
Clarisse
29-04-2009 om 20:51
Geen school voor mijn zoon (7, ass)
Mijn zoontje van 7 met klassiek autisme, normaal IQ en een grote taal/spraakontwikkelingsachterstand zit sinds 1 1/2 jaar op een cluster 2 school. Op mijn aandringen heeft de interim-directeur vorig jaar een speciaal auti-groepje gestart, met nu nog 5 andere kinderen en 2 leerkrachten. In de reguliere groep ging het helemaal niet, niet voor mijn zoon en niet voor de leerkracht.
Het auti-groepje is helemaal goed voor hem.
2 weken geleden heeft de nieuwe directeur van de school mij en de andere 5 ouders laten weten na de komende kerstvakantie te gaan stoppen met dit auti-groepje, omdat het te veel kost. De kinderen zijn niet onder te brengen in de andere reguliere groepen op school. De school heeft zelf toegegeven geen andere oplossing te weten; niet op de school zelf en ook niet elders. Er is simpel geen andere school waar mijn zoon terecht kan. Hij heeft veel 1 op 1 begeleiding nodig en 6 kinderen in de groep is echt het maximale wat hij aankan. Van minstens 3 van de andere 5 weet ik zeker dat ook zij nergens terecht kunnen. Alles al afgeweest. De cluster 4 school in de omgeving is geen goed alternatief, te grote klassen en te onrustige school en totaal niet passend bij mijn kind.
Dit betekent dus dat ik hem thuis heb v.a. de Kerst. Ik weet niet meer wat te doen. Iemand misschien nog een hele goede tip qua scholen of ander type onderwijs? Ik woon in Noord-Holland, omgeving Amsterdam.
Na de zomer is het weer tijd het PGB te verlengen, maar al dit jaar zat er een brief bij, dat de PGB's fors ingekrompen gaan worden of zelfs helemaal verdwijnen. Tuurlijk ga ik er wel voor wat het PGB betreft, want zeker als hij niet naar school gaat, heb ik meer geld nodig.
Thuis onderwijs is best lastig, te veel prikkels en afleidingen. Ergens een ruimte huren is niet op te brengen heb ik gemerkt. Ik ben er al eens mee bezig geweest.
Ik werk 3 dagen in de week, ben alleenstaande moeder en kan het me niet permitteren minder te werken of te stoppen. Maar hoe ga ik het doen met mijn zoon, die dan de hele week thuis is? Bovendien moet ie echt wel aan het leren blijven.
Iemand nog een suggestie wat te doen? Ervaring met zo iets? Ik sta met mijn rug tegen de muur, zo voelt het. Elk kind heeft recht op onderwijs... maar waar haal ik het??
Clarisse

Juanna
29-04-2009 om 21:48
Jeetje
Wat erg zeg dat dit zomaar kan!
Bij ons is er vorig jaar ook sprake van geweest dat mijn zoontje nergens terecht zou kunnen. Hij kan niet funktioneren in groepen groter dan 6 kinderen en dat is dus nergens. Toch hebben we het geprobeerd, met heel veel extra inzet van de school, bij een cluster 4 school speciaal voor autistische kinderen. Het gaat nog steeds niet echt super, maar wel zo goed dat hij mag blijven. Ze zetten hem regelmatig even in een kamertje apart met een taakleerkracht als het te veel wordt in de klas, en hij heeft een stiltetafeltje waar hij helemaal rustig zelf kan werken, met schermen er omheen en een koptelefoon op zodat hij niks merkt van wat er in de klas gebeurt.
Liever zou ik hem ook in een groep hebben met 6 kinderen omdat hij toch meer aandacht nodig heeft dan hij nu krijgt maar dat is er gewoon niet.
Is er bij jou in de omgeving misschien een cluster 4 school die speciaal voor autistische kinderen is? Want ik kan me voorstellen dat je kind niet op een normale zmok-school zou passen. Misschien is het te proberen op een school zoals mijn zoontje zit.
Maar zou hij gezien zijn grote taalachterstand eigenlijk wel in aanmerking komen voor cluster 4? Of weet je dat nog niet?
Ik hoop dat je nog goede tips gaat krijgen hier. Ik lees zelf ook graag mee.

