Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Problemen op VO vw fijne motoriek

Kind (nu 17 jr) heeft vanwege vroeggeboorte een hele slechte fijne motoriek. Dankzij ergotherapie is het schrijfniveau de lengte van een boodschappenlijstje geworden. Aantekeningen en toetsen maken is een probleem.
Tot dit jaar (5 vwo) was het te doen maar dit jaar blijkt kind echt tegen zijn grenzen op te lopen. Extra tijd helpt niet genoeg maar er is een (deel) oplossing gevonden in toetsen op de laptop maken. Dat is prima voor de talen maar voor de exacte vakken is het lastiger.  Gelukkig denkt de wiskundedocent actief mee en kwam met een tool voor tijdens toetsen.. Hij wil daarin ook begeleiden (wegwijs maken  om tool te gebruiken). Zo fijn!

Scheikundedocent is een ander verhaal. Die wijst naar de zorgcoördinator en de zorgcoördinator reageert niet op mails tot op heden. Als hij wel reageert, ben ik benieuwd of er binnen school ervaring is opgedaan. Ik denk van niet (dat dit gelijk de reden is waarom een snelle reactie uitblijft). 
Het is een onzichtbare en onbekende (en daarmee onbegrepen) handicap en ben ondertussen gewend om het zelf op te knappen, uitzoeken etc..

Maar nu loop ik ook op tegen mijn grenzen vwb scheikundetools. De oude ergotherapeut heeft weer geen ervaring met hulp aan kinderen op het vo. 

Weer tussen wal en schip, zo bekend maar het blijft frustreren. 

Wie kan ons hiermee verder helpen?


Ik weet dat Elsevier een tool heeft voor scheikundigen, Reaxys. Alleen de doelgroep is  scheikundigen/bedrijven, niet scholieren. Dus ik weet niet of je een los account kan krijgen. Maar wellicht het bekijken waard.

het is wel vervelend als een docent niet mee wil denken. Er is echt genoeg mogelijk. Op de universiteit heb ik al mijn toetsen mondeling gedaan. Ja ook de wiskunde en natuurkunde vakken. Op de middelbare school (5 havo). Heb ik al mijn examens op de laptop gemaakt. Ja ook de wiskunde en natuurkunde en scheikunde examens. Het is even puzzelen maar er zit een formule invoer in word waardoor je ook formules kan invullen en je dus ook deze vakken kan uitschrijven. 

LaTex is een programma dat de invoer van formule vergemakkelijkt. Zou dat een optie zijn?

is er begeleiding van iemand van 'cluster 3' dat is voor als je ziek bent en aanpassingen en hulp nodig hebt. Net zoiets als cluster 4 voor autisme/adhd en dergelijke. Of bedoel je die als met zorgccoordinator? 

Philou

Philou

14-12-2022 om 18:02 Topicstarter

Fijn zoveel reacties!
Ondertussen ben ik het internet gaan afzoeken en kwam ik oa bij de scheidkundejongens met wel een verouderde pagina over dit onderwerp (dode links) maar ik zal ze mailen. 

Zzonnetje: school heeft een zorgcoördinator maar voor welke cluster, geen idee. Dat zal ik meteen vragen zodra hij of zij terugmailt. 

DF: een mondeling over de theorie, kan ik me nog voorstellen, maar formules en het uitwerken ervan? Heb je die ook mondeling gedaan? Ik weet overigens niet of ik de docenten zover krijg, ik betwijfel het (gezien de houding van school tot nu toe).

ja ik heb ook de formules en het uitwerken ervan mondeling gedaan. Ik kon heel ver uit mijn hoofd de formules doen  soms schreef de docent een tussenantwoord op. Maar ik had daarbij wel docenten die wilden meewerken gelukkig. Bij mij is het deels zichtbaar en dat scheelt wel, hoe krom ook, met hoe makkelijk mensen meewerken.

Oh irritant is dat hè! Heeft ie het ondanks zijn vroeggeboorte zo ver geschopt (wat zal je trots zijn!) en dan heb je een niet-meewerkende docent. Ik ben zelf leerlingbegeleider maar we hebben geen scheikunde op school anders had ik even kunnen informeren.
Wellicht is spraakherkenningsprogramma een oplossing? 
Mijn zoon heeft DCD waardoor ook een slechte fijne motoriek en een supersnel denkvermogen. Dat matchte niet altijd. Hij mocht heel veel mondeling doen. 

