Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
juf Ank

juf Ank

23-06-2020 om 15:36

schaamhaar bij mensen met beperking

Wat vinden jullie van schaamhaarverwijdering bij mensen met een beperking? Ik werk met mensen met een beperking en op een andere groep, woont een meisje waarvan de ouders perse willen dat haar schaamhaar geschoren wordt. Zij doen dit niet zelf (wat best zou kunnen in het weekend dat ze thuis logeert) maar vragen dat van de groepsleiding.

Eerlijk gezegd heb ik hier zelf grote moeite mee, ik vind het te ver gaan en niet nodig. Het argument is dat het 'frisser' is tijdens de menstruatie. Het meisje is laag van nivo: geeft niet perse aan dat zij het niet wil maar heeft wel een hekel aan alle gedoe er om heen zonder echt tegen te werken. Ze laat duidelijk merken het niet fijn te vinden en opgelucht als het klaar is.
Het zijn mannelijke en vrouwelijke groepsleiders die dit uitvoeren. Ligt dat aan mij dat ik er moeite mee heb?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tja

Wat 'normale' zorg is of gevonden wordt kan blijkbaar verschillen.
En helemaal lastig is dat het meisje er zelf niet om vraagt maar haar ouders.

Het gaat er hierom of je je eigen normen van 'normale' zorg laat gelden of dat er ook ruimte is voor persoonlijke- of andere opvattingen van zorg. Zeg maar: maatwerk.

Het is natuurlijk wel prima dat de taak uitbesteed wordt aan leidinggevenden want er zullen meer medewerkers zijn die er moeite mee hebben.

Zelf heb ik ooit gelobbyd voor een oudere man die aan zijn tijd in Indonesie over had gehouden dat hij zich schoor van onderen. Nu hij dat zelf niet meer kon, hij had een herseninfarct gehad met spastische verschijnselen van armen en benen, vroeg hij het aan de verzorging. Helaas lukte het vaak niet. Het hing er helemaal vanaf wie er werkte en er begrip voor had. Er was geen vaste afspraak over te maken.

Pluis

Pluis

23-06-2020 om 15:54

Als het haar eigen wens was

had ik er minder moeite mee gehad, maar dat is het blijkbaar niet, sterker nog, ze vindt het gedoe. Haar lichamelijke integriteit komt daarom hier wel in het geding vind ik.
En ik vind ook het feit dat het een jonge vrouw is bezwaarlijk vanwege voor de hand liggende redenen... Ik snap eerlijk gezegd die ouders niet die zoiets aan de zorg vragen. Doe het dan zelf.
Het is ook een nogal tijdsintensieve klus denk ik zo, en de zorg zal geen tijd over hebben. Past het wel in jullie drukke schema?
Heeft ze verder ook lichamelijke verzorging, wassen bijvoorbeeld, nodig? Of zou dit het enige moment zijn waarbij er iemand aan haar naakte lijf moet zitten?
En laatste afweging: ook als ze van laag niveau is, maar het fysiek zelf wel kan, dan lijkt me dat de enige juiste route: haar leren het zelf bij te houden. Dan kun je als zorg of als ouders nog wel sturen (X, denk je er aan dit weekend even te scheren?) maar hoef je haar niet op te dringen dat er iemand aan haar intieme delen zit.

Ik ben het dus met je eens, dit gaat wel heel ver om te 'eisen' als onderdeel van de verzorging.

Mijntje

Mijntje

23-06-2020 om 16:04

ligt niet aan jou

Nee: nagels knippen, tanden poetsen, haren kammen, scheren (grotere jongens./mannen, de wangen) wel.
Maar schaamhaar knippen of okselhaar scheren?? Dat heeft ook een functie, die haartjes, het beschermt tegen bacteriën en tegen kou. Weghalen kan snijwondjes, ingegroeide haartjes en ontstekingen geven. Dit willen mensen voor het cosmetische. Dat is niet jullie taak. Jullie epileren ook geen wenkbrauwen neem ik aan
Ik heb hier nog nooit van gehoord en zou dit bij je leidinggevende aankaarten. Ik vind dit een taak van de ouders.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-06-2020 om 17:54

Hmm

Ik zou zeggen wenkbrauwen ja, want ook gehandicapten mogen er leuk uit zien, schaamhaar nee. Dat is een te grote inbreuk op de persoonlijke integriteit.

Oef...

schaamhaar scheren vind ik een apart verzoek van de ouders. Echt. En netter bij menstruatie? 1 keer per dag douchen of "de boel van onderen" verschonen lijkt mij meer dan voldoende, tenzij er sprake is van overmatig menstrueren maar dan gaat scheren ook niet de hygiëne verbeteren. Vaker wassen wel.
Al dat geëpileerd vind ik echt een apart verhaal. Oksels scheren doe ik meer uit gewoonte, maar van onderen knip ik het af en toe wat bij. Moeder natuur heeft het niet voor niets daar neergezet Ik heb vaak in de sauna mensen gezien die zich helemaal kaal scheren (mannen en vrouwen) en ik vind het echt niet aantrekkelijk, vooral mannen niet. Als ze ook nog kaal van boven zijn... dan heb ik echt het idee van een grote ei met twee kleintjes.. Maar ik dwaal af sorry.