Mari
29-04-2009 om 22:16
Clarisse
Ik vraag het me af of de school dit zo kan doen zonder een redelijk alternatief aan te bieden. Ik zou zo snel mogelijk contact op nemen met de onderwijs consulenten en die andere ouders dat ook aanraden:
http://www.onderwijsconsulenten.nl/
Geen idee of het kan helpen, maar misschien kan de leerplichtambtenaar helpen?
Nog wel een tip, laat deze draad verhuizen naar ouders en school, daar zitten wat meer deskundige op het gebied van onderwijs problemen.
Sterkte!!
gr. Mari

dijota
30-04-2009 om 01:00
Heliomare
Mee eens dat de school een alternatief moet bieden.
Zou Steunpunt Autisme iets kunnen betekenen?
Verder biedt het Heliomare ook speciaal onderwijs, ik weet niet hoe groot de groepen daar zijn.
sterkte

T&T
30-04-2009 om 21:20
Hier ook!
Geen kleine auti groepen meer in de hele regio! Vorig jaar is ons meiske op een cluster 4 school gekomen met speciale auti groepen. (meteen na het mkd) Het was DE uitvinding, ze heeft het 1 jaar prima gedaan.
Dit jaar zijn er geen auti groepen meer, alle klassen zijn gemengd, en ook voor haar vrij groot en onrustig, daarbij komt dat ze bijna iedere dag moeten samenwerken met kinderen uit weer andere klassen.
Het brengt heel veel onrust voor haar. Gelukkig kan ze goed leren, maar sociaal gezien holt ze achteruit. Ze is bang, boos snel geirriteerd... noem maar op, en ze wil niet meer naar school.
Tot overmaat van ramp zal deze school ook nog gaan fuseren met 3 andere scholen, en ik maak me daar heel veel zorgen over. Ze zit nu al in een klas met zoveel verschillende problematiek (ass, adhd, zmok) en dan komen er nog meer problemen bij want er sluit een cluster 3 en een sbo bij aan... ik word er moedeloos van, en heb het idee dat ik sta te vechten tegen de windmolens, want die grote school komt er! en de auti groepen komen niet terug en er is geen enkele school hier in de regio die dat wel aanbied.
Voor haar, en een paar van haar klasgenootjes is deze aanpak echt dramatisch. Thuis onderwijs mag overigens officieel niet, maar als het wel mocht is dat ook heel moeilijk te realiseren.
Sorry ik heb echt geen advies voor je, maar herken je wanhoop. Mijn dochter blijft op deze school, simpelweg omdat er geen alternatief is.En ik blijf praten en naar school gaan en weer praten en oplossingen zoeken voor ieder nieuw probleem dat zich voordoet, en dat zijn er dit jaar al heel veel... zucht.
Tess

T&T
03-05-2009 om 11:08
Helaas weer weinig reactie
Ik heb hier al eerder een soortgelijk draadje gestart, over het stilletjes aan verdwijnen van het cluster4, en dan met name het auti onderwijs. Daar kwam toen helemaal geen reactie op, en nu ook weer erg weinig. Het lijkt wel alsof iedereen zich er maar bij neerlegt, maar in de tussentijd zitten er echt al kinderen thuis waar geen passend onderwijs meer voor is. De leerplichtambtenaar doet er niet veel mee, want er is nou eenmaal geen plekje.
Alle kinderen die min of meer meekunnen op een minder geschikte plek moeten dat maar doen, ze gaan er tenslotte niet dood aan.... maar we weten dat het zoveel beter kan. Mijn dochter zat in de auti groep zo goed op haar plek, en nu zie ik haar achteruit gaan. Dat is heel triest, en puur een kwestie van geld.
Ach ja, "vroeger" was het nog erger, 20 jaar geleden was er voor deze kinderen echt geen onderwijs en kwamen ze vaak in een instelling terecht... maar nu WETEN we meer, en we weten dat het ook voor deze kinderen beter en anders kan... dat maakt het wel erg zuur.
groetjes Tess

Juanna
03-05-2009 om 11:23
Mee eens
Ik ben het helemaal met je eens Tess. Eigenlijk zouden we ons moeten bundelen en proberen iets voor elkaar te krijgen. Maar weet je, eigenlijk weten we al dat het niks gaat opleveren. Want dat zie je nu ook maar weer met de bezuinigigingen in de AWBZ. Daar is zo ontzettend veel reaktie op geweest, ook door grote organisaties als Persaldo, NVA en Balans, maar toch is het doorgezet. En daarom geven mensen gewoon de moed op. Ik weet dat het voor mijn zoontje ook veel beter zou zijn om in een kleiner groepje onderwijs te krijgen. Hij redt het nu met veel moeite op cluster 4, maar voor hoe lang nog.
Wat ik nog wel zat te denken: Zou het misschien mogelijk zijn om het autigroepje te houden op de school waar je zoontje nu zit, als de ouders van de 6 kindjes die er nu in zitten allemaal wat bijdragen? Bv. een deel van het PGB er in investeren, om die extra leerkracht te betalen? Zou het dan wel kunnen? Want de direkteur zei dat het puur en alleen was dat ze het financieel niet meer konden bolwerken. De klas is er en de leerkracht en begeleiding dus ook. Is dat misschien nog te bespreken?