Sla het examenreglement er nog even op na, maar in sommige gevallen heb je recht op een schrijfhulp. Dus je zoon vertelt mondeling wat er moet komen te staan en iemand anders schrijft het namens je zoon op. Maar dat is heel arbeidsintensief, dus het zal niet gemakkelijk zijn om dat toegekend te krijgen.

ik heb ook een tijdje met spraakherkenning software gewerkt. Dat was een uitkomst toen ik echt helemaal niets meer kon met mijn armen maar het is erg vermoeiend omdat je heel duidelijk moet praten en zeker voor formules invoeren is het erg langzaam en frustrerend.

Thalas schreef op 14-12-2022 om 16:51:

LaTex is een programma dat de invoer van formule vergemakkelijkt. Zou dat een optie zijn?

Echt gemakkelijk zou ik LaTeX niet willen noemen. Wel netjes, maar dat is meer belangrijk voor rapporten dan voor repetities.

Cluster 3 is niet een specialisme van een zorgcoordinator, maar van een begeleider Passend Onderwijs. (Wij hebben als VO-school zelf zo iemand in dienst voor een aantal uren per week).

Wat je zou kunnen doen (als zorgcoordinator niet blijft reageren) is bellen met jullie Samenwerkingsverband VO. Zij hebben soms ook cluster 3-begeleiders in dienst, maar kunnen daarnaast eventueel bemiddelen in passende hulp. Ik zou echt proberen in te zetten op een goede begeleider, want anders ben je de komende twee jaar écht steeds alles zelf aan het uitzoeken. Zeker rondom examens is het fijn als er iemand met expertise is die jullie kan helpen de juiste routes te vinden. 

Philou

Philou

14-12-2022 om 20:26 Topicstarter

kind zit op regulier onderwijs, vandaar. 
Nienke, ik ben bang dat je gelijk hebt.
Enig idee hoe ik achter de naam van het samenwerkingsverband kom? ik heb zoiets nooit eerder bij de hand gehad. 

Philou schreef op 14-12-2022 om 20:26:

kind zit op regulier onderwijs, vandaar.
Nienke, ik ben bang dat je gelijk hebt.
Enig idee hoe ik achter de naam van het samenwerkingsverband kom? ik heb zoiets nooit eerder bij de hand gehad.

De school waar ik werk is ook een reguliere school, maar bij ons is het dus zo geregeld dat zo’n begeleider cluster 3 een paar uur bij ons werkt om bijvoorbeeld langdurige zieke leerlingen, slechthorende leerlingen, etc. te begeleiden. 

Onder welk Samenwerkingsverband jouw middelbare school valt, staat meestal gewoon op de website van de school. Als je me de naam pb’t, wil ik ook wel even voor je kijken - soms is onderwijsland (zeker op het gebied van leerlingenzorg) nogal een ondoordringbare brij  

Philou

Philou

14-12-2022 om 21:29 Topicstarter

Zo fijn al die bijdragen. Allemaal dingen waar ik zelf helemaal niet op was gekomen! 

Suzyq: ja lastig en vooral omdat er elk jaar opnieuw een mail uitgaat naar de mentor en docenten over dit onderwerp. 

En ik ben heel trots 🙈😊.

Ondertussen het samenwerkingsverband opgespoord en die ga ik maar eens bellen mét alle genoemde tips. Ondertussen het reglement opvragen en doornemen. 

Dank!!

Bloemenzee schreef op 14-12-2022 om 18:44:

Sla het examenreglement er nog even op na, maar in sommige gevallen heb je recht op een schrijfhulp. Dus je zoon vertelt mondeling wat er moet komen te staan en iemand anders schrijft het namens je zoon op. Maar dat is heel arbeidsintensief, dus het zal niet gemakkelijk zijn om dat toegekend te krijgen.

Dat is mogelijk. Mijn slechtziende dochter heeft op schoolonderzoeken en examen hulp gekregen van docenten. Bijv bij wiskunde gebruikte een docent de geodriehoek op haar aanwijzing. Zij kan de streepjes niet zien . Opgaven werden vergroot maar dan kon ze niet de juiste lengte meten van een zijde van een driehoek bijvoorbeeld dus dat deed de docent, gaf haar het getal en zij rekende ermee. Mocht trouwens niet een wiskundedocent zijn. 
maar je hoeft niet zelf oplossingen bedenken daar zijn zorgcoordinatoren voor zoals al genoemd 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.