik weet nog niet hoe ze de overgang gaan doen. Dit jaar bouw je natuurlijk al vakantiegeld op dat normaal in mei volgend jaar wordt uitgekeerd. Lijkt me dat je de rechten van dit jaar dan ook dit jaar krijgt, en dat kan inderdaad zorgen voor minder toeslagen. Lekker dan, ik dacht dat ik eindelijk een keer alles op orde had (ben nog twee oude jaren kindgebonden budget aan het terugbetalen). Voor mij een klein ongemak, maar het kan natuurlijk ook mensen in de problemen brengen.

Toeslagen

Daarom moeten toeslagen ook eigenlijk achteraf betaald worden en niet vooraf. En dan ook niet van die stomme regels dat je in januari toch geen recht op die toeslag had als je in december iets meer verdient. Juist mensen die het krap hebben hebben toeslagen. Die kunnen geen honderden euro’s bewaren voor als ze hem misschien moeten terugbetalen.

Fanny

'Juist mensen die het krap hebben hebben toeslagen. Die kunnen geen honderden euro’s bewaren voor als ze hem misschien moeten terugbetalen.'

Als ze moeten terugbetalen, hebben ze dus meer verdiend dan ze opgaven. En kunnen ze dus wel geld opzij zetten om het onterecht uitgekeerde bedrag terug te betalen.

Doen ze niet

Knurf, maar dat doen ze meestal niet. Veel mensen met lage inkomens gaan niet geld dat ze zomaar krijgen opzij zetten met het idee dat er misschien later wat van terugbetaald moet worden.

Flavia

Flavia

18-06-2019 om 07:18

Knurf

Ze gaan er ook niet vanuit dat ze te veel krijgen. Dan houd je er ook geen rekening mee dat dat wel het geval kan zijn.
Ze worden er ook niet voor gewaarschuwd.

Fanny

'Daarom moeten toeslagen ook eigenlijk achteraf betaald worden en niet vooraf.'

Aangezien de huur en de zorgverzekering wel vooraf betaald moeten worden, komen die mensen met jouw oplossing alleen maar dieper in de schulden.

Flavia

'Ze worden er ook niet voor gewaarschuwd.'

Ze vragen de toeslagen toch echt zelf aan, vullen zelf hun inkomen en huur in, en zien dan het inkomensafhankelijke bedrag dat ze terug krijgen. Ze zijn laagbetaald, niet achterlijk.

Flavia

Flavia

18-06-2019 om 21:23

Knurf

Ze vullen dat vooraf in, als ze dat al doen want de dienst toeslagen doet zelf een schatting voor het volgende jaar. Alleen als je denkt dat dat niet klopt moet je actie ondernemen.
Velen denken dat dat dan wel goed zit, maar dat is een foute aanname.

Knurf

Dat betalen hoeft niet een jaar achteraf, maar kan ook een maand achteraf zijn. Dan heb je dus één maand geen toeslagen en gaat het de maand erna in.

Ze zijn laagbetaald, niet achterlijk.

Nou Knurf, ik denk dat veel mensen die toeslagen ontvangen het niet allemaal precies kunnen narekenen en controleren of ze misschien niet te veel krijgen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.