T&T
03-05-2009 om 13:07
Alle ideeen zijn welkom!
Idd, een eigen klasje oprichten... is iets om over na te denken. In ieder geval het bundelen van de ouders van deze kinderen, en zorgen dat die op een lijn komen en voor een plekje voor hun kinderen gaan vechten!
Het is om te gillen wat tegenwoordig allemaal voor handen is, de leerkrachten, de begeleiding, de orthopedagogen, kennis over autisme... maar het wordt verkeerd of niet ingezet.
Desnoods kunnen kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar, je krijgt dan een heel andere opzet van de klas, maar als deze kids qua aanpak beter bij elkaar passen dan leeftijdsgenootjes...
Jou opmerking Juanna: "eigenlijk weet je al dat het niets op gaat leveren" is wat ik hier ook veel om me heen hoor. "ze doen toch wat ze willen, wij heben er toch niks in te zeggen" Maar goed, als iedereen zo denkt weet je tenminste zeker dat er niets verandert.
Ik heb nu gezien dat het auti onderwijs bestaat, dat het kan, en dat het wordt wegbezuinigd... over een paar jaar hebben we weer ouders die echt niet beter weten dan dat hun kind in een klein maar druk klasje wordt geplaatst wat qua niveau ook nog niet aansluit. Gewoon omdat "probleemkinderen" maar weer een beetje bij elkaar geschoven worden.
Hier is binnenkort weer een ouderavond op school, en dan ga ik maar weer eens praten, en veel luisteren; waar andere mensen tegenaan lopen, en wat de school allenaal van plan is.
Ik word er wel wat moedeloos van, maar geef de moed niet op! desnoods gaat mijn kind straks maar "part-time" naar school omdat ze niet meer aankan... allemaal ideeen die door mijn hoofd spoken. Ik zou daar zo graag eens met lotgenoten over van gedachten wisselen. Maar die zijn er niet zo veel, of ze hebben de moed al opgegeven...
groetjes Tess

Astrid
03-05-2009 om 14:38
Jeetje...
Ik heb geen tips, maar ik vind het wel heel erg wat hier gebeurt. Ik heb zelf een zoon van bijna 11 met autisme. Qua gedrag best een zwaar geval, maar hij kan gewoon naar een reguliere basisschool en zometeen naar een reguliere vo school (hoop dat dat ook goed gaat). In die zin is zoon t.o.v. jullie kinderen weer een licht geval.
Is het misschien mogelijk om iemand via jullie PGB op school intezetten voor extra begeleiding? Wij doen dat nl. wel. Hier komt er 2 dagdelen iemand via onze eigen PGB in zijn klas. Naast het rugzakje wat hij ook heeft.
Ik hoop echt dat er een oplossing voor jullie kinderen is. Sterkte!

Mari
03-05-2009 om 20:10
Verhuizen?
Hebben jullie nooit eens de neiging om te verhuizen naar waar het wel goed geregeld is? Ik heb dat wel eens gehoord van mensen die dat wel hadden gedaan. Het lijkt allemaal wat oneerlijk verdeeld over het land. Ik heb in een straal van 15 km 2 cluster 4 scholen alleen voor kinderen met Ass. En ook in diezelfde straal 2 ZMOK scholen met verschillende locaties en specialisaties. Erg luxe, alleen ook met erg lange wachtlijsten.
Ik denk niet dat je een regulaire basisschool zal vinden die bereid is om een speciale autiklas in te richten. Denk ook niet dat het zal werken, want die kinderen moeten tussen de rest voor het buitenspelen, feesten enz. Maar ik verwijs nogmaals naar de onderwijsconsulenten, leg daar je klacht neer, die zijn er voor dit soort dingen. Leg je klacht ook neer bij het NVA want die willen dit soort dingen ook weten. Ze zijn erg bezig met passend onderwijs en dit hoort er zeker bij.
gr. Mari

Dropke
03-05-2009 om 23:05
Herkenning
Onze zoon met ass kon tot nou toe goed meekomen op regulier basisonderwijs. We wonen in een klein dorp met een kleine school. Met de rugzak ging het dus allemaal redelijk. Voor het voortgezet onderwijs bleek dat wel even anders te liggen. Regulier zou hij echt verzuipen, dus gingen we vol goede moed op zoek naar speciaal voortgezet onderwijs. Tjonge..de moed zonk me al heel snel in de schoenen. De enige school waar hij passend onderwijs zou kunnen krijgen was te ver weg. Om die reden werd hij ook netjes afgewezen. De andere opties waren nog erger dan regulier onderwijs. Ik ben zelf gaan zoeken op internet en kwam per toeval bij een school die speciaal onderwijs gaven aan kinderen met ass met een normaal tot bovengemiddeld iq. De basisschool wist niet eens het bestaan van deze school.
Ik denk idd dat je er vooral zelf werk van moet maken. Het moet gewoon duidelijker worden hoe hoog de nood is voor deze kinderen. Het is toch te gek voor woorden dat deze kinderen onderwijs krijgen die totaal niet bij hun past ! Gelukkig is onze zoon op deze school aangenomen en kunnen wij weer rustig slapen, maar ik begrijp helemaal hoe je je voelt,
gr Dropke

Pippie
04-05-2009 om 12:12
Tess
God wat kan ik me voorstellen hoe je je voelt. En ik ben het zo met je eens joh. Blijkbaar zijn deze kinderen niet belangrijk genoeg. Beslissingen worden genomen door mensen die heel veel weten van geld en hoe te bezuinigen maar niets snappen van mensen. Ook niets van autisme. Zelfs al hebben ze boeken gelezen over allerlei stoornissen. Nog is het moeilijk te bevatten waar een mens tegen aan loopt als je niet in het systeem mee kan.
Ik vraag me de laatste tijd ook af waar je nu eigenlijk echt goede hulp/begeleiding/steun weet ik veel wat kan vinden. Voor onze dochter is dat ook totaal niet te vinden. Het behandelplan bestaat uit het lezen van een pak kopietjes van artikelen over autisme. Het is belachelijk.
Zodra je een pgb hebt kan je wel begeleiding/hulp maar het lijkt niet echt afgestemd op je kind. Die pgb kan je trouwens niet inzetten voor schooldoeleinden. Dan moet je weer een rugzakje aanvragen. Of heb ik dat nou niet goed begrepen?
Wij zijn nu ook aan het kijken naar de mogelijkheid voor speciaal onderwijs. Maar keuze.... nee.
Ik voel niet iets als: het helpt toch allemaal niet. Maar eerder, wat kan je doen? Het lijkt wel of het 10 stappen terug in de tijd is.
Ik hoop dat je snel een oplossing vindt Tess. Sterkte!
Pippie

Jolijt
04-05-2009 om 12:33
T&t
Even een reaktie op het 'eigen klasje oprichten'.
Ik weet hier een school die van meerdere rugzakjes twee leerkrachten heeft ingehuurd en daarmee een kleine klas heeft gemaakt... misschien dat je met andere ouders zoiets voor elkaar kan krijgen?

Joio
04-05-2009 om 12:34
Verhuizen
Verhuizen is een grote stap maar er zijn grote verschillen tussen de REC's voor het krijgen van een indicatie en plaatsing. Maar je weet niet of het in die regio blijft zoals het nu is.
Zodra cluster 4 teveel leerlingen krijgt, zal gekeken worden hoe de toeloop over de andere clusters verdeeld kan worden.
Je hebt er niets aan dat je kind straks thuis zit. Terug naar een school is dan haast onmogelijk. Die situatie moet je zien te voorkomen.
Misschien redt je dochter het best in de grotere klas, dat weet je niet van te voren. Misschien gaat het wel minder maar blijkt het voor haar niet onmogelijk te zijn.
Dat lijkt mij nog altijd te prefereren boven thuis zitten. Dan moet je zelf stoppen met werken en een beetje aanklooien met het leren rekenen en lezen van je kind.
Ik denk dat het fijn voor de ouders is als ze goed op de hoogte gehouden worden bij de plannen van de school en de veranderingen voor het onderwijs van jullie kinderen.
Daarnaast is het handig dat jullie vooraf duidelijke afspraken maken hoe er gehandeld gaat worden bij problemen die jullie voorzien zodra de klas groter wordt.
PS, zit je kind bij Signis of de ARS?

