13x hier wil je écht aan denken als je op (auto)vakantie gaat met je hond of kat

Gaan jullie op vakantie met het hele gezin, inclusief jullie geliefde viervoeter? Het kan een geweldige ervaring zijn om je hond of kat mee te nemen op vakantie, maar het vraagt wel enige voorbereiding. We delen 13 handige tips om je te helpen een gezinsvakantie te plannen waarbij je trouwe huisdier ook van de partij is. Op vakantie met jullie of hond of kat wordt zo zeker een succes!

Begin op tijd met vaccinaties voor de reis

Denk vooral aan de rabiësvaccinatie, die 21 dagen voor vertrek door de dierenarts gegeven moet worden. In sommige landen willen ze voor vertrek bloed bij je hond of kat afnemen om te kijken of er voldoende antistoffen tegen rabiës aanwezig zijn. En soms is een behandeling tegen lintworm nodig als je hond of kat mee op vakantie gaat. Check van tevoren de eisen van het land waar je naartoe reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan voordat jullie op reis gaan met je huisdier.

Zorg ervoor dat je hond of kat gechipt is

Dit helpt bij het identificeren. Het chipnummer hoort in het inentingsboekje te staan. Is jullie huisdier niet gechipt? Geen zorgen, dit kan bij iedere dierenarts in Nederland. Zorg er ook voor dat je erna de chip registreert in een online database. Dit wordt vaak vergeten. Mocht je huisdier zoekraken, kan elke dierenarts jullie gegevens erbij halen door middel van de geregistreerde chip. Wel zo’n veilig idee.

Regel een Europees huisdierenpaspoort

Dit is nodig om met je hond of kat op vakantie in Europa te gaan. Heb je er nog geen of ben je het kwijt? Vraag ruim voor de vakantie een nieuwe aan bij je dierenarts.

Check de huisdierenverzekering

Op vakantie zijn huisdieren in een onbekende omgeving en daardoor extra kwetsbaar. Controleer daarom of je hond of kat goed verzekerd is voor medische kosten in het binnen- en buitenland. Je kunt je huisdier heel eenvoudig aanvullend verzekeren op reis via je huisdierenverzekering. Check hier je opties.

Baasjes kijken steeds humaner naar hun huisdier, bijna alsof het hun kind is. Dieren zijn dus een volwaardig onderdeel van het gezin geworden! Maar liefst 4 op de 5 honden- en kattenbaasjes vinden dat huisdieren even goede zorg verdienen als mensen, blijkt uit onderzoek van OHRA. Heb jij ook gemerkt dat de zorg voor huisdieren steeds serieuzer, intensiever en daardoor duurder wordt? OHRA, de grootste huisdierenverzekeraar van Nederland, vertelt je graag aan welke kosten voor een hond of kat je kan denken.

Op autovakantie met je hond

Zorg voor veilig vervoer. In sommige landen zijn er regels hiervoor. Zo mag je hond in Duitsland en Engeland niet los in de auto zitten. Je kunt je hond veilig vastzetten met een speciale autogordel, een hondenrek of een autobench. In dit blog lees je handige tips waar je aan moet denken als je met je hond op autovakantie gaat.

Diervriendelijke accommodaties

Kijk eens naar speciale diervriendelijke accommodaties. Wist je dat er tegenwoordig accommodaties zijn, speciaal ontworpen voor huisdieren? Denk bijvoorbeeld aan hondencampings, kattenhotels, en hondenspa's. Jullie huisdier zal er in de watten gelegd worden en vaak vinden kinderen zulke bestemmingen geweldig met nog veel meer andere dieren om ze heen.

Zorg voor een ontspannen huisdier

Voor veel huisdieren is een een autorit of vliegreis een spannende situatie. Is je hond of kat gevoelig voor stress? Probeer een kalmerend supplement zoals Zylkéne om je huisdier voor te bereiden op de reis.

Neem een EHBO doos mee voor je huisdier

Een EHBO-doos is niet alleen handig voor kinderen maar is ook onmisbaar voor je hond of kat op reis. Denk aan een kit met onder andere een tekenverwijderaar, verlichting bij insectenbeten, wondverband en alcoholdoekjes. Kinderen vinden het leuk om hierbij te helpen en mee te denken wat jullie mee moeten nemen. Er zijn ook kant en klare EHBO dozen voor huisdieren die je online kunt bestellen.

Check je hondenras

Houd rekening met verboden hondenrassen in andere landen. Check voor vertrek of jouw hond mee mag naar het land van bestemming en alle landen waar je doorheen reist.

Zoek diervriendelijke activiteiten

Om ervoor te zorgen dat jullie vakantie zo plezierig mogelijk is voor iedereen, is het handig om vooraf te kijken naar activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt die leuk zijn voor zowel je kinderen als je huisdier. Denk aan parken, stranden of wandelroutes waar honden welkom zijn.

Neem vertrouwde speeltjes en dekens mee

Net als kinderen, moeten huisdieren ook wennen aan een nieuwe plek. Door de favoriete speeltjes, mandjes en dekens van je huisdier mee te nemen op vakantie, zorg je ervoor dat hij zich sneller op zijn gemak voelt in de nieuwe omgeving. En natuurlijk helpt lekker veel knuffelen ook!

Plan rustmomenten in tijdens de reis

Zowel huisdieren als kinderen hebben regelmatig rustmomenten nodig, vooral tijdens lange reizen. Las voldoende pauzes in tijdens de autorit zodat je huisdier even kan uitstappen, rondsnuffelen, en zijn behoefte kan doen. Ook voor je kind is het fijn om even de benen te strekken.

Handige helpers

Laat je kind vooral helpen bij de voorbereidingen. Wie gaat alle spullen voor jullie hond of kat inpakken? Maak met elkaar een reistasje met lekkere snacks, speeltjes en een fijne deken. Is je kind al wat ouder, dan kan hij mooi de hond nog even uitlaten vlak voor vertrek of de kat geruststellen in het mandje. Je kind zal het geweldig vinden om een belangrijke taak te krijgen in de voorbereiding op jullie vakantie.

Met deze 13 tips ben je helemaal klaar om met het gezin én je hond of kat op vakantie te gaan. Zo zullen zowel jij als je kind(eren) genieten van de voorbereidingen en de reis. Fijne vakantie!

Lees ook: