Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Is dit wel normaal? Salaris

Geen idee hoor! Maar ik vraag het me af omdat ik me er enorm aan stoor. Mijn man verdiend maar 1850 euro netto. Tenminste ik vind dat erg weinig. Maar waar ik me nu aan stoor is dat hij heel vaak naar het buitenland moet en er niks voor krijgt. Is dat wel normaal? Afgelopen 5 dagen is hij weer naar Milaan gegaan, dat voor 1850 euro. En zo is het geregeld. Krijgt ook maar 8 uur per dag betaald. Maar je bent toch ook al die dagen van huis. Is dit normaal?


Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 08:45 Topicstarter

Daarbij

Is het ook nog heel zwaar lichamelijk werk.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 08:47

Alles eromheen

Ik neem toch wel aan dat hij reis- en verblijfskosten meekrijgt of vergoed krijgt?

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 08:51

Laag inkomen

Over het inkomen... welkom in de wereld van de lagere en lage midden-inkomens. Het salaris van jouw man is zo'n beetje de top wat ik bruto verdien met 40 uur werk per week. Als jij denkt dat het vergeleken met andere werkgevers té laag is, dat kun je op internet enigszins nazoeken, dan zou hij eens een praatje kunnen maken met zijn werkgever.

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 08:56 Topicstarter

Kaaskopje

Dus zo gek is dat salaris niet? Zoals ik om me heen hoor is dit uiterst laag.
Jawel reizen krijgt hij wel vergoedt. Maar wel dus dagen van huis.

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 08:58 Topicstarter

Vind het salaris erg laag. Maar ik stond er meer van te kijken dat hij zoveel naar het buitenland moet zonder daar iets voor te krijgen. Vorig jaar 2 weken naar Afrika geweest en dat dan voor 1800 euro.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 09:12

Kikki

Mijn eerste ingeving was ook dat dit laag betaald lijkt, dat wel. Het gaat in zijn geval niet alleen om de letterlijke inhoud van zijn werk, maar alles eromheen. Hij heeft een baan met veel verantwoordelijkheid, zijn vakkennis moet tiptop zijn, anders lieten ze hem niet gaan, hij moet daar inderdaad lang voor van huis e.d.. Ik zou dus echt eens gaan spitten naar vergelijkbare banen en de verdiensten daarvan. In Nederland zelf is dit bedrag niet vreemd voor een mbo-functie.

Ik heb je vraag ook aan een vriendin gesteld. Ik moest meteen aan haar man denken door je vraag.

kikki

Maar verwacht je dan een vergoeding voor het feit dat hij in het buitenland verblijft? Is dat gebruikelijk? Voor de functie van mijn man in ieder geval niet. Hij is bijna wekelijks een paar dagen elders in Europa en maakt dan lange werkdagen zonder extra compensatie.

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 09:26 Topicstarter

Eigenlijk verwacht ik dat wel. Maar dat komt ook door zijn lage salaris. Als je 2500 euro netto zou verdienen zou je mij niet horen. Maar omdat het salaris al zo laag is en dan ook nog veel van huis, heel zwaar werk, lijkt me dit niet normaal.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

16-02-2018 om 09:27

Kikki

Of het salaris te laag is, dat kunnen wij natuurlijk niet beoordelen. Je schrijft dat hij zwaar lichamelijk werk doet: over het algemeen zijn dat niet de best betaalde banen. Heeft hij een CAO? Dan kun je kijken of hij in de juiste functieschaal en op de juiste trede is ingeschaald.

In de CAO staat vermoedelijk ook wel wat over buitenlandse reizen. Mijn man is ook geregeld in het buitenland. Hij krijgt daar geen extra uren voor. Wel krijgt hij een extra dagvergoeding. Die dient ter compensatie van extra kosten (vooral restaurants), maar daar houdt hij meestal ruim van over.

Lou

Lou

16-02-2018 om 09:53

check

Je kunt inderdaad de cao nakijken en ook checken hoeveel hij verdient in vergelijking met vakgenoten. Salariskompas is het woord dat in me opkomt, volgens mij is dat van Intermediair. Anders even verder googlen op salaris vergelijken.

Mijn man krijgt voor zijn buitenlandse reizen overigens ook niets extra's. Wel krijgt hij alle maaltijden vergoed, hij hoeft geen eigen geld uit te geven. En o ja, een vrije dag krijgt hij als hij lang moet vliegen in het weekend.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 09:55

Kikki

Hoe oud is je man (je mag ook een leeftijdsgroep noemen) en hoeveel dienstjaren heeft hij?

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 09:59 Topicstarter

Hij

Is 50 jaar. Maar zit pas een jaar in dit vakgebied.
Werkt wel al 30 jaar ofzo.

functie

Het vaste salaris lijkt me het probleem hier. Het klinkt alsof buitenlandreizen bij de functie horen. De vraag is dan of het vaste salaris wel bij de functie past? Dat probleem los je toch het best op door elders te gaan kijken naar vergelijkbare functies.

Mijn partner doet ook buitenlandse reizen voor een groot bedrijf. Hij krijgt niet meer dan 8 uur per dag betaald. Als hij reist op zijn vaste vrije dag dan krijgt hij daar compensatie voor. Reizen in het weekend komt zelden voor, ik weet niet of hij daar compensatie voor krijgt. Hij heeft wel een HBO+ functie. Het soort functie waarin je zelf je werktijden indeelt. En waarvan de CAO zegt "vanaf schaal X is er geen recht op overwerkvergoeding". Maar ja, mijn partner verdient dus zo'n 4000 bruto.

Ik werk bij de overheid en ik maak geen dienstreizen. Ik draai wel beschikbaarheidsdiensten. En tja, als ik kon kiezen zou ik het niet doen (ook al is er een vergoeding voor), maar het hoort gewoon bij de functie.

Het is bij de overheid gebruikelijk dat verwachtingen over wat je buiten kantoortijden doet, en regels over overwerkvergoeding, afhangen van de functieschaal, niet van het concrete salaris. Dus iemand in schaal 11 trap 0 (3300 bruto) heeft geen recht heeft op overwerkvergoeding, en iemand in schaal 10 trap 12 (4200 bruto) wel. In het bedrijfsleven zal het niet anders zijn, ook al heb je daar geen "schalen". Van een junior manager wordt dezelfde beschikbaarheid en "motivatie" verwacht als van zijn meer senior managers die anderhalf keer zoveel verdienen.

Als je partner een salarisschaal heeft, dan heeft hij ook een CAO. Je kunt eens kijken wat daar in staat. Heeft hij geen CAO, dan moet in het arbeidscontract staan wat bij de functie hoort. Als daar alleen maar staat "standplaats X" en verder niets over werken op andere locaties dan heb je iets om over te praten.

Maar rondkijken bij andere bedrijven naar vergelijkbare functies levert waarschijnlijk meer op.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 10:20

Kikkie

Van mijn vriendin: Het salaris is voor full time niet heel hoog maar ook niet extreem laag. Als hij er nog maar 1 jaar werkt is er wellicht nog groei mogelijk. Misschien is er een cao van toepassing?! Voor de buitenlandse trips krijgt hij een vergoeding. Dat is normaal. Dat het basissalaris hier los van staat is niet ongebruikelijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 10:21

Kikki en niet Kikkie

sorry

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 10:29 Topicstarter

Kaaskopje

Bedankt voor het navragen. Maar ja wat voor vergoeding bedoeld ze dan? Extra salaris of vergoeding voor reizen/eten?

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 10:32

Vergoeding

Ze bedoelt daar de verblijfs- en reiskosten mee.

Kaori

Kaori

16-02-2018 om 10:32

vergoeding

de vergoeding van gemaakte kosten voor maaltijden, reis en overnachting.

Dat is bij ons ook zeer gebruikelijk, je krijgt er niets extra's voor. Het reizen hoort bij sommige functies ook bij lager betaalde functies zeker in wat meer gespecialiseerde branches zoals bv kassenbouw.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-02-2018 om 10:59

Modaal

1800 netto is ongeveer (iets lager dan) modaal. Voor een mbo-baan is dat passend en maakt het niet uit waar je je werkzaamheden verricht. Onkosten moeten natuurlijk wel vergoed worden. Bij ons krijg je dan ook nog ongeveer een euro per uur extra voor overnachtingen in het buitenland.

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 11:01 Topicstarter

Is dat zo

Dat de meeste mbo banen dat verdienen? Ik vind het namelijk echt heel laag

Half a twin

Half a twin

16-02-2018 om 11:07

Hier ook een man met veel dienstreizen

Reis en verblijf wordt vergoed, tot een normaal niveau. Normaal eten en drinken in redelijk geprijsde restaurants wel, een diner voor ruim 100 euro voor een persoon niet. Net als de cornetto die gehaald wordt op een warme dag al lopend naar het station, om af te koelen had je ook gewoon een gekoeld flesje water kunnen kopen.
Geen geldelijke vergoeding bovenop het salaris als er normale werkdagen worden aangehouden. Voor meer dan 8 uur werken worden wel overuren uitbetaald volgens de geldende tarieven.
Soms wel compensatie in tijd als het feitelijke reizen langer duurt dan gepland. Ernstige vertraging van de vlucht of, bij reizen dichterbij huis, treinvertragingen die thuiskomen niet meer mogelijk maken en er dus ineens ergens overnacht moet worden.

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 11:15 Topicstarter

Half a twin

Maar misschien heeft jou man een ander salaris er tegenover staan. Ik vind dat toch nogal een verschil. Als je goed verdiend is dit niet zo erg. Maar als je weken naar Afrika moet voor 1800 euro???

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 11:16 Topicstarter

Maar

Hij wil ook wel op zoek gaan naar een andere baan, maar dat valt niet mee.

Half a twin

Half a twin

16-02-2018 om 11:28

mijn man is 53

En werkt al 29 jaar in deze bedrijfstak, zit in functiegroep x op de een na hoogste tree. Dus inmiddels krijgt hij geen 1800 euro meer maar wat meer.
Vroeger toen het salaris nog in guldens werd betaald reisde hij veel meer dan nu en kwam er ook geen vergoeding voor buitenlands verblijf bovenop zijn salaris. Kwam er aan het eind van de maand gewoon 2200 gulden op de rekening.
Door steeds te blijven werken in dezelfde branche heeft zijn beloning aardig in de lift gezeten, komt er nu 2900 euro binnen maar daar heeft hij wel 29 jaar over gedaan.
Voor iemand die pas een jaar werkt in een bepaalde bedrijfstak liggen er ook nog groeimogelijkheden voor hem. Misschien voor de MBO functie van jou man niet zoveel als voor de HBO functie van de mijne, dat moet je gaan ervaren.
Eventueel investeren door een cursus of studie te doen waardoor je meer kunt vragen?
Mijn man zit momenteel iedere avond thuis te studeren, als hij dat met goed gevolgd afrond kan hij bij een volgende evaluatie misschien weer een functiegroep omhoog waardoor het salaris langer kan doorgroeien.

bieb63

bieb63

16-02-2018 om 14:38

bruto loon

Bruto loon is relevanter.
Als je dit sec naar brutoloon berekent dan kom je op ca. 2.180 euro (uitgaande van ft en lHkorting). Waarschijnlijk zal hij ook pensioenpremie betalen, dus dan zal het brutoloon richting de 2.300 zijn. Zijn er verder nog secundaire arbeidsvoorwaarden (eindejaars uitkering, extra vakantiedagen enz)? Daar moet je ook rekening mee houden.
Niet een heel hoog loon, maar voor een uitvoerende vak op mbo niveau vaak wel het eindloon.
Ben benieuwd wat voor baan hij heeft..?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

16-02-2018 om 15:11

wat ik niet zo goed snap

Wat ik niet zo goed snap.... Je man werkt al 30 jaar, schrijf je. En nu opeens vraag je je af of zijn salaris wel voldoende is? Ik bedoel: je weet toch wat een modaal salaris is en je weet toch iets over het niveau van zijn werkzaamheden?

Of zijn salaris te laag is, hangt natuurlijk af van wat hij er voor moet doen. 'lichamelijk zwaar' is helaas geen argument voor een hoger salaris. In tegendeel misschien zelfs wel: lichamelijk zwaar werk wordt over het algemeen niet goed gewaardeerd en levert meestal een laag salaris op.

De vraag is dus: past zijn salaris bij zijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden? Er zijn al veel tips gegeven: kijk naar de eventuele CAO en websites als salariskompas. Hebben jullie dat al gedaan?

sw4

sw4

16-02-2018 om 15:40

Krijg niet extra betaald

Ik ga ongeveer 2 keer per jaar naar het buitenland en krijg daar ook niet extra voor betaald. Ik verdien minder dan je man, maar werk parttime. Wel alle onkosten vergoed. Mijn man gaat vaker naar het buitenland en krijgt daar ook niets extra's voor, behalve alle onkosten.

Triva

Triva

16-02-2018 om 15:52

modaal

Het modaal inkomen 2018 volgens het CPB is € 37.000.
Per maand is dit bruto € 2.855 en netto ongeveer € 2.152.

https://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-2018/

Als hij 2 wk in Afrika zit hoe zit het dan met zijn weekend? Heeft hij dan vrij en is dat wel echt vrij? Krijgt hij geen vakantiedagen in ruil terug?

Kikki39

Kikki39

16-02-2018 om 15:58 Topicstarter

nee

nee dat is zeker geen vrij, dat is werken in dat weekend.

EN nee eerder heeft hij andere banen gehad waar hij meer verdiende

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2018 om 15:59

Eens met IJsvogeltje

Maar als je weken naar Afrika moet voor 1800 euro???===

Is dit minder dan hij voorheen verdiende?

Vanuit mijn oogpunt bekeken, is het goedbetaald. Ik vraag me af of je man eerder op een hoger niveau heeft gewerkt? HBO'er die nu MBO werk doet? Ik hoop niet dat je man deze baan heeft aangenomen met de verwachting dat het geld nu binnen zou stromen, want dan is dit natuurlijk een teleurstelling. Werken in Afrika, volledige vergoeding voor eten, onkosten (neem ik aan) en overnachtingen... alleen de ervaring is ook al meegenomen, zo kun je het ook bekijken. Als hij het werk wat hij hier doet, ook daar moet doen, dan is het niet raar dat hij niet meer verdient.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.