Marjoleine64
04-05-2009 om 22:10
Geen ervaring, maar
ik ken iemand die wel ervaring heeft. Hun oudste zoon is inmiddels een jaar of 15, zij noemde hem een 'klassieke autist'. Ik ken ze niet heel erg goed (hun jongste is goed bevriend met onze oudste via een zomerkamp, oudste heb ik nog nooit ontmoet). Zij heeft wel eens verteld van alle ellende van scholen, ook dat een klein klasje het enige is wat werkte etc en dat de school het op een gegeven moment opgaf. Zij wonen in de regio Schiphol en zij heeft het op dit moment wel goed geregeld, met school en logeerhuis en PGB en oppascontracten etc, misschien kan zij je wat tips of contacten opleveren? Ik wil wel contact leggen als je daar wat in ziet?
Marjoleine

T&T
05-05-2009 om 09:25
Auti klassen
Onze oudste zit al in het speciaal onderwijs (cluster4) en ook daar loopt het dus niet goed. Jongste (ook autistisch) zit nog in het regulier (vrije school), voor hem is nu een rugzakje aangevraagd. Hij redt zich sociaal iets beter, of kan zich beter afsluiten voor overprikkeling... en daarom willen we hem zo lang mogelijk in het regulier houden. Ook omdat onze ervaringen in het cluster4 nogal tegenvallen dus; er was een auti klasje maar dat is gestopt en komt niet meer terug, er is hier in de regio gewoon geen aparte school (of klas) meer voor autisten. Wij zijn daarin zwaar terleurgesteld door het speciaal onderwijs! Jongste zit bij de vrije school kleuters, allemaal leuk en aardig, maar er wordt gewoon nog niks van hem gevraagd... mijn voorkeur hiervoor komt wel uit het feit dat hij zich hier prettig voelt, geaccepteerd wordt zoals hij is, en de juf goed op zijn problemen inspeeld. Hoe dat later gaat lopen als er meer van hem gevraagd wordt weten wij dus ook niet. Daarbij is de klas op de cluster 4 school waar hij zou komen heel druk... (die ken ik dus van oudste)
Mijn idee is ook om binnen de cluster 4 school toch verder te praten over een auti klas, er zijn gewoon meer kinderen die daar baat bij hebben! het gaat niet alleen om die twee van mij, en die vallen nu tussen de wal en het schip.
Verhuizen is trouwens geen optie hier, alleen al vanwege het werk van mijn man, en dan moeten we echt een heel eind verder gaan; vanuit limburg kun je nog in de regio eindhoven zoeken, maar de reistijden worden dan wel erg lang en moeilijk. En ik heb ook gehoord dat de toeloop in eindhoven zo groot is dat er geen kinderen van buiten de regio meer aangenomen worden...deste vreemder dat er op andere plaatsen geen aanbod is
groetjes Tess

Mirjam Kroon
07-05-2009 om 00:21
Leerplichtambtenaar moet helpen
Mijn zoontje (9) zat op regulier basisonderwijs en in afwachting tot aanname bij een cluster IV school. Het ging echt totaal niet en erger nog, het werd een neerwaardtse spiraal totdat het mij te veel werd en ik hem op een bepaald moment er af heb gehaald. Nu geniet hij priveles van een onderwijzeres bij haar thuis en krijgt werkjes mee om tussendoor te doen. Zij wordt betaald vanuit het PGB.
De leerplichtambtenaar is volgens mij verplicht om geschikt onderwijs te vinden hoor en is dat er niet, dan behoort deze ambtenaar er voor te zorgen dat dat er komt. Leerplicht werkt twee kanten op natuurlijk.
Ik heb veel geluk gehad met mijn leerplicht ambtenaar die heel nauw betrokken is geraakt met 'onze zaak'.
Succes !

Tinus_p
07-05-2009 om 13:04
Leerplicht
Mirjam:
"Leerplicht werkt twee kanten op natuurlijk."
Helaas niet. Zie eindeloze discussies in Ouders en School.

Juanna
08-05-2009 om 19:01
Jammer dat clarisse zelf niet meer reageert
want zij was toch dit draadje begonnen. Ik hoop dat ze het toch heeft gelezen in ieder geval.