Sini

Siem

Siem

23-06-2020 om 23:03

Natuurlijk niet

Ik werk ook in zorg (ggz) en vind het echt behoorlijk grensoverschrijdend.
Nee, natuurlijk doe je dat niet en nee, (individuele) ouders hebben geen stem in grenzen van zorg.

Jo Hanna

Jo Hanna

23-06-2020 om 23:49

Verbaasd

Is dit serieus? Ik vind het nergens op slaan. Als het van het meisje zelf kwam, zou ik het misschien overwegen maar dan nog zou ik er goed over moeten nadenken. Ik zou liever hebben dat dat bij een professional gebeurt. ik vind het echt heel raar dat je op verzoek van ouders rond de geslachtsdelen gaat scheren, heel grensoverschrijdend. Als die ouders dat zelf zouden doen, vind ik dat ook grensoverschrijdend. Ik zou medisch advies vragen bij de huisarts: is het inderdaad hygiënischer om te scheren? Dat is het natuurlijk niet (wondjes, geen buffer etc). Dus geen objectieve grond voor. Dat zou ik aan de ouders teruggeven, dat je het op het gezag van een arts niet doet. Misschien kun je ook eens bij de vertrouwenspersoon van jouw instelling informeren wat die ervan denkt? Ik kan me echt niet goed voorstellen dat die het acceptabel vindt.

Jo Hanna

Jo Hanna

24-06-2020 om 00:23

Toelichting op ‘professional’

Als ik mezelf scheer in de schaamstreek geeft dat allerlei ellende: wondjes, bultjes, irritatie, jeuk etc. Ik doe dat dus ook maar heel beperkt en zou er niet aan moeten denken daar bij een ander aan te moeten beginnen. Ik neem eigenlijk aan dat je dit ook ergens kunt laten doen, door iemand die weet wat ‘ie doet?

Dees

Dees

24-06-2020 om 06:06

Tja

Ik werk de boel onder ook regelmatig bij en heb nog nooit last gehad van wondjes, ingegroeide haren enzovoorts. Ik werk het ook bij omdat het met de menstruatie echt heel smerig is en als ik teveel haar heb de boel daaronder teveel.gaat zweten en ontsteken enzo. Ik kan me die ouders dus wel voorstellen.

Dat iemand met een lager IQ het maar lastig vind en die voordelen niet inziet kan ik me ook heel goed voorstellen, zeker als de boel regelmatig wordt bijgewerkt door een hork die er een zooitje van maakt met wondjes enzo.

Petra

Petra

24-06-2020 om 10:17

hmm

Nou ja, ik ben het er eigenlijk wel mee eens dat die ouders daar niets meer over te zeggen hebben en de verzorging dit ook niet hoeft te doen, zeker niet als dat meisje dat ook niet wil.
En anders, voor die ouders, als het iedere keer zo'n gedoe oplevert, kunnen ze dan niet gewoon naar een schoonheidssalon om het te laten weglaseren, dan is het eenmalig (of misschien moet dat in een paar keer) even gedoe, maar dan is het voor altijd klaar.
Wat mij betreft mag schaamhaar blijven natuurlijk, maar ik vind niet dat een verzorgende hier voor verantwoordelijk is.

40er

40er

24-06-2020 om 11:19

Juf Ank

Zo te lezen ligt het niet aan jou dat je het een vreemd verzoek vind! Wenkbrauwen, prima. Oksels, ligt ook aan wat ze draagt, net zoals de benen (misschien wel heel donker haar). Maar de schaamstreek vind ik ook iets te privé, helemaal omdat ze het zelf ook niet fijn lijkt te vinden.
Wat ik mij afvraag, zou daar geen protocol voor zijn, of dat wel door de verzorging gedaan mag worden? Ik weet van de thuiszorg dat ze zelfs al moeilijk doen over teennagels knippen nml.

Dagelijkse verzorging.

Toezien en helpen bij wassen, haren kammen, tanden poetsen en aankleden.
Maar verder horen dingen toch thuis bij professionals? De kapper, tandarts, pedicure, schoonheidsspecialiste enz. Daar bouw je ook een vertrouwensband mee op.
Iedere keer iemand anders die je schaamhaar scheert lijkt mij ook niet prettig.

Daarbij vind ik het verzoek extra vreemd omdat jullie het "moeten" doen terwijl de ouders het ook zelf kunnen doen.
Ooit is iemand er bij jullie mee begonnen, jammer, direct nee zeggen was beter geweest. Staat er iets in de richtlijnen/ protocollen? Nee? Dan hoort het niet bij jullie werkzaamheden.

