Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Helpen met huiswerk: voorkom strijd met deze 10 tips

Huiswerk kan een bron van stress zijn, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Toch is het een essentieel onderdeel van school. Huiswerk maken leert jouw kind verantwoordelijkheden, planningsvaardigheden en belangrijke kennis. Alhoewel het maken van huiswerk vooral de verantwoordelijkheid is van jouw kind, kun je hier als ouder natuurlijk wel bij ondersteunen. Maar hoe pak je dit aan zonder het werk over te nemen of te zeuren? In dit artikel geven we tips over hoe je jouw kind kunt helpen bij het maken van huiswerk.

Maak een planning voor het huiswerk

Een goede planning kan een wereld van verschil maken voor huiswerkstress. Help jouw puber bij het maken van een dagelijkse of wekelijkse planning, afhankelijk van de hoeveelheid huiswerk en de beschikbare tijd. Door samen een schema te maken, krijgt jouw kind een beter idee van wanneer en hoe lang ze aan hun huiswerk moeten werken. Het helpt ook om de beschikbare tijd effectiever te benutten, stress te verminderen en nuttige planningsvaardigheden te leren. 

Toon oprechte interesse

Een goede manier om betrokken te worden, en te blijven, bij de schoolactiviteiten van jouw kind is door oprechte interesse te tonen in wat er speelt in zijn of haar leven. Maak tijd vrij na school om even te kletsen over de dag en toon interesse in wat jouw kind leert. Zo weet je goed wat er speelt op school en kun je, waar nodig, ondersteuning bieden. 

Creëer een rustige en stimulerende omgeving

Een rustige en stimulerende omgeving is voor de meeste kinderen ideaal om huiswerk te maken. Een ruimte zonder afleidingen verbetert de concentratie van jouw kind aanzienlijk. Zorg dus dat jouw puber een plek in huis heeft waar hij of zij echt ongestoord aan het werk kan. Deze plek moet goed verlicht zijn, moet voorzien zijn van alle benodigdheden om comfortabel te zitten en is in de ideale situatie (we wensen je veel succes bij het realiseren...) niet in de buurt van afleiders, zoals een televisie, een smartphone of een spelcomputer.

Ontdek de leerstijl van jouw kind

Er is niet één manier om te leren en huiswerk te maken. Ieder kind is anders en leert op zijn of haar eigen manier. Ontdek samen met je kind wat zijn of haar leerstijl is. Zo kun je jouw zoon of dochter zo goed mogelijk helpen. Leert je kind beter door te lezen, te luisteren of te schrijven? Heeft hij of zij fysieke beweging nodig tijdens het studeren? Of werkt stilte en afzondering het beste? Als je deze dingen weet, wordt het gemakkelijker om de ideale omstandigheden te creëren om te leren. 

Wees beschikbaar om te helpen met het huiswerk

Het assisteren bij huiswerk betekent niet per definitie dat je continu betrokken moet zijn bij het maken van huiswerk. Het is vaak al meer dan voldoende om beschikbaar te zijn voor vragen. Peil zo nu en dan eens hoe het gaat en laat jouw kind weten dat hij of zij altijd bij jou kan komen als er onduidelijkheden zijn of als er vragen zijn. Dit kan ook helpen bij het aanwakkeren van de intrinsieke motivatie.

Laat ruimte voor fouten

Het kan lastig zijn om je kinderen te zien worstelen met hun huiswerk, maar het is belangrijk dat ze leren omgaan met deze frustratie en tegenslagen. Fouten en frustraties horen bij het leven. Ze maken kinderen weerbaar en stimuleren hun oplossingsgerichtheid. Stel dus niet direct voor om te helpen met het huiswerk, maar leer jouw kind aan om problemen eerst zelf op te lossen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen helpen en uitdagen.

Omgaan met weerstand

Het is echt normaal dat je kind geen zin heeft in het maken van huiswerk. Pubers hebben vaak wel iets anders aan hun hoofd dan zich te storten op school. Toch is het belangrijk dat ze tijd investeren in hun schooltaken. Als je puber zich lijkt te verzetten tegen het maken van huiswerk, probeer er dan achter te komen waarom hij of zij dit gedrag laat zien. Met wat voor afleidingen of demotiverende gedachten heeft je kind te maken? Praat over dit gedrag en de bijbehorende gevoelens, ontwikkel vervolgens samen strategieën om ermee om te gaan. Van grotere projecten en opdrachten opdelen in kleinere stukken tot een leuk uitje als beloning na het behalen van bepaalde vakken; er zijn verschillende manieren om de strijd rondom huiswerk in te perken. Erken hun gevoelens en vertel vooral waarom het huiswerk nuttig is. Zo kun je de weerstand verkleinen, zeker als je begrip toont voor 'al het verschrikkelijke huiswerk wat er nog gemaakt moet worden'. 

Help bij het overhoren

Studeren is iets wat kinderen moeten leren, net als elke andere vaardigheid. Bij de overgang naar de middelbare school is het voor sommige kinderen dan ook best lastig om zich goed voor te bereiden op een toets. Hier kun jij als ouder uitstekend bij assisteren. Help jouw kind door hem of haar te overhoren. Test zo of de kennis voor de toets is blijven hangen en of jouw kind de stof goed begrijpt. Eventueel kun je helpen wanneer iets niet duidelijk is. 

Stimuleer gezonde studiegewoontes

Huiswerk maken en studeren is belangrijk, maar een gezonde balans vinden tussen school en vrije tijd is minstens zo relevant. Probeer daarom samen met je kind te zoeken naar een goede balans en gezonde studiegewoontes. Een goede verdeling tussen studeren en vrije tijd is belangrijk om gezond, gelukkig en gemotiveerd te blijven. Houd je kind goed in de gaten en maak zaken als schooldruk bespreekbaar. 

Probeer je kind ook aan te moedigen om regelmatig pauze te nemen, zodat hij of zij een frisse neus kan halen, een snack kan eten of even de gedachten kan verzetten. Dat is niet alleen belangrijk voor een goede balans, maar ook voor de concentratie en motivatie.

Houd contact met school

Iedere school, of het nu een basisschool is of een middelbare school, biedt ouders de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een leraar of lerares. Dit kan een rapportengesprek zijn of een 10-minutengesprek. Het kan erg nuttig zijn om van deze gelegenheden gebruik te maken. Tijdens zo’n gesprek hoor je namelijk veel over hoe jouw kind op school presteert en hoe hij of zij zich gedraagt. Bovendien ontdek je tijdens zo’n gesprek wat er van jouw kind wordt verwacht op school. Zo kun je jouw puber optimaal begeleiden en ondersteunen.