Clarisse
10-05-2009 om 12:57
Reactie
Hier mijn reactie, ik was op vakantie dus vandaar (ook zo'n vreselijke onderneming met een autist
Ik heb er al vaak over nagedacht om zelf een groepje op te zetten met onderwijs. Maar er komen toch behoorlijk wat moeilijkheden om de hoek kijken. Bijv. een geschikte ruimte. Ik heb destijds de gemeente aangeschreven, maar er was niets beschikbaar. Als je iets moet huren, moet het geld ergens vandaan gaan komen. Dat loopt behoorlijk op en je kunt het niet kwijt in het PGB. Via omwegen zou dat dan moeten, maar dan moet je wel een behoorlijk hoog PGB hebben, want de de begeleiders moeten ook betaald worden. Dat zijn er al gauw standaard 2.
Ik zou er zelf een deel aan mee willen werken, maar dat betekent dat ik mijn vaste, best goed betaalde baan op moet zeggen en wel vanuit het PGB mezelf dan voldoende moet kunnen betalen om een behoorlijk maandsalaris te houden (ik ben alleenstaand sinds vorig jaar, dus heb geen back-up meer).
Geld van het PGB besteden aan of onder schooltijd mag officieel niet. De school wil er dan ook niet aan meewerken. Bovendien spelen nog andere zaken voor de school. O.a. dat de kinderen uit een auti-groepje zo goed als nooit doorstromen naar een hogere groep. Het niveau van de groep stijgt, maar er komt nooit een plaatsje vrij voor een ander kind. Een school is verplicht te zorgen voor doorstroming en dat lukt op deze manier niet. De school krijgt ook geen "subsidie" voor deze kinderen van de overheid en daar hebben ze dan ook een misrekening mee gemaakt. Want daar was min of meer van uit gegaan.
Niet alle kinderen uit ons groepje hebben een PGB of maar een heel kleintje waarmee de kosten niet opgebracht kunnen worden. De PGB's zitten in zwaar weer, zeker die op psycho-sociale grondslagen, en daarmee is het opnieuw onzeker of het betaalbaar blijft als ik privé iets ga opstarten. Ook voor mezelf, straks heb ik en geen school meer en niet meer genoeg PGB geld als ik het opnieuw aan moet gaan vragen (oktober) waarmee ik de andere begeleiding die ik voor mijn zoon heb kan betalen.
Verhuizen zou voor mij heel moeilijk zijn. Ik heb hier een netwerkje van vriendinnen en kennissen, waar ik af en toe een beroep op kan doen. Dat heb ik heel hard nodig. Zou ik ergens nieuw zijn dan ben ik vanwege de situatie met mijn zoon zo geïsoleerd, dat ik niet snel zo'n nieuw netwerkje of vriendenkring heb opgebouwd. Dingen zijn nou eenmaal niet zo makkelijk of leuk met hem. Velen haken al bij voorbaat af.
En daar komt bij. Waar moet ik naar toe dan? De autigroepen zijn dun gezaaid. Daar waar ze evt. zijn staat een wachtlijst of zit het vol.
Clarisse

T&T
10-05-2009 om 16:39
Laat het bij de school!
Ik zou het probleem echt bij school laten, en hun daar ook heel duidelijk op wijzen. Een cluster van scholen in jou regio is verplicht aan IEDER kind passend onderwijs te geven. Als het op deze school niet kan, dan moeten hun doorverwijzen naar een school waar het wel kan!
Ik weet dat het simpel klinkt, en dat het in de praktijk allemaal lang zo simpel niet is, maar ieder kind heeft recht op onderwijs! en jij als moeder hebt ook recht op een eigen leven (vind ik) je hoeft geen school op te zetten voor je zoon.
Als de cluster 2 school het niet kan, dan misschien toch het cluster 4, daar zitten hier de meeste auti's, of een sbo. Ga overleggen met de scholen en wat hun mogelijkheden zijn.
Mijn dochter doet het nu redelijk in het cluster 4, het kan veel beter, het is verre van ideaal... maar haar echt van school halen gaat me toch te ver. Ik blijf in gesprek met de school, en hoop op verbetering. Ik denk dat het belangrijk is dat je de school niet te snel afschrijft, maak ze maar duidelijk dat ze niet zo gemakkelijk van je afkomen! zij moeten hier ook moeite voor doen, ze kunnen een kind niet zomaar op straat zetten als er geen ander onderwijs voor hem is, hou gaan ze hiermee om?
groetjes Tess

