Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Dyscalculie in voortgezet onderwijs, ondersteuning?

Mijn dochter zit momenteel in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Ze heeft ambulant begeleiding vanuit de mytylschool, want door een hersenbloeding op jonge leeftijd is het functioneren van haar rechterzijde beperkt (o.a. arm verlamde). Haar school van het voortgezet onderwijs weet hier, mede door de inzet van de ambulante begeleiding en zorgcoördinator, goed mee om te gaan (aanpassing gymlessen, aandacht voor specifieke problematiek bij andere lessen).

Op basis van deze goede structuur is geconstateerd dat er onvoldoende grond is voor een nieuwe aanvraag voor leerlinggebonden financiering (rugzakje).

Maar... het probleem is dat onze dochter door haar hersenbloeding ook dyscalculie heeft ontwikkeld. Haar rekenkundige vaardigheden zijn ver onder haar overige capaciteiten. Op de lagere school werd dit opgevangen met remedial teaching. Ook heeft ze op basis van haar dyscalculie verklaring een aangepaste CITO kunnen afleggen, waardoor ze toch op voorgezet onderwijs terecht is gekomen dat aansluit bij haar capaciteiten.

Thans krijgt ze bijles wiskunde, wat gegeven wordt door een remedial teachter met dyscalculie-aantekening. Het betreft o.a. een stukje preteaching, herhaling van de stof, ondersteuning bij specifieke problemen en begeleiding bij oplossings-richtingen. Met deze begeleiding is ze net in staat om geen dikke onvoldoendes te halen op wiskunde. Zoals het er nu uitziet zal ze nog 2 jaar wiskunde hebben, alvorens ze dit vak op basis van een keuzepakket kan afstoten.

Wij zouden zelf graag willen dat de begeleiding ook de komende 2 jaar beschikbaar zou zijn, vooral omdat ze het voor de rest goed doet op school en het ontzettend zonde zou zijn als ze op dit onderdeel zou uitvallen. Ze blijkt ook wel leerbaar, maar heeft dus duidelijk meer ondersteuning nodig dan een reguliere leerling. We kunnen komend jaar echter geen beroep meer doen op de leerlinggeboden financiering, die gekoppeld is aan de begeleiding vanuit het specifieke cluster (mytylschool).

Maar wat is wel de aangewezen weg voor vergoeding van deze begeleiding? Is dit iets wat onder het persoonsgebonden budget kan vallen? Bij welke organisatie moeten we zijn en waar moeten we de nadruk op leggen?

Alle informatie is welkom!

Karly

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Moek

Moek

16-03-2010 om 14:26

Misschien

...een LGF vanuit een ander cluster? Het gaat hier tenslotte niet om de fysieke handicap. Helaas staat de aandacht voor dyscalculie nog in de kinderschoenen, dus ik weet niet of je er LGF voo krijgt. Wij zelf laten het privé doen, maar dat moet je financieel maar net kunnen. Overigens hebben sommige VO scholen meer huiswerkbegeleidng etc. dan andere.

Karly

Karly

16-03-2010 om 17:58 Topicstarter

Moek; lgf vanuit ander cluster

Mijn dochter heeft de afgelopen periode LGF gekregen vanuit cluster 3 op basis van haar motorische problematiek. Cluster 1 & 2 komen niet in aanmerking (hooguit kun je het probleem dat geen diepte ziet als visueel probleem aanmerken), dus de enige mogelijkheid zou cluster 4 zijn, maar ik zie weinig aanknopingspunten t.a.v. psychiatrische en gedragsproblemen. Ik denk dan zelf aan officiele diagnoses zoals ADHD en PDD-nos of OCD. Of zie ik dit verkeerd?

Je geeft zelf aan het privé te laten doen. Hebben jullie ervaring met eventuele belastingaftrekmogelijkheid voor de begeleiding? Dat zou de kosten kunnen drukken. Haar huidige remedial teacher heeft een uurtarief van € 45,- per uur dus dat telt snel op.

Karly

Karly

Karly

16-03-2010 om 18:05 Topicstarter

Tweedelijns psychologische zorg?

Ik zie overigens op de website van een gespecialiseerd psychologisch c.q. pedagogisch instituut met een officieel gecertificeerde tweedelijns psycholoog dat ze de mogelijkheid aankaarten van vergoeding van zware dyslexie-begeleiding (onder diverse voorwaarden). Dit vindt volgens mijn plaats onder de insteek tweedelijns psychologische zorg. Helaas is dit op het gebied van dyscalculie nog niet vastgelegd. Maar zou dit misschien een insteek kunnen zijn?

Karly

Moek

Moek

16-03-2010 om 22:15

Cluster 4

ja, ik heb alleen ervaring met cluster 4, niet met andere. Dat was dus maar een losse flodder van mij. Die aftrekbaarheid lijkt me wel interessant, die ga ik ook eens nader bekijken. Het is het me sowieso waard, dan maar goedkoper en minder vaak op vakantie...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.