Pluis

Pluis

24-06-2020 om 22:23

Nu ik er nog eens wat langer over nadenk

vind ik eigenlijk dat die ouders beter kunnen zorgen dat hun dochter niet meer ongesteld wordt. Zijn ze meteen van het risico van een zwangerschap af. Dus raad ze aan haar de prikpil of een mirena-spiraal te geven. Win-win-win!

juf Ank

juf Ank

25-06-2020 om 11:48

Bedankt allemaal

voor jullie reacties. Ik sta dus niet alleen met dat gevoel, en dacht al dat het aan mij lag omdat het hele team wat op die groep werkt er geen moeite mee lijkt te hebben of dat niet aangeeft.
Goed idee om officieel' met de arts te overleggen om het hygiene argument te tackelen. En opnieuw in gesprek met de ouders daarover.
Het is inderdaad ook zo dat er protocollen zijn maar daar staat niet expliciet in beschreven hoe hiermee om te gaan.
Het meisje zelf gaat nooit leren zichzelf te scheren: zij kan niet praten en is volledig zorgafhankelijk als een baby/dreumes. Geen optie dus.

Het lastige is: er is een goede sfeer tussen ouders en groepsleiding. Groepsleiding is altijd bereid ouders tegemoet te komen en aan wensen te voldoen. Door de instelling wordt een goede samenwerking met ouders heel erg gepromoot; er worden flinke bijscholingen aan gespendeerd om dit te stimuleren. En dat is toch ook heel erg goed: je bewustzijn dat het belangrijk is om in samenspraak (als ouders en groepsleiding) te werken met mensen die misschien 18+ zijn, maar die toch volledig afhankelijk zijn. Maar het moet niet uitmonden in een willoos/slaafs uitvoeren wat de ouders willen dat je doet. Dat is nu net dat stukje professie.

Zo denk ik

Waarom doen die ouders dat zelf niet als ze t zo belangrijk vinden?

juf Ank

juf Ank

26-06-2020 om 17:57

nou

Ze willen graag de tijd die ze bij hen is zo gezellig mogelijk invullen...

Zo denk ik

Ja maar zo werkt dat natuurlijk niet. T is hun dochter dus zij kunnen echt niet mensen die haar in de opvang verzorgen dit vragen.

Lekker makkelijk om het zo af te schuiven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-06-2020 om 19:52

Ja maar juf Ank

Dat is dan wel de consequentie: dat dit ten koste gaat van hun qualitytime. Is je dat de strijd waard?

Triva

Triva

26-06-2020 om 20:00

Die

qualitytime kunnen ze ook vergroten door haar de prikpil te geven....

Dit

Of laseren icm prikpil

Mijntje

Mijntje

27-06-2020 om 15:17

niet alle

Niet alle huisartsen zijn bereid de prikpil te geven. Ik kende een meisje, zwaar gehandicapt, waarbij de huisarts moeilijk deed, terwijl het kind heel veel last had van buikpijn elke maand.
Maar ik vind dit geen taak voor de begeleidsters, die hebben het al druk genoeg.

Zo denk ik

Waarom geen prikpil? Ook verstandelijk gehandicapten zijn sexueel actief en een zwangerschap is niet handig lijkt me.

juf Ank

juf Ank

28-06-2020 om 16:53

mama40+

Je hebt het misschien gemist maar dit meisje is van zo laag niveau dat sex met iemand anders niet aan de orde is. Zij hebben vaak wel wat eigen activiteit waarbij vaak de techniek wat lastig is en daardoor vaak niet tot de ontlading leidt, helaas. maar zwanger w0orden is niet aan de orde.

Zo denk ik

Wat bedoel je precies met wat niet tot ontlading leidt helaas

Ik ken meerdere verstandelijk gehandicapten die regelmatig van bil gaan en aan de prikpil moeten.

ElenaH

ElenaH

28-06-2020 om 17:21

Mamveertigplus

'Ik ken meerdere verstandelijk gehandicapten die regelmatig van bil gaan en aan de prikpil moeten.'

Ik zeg het niet, ik zeg het niet ...

Zo denk ik

Nee wat denk je dan dat verstandelijk gehandicapten geen sex hebben? Was het maar zo simpel. Deze mensen hebben dat vaak wel en de omgeving is doodsbang voor zwangerschappen.

Mijntje

Mijntje

28-06-2020 om 18:34

geen licht

Als je goed gelezen hebt gaat het hier niet om een licht verstandelijk gehandicapte. Laag niveau stond er. Als die sex hebben dan is het geen sex maar misbruik.

Siem

Siem

28-06-2020 om 18:36

Geen licht

Zeg dat!

Lou

Lou

28-06-2020 om 19:54

ElenaH

Ssst

Zo denk ik

Ok en wat is dan de eigen techniek?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.