Clarisse
10-05-2009 om 17:47
School
Tuurlijk heeft de school gezegd uit te kijken naar een andere oplossing/school maar daar direct achteraan gezegd dat zij ook niet weten hoe of wat, omdat het er niet is.
Mijn zoon is niet onder te brengen in de grote reguliere groepen van het speciaal onderwijs. Kon dat wel dan mocht hij gewoon op school blijven en werd hij in 1 van de groepen teruggeplaatst. Daarin is hij destijds begonnen maar omdat dat niet ging, is er op mijn aandringen een autiklas gemaakt.
het zou ook voor niemand wenselijk zijn, niet voor de leerkracht maar zeker niet voor mijn zoon zelf.
Wat betreft het cluster of indicatie: als ik bot zou zeggen tegen de school mijn zoon heeft een indicatie voor dit schooltype en jullie hebben hem toegelaten, dus hij blijft hier op school en jullie moeten maar een oplossing bedenken (heb ik natuurlijk direct gezegd, heeft de school daar op geantwoord dat ze dan hard kunnen maken dat het niet lukt op de school en het clustertype vanwege het gedrag van mijn zoon omdat het te complex is en te veel individuele aanpak vraagt, en dan gaan ze hem schorsen (letterlijk zo gezegd). De school heeft mij duidelijk gemaakt dat zij dat kunnen doen en dat dit niet prettig is want een kind dat geschorst is op een school heeft slechte kansen op een andere school. Dat willen we allebei natuurlijk niet dus zover willen we beiden niet gaan.
De indicatie voor het schooltype loopt nog een jaar, maar daarover heeft de school ook aangegeven dat zij bij het aanvragen van de herindicatie negatief gaan adviseren betreffende het cluster (2) omdat ze aan kunnen tonen dat hij qua taal/spraak niet genoeg vooruit is gegaan en dus niet op het cluster thuishoort. Op deze manier komen ze dus ook van hem af omdat hij dan niet meer mag blijven.
De cluster 4 school die in Amsterdam zit is totaal niet geschikt voor mijn zoon. Ook daar al geweest en de klassen zijn daar ook te groot voor hem. Soms zitten er met bepaalde vakken wel minder kinderen in groep, maar nog steeds te veel. Bovendien lopen er behoorlijk wat kinderen rond met een gedragsprobleem en daar past mijn zoon helemaal niet in. Zeker niet gezien zijn mogelijkheid tot kopieergedrag.
Het bij de school neerleggen heeft dus geen zin meer. De school heeft het ook bij mij neergelegd. Want de groep wordt gewoon opgeheven en hij moet gewoon weg, want niet te handhaven. Punt.
SBO lukt ook niet. Ook daar te grote groepen en bovendien heeft mijn zoon een hoog IQ.
Clarisse

Mari
10-05-2009 om 18:35
Clarisse
Heb je de onderwijsconsulenten al ingeschakeld? Zo niet, zou ik dat morgen doen. Echt hoor, daar zijn ze voor, juist voor dit soort problemen!
Misschien zou dagbehandeling een optie zijn of zelfs opname, zodat hij leert zich wel te handhaven in een grotere groep. Hebben jullie begeleiding vanuit de GGZ? Dit probleem kan je ook bij hun neerleggen. Ik ken in regio Utrecht wel verschillende oplossingen, maar dat is te ver voor jullie. Hoewel, ik weet dat kinderen vanuit Utrecht naar VSO in Amsterdam gaan voor VWO onderwijs.

M Lavell
11-05-2009 om 09:26
Formele weg
Clarisse, naast alles wat je moet doen en over je heen krijgt, moet je ook de formele weg bewandelen. Teken met de ouders van de 5 kinderen bezwaar aan tegen het besluit. Dat moet binnen 6 weken na het besluit, dus je hebt een beetje haast.
Wat deze school doet, kan helemaal niet. Er was een oplossing. De school heft die oplossing op. Daaruit blijkt dat een oplossing wel mogelijk is. De school kan zich dan niet meer beroepen op de bewering geen oplossing te hebben.
Dit:"heeft de school daar op geantwoord dat ze dan hard kunnen maken dat het niet lukt op de school en het clustertype vanwege het gedrag van mijn zoon omdat het te complex is en te veel individuele aanpak vraagt, en dan gaan ze hem schorsen"
is dus onzin en bovendien is het intimidatie. Dat is een onrechtmatige daad op zich.
Ga naar een advocaat met de andere vijf ouders en laat je als de sodemieterij bijstaan in deze kwestie.
Bel even met http://www.onderwijsconsument.nl/ouders/ Zij kennen de Amsterdamse situatie en kunnen je de weg wijzen.
Laat je niet zomaar wegsturen!
Groet,
Miriam Lavell

T&T
11-05-2009 om 16:09
Dit alles lezende...
Denk ik dat school hem wel kan verwijzen naar de cluster4 school, die is bedoeld voor kinderen met ernstige psychiatrische problemen. En ja, mede daarom meestal niet direct het prettigste idee... Mijn dochter zit op een cluster 4 school, daar hebben ze de "auti's" dus een tijdje apart gehouden, maar nu ook niet meer. Wat wil zeggen dat alle problematiek door elkaar zit, en ja, dat is ernstige problematiek, anders waren die kinderen daar niet terecht gekomen.
Er is ooit geopperd vanuit st.MEE dat ik ook een cluster2 indicatie aan kon vragen, als het puur om communicatie problemen gaat (taal-spraak) maar met bijkomende gedragsproblemen wordt dat weer moeilijker.
Ik weet niet hoe de cluster 4 school bij jou in de buurt is, en of je er echt een reeel beeld van hebt. (hier heeft ie een erg slechte naam... niet helemaal terecht overigens) En misschien is toch daar eens te praten; zitten daar al kinderen met ASS? hoeveel? en is daar misschien wel een apart klasje te maken? Het zou zomaar kunnen dat ze er daar ook net te weinig hebben voor een eigen klas, wie weet.
Klassen van 6 kinderen zijn in nederland niet te maken, ik geloof nooit dat dat financieel rond te breien is, hier zijn wel klassen met 12 kinderen, en dan 2 of 3 juffen op een klas. Door een bepaalde indeling in de klas kan er voor de kinderen die daar behoefte aan hebben toch meer rust gebracht worden. Sinds mijn dochter een eigen, afgeschermde, plek heeft, EN oordoppen, gaat het weer een stuk beter, zelfs met 13 kinderen in de klas.
groetjes Tess

