Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Minder tandjes bijna twee

Onze dreumes heeft nog steeds een aantal missende tanden en kiezen en is komende maand twee jaar. Ook heeft ze een paar tandjes die veel smaller zijn dan de andere. 
Is er iemand die dit herkent van zijn/haar eigen kind? En is daar nog iets speciaals mee gedaan?

We gaan binnenkort ook weer naar de tandarts. Door Corona kunnen we niet zo snel terecht helaas, maar de afspraak wel staat al. 
Toch ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen.

Ook praat ze nauwelijks. Ik weet niet of dat daarmee samenhangt, maar wilde het wel melden

Niet van mijn eigen kinderen, maar meisje met wie ik werk had/heeft dit. Tandarts had gezegd dat het tot 3 jaar kan duren. Wij waren wat sceptisch, de 3 kwam ook al in zicht... Maar nu haar net teruggezien na de zomervakantie en de tandjes zijn aan het groeien! 

Spraak lijkt me daar niet direct mee verwant (en heb een beroep waarmee ik daar wel wat over Jan zeggen) - tenzij je verwacht dat er bv verminderde of juist vermeerderde gevoeligheid in het mondgebied is, evt samenhangend met de tanden, maar als je dat niet ziet (met eten e.d.) lijkt het me ongerelateerd

Mijn kleuter mist haar linker snijtand bovenin, maar de tandarts maakt zich daar nu nog niet druk om omdat deze misschien nog wel komt bij het volwassen gebit. 

Ik hoop het maar, toeval wil wel dat ik ook een rare gedraaide snijtand bovenin heb en m'n broertje deze miste in zijn volwassen gebit. Hij heeft daar later een implantaat gekregen zie je nu niks meer van. Blijkbaar toch een stukje aanleg ofzo.

Maar als ik de post hierboven leest heeft ze nog even. Denk alleen als blijkt dat ze over een jaar toch melktand(en) mist de tandarts hier niet veel mee doet totdat het volwassen gebit door is.

Ja, één missende snijtand ben ik inderdaad ook wel eens vaker tegengekomen, idd missend in aanleg. Bij jullie toch een duidelijk familiaire aanleg blijkbaar, @iLavendel. Dan komt-ie vaak ook niet meer. Helaas, al is het gelukkig goed op te lossen met implantaat.

Maar zo te lezen gaat het bij TO om meer tanden, bij het kind op mijn werk dus ook (alle vier de onderste snijtanden bij haar, terwijl ze kiezen etc wel had. Bijzonder gezicht!). Hopelijk komen ze inderdaad nog! 

TO, heb je dit al eerder met de tandarts besproken en wat zei die toen?

Ik kwam laatst een verhaal tegen van een moeder en zoontje die een redelijk zeldzame afwijking hebben. Vast niet bij jullie het geval, maar die moeder had heel lang gezocht om de diagnose te krijgen. Je kan het maar even overwogen hebben. 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/176481-ectodermale-dysplasie-groep-aandoeningen-met-veel-symptomen.html

Niet elk kind is even snel, maar afwijkende vorm van de tanden/kiezen is wel iets om alert op te zijn, zeker in combinatie met het ontbreken van elementen. Maar op dit moment wordt daar waarschijnlijk nog weinig mee gedaan zo lang jullie dochter er geen last van heeft. Wel goed om even te laten checken bij de tandarts.

Imi

Imi

25-08-2021 om 09:56

Mijn oudste kreeg heel laat tanden en wisselde ook heel laat. Uitstekend, minder kans op tandbederf, zei de tandarts.

Over die smalle tandjes kan ik niets zeggen. Maar dat het gebit nog niet compleet is, is helemaal niet raar. Mijn dochter (2 jaar en 3 maanden) heeft nog steeds geen hoektanden en laatste kiezen.

Pytha123 schreef op 24-08-2021 om 23:35:

Ik kwam laatst een verhaal tegen van een moeder en zoontje die een redelijk zeldzame afwijking hebben. Vast niet bij jullie het geval, maar die moeder had heel lang gezocht om de diagnose te krijgen. Je kan het maar even overwogen hebben.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/176481-ectodermale-dysplasie-groep-aandoeningen-met-veel-symptomen.html

Ja, die zocht ik dus ook. Ik had dit ook gelezen en moest er meteen aan denken toen ik deze vraag las. Maar kon dus het artikel niet terug vinden. En verder als je op google iets intoetst over ontbrekende tanden, kom je ook op verschillende oorzaken. Ik zou het zeker bespreken met de tandarts en als hij het niet weet door laten verwijzen naar iemand die hier meer in gespecialiseerd is. 

Tango schreef op 25-08-2021 om 11:30:

[..]

Ja, die zocht ik dus ook. Ik had dit ook gelezen en moest er meteen aan denken toen ik deze vraag las. Maar kon dus het artikel niet terug vinden.

Ik kon het artikel ook niet terug vinden. Het had ook een rare titel stond mij bij. Eerder “haar zoontje was er bijna niet meer geweest” dan iets waar op te googelen valt. Weet ook nog best wat details van het artikel, maar krijg het ook niet gevonden. 

Cheery

Cheery

01-09-2021 om 11:04 Topicstarter

Dank voor al jullie reacties! En ook voor jullie geduld! We hebben het even druk gehad. De afspraak bij de tandarts staat inmiddels. 
De inhoud van het artikel lijkt niet direct van toepassing, maar wel interessant om te lezen! Dank voor het opzoeken!!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.