Clarisse
11-05-2009 om 22:56
Cluster 4
Lief dat jullie meedenken.
1 1/2 jaar geleden, toen mijn zoon naar school moest, ben ik alle opties afgegaan en ook bij de cluster 4 school geweest. Uiteindelijk niet voor gekozen vanwege een heleboel redenen.
Na de mededeling van de huidige school direct weer deze school gebeld met het idee "dan maar..." Hij gaat het daar niet redden. De school is behoorlijk talig en mijn zoon heeft een grote taal/spraakontwikkellingsachterstand. Vandaar destijds toch keuze voor cluster 2. Verder heeft de school voor mijn kind gezien grote groepen en een te complexe problematiek-range aan kinderen. Soms hebben ze een autigroep voor bepaalde vakken/werkjes, maar nooit continue en nooit van een stuk of 6 leerlingen. De school zelf is ook behoorlijk onoverzichtelijk, vond ik toen al. De huidige school gaf ook al direct aan dat hij het daar niet gaat redden. Dus geen optie.
Helaas is het wel zo dat de school kan zeggen dat ze een leerling kunnen gaan schorsen. Ik heb het heus goed uitgezocht en het is inderdaad zo dat het kan, jammergenoeg. En verder is het zo, dat een school dit soort groepjes eigenlijk van overheidswege niet kan hebben. Omdat het beleid van de overheid een aantal jaren geleden is veranderd (bijv. o.a. het project "weer samen naar school") en juist alle aparte groepjes wegbezuinigd zijn spijtig genoeg.
Clarisse

Dorieke
12-05-2009 om 07:55
Zaandam
Hoi Clarisse
In Zaandam zit het Anker, cluster 4 school met speciale auti afdeling (TEACCH methode) Misschien een optie??? Succes!
groet
Dorieke

M Lavell
12-05-2009 om 10:46
Niet waar
Clarisse:"Helaas is het wel zo dat de school kan zeggen dat ze een leerling kunnen gaan schorsen. Ik heb het heus goed uitgezocht en het is inderdaad zo dat het kan, jammergenoeg."
Nee, niet op de manier zoals deze school het doet.
Wat kan is dat uit de schoolpraktijk blijkt dat een kind niet te handhaven is. Dan wordt het kind geschorst. Bij bezwaar en beroep daar tegen kan de school claimen niet over de expertise en structuur te beschikken wat te kunnen doen aan de situatie.
Maar dat betekent niet dat de school de expertise en structuur die het heeft kan opheffen om vervolgens kinderen te kunnen schorsen. Uit de praktijk blijkt dat die school jouw kind (en die andere vier) wel kan herbergen. Het argument dat scholen 'dat kunnen we niet' gaat hier overduidelijk niet op. Het gaat hier om 'dat willen we niet meer'.
Clarisse:"En verder is het zo, dat een school dit soort groepjes eigenlijk van overheidswege niet kan hebben. Omdat het beleid van de overheid een aantal jaren geleden is veranderd (bijv. o.a. het project "weer samen naar school") en juist alle aparte groepjes wegbezuinigd zijn spijtig genoeg."
Dat zijn sprookjes. De scholen mogen de inrichting zelf maken. Wat scholen niet mogen is van die vrije keuzes kinderen zomaar de dupe te laten zijn.
Groet,
Miriam Lavell

M Lavell
12-05-2009 om 11:08
Ken je deze al?
www.oudersenrugzak.nl/zietdeschoolhetnietmeerzitten.doc
Hierin staan de situaties en wat de rechter er zoal van vindt. Lees het goed. Je vindt er werkelijk geen grond voor een procedure zoals de school 'm hanteert. Maak bezwaar. Laat je niet afschepen.
Groet,
Miriam Lavell